Cornucopia?

2013-01-31 14:39

Dagens icke-nyhet från TV4/Novus

Bonnier/TV4 presenterade idag tillsammans med Novus en opinionsundersökning om svenskarnas partisympatier (PDF, Bonnier/DN). (sd) fick sin hittills högsta notering i Novus undersökningar, med 9.4% och är därmed tredje största parti en hårsmån före (mp). (kd) hade åkt ut ur riksdagen enligt undersökningen.

Riksbanken ska sälja guldreserven samt ge 73 miljarder till statskassan?

Som läsare uppmärksammat presenterades igår den statliga utredningen SOU 2013:9, som handlar om att alliansregimen ska lägga beslag på 73 miljarder SEK från Riksbanken, samt dumpa den svenska guldreserven snabbt på marknaden.

Mäklarsamfundet: Mer skulder till folket!

Mäklarsamfundet presenterade igår onsdag en rapport de beställt, som skulle visa att bolånetaket måste bort så unga eller obemedlade kan ta på sig mångmiljonskulder för att mäklarna ska få procent (PDF). Kort sagt vill man ha bort bolånetaket.

C3/Climeon-blogg

För er som är intresserade av att följa den nya C3-tekniken och Climeon, så finns det nu en blogg som följer utvecklingen, C3 i fokus.

2013-01-30 15:56

Köpsignal på Stockholmsbörsen enligt konjunkturbarometern

Enligt modellen med konjunkturbarometern - att man ska sälja när konjunkturen är på topp och köpa när den är på botten, så utlöstes idag som väntat en köpsignal i OMXS30 eller Stockholmsbörsen generellt. Problemet är bara att samtidigt har modellen visat sig vara fel.

There's a storm comin'

Dag för en riktig varning här på västkusten. SMHI har gått ut med en varning kategori 2 för bland annat Halland och Skåne. Det ska blåsa upp till storm (Stampen/GP, Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Bonnier/GT, Gota Media/BT).

Akut brist på silvermynt

Sedan årsskiftet ligger efterfrågan på silvermynt för investeringsbehov på rekordnivåer. Se även en artikel hos Bloomberg.
Silver Eagle

Amerikanska US Mint, som präglar Silver Eagles, har infört orderstopp till slutet av februari. De populara Silver Eagles har stora leveransproblem. Det här har lett till att premierna för präglingen ovanpå själva silvervärdet har höjts av både US Mint och deras stora återförsäljare. 
Silver Maple

Efterfrågan på Silver Eagles spiller också över på andra investeringssilvermynt och höjer även deras priser. Kanadensiska Royal Canadian Mint har därmed också fått problem med att leverera sina populära Silver Maples och har höjt sina premier.

Världens kanske vackraste investeringsmynt, österrikiska Silver Philharmonic från Austrian Mint levereras fortfarande, men man hänger på efterfrågan och höjer även priserna där.

Min annonsör Liberty Silver har höjt sina priser på silvermynten med 1 - 2%. Enligt uppgifter från VD:n Torgny Persson kommer man sannolikt tvingas höja priserna ytterligare inom kort.

Silver Philharmonic
Då en av Liberty Silvers leverantörer fått en tilldelning av bristmynten så kan man ta ordrar på Silver Maples, Silver Philharmonics och Silver Eagles med leverans från den 8:e februari. Dock är Liberty Silvers kvot begränsad och mynten kan när som helst sluta vara beställningsbara, beroende på efterfrågan.

Liberty Silver meddelade igår på sin hemsida att man tar in en ny VD. Mikael From tar över efter grundaren Torgny Persson den första februari. Bolagssfären expanderar mycket snabbt och det är för mig som bloggare kul att ha följt Liberty Silvers expansion från starten, då man tidigt började annonsera här på bloggen mot slutet av 2008.

Liberty Silver är annonsör på bloggen och jag agerar även redaktör och skribent på Liberty Silvers kunskapsbank sedan några månader, där ni kan följa utvecklingen inom investeringsmetaller och relaterade ämnen.

