Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2014-01-24 09:09

Enstegstätade fasader upp i HD

"Det finns tre typer av enstegstätade putsvillor.De där man upptäckt mögelskador.De som drabbats av mögel, men ännu inte upptäckts.De som kommer drabbas av mögel."- sagt av mig
Högsta domstolen har gett prövningstillstånd i ett fall av enstegstätade fasader, där några stackars olycksfåglar i Svedala drabbats av Myresjöhus och enstegstätade fasader (Talentum/Ny Teknik). Det är förstås positivt att det hela prövas i HD, efter friande dom i hovrätten, men undantaget de berörda husen i Svedala kommer antagligen ingen i hela landet att få full ersättning.


Alla husfabrikanter, som byggt 10 000-tals enstegstätade villor och bostadsrätter (uppåt 170 000 bostäder ska vara drabbade, aktivt eller latent), som med 100% säkerhet förr eller senare kommer drabbas av omfattande fuktproblem, ser omgående till att flytta över ansvaret till separata bolag. Om de nu inte redan gjort detta. 

Faller domen i HD ut till Myresjöhus nackdel, och Myresjöhus inte redan flyttat över ansvaret till ett separat bolag att sätta i konkurs, så är det alltså bara att sätta ansvariga bolag eller byggfelsförsäkringsbolagen i konkurs. Eller som det också heter på ekonomispråk - externalisera kostnader och ansvar.
Alvedon mot böldpest i Tölö, Kungsbacka.

Villaägarna kommer i de allra flesta fall ändå ha rumpan bak och får välja mellan en omgående ombyggnad för mellan en halv miljon och någon miljon, eller skynda på amorteringarna så de åtminstone är skuldfria när huset ska rivas om 10 - 20 år.

Speciellt i Skåne, med sina stagnerade eller fallande bostadspriser, är det inte alltid möjligt att höja belåningen på huset och finansiera en totalombyggnad av fasaden till en riktig fasad. Att bara laga felen på den enstegstätade fasaden är som att försöka bota böldpest med Alvedon, utan fasaden måste rivas och byggas om totalt. Har man en riktigt nypuckad nyfunkisvilla utan utskjutande takfot, så kan även taket behöva byggas om när fasaden blir tjockare.

Men vi håller nu tummarna för de stackars husägarna i Svedala. Lycka till!

Det finns även en annan lärdom att dra här. Vem skuldsätter sig för miljontals kronor och köper något de inte har någon som helst kompetens kring? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. "Faller domen i HD ut till Myresjöhus nackdel, och Myresjöhus inte redan flyttat över ansvaret till ett separat bolag att sätta i konkurs, så är det alltså bara att sätta ansvariga bolag eller byggfelsförsäkringsbolagen i konkurs. Eller som det också heter på ekonomispråk - externalisera kostnader och ansvar."

  Man kan inte flytta bort ansvaret sådär (i efterhand) - det enda sättet man kan externalisera kostnaderna är att försätta ansvarigt bolag (ie Myresjöhus - då det faktiskt är dem kravet verkar vara riktat mot). Sen är frågan hur stor del av kostnaden man kan externalisera på detta sättet med tanke på bolagets förmodade storlek (man måste i princip offra bolagets balansräkning då en "plundring" av bolaget riskerar resultera i ansvarsgenombrott).

  Dock är det klart att det lär bli annan praxis (ifall det redan inte är det) i byggbranchen där man siktar på att få igen startkostnad plus vinst inom X år (där X år är byggbolagets livslängd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. I många fall ligger det hela redan i separat bolag och inte moderbolaget. Speciellt byggfelsåtagandena.

   Vad gäller "offra bolagets balansräkning" så ska du komma ihåg att många villatillverkare idag blöder, så det är ett lätt offer... Kan tänka mig ett antal varianter där man splittar upp bolag och flyttar reala tillgångar till ett annat bolag och sedan använder koncerntinterna hyror mm.

   Radera
  2. När det sedan gäller exploatering för bostadsrätter, så lägger väl rimligtvis NCC, JM etc alltid varje sådant projekt i ett separat exploateringsbolag redan tidigare? Lätt offer oavsett.

   Radera
  3. @Cornu

   Problemet med att flytta tillgångar på ett sätt som gör underskottet större eller skapar ett underskott som sagt riskerar att ge upphov till ansvarsgenombrott - vilket i värsta fall gör att ansvaret trillar upp i moderbolaget. Detta vill man ju inte.

   Att bolagen blöder och dessutom är dotterbolag visar ju på att påtalad praxis redan existerar. Det gäller alltså i ett sådant upplägg ha en någorlunda slimmad balansräkning i bolaget hela tiden (ie plocka ut vinsten efterhand) - när ansvar har fastställts av domstol (eller ens när tvisten börjar) så är det rätt sent påkommet att dra hem kapital från bolaget.

