Cornucopia?

2013-02-28 17:29

Provläs Midsommargryning

Prolog och större delen av första kapitlet av Midvintermörkers uppföljare Midsommargryning finns nu för provläsning online.

Man hittar det hela hos AdlibrisBokus eller Bokia. Det är i princip samma text som i slutet av pocketutgåvan av Midvintermörker, men utan sista delkapitlet, dvs några sidor kortare. Den uppmärksamme kan sitta och jämföra för att se vilket ytterligare skrivarbete och efterföljande redaktionellt arbete som utförts sedan den preliminära versionen i pocketboken.

I måndags gick Magnus Roosman med tekniker/producent in i studion och började läsa in ljudboken. De har konsulterat mig i telefon två gånger än så länge, med långa listor av ord och förkortningar och önskat uttal av dessa. Det blir säkert fler telefonsamtal innan boken är färdiginläst nästa vecka.

Ljudboken ska släppas samtidigt som den inbundna den här gången och finns förstås via de vanliga kanalerna. Någon möjlighet att provlyssna finns förstås inte än.

Fri marknad och effektivt samhälle kräver fri information

Det finns en övertro till den fria marknadens prismekanismer som räddningen på allt, när det i själva verket är den fria informationsspridningen, inte bara av nyheter och fakta, utan även av tankar och idéer, som är grunden till ett effektivt samhälle.

Ryssen kommer! Inte!

I försvarsdebatten förs en svartvit världsbild fram av (m)oderata politruker och andra. Nämligen att det bara finns två alternativ, antingen fortsatt Pax Svecia eller att Ryssland invaderar.

Nu ska Sverige beredskapslagra flygfotogen igen

Jag uppmärksammade förra året att Sveriges beredskapslager av oljeprodukter inte inkluderade något flygfotogen. Detta har nu ändrats och de nya kraven är att sex aktörer ska lagra flygfotogen. Beror detta på uppmärksamheten (naivt) eller på en svensk beredskapshöjning?

Gymnasiedöden breder ut sig

Den förutspådda gymnasiedöden breder ut sig. Detta är helt väntat, då vi nådde peak gymnasium 2008 och därefter fått se allt färre ungdomar i gymnasieåldern för varje år som går. Elevkullarna kommer fortsätta falla och inte börja återhämta sig förrän 2018. Ingen tillväxtbransch.

Black Pearl rapporterade igår

Igår släppte det kanadensiska fuloljebolaget Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) sitt bokslut (pressrelease), vilket innebar en bokföringsmässig förlust pga engångskostnader på bland annat 5 MCAD. Svenska aktieägare agerade förstås i panik och slaktade aktiekursen hårt med -10% och aktien är återigen i mitt målområde på drygt 15:- SEK med en stängning på 15:30.

2013-02-27 17:04

Industrisamhället rakt in i resursväggen

Författaren och Steg 3-anslutne Björn Forsberg (bl a Omställningens tid) har skrivit ett längre inlägg i tillväxt- och resursdebatten hos Västerbottens Kuriren, med titeln Ett industrisamhälle som gått in i resursväggen.

Svensken flyttar hemifrån allt senare

I de nordiska länderna flyttar vi hemifrån tidigast i EU/EES och svenskarna är alltså bortskämda med att kräva en egen bostad i ung ålder. Samtidigt har åldern där man flyttar hemifrån ökat 2004 - 2011, speciellt 2004 - 2008, men svenskarna flyttar ändå hemifrån bland de lägsta åldrarna i hela EU och EES.

Andra sätt att uppfylla Anders Borgs våta dröm

Anders the Borg har som bekant förklarat att bostadspriserna måste stå still i 10 - 20 år för att svenska folkets skuldsättning ska komma ner.

Solnabor får 43 459:- SEK var av staten i glesbygdsstöd

När man tittar på alla landets kommuner och antalet kommuninvånare som lyfter en statlig lön, så landar Solna, regementsorter och universitetsorter i topp, tillsammans med många stockholmskommuner.

Radiotjänst "för dialog" med datorägare

Via IDG möts vi nu av nyheten att Radiotjänst börjat jaga datorägare, sedan det nu går att se på SVT live över Internet. Detta trots att Eva Hamilton dementerat att detta skulle ske.

1200 miljarder

Slöseriombudsmannen Martin Borgs film 1200 miljarder finns nu tillgänglig i sina hela 53 minuter på Youtube. Den handlar om slöseriet med våra skattepengar.

Kollaps på bokrean

Missade igår att David Jonstads bok Kollaps - Livet vid civilisationens slut finns på bokrean som inbunden endast hos Adlibris.

Min tidigare recension hittar ni här. Den inbundna reaboken kostar 95:- hos Adlibris

Annars går det antagligen precis lika bra med den oreade pocketversionen för 49:- SEK hos Adlibris, 46:- SEK hos Bokus, 45:- hos Bokia eller 49:- hos CDON.

2013-02-26 15:55

Hur upplevde du 90-talskrisen?

Om nu bostadspriserna fortsätter ner så kommer en ny svensk omfattande ekonomisk kris som ett brev på posten. 90-talskrisen riskerar framstå som en mild västanfläkt i jämförelse med vad som riskerar ske.

Gårdagens föreläsning för Börsgruppen vid Linköpings Universitet

Igår var jag och höll vad jag trodde skulle vara en entimmes lunchföreläsning för Börsgruppen vid Linköpings universitet. Missade dock att man tillämpade akademisk kvart så jag fick komprimera en del. Ber om ursäkt för detta.

Vilka 9 000 ska gå från försvaret?

Om inte staten skjuter till pengar kommer det svenska försvaret behöva bantas med ytterligare 9000 man, eftersom alliansregimens Insatsorganisation 2014 inte är finansierad (Schibsted/SvD), inte ens till 2019, då den ska stå kvar.

SCB: Villapriserna föll i hela Sverige 2012

För första gången sedan 1992 föll villaprisindex i hela Sverige förra året, inklusive alla storstadsregioner och övriga regioner, norra Norrland undantaget. Detta enligt SCB:s villaprisindex.

The Borg: 10 - 20 år stagnerad bostadsmarknad att vänta

Morgonens obligatoriska läsning hittar man hos Bonnier/DI, där Anders Borg förutspår upp till 20 års stagnerad bostadsmarknad, utan stigande bostadspriser.

Låg IQ kopplat till rasism och konservativa åsikter

Hade egentligen tänkt skriva något annat nu på morgonen, men det här är alldeles för bra för att hoppa över. En vetenskaplig studie inom psykologi, bland annat med forskare från amerikanska University of Virginia, har kommit fram till att låg IQ kan kopplas till rasism, h0m0fobi och konservativa åsikter.

Midvintermörker inbunden till pocketpris och annat på bokrean

Idag drar årets bokrea igång. Bland annat hittar ni de sista inbundna Midvintermörker till pocketpris på rean.

I fysiska butiker sägs Midvintermörker inbundet finnas hos ICA:s och Rustas rea, priset är okänt för mig i fysisk butik.

