Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2014-01-11 12:51

Är TV-licensen avdragsgill för enskilda firmor?

Nu när i princip alla datorer är belagda med TV-licens, så kan man utgå från att alla företag och företagare måste betala TV-licens. TV-licensen blir alltså en kostnad i företaget och bokförs som en sådan, eller det som av vanligt folk kallas avdragsgill. Men vad gäller om man driver en enskild firma som drivs i hemmet (hushållet) utan separat lokal?


En enskild firma (eng self employed) innebär att en privatperson också är ett företag, men juridiskt är man en och samma juridiska person. Den enskilda firmans organisationsnummer är den samma som privatpersonen. 

Rånartjänst i Kiruna AB skriver följande på sin hemsida:
"Vad gäller för enskild firma?Radio- och tv-avgiften täcker ett obegränsat antal tv-mottagare som är avsedda att användas i innehavarens hushåll, det vill säga mottagarna ska vara knutna till innehavarens privata sfär (rum, område).
Om företaget bedriver verksamheten från bostaden och både företaget och privatpersonen innehar varsin avgiftpliktig utrustning anses båda utrustningarna falla under en avgiftsplikt förutsatt att företaget inte har en avskild plats i bostaden t.ex. ett kontor. En tv-mottagare på arbetsplatsen är inte avsedd att användas i hushållet. Därför ska två avgifter betalas; en för arbetsplatsen och en för hushållet."
I princip alla företagare behöver en dator idag, om inte annat för att kunna utföra bankärenden, och gissningsvis äger de flesta enskilda firmor minst en dator, med inköpet bokförd som kostnad i firman, alternativt som tillgång att skriva av successivt. Man behöver inte ens skatta för datorförmån om datorn är ett redskap i jobbet, vilket den definitivt är för den som driver en egen firma - när såg ni senast någon som skickade handskrivna fakturor?

Som en och samma juridiska person ska knappast den enskilda firman betala en TV-licens och privatpersonen också betala en TV-licens, utan det handlar bara om en enda licens. Rånartjänst anser dock att denna juridiska person ska betala två licenser om företaget har ett separat kontor eller drivs på annan plats. Om man dessutom, likt undertecknad, inte har någon TV-dekoder, så måste ju TV-licensen hamna på firman - enda sättet att se på SVT är via företagets dator. 

Jag tar förstås det säkra före det osäkra och betalar TV-licensen med privata skattade pengar, men det skulle vara intressant att ställa en skriftlig formell förfrågan till Skatteverket här.

Enskilda firmor missgynnas dock generellt. Bland annat får man inte avdragsgill företagshälsovård eller friskvård, vilket man får om man istället har driver aktiebolag.

För den som driver aktiebolag i hemmet ter sig svaret helt självklart - om du inte har någon privat ägd dator och inte har någon TV-mottagare, så måste TV-licensen hamna i firman och är alltså "avdragsgill".

För den som är anställd eller har egen firma där verksamheten inte bedrivs i hemmet, så vill Radiotjänst ha dubbla TV-licenser, baserat på någon logik om att det handlar om var man tittar på TV. Annars kan den som inte har TV och enbart arbetsgivarens dator (och eventuellt betalar datorförmån om datorn inte är ett arbetsredskap - t ex om man är gatusopare) rimligtvis helt slippa betala TV-licens. Trots allt äger man varken TV eller dator i det läget.

Utan TV, men med företagsdator och verksamhet i hemmet kan TV-licensen i praktiken nästan halveras mätt i skattade pengar (2076/1.2945*0.68=1090.52 vid 32% kommunalskatt och 29.45% egenavgifter). Istället är det skattefinansierade verksamheter som vård, skola och omsorg som betalar din TV-licens genom högre utgifter i företaget och med det lägre skatt.

Du som har enskild firma och separat kontor, grattis, du ska nu som en och samma juridiska person betala två TV-licenser. Har man inte ett separat kontor, dvs på sin höjd gör schablonavdraget för arbetsplats i hemmet om 2000:- SEK om året och inte tar ut hyra eller möbelkostnader på företaget, så är det än så länge öppet om TV-licensen är avdragsgill i företaget.

