Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-01-09 12:31

Flera varningar för större börsfall

Samtidigt som den aktielösa Fredrik Reinfeldt pratar om att den svenska ekonomiska återhämtningen nu är självförstärkande (Talentum/Affärsvärlden), så nåddes vi idag av inte mindre än tre börsanalyser som talar om att uppgången på de amerikanska börserna nu går mot sitt slut efter cirka fem års nästan oavbruten uppgång (undantaget kraschen 2011, som en del av oss prickade in).


Carnegie, Prometheus och GMO (Grantham, Mayo, Van Otterloo) varnade nu alla för ett förestående börsras på de amerikanska börserna. Och som bekant följer Sverige (och egentligen även resten av världen) alltid husse.

Prometheus skriver:
"At a current duration of 58 months, the cyclical bull market in stocks that began in early 2009 is long overdue for termination and the character of market behavior during the last 12 months suggests that we are in the final, speculative blow-off phase of the rally."
Trendmässigt finns det förstås ingenting som pekar på en nära förestående vändning. Trenden uppåt är intakt och kraschvarningsindikatorer som VIX visar inte några tecken på oro. Men börsen, som exemplifierad med amerikanska S&P-500 är sedan några månader uppe i överköpt territorium, med RSI över 70 i månadscharten.

Detta har historiskt ofta fungerat som förebud för en förestående börsnedgång, även om RSI t ex var överköpt hela vägen från 1995 till år 2000 för S&P-500.  2006 - 2009 stämde dock RSI 70/30 mycket bra som sälj- och köpindikatorer. Naturligtvis prickar man inte topparna exakt, men man går ur nära toppen och tillbaka nära botten. Ungefär som den konjunkturbarometerindikator jag följer.
Månadschart S&P-500. Omslag runt RSI 70 och RSI 30 inritade. Konjunkturbarometern nederst.
Notera att man ska agera tre månader efter konjunkturbarometern slår om vid 90/110 (900/1000 i charten ovan).

Överköpt börs är denna gång ute tidigare än konjunkturbarometern, som var rätt samstämmiga 2006 - 2007. Oavsett bör man nog ta RSI-indikatorn på allvar i det här läget. Strecken för omslag runt RSI 70 har vi inte sett sedan 2006 - 2007. Samtidigt innebär detta inte att börsen ska krascha i morgon. Att gå ur på konjunkturbarometern senare i vår är fortfarande relevant.

Alternativet är förstås att man lyckas hålla liv i börsen genom att pumpa in centralbanksstödköp på marknaderna och att börsen likt 1995 - 2000 kan ligga kvar i överköpt i åratal, istället för i månader. Det är upp till var och en att bedöma.

Fundamenta kunde lämnas långt bakom 1999 - 2000, så att börsen är övervärderad räcker inte alltid för att få slut på uppgången. Däremot var konjunkturbarometerindikatorn helt rätt ute runt millenieskiftet.

Jag tror att när både RSI och konjunkturbarometern säger att det är dags att gå ur, så bör man lyssna. Och man ska gå ur i tid, det kan fortfarande dröja månader, rent av kvartal eller år innan fallet kommer, men det är inte värt den lilla avkastningen och den höga risken att ligga kvar på toppen av börsuppgången.

Notera att Prometheus är kortsiktigt positiva och att man kan få mycket angenäma uppgångar i den sista, mest spekulativa fasen av uppgången. Psykologiskt är det dock lätt att svepas med, speciellt som amatör och privatperson, särskilt som det är just dessa som går in och köper ut övriga investerare ur pyramidspelet.

Tillägg: OMXS30 inlagd i mörkblått, som jämförelse med S&P-500. Som man ser toppar OMXS30 generellt ur före S&P-500.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. En fråga där. De ofta analyserade amerikanska indexen, borde de inte ligga före och även gå ned före de europeiska? Uppgången där låg ju tidigare, de nådde ATH när europaindex fortfarande var på beskedliga nivåer.
  Kan man hoppas på att kunna dra ut uppgången lite i Europa, eller rasar allt samtidigt? Finanskrisnedgångarna var ju förstås exakt samtidigt överallt, men denna gång kanske man kan vänta sig en mer ordnad, längre nedgång.

  SvaraRadera
 2. Nja, OMXS30 började falla på allvar för S&P-500. Lägger till bild ovan, så får du se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen hjälp att få därifrån alltså.
   Dock intressant att se den formidabla uppgången i USA, den topp de befinner sig i nu är relativt tidigare toppar oerhört mycket högre än den är i Europa.
   Men för timingen hjälper det ju föga, som sagt.