Gästinlägg: Brev till riksdagens ledamöter om vårt penningsystem

Jag får hundratalet e-brev från läsare och andra dagligen, och jag har långt ifrån tid att besvara eller åtgärda alla dessa oavsett hur mycket jag skulle vilja. Frånvaron av respons eller agerande innebär ingenting annat än att jag bara har så mycket tid här i världen. Jag får även en del fysiska brev, både bokfanmail, men även fysiska brev från läsare, inklusive semestervykort från olika delar av världen. Nedanstående damp ner i min fysiska brevlåda härom veckan och har även skickats till riksdagens ledamöter och Riksbankens Stefan Ingves. Jag återger detta med författaren Frans Lundbergs medgivande. Min publikation av detta är inte ett ställningstagande eller en åsikt från min sida, utan bara en publicering, även om en del individer har svårt att förstå det. Frånvaron av mina egna kommentarer innebär som vanligt ingenting.

Reinfeldt vidareutvecklar nattväktarstaten

Nattväktarstaten är en ultraliberala idébilden av en stat som bara hanterar rättsväsende, lagstiftning och försvar. Allt annat är privatiserat eller avskaffat. Igår tog Reinfeldt idén om nattväktarstaten ytterligare ett steg genom att förklara att Försvarsmakten är ett särintresse (Bonnier/DN) och alltså inte ett nationellt intresse.

Antivaccinstudie var rent bedrägeri

Det är efter alla kommentarer till min artikel igår om influensavaccinering uppenbart att skadeverkningarna av den studie, som bevisats och fällts som rent bedrägeri och förfalskning, om vaccin och autism, är permanenta. Det är dock ingen nyhet, men studien var en ren förfalskning och huvudförfattaren Wakefield har blivit av med sin läkarlicens efter en rekordlång utredning av brittiska General Medical Council.

Men skadan är alltså redan skedd och felaktigheterna fortsätter spridas. Studien publicerades i den ansedda medicinvetenskapliga tidsskriften The Lancet 1998, vilket var perfekt timing. Mitt under IT-bubblan hade Internet just nått massivt genomslag och folk hade ännu inte lärt sig vara kritiska. Nyheten om att ett vanligt mässlingvaccin orsakade autism spreds som en löpeld och fortsätter spridas.

Men hela studien var förfalskad och ett medvetet bedrägeri, där Wakefields affärsidé var att dra in pengar på att stämma läkemedelsbolag respektive att sälja test till förtvivlade föräldrar.

2013-01-29 16:14

Oljekonsumtion som andel av världsekonomin 1960 - 2012

Nedan hittar ni en graf över råoljans andel av världsekonomin 1960 - 2012.

Northland förlänger emissionsperioden en vecka

Northland släppte nyss ett pressmeddelande om att man förlänger den riktade nyemissionen till den 5:e februari 16:30, då en del av investerarna vill ha mer tid på sig (pressmeddelande).

Influensavaccinering en bra investering

Att vaccinera sig själv och/eller sina anställda mot årsinfluensorna är en god investering.

Endast var fjärde mäklare tror på stigande bostadspriser

Schibsted/SvD sätter "Mäklare spår stigande priser" som rubrik när de skriver av SBAB:s Mäklarbarometer (pressmeddelande).

Även SBAB sätter en positiv rubrik - "Bostadspriserna vänder upp".

Detta uttalande baserar sig på att hela 24% av 220 tillfrågade mäklare tror på stigande bostads(rätts)priser...

Hemliga riktade nyemissioner

Att likt Northland (TSX:NAU,OSE:NAUR) planera hemliga riktade nyemissioner till stora institutionella investerare är helt normalt i råvarubranschen.

Råvarukolonin: Vad händer nu med Northland?

Utanför Pajala finns det en färdig järnmalmsgruva, som småspararaktieägarna vill sälja för ungefär 400 MSEK, efter att ha investerat 6 miljarder (nåja).

Tänkte skriva några rader till om Northland idag. 

2013-01-28 13:19

Svensk tjänsteexport - bokföringsknep för BNP

Det sägs att svensk tjänsteexport har räddat svensk BNP, men det verkar mest handla om ett bokföringsmässigt knep för att hålla uppe BNP. Poster som tidigare bara låg på BNI läggs nu också på BNP och ser därmed ut att hålla uppe svensk BNP och få Anders Borgs Pippi Långstrump-ekonomi att se bättre ut än vad den är.

OSINT: Svenskt medel- och långräckviddigt luftvärn

Svensk förmåga till luftvärnsskydd över större ytor har varierat kraftigt sedan man började med detta på 60-talet. Här följer en sammanställning baserat på öppna källor (OSINT - Open Source Intelligence). Med öppna källor är inget jag skriver här något som inte vilken försvarsanalytiker som helst redan känner till. De enda som kanske inte känner till detta är det svenska folket som betalar.