Online hittar man den inbundna hos Adlibris för 49:-, Bokus för 45:- och CDON för 49:-. Detta handlar om de sista böckerna som finns kvar centralt i lager, så tillgången kan vara begränsad.

Även ljudboken på skiva finns på rean. Fortfarande dyrare än att ladda ner lagligt via Internet, som kostar 59:- SEK hos CDON. Men vill man ha den på sina 18 CD-skivor för att lyssna på i bilen så kostar CD-boken nu endast 115:- SEK hos Adlibris och 99:- SEK hos Bokus, vilket också handlar om de sista centralt lagrade exemplaren. Dock finns ljudboken numera även hos Statoil, men knappast på rea, så det är inte sista chansen.

Det kan gå att hitta enstaka inbundna exemplar av Midvintermörker hos bokhandlare framöver, men det kommer inte göras något tilltryck och bokrean kan vara sista tillfället att enkelt och billigt få tag på boken som inbunden, om ni t ex vill ge bort Midvintermörker + Midsommargryning som present till någon eller vill byta ut pocketen mot en inbunden i hyllan. Det är förstås inte säkert att boken säljer slut på rean.

Annat intressant på årets bokmässa är Steg 3-medlemmens och redaktören för Steg 3:s kommande tillväxtrealistiska antologi, Stellan Tengroth, bok Tillväxt till döds (min recension från 2010), som nu kostar 25:- SEK hos Bokus och 25:- SEK hos Adlibris. Perfekt tillfälle att läsa denna enkla och pedagogiska skrift, alternativt köpa på sig en bunt och ge bort till utvalda personer, eller "glömma" på bussen eller arbetsplatsen.

Endast hos Adlibris verkar man hitta Jan Jörnmarks Avgrunden för 85:- SEK på rean. Kan handla om de sista exemplaren. Mycket prisvärt för en så pass tjock fotobok. Jag recenserade boken förra veckan, men missade att den skulle komma på rean. 

För övrigt är Jan aktuell med en kulturartikel om det tänkta medelklassparadiset Hjällbo i Angered i det sk nordöstra Göteborg. Artikeln handlar om den vite mannens flykt och hur medelklassen nästan omedelbart flydde området redan på 70-talet. Väcker en del tankar om hur fort andra nybyggda medelklassghetton kanske kan överges idag, även om man idag bygger medelklassghetton som bostadsrätter i hopp om att sätta inträdesribban för högt och åstakomma gentrifiering.

Det finns en lång rad andra intressanta böcker på årets rea, men jag tänker inte lista dem alla. Speciellt hos Adlibris och Bokus är utbudet omfattande. Bokia har ett något smalare utbud och erbjuder inte samtliga av förlagens prissänkta böcker. Missa t ex inte Band of Brothers (boken för 95:- SEK hos Adlibris och  99:- SEK hos Bokus) under historia, och det finns också en lång rad intressanta böcker under ekonomi eller samhälle.

2013-02-25 16:51

Läkare är "raljerande, arroganta, fåfänga, nedlåtande och inhumana"

I debatten om läkarkårens förmåga att på fem minuter förklara vanliga människor för psykiskt sjuka och skriva ut psykofarmaka till folk, rent av skicka på polisen på dem om de vägrar, så dök det förstås upp en mängd försvarande kommentarer, främst från de som påstår sig vara läkare. Eller de som själva går på psykofarmaka.

Cornucopia? - Tvärsäkra uttalanden och 100% fel sedan 2008!

Nej, bloggen har inte blivit hackad utan det är min egen rubrik. Dags att påminna nya läsare om saker och tings natur, då många verkar tro att jag tror att jag kommer ha rätt i allt. Antagligen lämpligt att påminna om att det tror jag inte alls, tvärt om är jag 100% övertygad om att jag kommer ha fel i 100% av alla gissningar/prognoser/scenarion jag skriver om. Se även tidigare inlägg i frågan från 2011 om nu någon tror att detta är en ny ursäkt.

Fler köpsignaler på börsen?

Inte bara har Konjunkturinstitutets barometerindikator gett köpsignal, så här på konjunkturbotten, utan nu har även börsen brutit upp ur sin övre, tidigare fallande trend i månadscharten för OMXS30.

Tur man är född på 70-talet

Det är tur att man är född på 70-talet och att allting man gör kan göras ironiskt.

Uppföljning teknisk analys Black Pearl

Dags för en liten uppdatering av den tekniska analysen av mitt bevaknings- och portföljbolag Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB). Trendkanalen nedåt fortsätter vara intakt och en förutspådd uppåtreaktion har inletts efter att kanalen testades.

2013-02-24 17:48

Positiva söndag: Bra lunchrestauranger!

Hög tid att köra positiva söndag igen!

Den här gången kan vi ju försöka rekommendera bra lunchrestauranger - god mat med prisvärd kvalitet och bra service etc.

Sverige fortsatt dyrast

Wall Street Journal har kommit fram till att kaffe med mjölk (stockholmska: latte) är näst dyrast i Sverige (Schibsted/SvD). Det är knappast överraskande, då motsvarande gäller oavsett vad man tittar på - Big Mac, IKEA:s Billy-bokhyllor eller Apples iPad.

EU:s finanspakt levde i mindre än två månader

EU:s bilaterala finanspakt, där diverse länder, inklusive Sverige, dyrt och heligt lovat att maximalt ha ett budgetunderskott på 3% av BNP, annars ska man betala automatiska böter, är nu död. Schibsted/SvD påtalar nu att Frankrike bryter mot pakten, och naturligtvis undantas från de automatiska böterna.

2013-02-23 16:47

Death is coming...

Första riktiga trailern för Game of Thrones säsong tre, vilken verkar basera sig på första halvan av boken A Storm of Swords (eller som jag föredrar att kalla den A Mass of Marriages). Inga bröllop i trailern dock.

Vattenfall bekräftar nedläggningen av svarta pellets

Vattenfalls Mikael Petrovic Wågmark bekräftar att man lägger ner den egna satsningen på svarta pellets, men det innebär inte några uppsägningar inom koncernen.

Reinfeldt avgår - Borg tar över

Bonnier/Expressen har fått uppgifter om att Reinfeldt har köpt sig ett högavlönat jobb som EU-frälse för alla de svenska skattemiljarder han sett till att pumpa in i EU under regimen Borg/Reinfeldt. Föga överraskande så ska Borg ta över.

Klimatförnekare - glöm inte att ta betalt

Brittiska The Guardian har ägnat sig åt lite gräv och har nu avslöjat att klimatförnekare i hemlighet har finansierats med 120 miljoner dollar från den amerikanska konservativa högern, för att förneka att det pågår några klimatförändringar (Schibsted/SvD). Detta är goda nyheter för alla klimatförnekare där ute - glöm inte att se till att få betalt för ert arbete!

2013-02-22 14:54

Fredagsmys: Vem bryr sig i Sverige?