   Radera
 3. FED ska minska inpumpningen av nya pengar med $10 miljarder per månad med start i januari är det tänkt. Kan säkert påverka också. Kvar är dock $75 miljarder per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Axel Svensson

   Men det är rimligen bara ifall detta får oväntad (stor eller liten) effekt (eller om FED agerar oväntat) som det bör påverka utveckling eftersom detta faktum redan borde vara inräknat i priset.

   Radera
  2. Som du ser så börjar S&P 500 stiga redan när Ben så lite som antyder QE2. Som bekant har man nu givit lite mer än hintar om att man skall trappa ned stödköpen - är det då orimligt att anta att marknaden faktiskt viktat in denna informationen?

   Den som tror att S&P 500 skall falla när marknaden kommer underfund med att stödköpen minskar till $75mdr borde ju inte "köpa" till nuvarande kurs och skulle glatt sälja till dagens överpriser (ie blanka).

   Radera
  3. Som du ser så är det inte en trappstegsfunktion som omedelbart korrigerar priset för de nya förutsättningarna. Det var inte så många veckor sedan minskningen med $10 miljarder annonserades ut och det råder osäkert läge vad som kommer hända. Marknaden brukar då vara avvaktande till en början.

   När QE1 slutade tog det inte lång tid innan index börja falla men det tog ett litet tag. Samma sak vid QE2.

   Radera
  4. Index föll inte heller direkt efter att QE1 och QE2 slutade utan det var en långsam nergång på månader och som vändes först när nya "stödpaket" annonserades.

   Radera
 4. När kursarna, som var helt ointresserade av aktier tidigare, börjar snacka ihop sig för att öppna en depå tillsammans och "trejda högriskaktier", då är det dags att gå ur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På universitetet, ska väl kanske tilläggas.

   Radera
  2. Jag träffade nyligen en amerikan som jobbar som pizzabud; han sa att han börjat trejda... har aldrig varit intresserad av aktier tidigare... "tjänar mer på att trejda aktier än dricksen"

   Radera
  3. Diskussionerna intensifieras och efter tentorna blir det nog verklighet. Håller mig utanför för att slippa prata om den rosa elefanten i rummet. För mig som student, med lågt kassaflöde och en mindre kassa, ser jag gärna att börsen halveras så att det finns några bolag med rimliga priser, och värderingar, att köpa. Starbucks, Fortum eller SHB, kanske?

   Radera
  4. Fortum har ett PE tal på 9, i en tid då kraftproduktion är lågt värderat, men du tror ändå att den ska halveras?

   Radera
  5. Jag sa inte att jag tror att börsen ska halveras. Det jag sa var att jag gärna ser att den gör det. Dessutom så var detta bara exempel på företag vars aktie jag skulle vilja ha, inget mer. Hur tror du priset på Fortums aktie reagerar om DJI och S&P500 går ner med 30 %?

   Radera
 5. Hmm, Cornu varnade för övervärderad börs i mars 2011 också. Hur skall man hantera all denna motstridiga information.
  Lägger nog över mer av sparandet i obligationer men frågan är man sedan någonsin törs kliva på igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror mer på april - juni, baserat på om konjunkturindikatorn fortsätter uppåt.

   Radera
  2. Du har samma tro som Gerald Celente.

   Radera
  3. Detta är illa. Om Cornu som den ständiga kontraindikatorn han är tror att börsen kommer att krascha i April-Juni så är det nog bäst att sälja sina aktier omedelbart..

   Radera
 6. Var pillar du med dina grafer, får aldrig någon bra översikt med de parametrar jag är ute efter.

  SvaraRadera
 7. Det känns som att marknaden kommer att vilja ta S&P500 till 2000 och kanske även DJIA till 20000. Skulle vi få en "melt-up" till någon av de nivåerna under första halvåret tror jag en större nedgång kommer efter det. Ska det ned lika mycket som 2008 måste det sannolikt hända något väldigt allvarligt (utöver lite allmän oro för att kurserna är för höga vinstprognoser som spricker) och sådant är ju alltid svårt att veta innan. Det är sällan det som marknaden oroar sig för som sen utlöser de största nedgångarna.

  Jag har hört f ö flera "gurus" förespå en sista push uppåt ovannämnda nivåer och sen ett fall ned åtminstone till de "gamla" ATH-nivåerna. Det finns en viss poetisk skönhet i ett sådant scenario då en sådan sista push uppåt skulle locka in de sista björnarna och direkt ge dem en rejäl nedgång som tack. Frågan är om de som råkade ut för detta skulle vilja äga en enda aktie eller fond någonsin igen.