   Radera
  4. Det är just därför Myresjöhus inte kommer undan i fallet Svedala. Men övriga bolag och övriga projekt kan hinna omstruktureras innan de ens hamnar i tingsrätten.

   Radera
  5. Tillägg: Just myresjöhus verkar vara ganska "välmående". Balansräkningen är på runt 250milj och ägarna verkar ha tagit ut ungefär 25milj/år (direktavkastning på 10% alltså vilket väl är ganska högt) - det är tio års vinst som står på spel (omsättningen är runt 1000milj så det är inte orimligt att det kommer stora krav om allt är/var enstägstätat).

   Det tar nog viss tid att strukturera om det och sen är frågan hur långt man kan pressa egna kapitalet (man måste ju trots allt se till att man har tillräckligt för att kunna bedriva verksamheten).

   Radera
  6. Tillägg: det ser alltså nästan ut som deras kapital bara är pågående arbeten (kapital motsvarande 3 månaders omsättning). Vid en konkurs blir partytricket att konkursförvaltaren säljer pågående byggen och deras kunder får traska iväg till köparen för att få köpa "sina" hus.

   Radera
  7. Det spelar nog knappast någon roll vilken vinst företaget gjort hittills. De som får betala om företaget lyckas att inte kånka är väl de framtida husköparna.

   Radera
  8. @Jaha Dåså

   På ett sätt ja, men på ett annat sätt nej. De kan knappast vältra över kostnader som bara de har på framtida husköparna eftersom andra bolag saknar dessa kostnader och kan lägga lägre offert - å andra sidan så lär ju alla drabbas av en sådan smäll och liksom alla andra kostnader så vältras de över på kunderna.

   Radera
 2. Hur vet man om det är enstegstätat? Vi har betong - luftspalt - "frigolit" - puts. Färdigställt 2009. Fara och färde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två magiska ord skrev du.

   1. Luftspalt. Problemfasaderna har just inga luftspalter.
   2. Betong. Problemfasaderna är enstegstätade luftspaltsfria på trä.

   Alltså ingen fara och färde, om det du skriver stämmer. Du kan i lugn och ro ta ut mer lån på huset och åka på semester för pengarna istället.

   Radera
  2. Tack. Haha! Tror jag handlar fond-i-fond för pengarna. Känns lyxigt.

   Radera
  3. @Unknown 09:33
   Om du har luftspalt i fasaden är den definitionsmässigt inte enstegstätad utan tvåstegstätad. Detta är bra och i samklang med beprövad byggerfarenhet på våra breddgrader.

   Jag skulle vilja säga att i Sverige bör man bygga med luftspalt i fasaderna, för att kunna ventilera bort eventuell kondens, som uppstår pga. klimat- och väderskiftningarna i Sverige. Sverige är inte Tyskland, där det sägs att enstegstätade putsfasader fungerar!

   Däremot vill jag upplysa om att det heter "fara å färde", som är ett ålderdomligt, allitererande, vackert uttryck, där den dativstyrande, ålderdomliga prepositionen å motsvarar våra dagars på. Färd-e är således dativformen av färd.

   Radera
  4. Behöver man inte alls, så länge man putsar på oorganisk vägg. Gärna med tjockputs.

   Kolla på weber, de har levererat tusentals enstegsfasader med 0 reklamationer. Dessutom har en del reklamerade enstegsfasader ersatts med webers enstegssystem.

   Träregelvägg + 2 cm puts = dåligt.
   Lättbetongvägg + 6 cm puts = bra.

   Radera
 3. "Det finns även en annan lärdom att dra här. Vem skuldsätter sig för miljontals kronor och köper något de inte har någon som helst kompetens kring?"

  Med det resonemanget blir det nog inte mycket köpt alls. Man skall inte behöva kunskaper om hur en produkt är byggd för att kunna äga och bruka den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä precis. Jag brukar bara gå in i första bästa bilsalong och handla den bil som försäljaren rekommenderar. Varför ska man läsa på innan eller ta reda på om modellen är bra eller dålig? Bilförsäljaren SADE ju att den var bra.

   Samma sak med elektronik. Bara att köpa. Man ska väl inte behöva några kunskaper om såna där grejer? Och det är ju bara pengar i slutändan. Bara att ta ett nytt lån och köpa nytt.

   Radera
  2. @J

   Med tanke på SIBA's säljare så är det ju inte speciellt läge att lyssna på dem för ett "expertutlåtande" - deras kunskap sträcker sig ungefär till att läsa vad det står på hyllplatsen i bästa fall (och den kunskapen har alla läskunniga redan).