Ett problem vi har tagit på oss i Sverige, och som jag länge har haft för avsikt att skriva om, är att vi i spåren av nedskärningar i vården och speciellt i psykiatrin hellre ger ett lyckopiller till folk som mår dåligt än försöker göra något åt orsakerna till problemen. Det har rent av gått så långt att vanliga allmänläkare (och andra specialister) skriver ut pyskofarmaka till "jobbiga patienter", så de ska vara nöjda med sina sjukdomar och krämpor och sluta försöka bli friska.

Global energikonsumtion och BNP 1950 - 2011

Sambandet mellan förändring i global BNP (eng GWP) och förändring av energikonsumtionen är stenhårt, med en matematisk korrelation på 0.71. Kausaliteten finns där, då produktion och konsumtion av varor och tjänster alltid innebär en energiförbrukning, så det är inte heller ett falskt samband.

Global energianvändning per capita 1850 - 2011

Inte bara har energianvändningen stigit i princip exponentiellt globalt, tillsammans med befolkningen, utan energianvändningen per capita har också stigit kraftigt.

2013-02-21 14:26

Rykte: Vattenfall lägger ner svarta pellets och sparkar 100

Enligt trovärdiga uppgifter ska Vattenfall ha sparkat runt 100 personer från sin satsning på sk svarta pellets och lägger eventuellt också ner hela satsningen. Vattenfall har inte gått att nå för en kommentar, eller snarare inte valt att svara, så än så länge får man nöja sig med att kalla detta för ett rykte.

Balanserad rapportering från Talentum/AFV

Medan det i media mest basuneras ut hur mycket bostadspriserna har stigit, t ex hos Bonnier/DI, så visar det sig att Talentum/Affärsvärlden försöker hålla en viss balans.

Timbro om Nya Karolinska

Just som jag (på Twitter) försökt lansera nyordet timbroiler, så slår mitt hatobjekt Timbro till igen. Denna gången sågar man satsningen på Nya Karolinska (Public Service/SR, Schibsted/SvD, Bonnier/Dagens Medicin), och verkar faktiskt vara rätt ute.

Avgrunden - ett stycke suverän modern industri- och finanshistoria

Jan Jönmarks bok Avgrunden är en mycket positiv överraskning. Vid en första anblick ser det ut som ännu en Urban Exploration-fotobok, men den är så mycket mer än så och den stora behållningen ligger i själva verket i den suveräna moderna industri- och finanshistoria som man hittar i texten.

I själva verket kommer de fantastiska fotona från övergivna miljöer, som slaktats på globaliseringens altare, i andra hand. Men i sin stillhet och vemod förstärker de förstås texten.
Omslaget

För den som missat vår moderna industriella och finansiella historia de senaste säg 50 åren, så är boken en utmärkt och snabb översikt som man tar sig igenom på några timmar. Naturligtvis finns här inte alla detaljer, den svenska varvs-, stål- och tekokrisen nämns bara med några meningar, utan istället är det de stora internationella dragen som målas upp.

Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Var ett tag sedan jag skrev detta, men boken påminner om att vi lever i ständig förändring. Folkhemsfundamentalister lär kasta boken i väggen, för det blir övertydligt att fornstora dagar aldrig kommer igen. 

Istället ställer man sig frågan om vilken nästa bransch blir som utsätts för strukturomvandling och flytt från västvärlden? Strukturomvandlingar och fallet mot avgrunden ser vi ju redan inom tryckta media, men där uppstår den internationella konkurrensen i den elektroniska världen istället. Frågan är om tryckta media alls finns kvar om tio år? 

Annars blir väl nästa riktigt stora våg när de högutbildade tjänstemannajobben flyr västvärlden.

Samtidigt pågår fortfarande en omfattande förändring inom bilbranschen, vilket är aktuellt med gårdagens besked om uppsägningar hos Volvo och Saabs tidigare konkurs. Det existerar en enorm överetablering bland biltillverkare, men som nationell stolthet får de tydligen inte gå i konkurs. Men likt för tidigare industrinedläggningar lever vi antagligen kvar i förnekelsestadiet och tids kanske även Volvo PV lämnat Sverige. Detroit visar vägen, och Saab har redan vandrat till de sälla jaktmarkerna.

Å andra sidan så blir det rätt tydligt att även BRICS-länderna kommer få problem, och antagligen få sina bubblor krashade likt Japan, förr eller senare. Men samtidigt kommer någon ny aktör att resa sig.

Det vackra fotot gör att boken passar utmärkt som coffee-table book, som kan ligga fram i receptionen, väntrummet eller i biblioteket för den som vill intressera gäster för ämnet och påminna om att inget varar för evigt.

För mer information om boken, se hemsidan.

Som ett test har jag här samarbetat med Bokia, som sänkt priset på boken till 152:- SEK i nätpris. Om ni dessutom anger rabattkoden CORNU vid beställning från Bokia ska ni få 5% rabatt, dock endast på Avgrunden. Förhoppningsvis kan jag erbjuda fler liknande erbjudanden till recenserade eller rekommenderade böcker framöver. 

2013-02-20 16:41

1 000 tjänstemän får sparken från Volvo

Kinesiska Volvo Personvagnar i Göteborg kastar nu ut 1000 tjänstemän innan året ska vara slut. Mest handlar det om konsulter (Bonnier/DN, lokalblaskan Stampen/GP, Schibsted/SvD).

Ännu mer bostäder från Alecta

Pensionförvaltaren Alecta fortsätter att satsa på bostadsmarknaden, nu tillsammans med Veidekke (pressmeddelande).

Skifferoljebubblan - Drill, baby, drill!

Via sajten Shale Bubble har nu den omfattande rapporten Drill, baby, drill! (PDF) släppts. Obligatorisk läsning för den som inte ännu förstått att skifferoljeboomen i USA bara är en tillfällig bubbla som kommer brista inom några år, för att sedan krascha.

Boverket: 48.6% bubbeluppgång i Stockholms bostadspriser

Boverket har precis släppt en rapport med den självförklarande titeln Drivs huspriserna av bostadsbrist?, som tittar på fundamentala faktorer bakom prisuppgången för bostäder. Ca 30% av uppgångarna sedan 1996 beror enbart på sk bakåtblickande faktorer, dvs tron att man kan sälja sin bostad dyrare än man köpt den. För Stockholms del innebär det att av den reala uppgången på 162% sedan 1996 är 48.6 procentenheter en bubbla.

Sätt att få hit våra tolkar

Nu när den svenska insatsen i Afghanistan avvecklas så kommer vi lämna efter oss afghanska tolkar, som arbetat för vår svenska Afghanistanstyrka och därmed har en extremt hög hotbild mot sig när vi lämnat. Alliansregimen, med Tomas Billström, bryr sig inte och är beredda att lämna dem och deras familjer i talibanernas händer utan gömmer sig bakom "oberoende myndigheter" (Bonnier/Expressen). Billström är dock inte ensam att vilja lämna dem i Afghanistan.