  SvaraRadera
 8. Om man har felaktiga ekonomiska teorier så kan man inte förutse vart börsen går.
  Guldbaggar och dom som tror att QE ger hyperinflation alla har totalt fel, då kan man inte förutse börsen.

  USA har låtit sedelpressen rulla och ekonomin vänder upp utan någon hyperinflation, när ska ni inse att ekonomiteorierna som sprids bara är båg.
  Ni är grundlurade av dom som har spridit ut felaktiga ekonomiska teorier för att gynna sig själva.

  Varför går folket på rena fantasier som sprids om ekonomi?
  Varför gick så manga på att det skulle bli hyperinflation av FED:s sedelpress?
  Nu har vi facit ni var grundlurade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundlurade? Du tror alltså att det är över redan? Anledningen är att alla nytryckta pengar sitter hos banker etc, de har inte lånats ut till verkliga ekonomin ännu, men det kommer.

   Radera
  2. Hur ska det bli hyperinflation när lönerna håls nere av en stor arbetslöshet?
   Ni är totalt grundlurade.
   FED och ECB kan dra in pengarna om ekonomin får fart och dom kan öka räntan.

   Ni är grundlurade av falska ekonomiska teorier.

   Radera
  3. Hur skall Fed och Ecb få fart på ekonomin, med helikoptrar?

   Radera
  4. http://www.zerohedge.com/news/2014-01-09/inflation-vs-deflation-%E2%80%93-ultimate-chartbook-monetary-tectonics

   Radera
  5. "Hur skall Fed och Ecb få fart på ekonomin, med helikoptrar?"
   Om du släpper ner pengar från himlen så kommer folket att köpa saker för pengarna, varför kan inte haverister förstå det?
   När varorna i affären tar slut så måste industrin öka sin produktion och då behövs det mer arbetskraft.
   Ekonomin får fart, det är nästan vad FED har gjort.
   Helikoptermodellen fungerar så länge lönerna inte direkt ökar, nu i krisen så är löneökningarna rimliga och då blir det inte någon inflation.

   Ökar lönerna orimligt mycket så fungerar inte helikoptermodellen för då får inflationen fart.
   I högkonjunkturer så leder sedelpressen till löneökningar men i depressioner så blir det inga löneökningar det blir bara fler jobb av sedelpressen.
   Lönerna är det som sätter priset på varorna i affären.

   För att få ekonomin att fungera på lång sikt så måste den fria lönebildningen tas bort, då kan riksbanken föra ut så mycket pengar ekonomin behöver

   Rent matematiskt så är degens modell totalt felkonstruerad, orimliga löneökningar orsakar inflation och då ökar riksbanken på reporäntan och då minskar ökningstakten av penningmängden, kvoten mellan penningmängden och medeltimlönen minskar arbetslöshet uppstår, när arbetslösheten når NAIRU så minskar löneökningarna och inflationen avtar då sänker riksbanken reporäntan och penningmängden ökar, ekonomin kommer att får en kronisk brist på pengar, Dagens modell är totalt felkonstruerad den är påhittad av särintressen och saknar all vetenskaplig förankring.

   Storleken på penningmängden och värdet i penningmängden kan bara mätas i kvoten mellan penningmängden och medeltimlönen.
   För att skapa fler jobb så måste kvoten öka men det är omöjligt med en fri lönebildning.
   Titta på USA QE ökade mängden pengar lönerna ökade inte för arbetslösheten var större än NAIRU deras kvot ökade och dom har minskat sin arbetslöshet.
   Merkels Europa politik är motsatsen och där ökar bara arbetslösheten.
   Vill ni leva i träldom fortsätt då att tro på dagens felaktiga modell.

   Varför är det så svårt att tänka själv?
   Krisen i Europa är skapad av felaktiga ekonomiteorier dom som kan tänka själva och om dom gjorde det så skulle felen bli uppenbara men enklast är att tro på dumheter som sprids av särintressen för att berika sig själva.

   Radera
  6. Ekvationsteorin tror på reala lönesänkningar som ett sätt att skapa tillväxt och mer arbeten, men bortser helt från naturresursbegränsningar och från att robotar och automatisering på sikt kommer ta i stort sett alla jobb. Ditt tänkande fungerar bara i en abstraherad värld där man ignorerar naturresursbegränsningarna och teknikutvecklingen.