Klassiskt gruvfulspel i Northland Resources?

Förr veckan kraschade det Luxemburgsbaserade och Oslonoterade gruvbolaget Northland Resources (OSE:NAUR, TSX:NAU), efter att det först läckt publikt att bolaget akut behövde ny finansiering och sedan även blivit offentligt (Bonnier/DN). Det verkar för en utomstående som ett klassiskt fulspel i äkta Torontostil, något som är vanligt i gruvbranschen.

Lycka - att vinna på lotteri, och ge bort vinsten

Detta är ingen nyhet, då det skedde 2010, men är ändå intressant att reflektera över.

Ett kanadensiskt äldre par i övre 70-årsåldern vann i runda slängar 65 MSEK på lotteri, men gav bort 98% av vinsten och behöll alltså bara ca 1.3 MSEK. De konstaterade att det man aldrig haft saknar man inte och att de hade varandra.

2013-01-27 16:02

Positiva söndag: Vad har blivit bättre?

Dags för positiva söndag igen. Vi tar på oss våra rutiga hipsterkläder och tar iPhone-foto på den senaste surdegen och lägger ut på Facebook. Sköna snubbar gör sköna grejer, liksom!

Hade Sverige egentligen recession under 2012?

Våra politiker tillber tillväxt av real BNP som det yttersta målet och facit på att de för rätt politik. Samtidigt kan SCB:s beräkningar av BNP manipuleras på en lång rad sätt och politikerna struntar också i BNP per capita, som inte stigit nämnvärt sedan alliansregimen tog över 2006. Men det tiger man förstås om.

Vargrevir på väg att etableras i själva Göteborg?

"Dom menade att det var naturligt för vargen och det verkade nästan som om det var mitt fel, berättar Patrik efter att ha ringt till Polis och Länsstyrelse efter angreppet." -Vargfakta, om en privatperson som fick sin kopplade hund angripen av varg i tätorten Norberg.
Glädjande nog finns det nu en chans att det etableras ett vargrevir i eller i direkt anslutning själva Göteborg, så storstadsborna kan få glädjen att få naturupplevelsen varg på nära håll.

2013-01-26 14:05

Sveriges bränslekonsumtion nedåt 2012? - Sverige egentligen i recession?

Svenska Petroleum- och Biobränsleinstitutet, SPBI, har ännu inte släppt Sveriges konsumtionssiffror för bränsle för december 2012, men allt pekar på att Sveriges förbrukning av fordonsbränsle föll rejält under 2012. Vilket förstås är goda eller dåliga nyheter.

2013-01-25 16:30

Fredagsmys: HBO vs Netflix vs SVTPlay vs Google Torrent Search

Dags för lite fredagsmys. Vad är inte lagom off-topic men ändå så lämpligt som fredagsmys, om inte en recension av några olika tjänster för att se på TV-serier och film on demand via Internet?

Jämförelsen blir mellan HBO Nordic, Netflix, SVTPlay och Googles möjligheter att leta efter, och därmed också hjälpa till med nedladdning av sk torrents via fildelning (nej, jag vet att detta inte bara blandar in Google, men det gällde inte Pirate Bay, som på samma grunder - sökmotor - fälldes för fildelning).

Fler prissänkningar och längre annonstider enligt Booli

Via bloggrannen Bobubbla tipsas vi om ett pressmeddelande från Booli som visar på att 2012 hade längre annonstider och fler prissäkningar än tidigare år.

Vinn valet 2014 och lös automatiskt ungdomsarbetslösheten!

"Baby boom boom pesten härjar,
alla ska ha elaka dvärgar" - Baby Boom, 
Magnus Uggla
"Vad är det vanligaste man säger till en högskoleutbildad?"
"En Big Mac & Company, tack." -
okänd
"Vad är det vanligaste man säger till en högskoleutbildad?"
"Glöm inte att även torka bakom toalettstolen."
- undertecknad (nej, det var ett skämt, här används inte RUT)
Bonnier/DN uppmärksammar att glappet mellan unga och medelålders löner växer.

Sveriges ÖB på väg att åtalas

Flash: Enligt journalisten Staffan Dopping beslöt just chefsåklagare Tomas Lindstrand att lägga ner åtalsförsöket.