   Radera
  3. Klokt. Hur många datorer eller mobiltelefoner skulle bli sålda om alla skulle krävas på kunskap om hur den är byggd :)

   Radera
  4. Normalt lämnas det ju garanti på det man köper. Bilar, datorer, etc. enligt regler som finns för att skydda konsumenten.

   Men just för hus verkar problemet vara att garantin måste kunna garanteras över åtminstone 10 år eller längre. Även om man skulle tvinga företaget att fondera pengar som kan användas för reparationer ifall det kånkar så blir det ju en kostnad som hamnar på kunden. Kanske det i stället är bättre att anlita riktigt proffs som rådgivare. Tyckte att den oberoende husinspektör som jag anlitade gjorde ett riktigt bra jobb och påtalade ett antal saker som jag sedan fick ta ställning till. Han höll på nästan en hel dag och inspekterade varenda skrymsle, samt producerade ett digert protokoll. Ett oberoende proffs skulle utan tvekan dissa enstegstätade fasader. Sen kan man ju köpa ändå ifall man tror mer på byggfirman än på ett oberoende proffs.

   Och man skall förstås inte anlita en besiktningsman som husföretaget eller mäklaren rekommenderar.

   Radera
  5. @Jaha Dåså

   En bil har bara garanti på typ kanske 5år vilket också är klart mindre än förväntad livslängd. Man kanske skall fråga sig ifall man klarar investeringen med maximal otur. En dator som går sönder efter 2-3år fixar man väl, en bil som lägger av efter 5år kan man kanske till nöds kunna hantera, men ett hus som rasar efter 10år funkar liksom inte ifall man har amorteringstid på 1700år.

   Det speciella här är att man använt en ny byggnadsteknik som kan vara riskabelt att bedömma lämpligheten i som lekman - det är ju föga tröst för köparen att alla andra har använt samma teknik när huset möglar.

   Radera
  6. Jo, problemet du får är dock att sådant som inte är öppet för inspektion inte kan besiktigas - särskilt vid andrahandsköp och så där. Det var ju därför den magiska "dolda fel"-paragrafen tillkom, men den är nog för svagt formulerad för att kunna eliminera det kryphålet.

   Radera
  7. Jag vet vilka som "köper för tusentals miljoner med negativ pay back"
   Riksdagen och 90 % av den svenska befolkningen.
   Straffspark i krysset.
   Men det var för lätt fråga.
   Bättre kan du.
   Tid innan inlägget kom?

   Radera
  8. Fast nog borde det ändå gå att inspektera "dolda" delar. T.ex. så borrar man nuförtiden åtminstone på vissa objekt hål i grunden inifrån för att mäta fukthalten i materialet. D.v.s. för att kontrollera om tätningen på utsidan (som ligger under jord) fungerar som den skall.

   Men just för enstegstätning borde det räcka med att bli upplyst om att detta inte är en bra teknik och att det nog kommer att börja mögla, vilket förmodligen borde räcka för att avstå som kund. Således bör en som funderar på nybyggnation kontrollera med en oberoende expert redan innan han väljer hustyp.

   Radera
  9. Delvis kanske - men det blir dessutom en tilläggsbeställning av besiktningsmannen, ett par sura tusenlappar till alltså.

   Utöver det har du ju också problemet att en standardbesiktning vid, typ, villaköp inte omfattar installationerna. Värmepanna, avlopp, el etc ingår inte.

   Tror lätt du kan bränna 25000 innan du gjort alla fördjupade undersökningar, provtagningar etc - för ett hus du kanske kommer att säga nej till att köpa.

   Har själv hävt ett köp på en 60-talsvilla efter (egenutförd=gratis) djupare undersökning. Rent psykologiskt var det en hård smäll. Har du dessutom lagt 25000 och har lite mindre is i magen är det lätt att intala sig att "det ordnar sig".

   Har en polare som gick på det - besiktningsmannen rekommenderade lite fuktprover, han sket i vilket och köpte. Det kostade en kvarts mille ovanpå huslånet + att hela familjen fick bo i två rum på ovanvåningen medan hela nedervåning gjordes om från grunden.

   Radera
 4. Myresjöhus, som brukar se sig som lite finare och i högre prisklass, kommer onekligen få göra ett omtänk a la Mercedes efter fiaskot med 180/190-serien för sossar på tidigt 90-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilar som rostar lätt är svårsålda 10 år efter de åtgärdat modellen-Opel!
   Enstegstätning funkar inte eftersom det uppkommer hål i materialet-likt rost.
   I berg så uppkommer läckage som man ibland tvingas ta hand om. Fast där syns det tydligt.
   Tänkte mig en åtgärd med dränering som kunde sättas in som en billigare lösning.
   Detta eftersom enstegstätning är en olycka för alla inblandade!
   Något som ingen process i rättssalen kan åtgärda!