   Att bortse från de små "petitesserna" är ungefär lika smart som om en fysiker bortser från gravitationen och luftmotståndet. Det är inte rekommendabelt. Dina lösningar är bara skenlösningar. Ekonomer och politiker som ignorerar teknik och naturvetenskap är synnerligen farliga. Man kan bara hoppas att de blir ignorerade.

   Radera
  7. Kukeliku
   Jag tror på löneökningar som ökar lönerna så mycket att vi får 2% inflation resten ska vara reallöneökningar.

   Ökar lönen med exempelvis 3% så måste även penningmängden i ekonomin öka med 3 % för att kompensera för löneökningen.
   Bara löneökningar utan penningökning skulle leda till att lönen blev större än hela penningmängden.

   Ekonomiska flumteorier bortser från mattelagarna och då kan man inbilla sig att lönerna kan öka i oändlig tid utan att penningmängden behöver öka.

   Naturresurserna är inte oändliga men vi har järn och vattenkraft som vi kan återanvända i nästan oändligt tid och arbetskraften är oändlig vi kan bara inte förbruka ändliga resurser men vi kan använda det vi har i nästan oändlig tid.

   Ta fram miniräknaren och räkna på hur stor statsministerns månadslön är om 400 år med 3% årlig ökning klarar du det så ser du att även penningmängden minst måste öka med 3% årligen om vi har löneökningar.

   Radera
  8. Vad händer om vi reglerar lönebildningen så lönerna bara ökar så mycket att vi får 2% inflation och sen ökar vi penningmängden?

   Varför är det så omöjligt att tänka ut vad som skulle hända.
   Det är lättare att konstruera en månraket än att tänka ut vad som skulle hända med en reglerad lönebildning.

   Radera
  9. @ekvationsteorin

   Om det är några teorier som visat sig felaktiga (det kallar man en teori ifall den inte stämmer överens med verkligheten - att blunda för verkligheten ändrar inte detta faktum) så är det dina. Du verkar dock ha (delvis) övergivit dessa till förmån för en ideologi om kommandoekonomi - med sådan är det lätt att "lösa" problemen (man lagstiftar bara om 2% inflation, 4% percapita-tillväxt osv och ser till att lagar efterlevs), men frågan är om det egentligen blir bättre med ett sånt system.

   Radera
  10. Tillägg:

   tar du fram miniräknaren så inser du att det som kommer ut från din beräkning i stort sett bara är luft - frågan är varför du är så intresserad av att få mer och mer luft i ditt lönekuvert (i den mån du alls har lön - kanske du vill ha mer och mer luft i ditt socialbidrag eller vad det nu är som du lever på)

   Radera
  11. Den mänskliga dumheten är enorm dårskapen är oändlig.
   Kommandoekonomin finns redan alliansens arbetslinje minskar löneökningarna, lönerna är redan delvis reglerade, det går att minska på a-kassan ännu mer då tvingas lönerna ner.
   I tysthet så kanske alliansen planerar en ännu hårdare arbetslinje.

   När löneökningarna begränsas så kan penningmängden vara lite större bara dårar kan inbilla sig att mer pengar inte påverkar ekonomin.
   Dom nya pengarna kan föras ut som en medborgarlön, underhåll av järnvägar det skapar riktiga jobb och en hållbar transportsektor.


   "Vad händer om vi reglerar lönebildningen så lönerna bara ökar så mycket att vi får 2% inflation och sen ökar vi penningmängden?"
   Arbetslösheten försvinner det kan inte finnas någon arbetslöshet under en sådan förutsättning.
   Fri lönebildning kan aldrig fungera för lönerna ökar för mycket och då får vi inflation och då minskar riskbanken på penningmängden med reporäntan.


   USA har nästan löst sin ekonomiska kris med sedelpressen, lönerna har inte ökat ekonomin får fart.
   Dom har delvis redan gjort det jag säger titta ni har facit det jag säger fungerar.
   Det blir ingen inflation av QE eller med en ren sedelpress om löneökningarna begränsats, USA är facit.
   Bara lättlurade kan tro på kvantitetsteorin.

   Radera
  12. Cornu kan ha rätt eller fel om aktiekurserna det går inte att förutse vad som händer, ECB kanske gör som FED och då får EU fart på ekonomin och då kan priserna stiga eller vara kvar där dom är.
   Cornu har inte insett hur vår ekonomi fungerar och vad riksbankerna kan göra och hur dom tänker. Hur ekonomin fungerar är hemligt för det handlar om hur pengar skapas och det håls hemligt, det finns inte en enda officiell förklaring till hur pengar skapas.
   Därför har hann ibland gjort felbedömningar.