Sjöstedt och (v) varnar för den svenska skuldbubblan

Hos Stampen/GP varnar vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk-politiske taleshenna Ulla Andersson för de svenska hushållens skuldbubbla.

Cervenka + Sprei + Wilderäng i Alingsås 21:a mars

Alingsås kommun, specifikt kommunfullmäktige och avdelningen för hållbar tillväxt, bjuder in kommunens företag och organisationer till en fantastisk förmiddag med tre föreläsningar och efterföljande paneldiskussion.

Föreläsare och paneldebattörer är Schibsted/SvD:s ledande ekonomijournalist och läsvärde kolumnist Andreas Cervenka, Frances Sprei från Fysisk resursteori på Chalmers samt Lars Wilderäng (jag) som driver bloggen Cornucopia?. Min egen (korta) föreläsning har jag titulerat Slutet på oljesamhället.
Klicka på inbjudan för detaljer.
För privatpersoner kommer jag, som en del av Framtidsveckan Alingsås 2013, föreläsa om omställning och de tre E:na på kvällen i samma lokal, klockan 18:30 - 20:00 i regi av Studiefrämjandet och Omställning Alingsås. Framtidsveckan innehåller också en lång rad andra intressanta arrangemang för privatpersoner.

Närmast i tiden har jag en lunchföreläsning för Börsgruppen på Linköpings Universitet på måndag. Se kalendariet.

2013-02-19 19:12

The Harlem Shake (Södertäljepolisen redux)


Israels centralbank visar vägen om bostadsbubblor

I Israel har bostadspriserna stigit med 5% på ett år. Därför sätter Israels centralbank nu ner foten.

20 miljarder i skattereduktioner för stockholmarna 2011

Det brukar påtalas, speciellt från de intelligenta, välutbildade och snygga stockholmarna, att Stockholm är landets motor, och utan Stockholm stannar Sverige. Just därför förtjänar också just Stockholms läns invånare bland annat en skattereduktion på över 20 miljarder SEK om året på avdrag mot inkomst av tjänst. Och speciellt så förtjänar de RUT, så de slipper torka sina egna toaletter.

Så vilka aktiefonder ska man köpa?

Nej, jag brukar inte handla med fonder, men tyvärr sitter många av oss med fondtvång i tjänstepensionslösningar. Och alla deltar vi i PPM-spelet. Så här följer en öppeasdfn tråd med fondförslag.

Carnegie: Inte ett moln på himlen

I Carnegies nya strategirapport för de nordiska aktiemarknaderna är det en ljus framtid som gäller. Detta ligger för övrigt i linje med konjunkturbarometern, som är i botten, vilket innebär köpläge.

2013-02-18 16:58

Vad kan en arbetsgivare kräva på arbetsplatsen?

Vad kan egentligen en arbetsgivare kräva av sina anställda på en arbetsplats? Förutom att de tiger och gör sitt jobb alltså? Jag tänker på arbetsplatsregler som inte har med arbetsuppgifterna eller säkerhet att göra.

FI: Bolånetaket ska sänkas

Hos Bloomberg säger nu finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson att bolånetaket ska sänkas, då den svenska skuldbubblan måste stoppas. Som jag påtalat tidigare vågar inte politikerna göra något pga att de då kan drabbas av folkets vrede i valet 2014, utan det är upp till de fristående myndigheterna att dämma i bäcken.

Höjd pensionsålder kommer - ingen tvekan om det

Pensionsåldersutredningens Ingemar Eriksson är inte ett dugg tveksam. Pensionsåldern kommer höjas (Stampen/GP).

Midsommargryning går nu till tryck

I helgen avslutades korrekturläsningen av Midsommargrynings inlaga och boken går nu till tryck.

Boken släpps i handeln som inbunden, E-bok och ljudbok den 12:e april och några dagar senare bör ni kunna få den levererad via onlinehandeln. Kan ni närvara vid Science-Fiction Bokhandeln i centrala Göteborg kan ni få köpa signerade ex redan på kvällen den 11:e april, klockan 17 - 18.

Kanske på sin plats att reda ut lite begrepp.
Redigering i Word. 

Råmanus är det som författaren producerar. Detta var färdigt i höstas. Råmanuset skickas vidare som en Wordfil till förlaget. 

Råmanuset gås sedan igenom och redigeras av en redaktör, i mitt fall återigen Eva Stjerne Borgström, som även var redaktör för Midvintermörker. Alla förslag till åtgärder läggs in som korrigeringar eller kommentarer i råmanuset, och varje enskild redigering bekräftas, omarbetas eller avslås av författaren via Words revisionshanteringssystem. Författaren har alltid sista ordet, då det trots allt är författaren som har upphovsrätten. Denna process upprepas 2 - 3 gånger och skedde i december - januari.
Ibland kan redaktören ha väldigt
många synpunkter, så författaren
ser rött. Bokstavligen i det här fallet.
Passande nog är fiendens reaktörens
redigeringar i rött och mina egna
redigeringar blir i blått.

Det är en omständig process, där man som författare behöver granska varenda lilla flytt av ett kommatecken eller likt i skärmdumpen ovan strykningar av ett "nu" eller flytt av ett "fram". Min redaktör hade dock förslaget att jag bara skulle välja Markera allt och klicka på Godkänn ändringar. Skulle bara ta en minut. 

Därefter har man ett manus.

Manuset går vidare och sätts till en inlaga, dvs en formatterad fil som på avsett sätt är möjlig att skickas till tryckeriet.
Inlageskärmdump från en iPad.
Hittar du fel(en) och eventuella
horungar?

Inlagan korrekturläses. Här kontrollerar man bara formattering och stavning. I princip utförs inga innehållsmässiga förändringar. Korrekturläsningen sker nu av dels författaren, dels redaktören och dels en tredje part, en korrekturläsare. Inlagan rensas också från sk horungar, dvs typografiska fel som konsigt brutna rader etc, detta sker i regi av sättaren. Som författare har jag även korrekturläst korrekturerna för att i möjligaste mån säkerställa att de blev korrekt korrigerade. Inlagan ska inte riskera att redigeras av korrekturläsandet och existerar bara som en PDF. Själv läser jag den på en iPad, med appen Goodreader, där man fritt kan infoga sina anmärkningar.

Korrekturläsningen har skett nu i januari - februari.

Den slutliga inlagan går därmed till tryck, samt till ljudboksinläsning. Inläsare är återigen Magnus Roosman.

Både redigering och korrekturläsning består mest i att vänta på att någon annan gör sin del. Redaktören, författaren, sättaren och korrekturläsaren har alltid, möjligen undantaget de ca 50 svenska författare som kan leva heltid på sitt författarskap, något annat för sig, t ex redigering, sättning och korrekturläsning av flera böcker samtidigt, eller i författarens fall sitt vanliga jobb och yrke. Fascinerande nog har alla moment hållit tidplanerna, som presenterades i september, när även deadline för mitt oredigerade råmanus var. Som gammal systemutvecklare så är det fascinerande att se ett komplicerat projekt som en bok hålla alla tidplaner, något som aldrig skedde i IT-branschen, så länge jag var verksam där. 