Sverige ÖB Sverker Göransson utreds just nu för att åtalas, på grund av att han sagt som det är - Sverige kan bara försvara en liten del av landet i en vecka, mot en mycket liten fientlig styrka.

2013-01-24 14:54

Det var bättre förr - den dolda inflationen

Dags att ta på sig kränkt-vit-man-hatten igen och skriva om planerat åldrande (eng planned obsolesensce) och att det helt enkelt var bättre förr. Förr höll saker om man köpte dem, idag håller de kanske inte ens ett år eller en säsong. Det är knappast så att SCB när de räknar ut KPI testar hur snabbt en produkt idag slits ut jämfört med tidigare.

Etiska investeringar - luktar pengar?

Fick en helt relevant fråga kring hur jag som miljöengagerad kan tänka mig att investera i fuloljebolag. Vilket kan vara värt en diskussion, dels specifikt oljebolag och dels generellt kring etiska eller oetiska investeringar.

Black Pearl vid stöd

Som bekant bevakar jag det kanadensiska fuloljebolaget Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) för att vid lägre kurser köpa mer aktier. Aktien har de senaste veckorna flera gånger testat ett stöd, där man återigen befinner sig. Frågan är om det nu är dags för stödet att falla?

85 kilo kött var slaktvikt - riktig siffra 23.4 kg

Kötthatarna på Jordbruksverket visar sig ha vinklat siffrorna om svenskarnas köttkonsumtion hårt och helt fel. Rimligtvis för att man hade en agenda. Svenskt Kötts VD korrigerar hos Bonnier/Newsmill
under rubriken Myt att vi äter 85 kilo kött om året.

Jordbruksverkets siffror var slaktvikt, dvs slaktkroppen före styckning.

2013-01-23 17:45

Nötkreatur i Sverige 1866 - 2007

Jag skrev tidigare att vi åt [mer] [nöt]kött på 30-talet än idag, men det var en liten misstolkning. Vad det egentligen handlade om var att betydligt fler nötkreatur och mångdubbelt så många kor på 30-talet som vi har idag. I själva verket är mängden fisande, pruttande och CO2-utsläppande enligt Jordbruksverket och miljörörelsen förhatliga nötkreatur ("kor") i fritt fall i Sverige. Sveriges bidrag till klimatförändringarna är något helt annat.

Rule Britannia!

Storbritanniens premiärminister Cameron har tagit upp frågan om att låta britterna säga sitt om medlemskapet i EU i en folkomröstning.

Det är bara att gratulera britterna. Rule Britannia!

Dagens lunch!

Jag har efter de senaste dygnets köttdebatt nu sett ljuset. Våra tamdjur inkräktar på matproduktionen och gör att det blir mindre mat över till oss människor, som därmed inte blir så feta som vi kunde blivit.

Jag ber också om djupaste ursäkt för att ha kallat Lorenz Tovatt för ett obildat pucko. Han har naturligtvis 100% rätt. All köttproduktion måste förbjudas, helst ska alla tamdjur utrotas helt så de inte inkräktar på matproduktion för människor. De kan få finnas kvar på film. Men allra bäst är att ta ut en skatt så endast rika kan äta kött och politikerna får in pengar de kan använda för att gynna sina kompisar med.

Jag tar därför konsekvenserna av mitt tidigare felaktiga stöd av naturbeteskött och gör som kötthatarna vill. Jag tar och äter djurens mat istället. 

Köpa hus på landet? Så undviker du gruvområdena

Som sista inlägg på dagens tema kring svenska gruvor och mineralutvinning, kan det alltid intressera den som vill köpa hus, gård eller mark på landet att säkerställa att det inte finns några ansökta eller beviljade undersökningstillstånd eller ansökta eller beviljade bearbetningskoncessioner där du tänkt köpa en fastighet.

(v): Höj mineralavgiften från 2 promille till 10%

Vänsterpartiet för fram idén att den svenska mineralavgiften, världens lägsta, ska höjas från obefintliga 2 promille till 10% (pressmeddelande). Pengarna ska fonderas i en politiskt kontrollerad gruvfond, varifrån gruvkommuner ska kunna söka pengar så att kommunerna får pengar över till att resa monument (fysiska eller mentala) över sina kommunalpampar.