Rimligtvis är frågan om man alls tittar på SVT (Play) också väsentlig. Om man inte gör det verkar det fullt rimligt att TV-licensen ska ligga på den enskilda firman om den enda datorn i hemmet tillhör företaget. TV-licens betald av arbetsgivaren anges som beskattningsbar förmån, vilket i så fall ändå minskar TV-licensen med egenavgiften, då förmåner bara beskattas med inkomstskatt. (Företagets beskattning minskar ovan med 986:- SEK, men TV-licensförmånen beskattas med 32% inkomstskatt, dvs 664:- SEK - i praktiken en minskad kostnad med 986-664=322:- SEK)

Vad säger Skatteverket?

Tillägg: Se organisationen Företagarnas debattinlägg på Schibsted/SvD Opinion, där det konstateras att svenska företag via TV-licens på datorer belagts med en miljard i högre utgifter. Ännu en internationell konkurrensnackdel för svenska småföretag. Bra för Sverige, bra för Skaraborg!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Det här är ju patetiskt löjeväckande. Om i princip alla är licenspliktiga finns det ingen anledning att hantera denna avgift separat från övrig skatt. Om man vill kan man säkert sätta en prislapp på hela hanteringen av licensen. Och där borde även tiden för licenspliktigas hantering av licensen ingå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan systematiskt betala en krona för mycket i TV-licens på varje räkning, om du vill vara lite busig. Mycket jobb för Radiotjänst blir det...

   Radera
  2. Man undrar hur det känns att jobba med något som man vet inte tillför något som helst värde till samhället, att vara en skattediande parasit.

   Radera
  3. det är nog inte bara radiotjänst i kiruna som kvalar in i att vara skattediande parasiter, minst hälften av alla statliga instutioner och deras anställda i stockholm kunde ställa sig samma fråga.

   Radera
 2. När det gäller kontor i hemmet så är iaf SKV ganska restriktiva när det gäller momsavdrag för kontorsmöbler (även om det råkar handla om ett AB) och annat som de tycker ingår i privat möblering. Som vanligt när skattemyndigheten hamnar i gråzonen så verkar de ta det säkra före det osäkra och anse att skattskyldighet föreligger och avdragsrätt inte gör det.

  Skulle kunna tänka mig att de resonerar likadant med TV-licensen och tycker att alla tittar ju på TV privat och därför är TV-licensen att betrakta som privat kostnad och därmed inte avdragsgill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absolut enklaste när det gäller eget företag i bostaden är att ta alla kostnader privat och använda schablonavdraget.

   "Du kan få göra avdrag för arbetsrum i bostaden även om du inte har inrättat en särskild arbetslokal. Förutsättningen är att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar i bostaden för verksamhetens räkning. Du får avdrag med 2 000 kronor om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig eller din make/registrerade partner. Har du arbetsrummet i en bostadsrätt eller hyresrätt är avdraget 4 000 kronor."

   Radera
  2. Varför man sedan får dra av dubbelt så mycket om man har bostadsrätt som om man har villa får gärna någon förklara för mig.

   Radera
  3. Med TV-licens på företagets dator bör man rimligtvis höja schablonavdraget...

   Radera
  4. @cornu

   Tja, bostadsrätt innebär dubbel skuldsättning och bidrar alltså dubbelt till pippilångstrump-ekonomin - det kanske man vill uppmuntra?

   Vad som bör göras och vad SKV gör är ofta två helt olika saker...

   Radera
  5. Gammal lagstiftning. På den tiden (70-80-talet) var räntor på fastigheter fullt ut avdragsgilla mot förvärvsinkomster (som dessutom hade högre marginalskatter än i dag). Därför fick fastighetsägare hälften så högt avdrag som boende i lägenhet.