För tillfället upplever jag en viss frid. Lyssnar på Kents Låt dom komma på högsta volym, vilket är ett passande och inspirerande stycke musik för tillfället. På flera sätt.

Har även lyckats lägga en essä till Steg 3:s kommande tillväxtrealistiska bok till handlingarna. Så nu kan jag koncentrera mig helt och fullt på bok tre, som kommer skrivas i bokutvecklingsmiljön Scrivener och inte i Word1.. Fast å andra sidan har jag en föreläsning i Linköping nästa måndag och tisdagen därpå ska jag föreläsa för Avanzas bästa kunder. Kanske borde jag också följa upp den senaste veckans försvarsdebatt också, men den verkar leva och frodas väl även utan mig. 

Men för stunden så känner jag en viss frid. Låt dem komma.

1. Dock komplierar man Scrivenermanuset till t ex en Word-fil som redigering sedan utförs med, då Scrivener än så länge verkar sakna samarbetsmöjligheter, alternativt att redaktören inte själv kör Scrivener.

"Ultraliberalism och stalinism samtidigt"

En av Sveriges sista riktiga journalister, Maciej1. Zaremba hos Bonnier/DN, har nu skrivit ett uppmärksammat reportage om den havererande sjukvården i amatören Filippa Reinfeldts regi. Det är talande att sådant här förvisas till DN Kultur, som tydligen är storstadstidningen sista utpost för journalistik.

2013-02-17 13:50

Positiva söndag: Köp online utomlands!

Dags för härliga positiva söndag igen!

Den här gången är det dags att rekommendera sajter ni handlat från utomlands, och som alltså skickar till Sverige. 

Stå under en atombomb när den detonerar

Med anledning av meteorexplosionen över Ryssland, som skattas till en styrka av 500 kiloton, 500 000 000 kg trotyl, så kan det vara av intresse att veta att man kan stå under en atombomb när den detonerar i luften, bara avståndet är lämpligt.

2013-02-16 12:05

Konsumentombudsmannen tar sida för ägare av enstegstäta fasader

Konsumentombudsmannen plockar upp bollen kring de enstegstätade fasaderna och kommer finansiera en vidare process i Högsta Domstolen (pressmeddelande).

Libertarian kapat av mörka krafter

"This is not anarchy, Eve. This is chaos." - V for Vendetta (seriealbumet)
Hans Palmstierna, som skrivit några gästinlägg här på bloggen och som själv bloggar på Mises samt den egna Save Captialism, har skrivit en läsvärd krönika hos Mises, som gör upp med att den friheteliga libertarianismen har kapats av mörka krafter.

2013-02-15 14:01

Fredagsmys: Hur träffade du din livspartner?

Dags för lite härligt och riktigt mysigt fredagsmys igen, nu när besökstrafiken dyker på fredag eftermiddag och ni läsare släpper era datorer, iPad och iPhones för att mysa ner er i fredagssoffan tillsammans med den eller de ni älskar!

Du som känner dig ensam, trots att du är en skön snubbe, och får nöja dig med att göra sköna grejer med andra sköna snubbar som fredagsmys, kan förslagsvis spendera fredagmyset på match.com istället. Kom ihåg att jag tillsammans med match.com erbjuder tre dagars gratis premiumabbonemang, vilket alltså räcker hela helgen om du nu är en skön singelsnubbe (eller en härlig singeltjej!). Erbjudandet gäller fram till och med söndag och löper sedan tre dagar från registrering, så passa på att registrera er nu.

Som bekant lägger jag inte längre ut några enkäter på bloggen, eftersom det gör att sidan kraschar för mobila enheter och besöksstatistiken rusar i höjden pga oavssiktliga omladdningar. Så jag får ställa frågor ni får svara på i text i den mån era pseudonymer vill diskutera privatlivet.

Kort sagt hur träffade du din (nuvarande eller fd) livspartner? Allt fler gör det via initiala kontakter via onlinetjänster som match.com, vilket antagligen är både enklare, billigare och snabbare än att fiska på krogen, men hur gjorde du/ni?

Kommentarsfältet är som vanligt någorlunda fritt inom ämnet.

Ha nu ett riktigt underbart fredagsmys på er allihop!

Smällen från svenska skolans usla resultat kommer

Trots den usla utvecklingen i den svenska skolan har fortfarande Sverige topplaceringar när det gäller kreativitet och innovationsförmåga. Antagligen beror detta på att det tar tid innan Göran Perssons skolreformer slår fullt ut mot det svenska samhället.

Är PIIGS-krisen över?

Det sägs på en del håll att eurokrisen nu är över och att ljusa stunder och goda tider väntar land och europeisk union runt, inklusive i PIIGS-länderna. En konkret mätare på detta, och det som generellt har störst påverkan på vanligt folks liv är arbetslösheten.

Det är annorlunda nu och Sverige är unikt!

Fick följande kommentar i går kväll från läsaren med signaturen kommunaltjänstemannen som suttit med på ett seminarium som Talentum hade arrangerat, antagligen som en del av konferensen Finans och ekonomi i offentlig sektor.

2013-02-14 14:31

The Borg ber EU om hjälp mot skuld- och bostadsbubblan

Vi känner alla redan till att en av de främsta anledningarna till att våra politiker i princip helt uteslutande vill vara med i EU, är att man ska kunna skylla för väljarna otrevliga beslut på EU och alltså ändå kunna bli omvald. I ett solklart fall av detta har nu Anders Borg vänt sig till EU för att få stopp på hushållens bostads- och skuldbubblan (Talentum/AFV).

Spara pengar med hjälp av match.com

Passande nog är det idag Alla hjärtans dag och detta blogginlägg är sponsrat av match.com.

Det kanske allra bästa sättet att minska din miljöbelastning och förbättra din ekonomi är att hitta en livspartner och bilda ett gemensamt hushåll. Allt blir billigare per person - mat, bostad, försäkringar, bredband, tidningar, telefon, TV.

Med minskade kostnader följer också minskad miljöbelastning så vill man slå ett slag för miljön så ska man snarast göra slut med singellivet! Mindre energiåtgång för uppvärmning, minskade transporter, möjlighet till icke miljöbelastande privat umgänge i hemmet mm.

Nu vet jag att det finns en betydande andel singlar bland mina läsare och jag kan nu tillsammans med match.com ge er ett attraktivt introduktionserbjudande. 

Vill ni dessutom kanske träffa någon annan läsare av den här bloggen kan ni ange det kryptiska crnu någonstans i er profil, så blir det sökbart. Nu finns det en lång rad olika läsare av bloggen - en del pga peak oil-medvetenhet, andra för ekonomiintresse, någon för jordbruksintresset eller kanske för systemkritik. Vill du skylta med att du läser Cornucopia?, använd crnu någonstans i din profilbeskrivning. Vem vet, kanske kan ni träffa varandra via match.com?