Groupthink hos miljörörelsen

"Groupthink is a psychological phenomenon that occurs within a group of people, in which the desire for harmony or conformity in the group results in an incorrect or deviant decision-making outcome. Group members try to minimize conflict and reach a consensus decision without critical evaluation of alternative ideas or viewpoints, and by isolating themselves from outside influences. Loyalty to the group requires individuals to avoid raising controversial issues or alternative solutions, and there is loss of individual creativity, uniqueness and independent thinking." - Wikipedia
Efter att igår gått ut rätt hårt angående idiotin om hatet mot tamdjur och kött från miljörörelsen, inklusive deltagit i diskussioner på Facebook, och delvis på Twitter, så är det helt uppenbart. Miljörörelsen har drabbats av självbekräftande groupthink och strävar därför efter helt motsatta mål än de de tror sig vilja uppnå. Miljörörelsen är helt oförmögen att ta till sig sanningen att mer tamboskap vänder öken till jordbruksmark och binder i stor skala och lågteknologiskt CO2 till marken för all tid framöver.

Nya gruvor i södra Sverige hotar Götaslätterna.

Jordbruksaktuellt hade ett i sitt senaste nummer på döda träd ett antal artiklar om de nya gruvor som startas upp i södra Sverige, och antagligen kommer förgifta grundvatten och omöjliggöra livsmedelsproduktion, vattenbrunnar och boende i berörda områden under överskådlig framtid.

Artiklarna finns nu på nätet.

Jag kommer göra några blogginlägg i ämnet under dagen, och varför inte börja med JA:s artiklar?

2013-01-22 17:09

6% av medias artiklar är eget material

I en kulturkrönika hos Schibsted/SvD framkommer det att endast 0.9% av alla journalister producerade unikt material. Eller åtminstone 0.9% av alla artiklar om ett ämne.

Politiker måste bära sin klimatpåverkan!

Det är dags att vi lägger en koldioxid- och växthusgasskatt på politiker! De måste bära sin klimatpåverkan!

Tobinskatt införs

Elva länder i eurozonen inför en sk tobinskatt, dvs en skatt på alla finansiella transaktioner. Sverige röstade för det hela, men avstår att införa skatten. (Schibsted/SvD)

Företagen flyr Stockholms City

Finansmarknadsbloggen uppmärksammar att det inletts en massflykt av företag från Stockholm City.

Datorer och surfplattor beläggs med TV-avgift från och med februari

Enligt IDG/Computer Sweden kommer Sveriges alla datorer och surfplattor beläggas med TV-avgift från och med nästa månad.

Världen behöver mer kött - av rätt sort

Dagens stora snackis är att djurhatarna på Jordbruksverket (inkluderar djurhatarna på fd Djurskyddsmyndigheten - ni vet de som vill utrota tamdjuren i Sverige, så de bara finns i andra länder - man har lyckats rätt väl än så länge, 28 000 mjölkbönder har reducerats till 5 000 och snart finns ingen gris i Sverige längre) vill införa en klimatskatt på kött. (Bonnier/DN, Bonnier/DN, Schibsted/SvD)

Verkligheten är inte så enkel. Tvärt om handlar det inte om köttet utan om produktionsmetoden för kött. 

Nu räknar jag inte med att de flesta ideologiskt och ovetenskapligt förblindade kan ta till sig detta blogginlägg. Ni kan sluta läsa här.

Naturbeteskött, även på våra breddgrader där djuren inte betar vintertid, binder i själva verket koldioxid och är CO2-sänkor, förbättrar jorden, minskar ökenutbredningen och ökar produktionen av mat. Detta är tvärt emot den etablerade ovetenskapliga uppfattningen som råder globalt.

SBAB/DI: Skuldbubblan bakom Pippi Långstrumpekonomin

SBAB har tillsammans med DI tittat på vad ett amorteringskrav skulle innebära för svensk ekonomi, som ett led i den statliga bankens lobbyarbete mot amorteringskrav. Slutsatsen är vad jag länge har påtalat, nämligen att hela det svenska miraklet och Pippi Långstrumpekonomin beror på hushållens skuldbubbla/bostadsbubbla, drivet av amorteringsfria lån. Med amorteringskrav kraschar svensk ekonomi. Skulderna går alltså inte att betala tillbaka enligt SBAB, där Tor Borg mfl lugnt kan fortsätta plocka ut sina bonusar när BLT tvingas fortsätta betala räntor tills de dör.

