Cornucopia?

2014-01-30 12:44

Filter om bakgrunden till SIG (numera del av SOG)

Magasinet Filter har en omfattande artikel om hur SIG, Särskilda inhämtningsgruppen, skapades. SIG och SSG, Särskilda Skyddsgruppen, slogs 2010 ihop till SOG, Särskilda Operationsgruppen.


Detta är nog det mest omfattande och djuplodande reportaget om de svenska specialförbanden någonsin.

Tydligen ska man även läsa boken Operation Scimitar från 2012 av pseudonymen Adrian Andersson (Adlibris 281:- SEK, Bokus 282:-) om man vill ha ännu större inblick kring kriget mot terrorismen.

Bokens författare intervjuas som Erik Lewin i artikeln, även om det inte är helt tydligt.
"Allt var hemligstämplat. Exakt allt.– Ner till minsta persedel, förklarade han. Till och med specialförbandens lovikkavantar är en försvarshemlighet."
Initialt sattes SIG enligt intervjun in i Kosovo.
"SIG spårade upp kriminella och satte stopp för smuggling. De snokade reda på krigsförbrytare och höll dem under bevakning tills något officiellt förband slog in dörren och skickade personen till Haag. Ingen fick någonsin veta vilken säkerhetstjänst som satt stopp för »buset«, och så ville alla ha det: ville någon hämnas skulle de inte veta vart de borde rikta sin energi."
SIG sattes sedan in i Afghanistan, direkt efter Kabuls fall, vilket inte rapporterats om tidigare - tidigare har det endast sagts att SSG sattes in i Afghanistan. Dåvarande utrikesminister Anna Lindh skickade även förbandet till Kongo, vilket inte heller rapporterats om. Svenska specialförband som SIG har alltså satts in på fler platser och tillfällen än vad som tidigare sagts officiellt. Information om åren efter 2004 finns inte i artikeln och man kan också förmoda att fler insatser kan ha skett tidigare, som inte Lewin säger något om, eller som han inte känner till.

Inblicken i SIG slutar 2004, varefter Erik Lewin blev privat kontraktör i Irak och Afghanistan med femfaldigad nettolön mot att vara officer i SIG. Resten är en berättelse från helvetet under åren av tjänstgöring i dessa länder.

Mycket läsvärt, och skrämmande om livet som privat kontraktör. Obligatorisk läsning hos Magasinet Filter. Tack för den. Notera att inget i artikeln hos Filter är bekräftat någonstans, utan bygger på en intervju med en enskild person. Jag har kontaktat Försvarsmakten för att bekräfta huruvida Erik Lewin varit anställd hos myndigheten under de omnämnda åren. Återstår att se om det blir någon kommentar på det. Tillägg: Jag har fått bekräftat från officiellt håll att Erik Lewin tjänstgjort hos Försvarsmakten under de i artikeln omtalade åren och platserna. Angivna datum och regementen stämmer alltså, och tillsammans med mängder av foton i artikeln i den tryckta versionen av Filter finns ingen anledning att ifrågasätta sanningshalten i detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Fordonen var så slitna och alldagliga att de smälte in i omgivningen, men under ytan var plåten förstärkt, stötdämparna fixerade och bränsletanken försedd med säkerhetsspärr.

  Mm, fast det spelar ingen roll att det är en dammig, civil bil med lokala regplåtar när man envisas med att köra in den på NATO-campen för att tanka och hämta kollegorna, grabbar. Jag undrar ofta hur de egentligen tänkte där.

  SvaraRadera
 2. Citat:

  "Några dagar senare delade Erik Lewin vaktpass med en av sina underordnade, en irakisk före detta skyttesoldat. Det var en lugn kväll. Ali Mansour sade rätt ut i luften: »Mister Erik, berätta för mig … Vad skulle du göra? Vad skulle du göra om någon kom till din stad och gjorde så här mot dig, din familj och ditt folk?«
  Erik Lewin tänkte efter.
  »Jag skulle bli terrorist. Jag skulle göra allt för att döda dem som behandlade mig så här.«
  Från den stunden visste han att han måste därifrån."


  Om Erik Lewin tänkt efter före skulle han i så fall ....??

  --------------------

  SOG:s prickskyttar verkar ha glömts bort i förra bloggposten. Det vore intressant med en kommentar som beskriver hur de använder sina prickskyttegevär, Ag 90C, med en effektiv räckvidd på 1 850 meter.
  Det onödiga hemlighetsmakeriet runt SOG skapar bara nya konspirationsteorier så ett rykte att SOG:s krypskyttar just nu rör sig på hustaken i Kiev för att få fart på inbördeskriget i Ukraina kan lätt bli fakta nog för alla som tror att C. Bildt kräver hämnd för Poltava. - Men det är väl ändå ingen som tror... Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen sitter jag ju med några pusselbitar till på handen om vad Lewins kollegir höll på med i just Kosovo. Det var ganska lovvärda saker faktiskt, sånt som en fungerande poliskår hade sysslat med i ett vettigt land.

   Hur f-n han sen kan sura ur på attityden hos specialförbandet och tro att det blir bättre om man blir legosoldat i Irak, det är ju en formidabel gåta.

   Radera
  2. Ja, Halland var ju svenskt i början av 1700-talet.
   Problemet med herr Bildt är ju att han ofta beskyller Sverige för Magdeburgs förstöring.
   Har han månne gått i svensk skola?

   Radera