De flesta jag känner som träffat en livspartner de senaste 5-10 åren har gjort det via Internet. Ofta via datingsajterna, så det verkar vara ett mycket bra alternativ.

Jag kan nu erbjuda bloggens läsare tre dagars gratis premium-medlemskap hos match.com genom den här länken, med funktioner som normalt bara är tillgängliga betalande medlemmar. Hade ni ändå tänkt att bli medlemmar, gör det gärna här via bloggen, så får jag provision. Erbjudandet gäller fram till och med söndag och löper sedan tre dagar från registrering.

Så vad har du att förlora? Tvärt om har du något att tjäna - inte bara kan du träffa en livspartner, utan du  kommer också spara pengar och minska miljöslitaget genom att stadga dig och bilda ett gemensamt hushåll tids nog!

Valueguard: Bostadspriserna upp kraftigt i januari

De kvalitetsjusterade bostadspriserna i större städer och utvalda mellanstora svenska städer steg enligt Valueguard mycket kraftigt i januari. Det handlar om en upprepning av årsskiftet 2011 - 2012, även om  bostadsrättspriserna redan låg nära eller på toppnivåer utom i Malmö. Fallen i villapriserna har iaf vänt, åtminstone tillfälligt.

Ge akt på Black Pearl

Black Pearl Resources (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) släppte en ny reservuppdatering för 2012 (pressmeddelande) efter Torontobörsens stängning igår, vilken är upplagd för missförstånd och förhoppningsvis kursslakt i aktien. Blir i så fall fantastiska möjligheter att plocka in stora mängder olja i marken i portföljen till vrakpriser.

Kina lägger beslag på rysk oljeexport

Ryssland tävlar med Saudi-Arabien om att vara världens största oljeexportör och är det land som exporterar mest olja till Sverige. Samtidigt kommer även rysk oljeexport i princip att upphöra till 2030, kanske redan så tidigt som 2025. Kina säkrar nu en del av den framtida ryska oljeexporten genom en massiv finansiering av sammanslagningen av ryska Rosneft och TNK-BP (Reuters).

2013-02-13 14:39

Slott och 15 hektar för 1 MSEK hos Kronofogden

Intresserad av ett slott och konferensanläggning på 15 hektar mark (inklusive sjö) och sjöutsikt mot väster?

Några rader om platina

Jag skrev några rader om platina hos Liberty Silver. Man kunde tro att uppgången i platina är konjunkturdriven, men snarare är det återigen oroligheter vid Sydafrikanska gruvor som är orsaken och inte efterfrågan och konjunkturen.

Rätt av Ingves om räntan

Riksbankens direktion beslöt att inte sänka den sk reporäntan ytterligare, utan den ligger kvar på 1.0% (pressmeddelande). Därmed verkar åtminstone för stunden räntesänkningarna vara över, vilket får ses som ett korrekt beslut.

Trendkanalen fortsätter hålla i Black Pearl

Detta är en uppföljning på min senaste enkla tekniska analys av Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB).

2013-02-12 17:40

Bonnier sent ute kring bolåneräntan

Bonnier/DN uppmärksammar nu att det kan vara ett mycket bra läge att binda sin bolåneränta, då de långa räntorna ligger nära rekordlåga nivåer. Rekommendationen kommer åtminstone en månad för sent.

Nettoinvandringen till Sverige faller

Dags för lite raka siffror om invandringen till Sverige, som ju sägs vara ett enormt demografiskt problem. Vad som ofta utelämnas är att det också sker en rätt omfattande utvandring från Sverige, nivåer i absoluta tal som vi inte sett sedan den stora flykten till USA under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

EU vill minska svensk förnyelsebar energi

EU slår till igen och vill nu minska den svenska användningen av förnyelsebar energi, specifikt biobränslen, rapporterar Lantmännen via sin blogg.

iPad-index - dyrt i Sverige

I dagens globaliserade värld, med identiska produkter som säljs online globalt kan man snabbt jämföra priser och konstatera hur bra eller dåligt till Sverige ligger i kostnader. Ett sådant exempel är The Economists Big Mac-index. Men man kan också titta på IKEA:s Billy-bokhyllor, eller som här Apples iPad 4.

Findus: "Medarbetare är den viktigaste ingrediensen"

"Findus medarbetare är den viktigaste ingrediensen i framgångsreceptet." - Findus hemsida
Det är inte ofta man kan vara stolt över att ett svenskt företag ordnar massiva rubriker utomlands och stärker sitt varumärke så kraft på så kort tid som Findus nu gjort. Det är redan iPad-hysterin kring Findus just nu.

Nästa påve heter Peter och blir den sista

I svensk press uppmärksammas nu att den internationella katolikklubbens högsta chef, den sk påven, ska avgå och en ny tillsättas. Klubben har drygt 100 000 medlemmar i det lutheranska, sekulära och ateistiska Sverige, men att man nu byter ordförande får ändå topprubriker i media. Jägareförbundet har fler medlemmar, så vi lär få se liknande rubriker när de byter ordförande.

2013-02-11 17:08

Sverige - 900% av BNP i skulder.

Ingves är ute och oroar sig över de stora svenska skulderna igen kan vi läsa hos Schibsted/SvD. I helgen gjorde Andreas Cervenka det samma med bankernas skuldsättning.

Uppföljning Supermiljöbloggen

Dags för en liten uppföljning kring de upprörda kommentarer jag fick av min gästkolumn hos Supermiljöbloggen. Min poäng är att man kanske inte ska begära av andra att betala för en miljöomställning om man själv lånat miljonbelopp till bostadskonsumtion. Ingen annan.

Oljechocken! Johan Sverdrup var bara 1 050 miljoner fat

"Jättefyndet" av olja i Nordsjön, oljefältet Johan Sverdrup, som används av obildade peak oil-förnekare som motexempel till att det är svårt att hitta ny olja, visade sig inte vara så stort. I ett pressmeddelande anger man nu att fyndet är i den lägre halvan av det skattade intervallet (Schibsted/SvD).

Gästkolumn hos Supermiljöbloggen

Jag har blivit tillfrågad om att skriva en gästkolumn hos Supermiljöbloggen, vilket jag nu gjort.

2013-02-10 14:33

Positiva söndag: Bra produkter!

Dags för positiva söndag igen.

Vilka bra produkter av hög kvalitet känner ni till? Priset spelar i sammanhanget mindre roll, enligt devisen att man får vad man betalar för.

Den sjuka Reinfeldska vårdbluffen

I media har det i dagarna uppmärksammats att Stockholms sjukvård inte räcker till, då landstinget med Filippa Reinfeldt (m) i spetsen, inte bygger ut antalet vårdplatser i den takt som inflyttningen av överbelånade nya Stockholmare sker. I ett Sverige utan ekonomiskt tillväxt per capita sedan alliansregimen tog över 2006, så kan man bara få det bättre om andra får det sämre, och Stockholms allt obefintligare sjukvård är ett tydligt exempel på detta.