2007 Redux?

Skräckindexet VIX kan användas på flera sätt. Ett är att det sticker uppåt när man upplever en börskrasch. Ett annat är att det ligger på extremt låga nivåer när börsen är nära att toppa, vilket man t ex såg 2007.

2013-01-21 18:48

Förslag: Transaktionssparbanken AB

Som bekant är jag för ett slopande av insättningsgarantin, då det är en gigantisk subvention av bankerna  genom att de kan få inlåning utan att kunderna behöver ta hänsyn till risken. Bankerna kan därför också  helt strunta i att betala ränta på stora delar av inlåningen, t ex lönekonton eller företagskonton.

Möjligen kan man behålla en minimal insättningsgaranti som skyddar de 95% av svenskarna som saknar större bankmedel på bankerna, t ex 25 000:- SEK.

Här är ett förslag på en väg framåt.

Utvärdering länkbojkott mot gammelmedia

Jag har nu sedan den 7:e januari bojkottat att länka till gammelmedia (definition Schibsted, Bonnier och Stampen), efter Tidningsutgivarnas imbecilla uttalande om att länkningar är ett otyg och att man underförstått vill ha betalt av de som länkar till gammelmedias artiklar eller sajter.

"Cykelhjälmarnas och handspritens förlovade land"

Johanne Hildebrandt, en journalist som inte sitter på hotellrum och intervjuar andra journalister eller skriver om pressmeddelanden, utan som krigskorrenspondent faktiskt riskerat livet för att förmedla nyheter till svenska folket, har skrivit en läsvärd krönika  om det svenska totalförsvaret hos Schibsted/SvD. Jag gör ett undantag och länkar till Schibsted den här gången, som en service till mina läsare, även om det innebär en risk att jag blir stämd på miljonbelopp av Schibsted längre fram i tiden. Länkandet är ju som bekant ett ofog.

Hildebrandt konstaterar korrekt att det är fascinerande att man i "cykelhjälmarnas och handspritens förlovade land" inte engagerar sig i rikets och samhällets trygghet. 

För vad som kanske är ännu allvarligare än avskaffandet av Sveriges militära försvarsförmåga är det totala avskaffandet av totalförsvaret. Militära förband och utrustning har vi fortfarande åtminstone på pappret.

Veckans mest korkade artikel hos DI.se?

Ska vi utse den gångna veckans mest korkade artikel hos Bonnier/DI.se? Det är inte en lätt uppgift, men om vi helt enkelt bortser från nyhetsrapportering och det sedvanliga kändistramset om vilken kändis som köpt vilket hus eller blivit upptaxerad av Skatteverket, så återstår ändå DI.se:s egna skribenters egna åsiktsartiklar.

Föreläsningar i vår

Dags att uppdatera er med en lista över än så länge inbokade föreläsningar i vår.

Måndagen 25:e februari har jag en lunchföreläsning bl a investeringsfilosofier på Linköpings universitet 12:15 - 13:00, i regi av studentföreningen Börsgruppen.

Den 5:e mars föreläser jag i ca två timmar hos Avanza i Stockholm klockan 18-20.  Detta en föreläsning endast för inbjudna Avanzakunder. Inbjudningarna har inte gått ut än. Fokus på föreläsningen blir mycket av det jag skriver om på bloggen, peak oil, tillväxt etc, men även en del saker jag inte skriver utan sparar just till föreläsningar.

Torsdagen den 21:a mars har jag två föreläsningar och en paneldebatt i Alingsås i omställningens tecken. En heldag för den som har möjlighet och är i rätt målgrupper.

Under förmiddagen kommer jag föreläsa som en av minst tre föreläsare i ett program om ekonomi, peak oil och teknik. Förutom mig blir det två riktiga toppnamn och detta är en förmiddag du som företagare i Alingsås inte kan missa. Föreläsningarna avslutas med lunch och paneldebatt. Målgruppen är företag och organisationer i Alingsås. Detaljer kommer när hela programmet är klart och arrangören Alingsås kommun inbjudan går ut.

På kvällen den 21:a mars föreläser jag om omställning, energi, ekologi och ekonomi på Palladium i Alingsås klockan 18:30 - 20:00. Detta blir min första föreläsning för allmänheten i Göteborgsområdet. Arrangörer är Omställning Alingsås och Studiefrämjandet.

Lite längre fram så föreläser jag på Mensas årsträff i Jönköping lördagen den 1:a juni. Endast för Mensas medlemmar. Återkommer med detaljer angående denna föreläsning för kanske den mest krävande och kritiska publik man kan ha.