   Radera
  13. @ekvationsteorin

   Det är ju synd om dina teorier då ekonomin har utvecklat sig ungefär lika i USA som i euroområdet - trots (enligt dig) väldigt olika penningpolitik. Bara lättlurade kan tro på dina teorier...

   Radera
  14. Tillägg: sen är det inte alls några hemligheter - det är bara du som bär ögonbindel och hörselskydd för att slippa ta till dig hur saker och ting verkligen fungerar (för då hade du sett vilka brister dina teorier har).

   Radera
  15. Anonym säger inte sanningen till er vill ni veta var han jobbar? då skulle ni förstå varför han sprider flum på nätet.
   Att lura människor är inte kriminellt vissa banker (USA) lurade sparare i finanskrisen dom sålde bostadsobligationer och blankade samtidigt som dom rekommenderade sparare att köpa.
   Han tänker förstöra vår ekonomi för att berika sig själv.

   Han är inte ensam i media förs den ekonomiska debatten för att berika särintresset som skrev debattartikeln.

   Kvantitetsteorin är påhittad av särintressen för att dom ska gynnas.

   USA låter sedelpressen rulla och någon hyperinflation har det inte blivit.
   När arbetslösheten är lägre så stänger dom av sedelpressen.

   Anonym du kan inte länka till en enda officiell sida som förklarar hur pengar skapas.

   Radera
  16. @ekvationsteorin

   Finns information på riksbankens hemsida, frågor på det?

   Resten av ditt inlägg är bara snömos.

   Radera
  17. Anonym ska jag offentliggöra var du jobbar?
   Det står inte någon stans på riksbankens hemsida hur pengar skapas det vet du.
   Du förstör vår ekonomi för att berika dig själv.
   Hur kan cornus läsare låta sig luras av dom som har betalt för att sprida flum om ekonomin det är en gåta.

   Radera
  18. @ekvationsteorin

   Det finns ingen anledning för mig att offentliggöra var jag jobbar - tycker du sånt är intressant så skulle du själv kunnat offentliggöra var DU jobbar.

   Det står allt väsentligt på riksbankens hemside - det borde du veta ifall du velat ta till dig information. Frågor på det?

   Radera
  19. Kvantitetsteorin har förstört Europas ekonomier, det blir ingen inflation av att trycka pengar när det är massarbetslöshet för lönerna ökar inte orimligt mycket.
   USA har låtit sedelpressen rulla och ingen hyperinflation blev det ni är grundlurade .

   Se till att löneökningarna håls på en rimlig nivå tryck sen pengar tills arbetslösheten är borta så enkelt kan krisen lösas.
   Så har USA gjort.
   EU trodde på giriga lögnare som skrek att vi får hyperinflation om vi trycker pengar alt för att berika sig själva, krisen blir bara värre i Europa.

   Det finns ingen officiell förklaring till hur pengar skapas, ingen kan hitta en förklaring, leta ni hittar inget.

   Ekonomi är ingen vetenskap det är särintressen som hittar på saker för att berika sig själva.
   Anonym använder kvantitetsteorin som ett säljargument.

   Radera
 9. Guldet har efter en perfekt dubbelbotten gjort en, om än ganska svag, breakout uppåt samt passerat RSI 50.
  Sällan har väl TA indikerat ett bättre köpläge och kommer nu varningar om börsfall så kanske investerarna flyttar hem till guldhandeln igen. Kan bli intressant där för nu blir det också stor risk för brist på fysiskt guld...

  SvaraRadera
 10. Går hellre ur efter topp och in efter botten. Lite svårt att se toppen innan den kommer, tycker jag. Vi har bara haft en topp och en botten efter 2000 (toppen 2007), alltså på fjorton år, så det är lite svårt att förutse nästa,väl

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Icke troende ateist

   Med tanke på att uppgången har varit ganska påtaglig så borde ju trailing stoploss vara en tänkbar indikator på när det är dags att gå ur.

   Jag är inte så övertygad om cornus argument att det är lika bra att gå ur för det är inte värt risken för det lilla man kan vinna. Med trailing stoploss så kan man ju vända på resonemanget: att det inte är lönt att riskera potentiell vinst med att gå ut för att det inte är värt risken för det lilla man kan förlora.

   Radera