   Radera
 3. Rösta inte på något parti som försvarar Radiotjänsts sjuka bestämmelser! Ingen människa med minsta moral och förstånd kan begära att man skall betala TV-licens på 2000 kr om året för att man har en wifi-försedd surfplatta som kostar hälften så mycket. Eller ens en netbook med 3g. Och som i stort sett aldrig används just för SVT-skiten.

  Varje politiker som försvarar sådant här har visat att han inte hör hemma i Riksdagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker du om bankernas egenmäktigt införda inköpsskatt i så fall?
   när dom lyckats lobba in det kontantlösa samhället, får du betala en privat moms till bankerna på allt du köper, det ser jag som ett större problem än radiotjänsts agerande.

   hela den här debattens upprördhetsnivå grundar sig troligtvis i att det nu är smarta datanissar som tidigare räknat ut att dom inte skulle behöva belala något när dom tittar på tv via datorm eller smartphonen, som blir upprörda när dom inte längre kan parasitera på andras pengar gratis

   Radera
  2. @kal-krister

   Sluta använd bankernas tjänster då.

   I ärlighetens namn är det inte radiotjänst agerande som utgör problemet utan det faktum att riksdagen har beslutat att radiotjänst som tredje part har rätt att ta ut en avgift från folk (detta blir därmed att betrakta som en skatt).

   Det upprörande är som sagt just det faktum att folk som bedriver företag i hemmet blir tvungna att betala dubbel avgift för samma innehav. Det som dessutom är lite mer anmärkningsvärt är att det fortfarande utgår från de som har haft smaken att anmäla sitt innehav till radiotjänst - när ändå de mer eller mindre antar att befolkningen består av de som betalar TV-licens och de som smiter från den. Under dessa förutsättningar vore det kanske vettigare att ta ut det hela via skatten.

   Radera
 4. "Utan TV, men med företagsdator och verksamhet i hemmet kan TV-licensen i praktiken nästan halveras mätt i skattade pengar (2076/1.2945*0.68=1090.52 vid 32% kommunalskatt och 29.45% egenavgifter). Istället är det skattefinansierade verksamheter som vård, skola och omsorg som betalar din TV-licens genom högre utgifter i företaget och med det lägre skatt."

  Haken med detta är att du kan bli skyldig förmånsbeskattning eftersom du kan nyttja företagets TV-licens privat - detta innebär alltså att du åker på egenavgifter och kommunalskatt för fördelen (dvs exakt samma som du sparat).

  Dock ser detta ut att vara sättet man skall göra på eftersom alternativen är sämre. Med separata innehav så skall man betala dubbla licenser (frågan är dock ifall detta har stöd i lag då det är en och samma ägare ifall man är enskild näringsidkare) eller om man tar kostnaden privat så är ju inte inköp/avskrivningar kostnader i rörelsen (frågan är åter när det gäller enskild näringsidkare så finns det inte samma distinktion mellan företaget och privata sfären) och dessa skulle inte bli avdragsgilla (sen tillkommer momseffekterna)

  SvaraRadera
 5. Skulle vilja se en läsarundersökning om hur många som betalar tv-licens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Jag betalar gärna TV licens. Lyssnar mycket på radio och ser en hel del på TV. Tycker dom har mycket bra att komma med. Att vi har TV licens gör att klåfingriga politiker inte har lika lätt att lägga sig i.

  SvaraRadera
 7. Har ni alla missat att ni kan skicka in intyg om att ni blockerat SVT på er företagsdator och på så sätt slippa licensavgift?

  SvaraRadera
 8. Det behövs en valfrihetsrevolution så man kan välja själv vilket media man vill stödja, så skickar jag mina 2000 kr om året till Cornu istället. Bra idé, Cornu?

  SvaraRadera
 9. Informationssprutorna SVT, SR och TV4 bestrålar atmosfären över svensk botten med modulerade EM-vågor. Merparten av samma information kodas och utläggs till allmän beskådan på diverse platser, som kan nås via WWW med avkodare.

  I stort sett hela befolkningen äger attiraljer som kan demodulera respektive avkoda informationen.