2013-02-09 16:32

Ymninghetshornet 2013-02-09

Många nyheter som kan vara värda uppmärksamhet idag, men det är ändå lördag så jag lägger dem i ett samlat blogginlägg. Dags för Ymnighetshornet igen.

Reinfeldt har höjt Sveriges EU-avgift med 68%

Den självgode Fredrik Reinfeldt (m) utmålas nu från regimens håll som en hjälte, då han ska lyckats sänka Sverige bruttomedlemsavgift till EU till beräknade 32 miljarder SEK för 2014, från 32.5 miljarder 2012 (Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Men vad man inte nämner är att sedan regimen Borg/Reinfeldt tog över har Sveriges nettobetalningar till EU ökat med 68.5% netto och 30.9% brutto sedan den tidigare socialistregimen 2

2013-02-08 14:16

Fredagsmys: Vargen ylar i nattens skog

Dags för lite riktigt fredagsmys, som gör alla ni stadsbor övermysiga av avund. Nämligen närvaron av varg i Göteborgs-området.

Northland ansöker om chapter 11

Northland (TSX:NAU,OSE:NAUR) har nu ansökt om företagsrekonstruktion, eller det dramatiskt klingande chapter 11 som det kallas i USA. I media framförs ofta amerikansk chapter 11 med konkursrubriker, pga svenska journalisters okunskap. Konkurs i USA heter dock chapter 7. Därav mitt val av rubrik i det här fallet, som är en känga åt media.

Maudans vänskapskorruption kostade svenskarna 95 miljarder

Som Schibsted/SvD uppmärksammat de senaste dagarna har det prisbelönta styrelseproffset, fd vice statsministern, fd näringsministern, fd (c):s partiledare Maud Olofsson kostat svenskarna 99 miljarder genom det katastrofala Vattenfallsförvärvet av holländska Nuon. Att det blev så här beror på nepotism och att Maudan inte orkade sparka Vattenfalls styrelse. (Schibsted/SvD)

Okritisk public service-hyllande Schibsted-journalist fick jobb på SR

"Sedan kan Schibsted skriva om SVT:s pressmeddelanden bäst de vill. Lämpligen skriver man "denna artikel är sponsrad av SVT", vilket tydligen vi på bloggar måste göra när sponsring föreligger. En alternativ förklaring är förstås att någon hos Schibsted drömmer om en fast anställning hos SVT." - skrivet av mig i tidigare blogginlägg 
Ibland får man väldigt rätt, väldigt fort.

2013-02-07 16:11

Villapriser 24 månader enligt lagfarter/SCB

Inspirerat av förra inlägget följer nu en titt på villaprisutvecklingen de senaste 24 månaderna. Att priserna faller i sydöstra Sverige blir då ännu tydligare, med ännu större nedgångar och även negativa siffror i Kronobergs- och Jönköpings län.

Surfplattan har lett till mansväskans genombrott

Fyra av fem brittiska män sägs nu bära en mansväska (eng manbag eller murse). Den ska rent av väga mer än kvinnornas handväskor och snittar på 1.5kg mot kvinnans 1.2kg. Värdet på väskan och dess innehåll ska i snitt ligga runt otroliga 10 000:- SEK.

Villapriserna fortsätter falla i sydöst

I större delen av landet har nu villapriserna, enligt lagfartsregistreringar, stigit de senaste 12 månaderna enligt SCB:s Småhusbarometern.

Massiva insiderförsäljningar i USA

Insiderförsäljningarna överstiger nu kraftigt insiderköpen, med en faktor 9:1, i USA (CNBC). Samtidigt ligger nu amerikanska börsindex nära toppnivåer.

Mesen Reinfeldt höjer Sveriges EU-avgift

Sveriges EU-avgift är tillsammans med Nederländerna i toppen per capita, speciellt när man tar in hur lite vi får tillbaka pga att vi avsagt oss stora delar av jordbruksbidragen ("landsbygdsprogrammet")1. och inte har speciellt många EU-myndigheter i Sverige. Inför helgens förhandlingar om EU:s nya budget är beskedet från regimen Borg/Reinfeldt att vi kommer höja vår EU-avgift, eftersom Reinfeldt är en mes. (Bonnier/DN)

2013-02-06 14:36

Använd pensionspengar för att bygga Sverige?

Med tanke på akutsjukhusbristen i Stockholm, så har avtalade pensionsbolaget Alecta att förvärva Vattenfalls gamla huvudkontor i Råcksta i december (Fastighetsnytt). Platsen var ursprungligen tänkt just till ett sjukhus, men blev istället Vattenfalls huvudkontor. Nu ska Alecta exploatera området till bostäder för 3000 personer. Vilket förstås är positivt.

Mitt största aktieinnehav behöver 200 MSEK

Mitt största aktieinnehav är innehavet i det onoterade vågkraftbolaget Seabased, vilket kanske är en nyhet för lite nyare läsare.

MetaTrader4 Supreme Edition hos Admiral Markets

Detta inlägg är sponsrat av Admiral Markets.


Länge har vi alla väntat på att kraftfulla MetTrader4 skall förse oss med de funktioner  vi saknat. Nu är väntan äntligen över då Admiral Markets som enda Forex-mäklare i världen erbjuder MetaTrader4 Supreme Edition till sina kunder, fullmatad med nya funktioner och helt utan kostnad. Dessa funktioner ger dig som handlare nya möjligheten att maximera dina vinstgivande positioner.

Tillsammans med Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition kommer du snabbare komma in i positioner och inte behöva missa marknadsrörelser. Nya funktioner ger möjligheten att skala av positioner, 1-click trade, multiscreen, grafisk stop-loss och dess motsats take-profit, fördefinierade ordrar, OCO-ordrar och möjligheten att koppla alarm till bl a P/L, pips, kapital eller säkerhetskrav med mera.

Forexkalender, nyheter och teknisk analys hittar du numera inuti plattformen!


Man erbjuder nu också ett generöst program för insättningsbonusar Trade more - Get more, TMGM, där man kan få upp till 25% i bonus på insättningar om man handlar tillräckligt mycket.

Detta är ett led i Admiral Markets idé att tillhandahålla ökat kapital för att kunna ge sina handlare en bättre utgångspunkt på marknaden. Mer information om kampanjen hittar ni här.

Låt oss även hoppas att Sverige vinner över Argentina idag!!!!

Bloggen blockerad hos ST-Ericsson

Den här bloggen är nu censurerad av ST-Ericsson och får inte besökas från företaget meddelar anställda.

Sjukhus i Stockholm och Trollhättan i stabsläge

Karolinska och Huddinge sjukhus i Stockholm (Bonnier/DN, Bonnier/DN), samt NÄL i Trollhättan (Stampen/GP) har satts i sk stabsläge, där man enbart tar hand om akutpatienter och övrig verksamhet får stå till sidan.