Tillägg från Ylva Lundin, Omställning Alingsås:
Föreläsningarna i Alingsås är en del av Framtidsveckan i Alingsås. Under kvällens föreläsning är alla välkomna även om man inte bor i Alingsås. Det är dessutom gratis.
Programmet för hela veckan inkluderar förutom Lars Wilderäng bland annat Christer Sanne, Björn Forsberg, Nina Björk med flera. Programmet kommer att publiceras efterhand på www.framtidsveckan.se. Välkomna!
Ylva Lundin Omställning Alingsås

Alla kontanter är pengar, men alla pengar är inte kontanter

När folk upptäcker att de blivit överskuldsatta, utan rimliga möjligheter att någonsin få ordning på sin ekonomi igen, så finns det en del personer i samhället, låt oss kalla dem penningsystemhaverister, som försöker definiera om vad pengar är för något och på så sätt hävda att de inte alls är skyldig någon pengar. Enligt propagandataktiken att om man upprepar en felaktighet tillräckligt många gånger, så tror folk att den är sann, så trollar dessa i nätforum och kommentarsfält dygnet runt då de verkar sakna anställningar.

Men de har förstås fel. Vanligt folk är nämligen inte så korkade som penningsystemhaveristerna, utan vet mycket väl vad som är pengar. 

Det är nämligen vanligt folk - samhället som helhet - som bestämmer vad som är pengar, inte penningsystemhaveristerna.

2013-01-20 16:45

Momswaffe slår till: Ny redovisning av moms

Som all företagare upptäckt i dagarna så har Skatteverket, dvs alliansregimens indrivningsmyndighet, ändrat redovisningsreglerna för moms. Dvs gjort saker ännu mer komplicerade för Sverige småföretagare.

Positiva söndag: Nytt bokprojekt

I dagarna börjar jag skriva (ner) min tredje bok, ett bok som legat och gnagt sedan sommaren 2011, men som inte satts ner som manus medan arbetet med Midsommargryning pågått.

2013-01-19 16:20

Flash: Riksbanken har tappat bort guldreserven enligt SvD

Schibsted/SvD Näringsliv avslöjar i en artikel idag att Sveriges Riksbank de facto har tappat bort större delen av Sveriges guldreserv.

Knappast den anställdes ansvar vid utbrändhet

Sveriges ÖB sägs ha gått in i väggen och sjukskrivits i två veckor. Stressen, pressen och gissningvis mobbningen från arbetsgivaren Försvarsdepartementet blev så stor att inte ens en militär klarade av det hela. Enligt uppgift ska det handla om magproblem, eventuellt magsår.

Som ingen missat gick förstås socialisten Ylva Johansson (s) till angrepp mot ÖB och uttalade sig förnedrande om honom på Twitter. Något som hon sedan försökt göra en pudel på.

Skatteverket slår tillbaka mot Stockholmsrean

Enligt en artikel av Annika Folcker Aschan hos Bonnier/DN förbereder sig nu Skatteverket på att slå tillbaka mot Stockholmsrean.

2013-01-18 15:45

Fredagsmys: Det finns tre typer av enstegstätade villor

"Det finns tre typer av enstegstätade putsvillor.
De där man upptäckt mögelskador.
De som drabbats av mögel, men ännu inte upptäckts.
De som kommer drabbas av mögel."- sagt av mig
Ovanstående är sagt av undertecknad och handlar om de nyfunkishus med enstegstätade putsfasader på träreglar, som byggts i 10 000-tals under bostadsbubblans mest hysteriska år, och där mögelrapporterna duggar tätt.

Idag kom domslutet i en rättegång mellan 28 drabbade villaägare och Myresjöhus. Domen var friande och de drabbade villaägarna får betala rättegångskostnader och Myresjöhus kostnader själva. Man kan väl sammanfatta det hela med att Myresjöhus inte dolt något, utan varit öppna med vad det är för konstruktion och att dessutom Statens provningsanställt på 90-talet hade fått tuppjuck och tyckte att en fasadtyp för medelhavsklimat kunde fungera i Norden.

Förenklad syn på Stockholmsrean

Stockholmsrean är ett begrepp myntat av socialisterna i socialdemokraterna, kring den fortsatta utförsäljningen av kommunal- och landstingsegendom som skedde under alliansregimen 2006 - 2010. Man satte rent av inför valet 2010 upp en sajt med samma namn.