   Radera
  2. Tittade på ett hus i ärkekonservativa Schweiz för 7 år sen. Hittade ett jättefint hus i toppskick. Mäklaren sa att man betalar för tomten för huset var ett fuskbygge som behövde rivas. Det var enstegstätat. Vi snackar om ett land som fortfarande misstror värmeväxlare och där man gärna går ner i källaren och kärleksfullt smeker sin oljeeldade panna med ena handen och sippar lokalproducerat vin i andra handen.

   Det finns ingen chans över huvud taget att svenska byggbolag varit ovetande om var detta skulle leda till. Jag vill därför ogärna kalla det olycka.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Betalade för bra tag sedan in lite pengar till stöd för grupptalan mot Myresjöhus och det glädjer mig därför extra mycket att det inte är över än. Tvivlar dock på att den korrupta svenska staten kan ge vanliga svenskar en rättvis bedömning. Intressant att staten nu efter 25 år tar bort den vidriga obligatoriska byggförsäkringen. Flera tiotals miljarder har anständiga svenskar tvingats betala till försäkringsbolagen. Hörde för något år sedan en direktör för försäkringsbolaget försvara konfiskeringen av anständiga svenskars tillgångar för en försäkring som inte var en försäkring.
  Han och de ansvariga borde personligen och tillsammans med de bolag tjänat storkovan under alla år bor att tvingas betala tillbaka pengarna och i tillägg dömas för bedrägeri. Det kommer naturligtvis inte att ske då vi är fängslade av den politisk korrupta och antipatriotiska svenska staten..

  SvaraRadera
 6. Kan du inte skriva en rad om Dr Dooms jämförelser med 1914 eller den pågående börsnedgången?

  SvaraRadera
 7. "Vem skuldsätter sig för miljontals kronor och köper något de inte har någon som helst kompetens kring?"

  >> För att köpa hus på det sätt som mäklarna vill idag ska man ju typ bestämma sig efter en halvtimmes okulärbesiktning. Jag kollar längre på en potatis innan jag köper den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäklare är egentligen dörrvakter/assistenter. Det enda man kan ha dem till är att låsa upp huset så att man kan komma in i det. Dom kan ju ändå aldrig svara på några frågor.

   Radera
 8. Skulden är delvis statens där SP godkände byggmetoden trots att byggmetoden stoppades i Canada pga fuktskador.
  Byggbolagen är även skyldiga för en ingenjör kan räka ut att byggmetoden inte kan fungera för naturlagarna kan man inte bryta mot.

  Det är ett byggfel men vem ska betala för skadan? husföretagen lär gå i konkurs, byggfelsföretagen kanske även går i konkurs.
  Kommer staten att gå in?


  Hur fukt vandrar i en vägg är få som förstår, konvention diffusion.
  Naturlagarna bestämmer alt.
  Hur många vet att det i princip regnar i en uteluftsventilerad vind på natten när det var en varm och fuktig dag.
  Tilläggsisolerade vindar var en katastrof i många hus. en till skandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du inte kan stava till "konvektion" begriper antagligen inte du heller hur fukt vandrar?

   ...och vinden fixar vi med Boracol!

   Radera
  2. Ben dover
   Boracol förhindrar inte fukt det "regnar" ändå på vinden, bara fuskare gör så, först så måste orsaken till fukten åtgärdas sen kan skadan behandlas med boracol.
   Jag är insatt i fuktproblemet.

   Radera
  3. Cornu är byggingenjör tror jag.
   Det skulle bli en stor debatt om han skrev hur fukt rör sig och om våra fysiklagar som rör fukt, fuskbyggare skulle skrika och debatten skulle bli vild.
   Många lever i en fantasivärd där dom tror att byggplasten bakom gipsskivan orsakar fuktproblem men det är så att utan plasten så skulle väggen vara dyngsur.

   Byggbransen satte en ångspärr på utsidan (enstegstätad fasad) och det var totalt fel, det kräver en täthet inne i plastfolien som inte finns i praktiken.
   Man kan sända en människa till månen där förstår man fysiklagar men hus kan byggas utan att följa fysiklagarna.

   Radera
  4. Ett tips i all välmening!
   Rätta stavningen på "byggbransen".
   Annars kanske herr(?) bend over (OTK?)kommer och tager dig i upptuktelse ( svenska för samma behandling!
   Tänk vad man lär sig med hjälp av internet...

   Radera