16000 ex sålda av Midvintermörker

En kort uppdatering om försäljningen av Midvintermörker visar på 16 000 sålda exemplar. Detta är försäljningen till dags dato, alla format och utgåvor.

2013-02-05 14:51

Netflix lanserar egna TV-serier

I kampen mellan HBO och Netflix på nätet så finns det formuleringar som "HBO måste bli mer som Netflix". Andra menar att "Netflix måste bli mer som HBO". Vilket sker nu.

Fri tandvård för 87:- SEK i månaden?

Efter tjugo år som profitmaskin åt privat tandvård har jag nu återvänt till Folktandvårdens trygga famn och precis tecknat ett avtal om Frisktandvård för 87:- SEK i månaden de närmaste tre åren.

Livet på landet: Civilsamhället kan i Backaryd

I Backaryd i Blekinge visar återigen civilsamhället vad man kan göra med frivilligt och lokalt engagemang i det lilla. Man har ideellt återställt sin gamla hockeyrink (BLT 2013-01-24, sidan åtta, PDF).

Northland ställer in nyemissionen

Northland (TSX:NAU, OSE:NAUR) meddelar nu på morgonen att man ställer in nyemissionen och obligationsemissionen.

Konsten att få 5 000 sidvisningar

En kort inflikning om konsten att få 5 000 sidvisningar på kort tid. Bli länkad i ett blogginlägg på den här bloggen, likt C3 i fokus.

2013-02-04 18:18

Pengarna slut för de enstegstätade Svedalaborna

De 34 ägarna av hus med enstegstätade fasader i Svedala har slut på pengar för att driva vidare sitt ärende mot Myresjöhus till högsta domstolen. Istället har man nu startat en förening och vill samla in pengar till framtida rättegångskostnader (byggahus.se).

Skogsbubblan: Skogspriserna föll delvis 2012

För första gången på 15 år föll skogspriserna förra året, enligt ett pressmeddelande från LRF Konsult. I sin desperation kallar mäklarbyrån ett prisfall på 2% för "köpläge", trots att skogen fortfarande kostar mer att köpa än man får ut netto om man avverkar (före skatt).

Är Northlands nyemission klar?

Om tre timmar, 16:30, stänger budgivningen för att delta i gruvbolagets Northlands (TSX:NAU,OSE:NAUR) nyemission. Någon stängning av budgivningen för detta är inte aktuellt, då en sådan stängning skull meddelas minst 24 timmar i förväg. Nyemissionsperioden kan dock förlängas utan förvarning.

Håller Reinfeldt på att förlora förståndet?

Håller Fredrik Reinfeldt (m), regimen Borg-Reinfeldts statsminister, på att förlora förståndet? Eller kan han bara inte dölja det hela längre, utan har hela tiden saknat förstånd?

Skräck och avsky i Euroland

Förra veckans fysiska post innehöll en trevlig överraskning. Ett recensionsex av Bonnier/VA-journalisten Emanuel Sideas första bok, reportageboken Skräck och avsky i Euroland (Bokia 169:-Adlibris 156:-CDON 159:-, Bokus 161:-).

Bill Gross rekommenderar fasta reala tillgångar

I en fyrsidig artikel hos Futuresmag rekommenderar PIMCO:s Bill Gross fasta tillgångar som fastigheter och guld för investeraren.

2013-02-03 16:16

Positiva söndag: Riktigt bra butiker!

Dags för positiva söndag igen.

Dags att lista riktigt bra butiker, med trevlig, duktig och serviceinriktad kompetent personal. Tidigare försök att få läsarna att lista bra hanterverkare gav dock inget vidare gensvar. Var tydligen svårt att hitta bra hantverkare.

Skönmålning av de nordiska ekonomierna i The Economist

The Economist har en artikel där de nordiska ländernas ekonomier och statliga reformer hyllas, nästan helt utan insikt eller kritik.

Gästinlägg: Replik till gästinlägg om penningsväsendet

Nedanstående är en replik till Frans Lundbergs gästinlägg om penningsystemet från Hans Palmstierna, som driver bloggen Save Capitalism och är skribent hos Mises.se.

2013-02-02 16:38

Fungerande helt privat vård i Sverige!

I vårddebatten glöms det bort att det faktiskt existerar en vårdsektor som i princip är i princip 100% privat, undantaget den statliga utbildningen och forskningen vid universitetet. Nämligen veterinärvård av våra tamdjur och sällskapsdjur.

Jag håller med Carl Bildt!

"@carlbildt: Soon 4 out of 10 of all college graduates in the world will come from India and China. Will change everything over time. #msc2013" - Utrikesminister Carl Bildt (m) på Twitter
Jag måste rakt av hålla med Carl Bildt. Det här kommer förändra allt! Allt!

T ex kommer det ställa krav på att vi ska ha en utrikesminister som själv tagit examen från högre utbildning. Och en finansminister som också klarat av att ta examen. Åtminstone från dagens allt mer kravlösa svenska högskolor och universitet.

Färskvattnet sätter gränser för skifferoljeboomen

Professor Kjell Aleklett respektive bloggrannen Cruel Crude uppmärksammar att man nu i USA eldar upp fossilgas direkt vid källan, när denna läcker upp ur de fracking-brunnar man utvinner skifferolja från i Texas och Bakkenformationen i North Dakota och Montana. Det är helt enkelt inte lönt att koppla in pipelines till brunnarna längre, utan man facklar upp den ändliga gasen istället för att ta hand om den.

2013-02-01 15:18

Fredagsmys: Några lärdomar från Storbritannien

Dags för lite härligt mysigt fredagsmys igen.

Kort reflektion över länkutbyte och läsare

Man kan kort reflektera över hur få som läser Bonnier/DN:s Framstegsblogg.

Att jag nämndes vid namn, citerades och länkades från Bonnier/DN är förstås just det man ska göra när man citerar någon på Internet. Detta hade vid 11-tiden1. gett mig exakt tio (10) besökare som klickat över från Framstegsbloggen.

Själv har jag skickat tillbaka ca 300 personer till Framstegsbloggen på samma tid.

Inte ens regimen vet att man behöver underhålla en bostad

Den nya lagen om andrahandsuthyrning, som tillåter i praktiken helt fri hyressättning, innefattar inte någon höjd för slitage och underhåll på en bostad.

Energiförbrukningen av fordonsbränsle i Sverige

Vid närmare eftertanke finns det ett grundläggande fel i tidigare redovisningar av fordonsbränsleförbrukningen i Sverige. Det är nämligen skillnad på kubikmeter och kubikmeter. En kubikmeter diesel innehåller mer energi än en kubikmeter bensin, och en kubikmeter E85 innehåller betydligt mindre energi än motsvarande volym bensin.

Citerad i DN

Bonnier/DN:s Anders Bolling, som på Framstegsbloggen försöker vända saker positivt1., citerar undertecknad, med namn, bloggnamn och länk och allt. Respekt.

Inlägget som citeras är det om att bankerna inte alls skapar några pengar på egen hand.