  Vi får väl hoppas att allt detta trams med avdragsrätt + debaclet med att inkludera datorer i tv-mottagarbegreppet, utmynnar i att de reklamfria informationssprutorna SVT:s, SR:s och UR:s programverksamhet bekostas via skattesedeln.

  Av vad jag har förstått, så ville KD ta bort licensfinansieringen och istället införa skatt för att finansiera programverksamheten. Men de andra i Alliansen främst de nya moderaterna ville av ideologiska skäl inte införa en ny skatt.

  De som anför invändningen att med TV-licens så kan inte klåfingriga politiker lägga sig i programverksamheten, bör nog ta till sig att det är just vad klåfingriga politiker gör med sina instruktioner och PK-floskler (regleringsbrev) till SVT och SR vid nuvarande huvudsakliga licensfinansiering.

  Måhända blir nyhetsprogrammen och diverse debatter mer styrda av politiker med en borttagen licensfinansiering. Men det är inte nyhetsprogrammen som är de primärt intressanta utan program ur den övriga programverksamheten. Nyhetsprogrammen tenderar ju att vara konformistiska, innehållande pekpinnar och i samklang med den svenska journalistkårens objektivitetsdefinition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nyhetsprogrammen tenderar ju att vara konformistiska, innehållande pekpinnar och i samklang med den svenska journalistkårens objektivitetsdefinition."

   exakt

   Radera
 10. Tror jag sagt det tidigare:
  När Rånartjänst (gillar ordet!) ringer, säger jag helt ärligt att jag har en bordsdator som konstruerats för att inte kunna ta emot teve. Samtalet avslutas. Nästa gång säger jag kanske att jo jag har minst ett tjugotal datorer, men t.ex. den i mikrougnen eller i GPS:en lyckas inte ta emot teve.

  SvaraRadera
 11. Behöver du pengar snabbt, du har dålig skuld och behöver pengar snabbt för att betala räkningar? förkastades av bank-och andra finansiella institut, och som inte uppfyller deras kriterier för att ansöka om ett lån? Behöver företag lån eller för att betala räkningar? Frukta inte. Vi är licensierade pengar långivare som erbjuder lån och kortfristiga lån. Snabb godkännande 100% garanterad. [email protected]

  Vänligen om du är intresserad av att få ett lån från vårt lån företag allt du behöver göra är att fylla i låneansökan formuläret nedan

  Låneansökan

  Sökande Namn: ........
  Ålder: ...................
  Kön: ....................
  LAND: ................
  Civilstånd ..........
  Yrke ..............
  Plats: ..............
  Månadsinkomst: .........
  Belopp som behövs ..........
  Varaktighet: ..............
  Telefonnummer: ...........

  Kontakt Email: [email protected]
  Med vänliga hälsningar, Mr Wess kung.

  SvaraRadera
 12. om du behöver en legitim lån maila mig nu [email protected]

  SvaraRadera
 13. Hej, mitt namn är Mrs Camilla Barbro. Jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt. För några månader sedan ansträngda jag ekonomiskt, och i desperation, jag lurad av vissa långivare på nätet. Jag nästan förlorat hoppet tills en vän till mig hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Mrs.Heather Whyte som lånar utan säkerhet lån uppgående till 30.000 Euro på mindre än 72 timmar utan tryck eller stress till en ränta på endast 2%. Jag blev mycket förvånad när jag kollade mitt bankkonto balans och fann att antalet jag appliceras skickas direkt till mitt lönekonto utan dröjsmål. Så jag lovade henne att jag skulle dela de goda nyheterna så att människor kan få lån enkelt utan stress. Så om du behöver någon form av lån, kontakta henne via e-post: [email protected]
  Du kan också kontakta mig på min e-post: [email protected]
  Nu är allt jag gör försöker möta lån betalningar som jag skickar direkt till deras konton.
  Min jul och nyår Celebra var underbart
  Alla de bästa.

  SvaraRadera
 14. Viktigt: prisvärd EKONOMISKT STÖD Här behöver ett personligt lån? Företagens investeringar och lån? Se vår e-post för mer information om hur du kan få lånet @ [email protected]

  SvaraRadera