Det finns en hel del berättigad kritik mot utförsäljningen av kommunala tillgångar, men mycket är grovt förenklat. Jag ska här presentera några alternativa tolkningar.

Om förvaring av ädelmetaller

Jag har skrivit en artikel åt Liberty Silver om förvaring av ädelmetaller för privatpersoner.

Borg/Reinfeldt: Svensken har inte råd att amortera

Regimen Borg/Reinfeldts allsmäktiga landsfäder Anders Borg (m) och Fredrik Reinfeldt (m) säger klart och tydligt nej till de amorteringskrav på svenska bolån som riksbankschefen Ingves förde fram i veckan.

2013-01-17 15:31

Morgonsur om legitima skäl till militär intervention mot Sverige

Sveriges Bästa Bloggare (tm), min bloggranne Morgonsur, har skrivit om legitima skäl till en militär intervention mot Sverige från ryskt håll. Ryssland kan nämligen tvingas intervenera mot Sverige och svenskt territorium på grund av konflikter på andra sidan jordklotet.

Budgetförslag till lyxfällans kommuner

Det har i veckan framkommit att vi har en grekisk situation för många svenska kommuner, där man via SKL lånat pengar till räntor man aldrig hade fått enskilt. Baserat på detta har diverse svenska kommuner kunnat resa kommunalpampmonument och rest på studieresor till varma länder på löpande band.

Lite mer detaljer om Tysklands guldflytt

Det finns lite mer detaljer kring Tysklands centralbanks flytt av sin guldreserv hem till Tyskland (Zero Hedge, officiellt pressmeddelande).

2013-01-16 20:13

Totalrenovering av Vermont Castings Intrepid II

Ibland får man bara acceptera att det är dags för en total genomgång av något, i det här husets hjärta - värmekällan Intrepid II 1990 från Vermont Castings.

Nu blir det vedeldningspr0n för alla som drägglar över boken Ved. Känsliga eller pryda läsare och små barn ombedes klicka på denna länk. På grund av många och explicita bilder så måste man klicka på läs mer nedan för att läsa resten.

Robothandel förutsätter småsparare och institutioner att tjäna pengar på

Robothandeln och high frequency trading, HFT, är lönsam, trots att börsen är ett nollsummespel - för att någon ska tjäna pengar måste man ha någon annan att sälja till. Att robothandeln är lönsam vet vi av tre anledningar - den finns, den expanderar och den erbjuds inte massivt i fonder till privatpersoner.

Kvalitetskontroll och teknisk analys

Teknisk analys av aktiekurser eller börsens utveckling får ofta kritik, om inte annat för att vara ovetenskapligt. Men samtidigt används snarlika metoder i t ex tillverkningsindustrin för kvalitetssäkring, quality control, metoder som lärs ut på våra universitet eller tekniska högskolor.

Nej, halkkörning för svenskar hjälper inte

Schibsted/SvD:s Jonas Fröberg tror att utökad halkkörningsträning för svenskar skulle stoppat den massiva olyckan på E4:an och Tranarpsbron nordöst om Helsingborg, en olycka som främst drabbade utländska lastbilar.

Fröberg nämner till och med de utländska lastbilarna, men tror ändå att utbildning för svenskar skulle hjälpa.

Tyskland tar hem guldreserven

Den tyska centralbanken Bundesbank har nu beslutat att ta hem sitt guld från London, Paris och New York. Man litar helt enkelt inte längre på andra centralbanker, även om en mindre mängd av guldet i New York lämnas kvar för att vid behov snabbt kunna växlas mot utländsk valuta.

2013-01-15 19:39

Folk och försvar 2013: Cirkus Sälen

"The inmates are running the asylum" - eventuellt sagt först av Charlie Chaplin
Folk och försvars rikskonferens i Sälen är i full gång och baserat på media- och Internetrapporteringen så kan man överväga om vi inte helt ska lägga ner försvaret och låsa in alla politiker och försvarsledningen på dårhus.

Låt mig ta några exempel.

Valueguard: Fortsatta fall för villapriserna

Mäklarstatistik rapporterade sin data nu på morgonen, och rubriksatte förstås det hela med att bostadsrätterna fortsätter upp i pris, vilket de även gjorde hos Valueguard, undantaget Malmö. Men för villapriser var marknaden fortsatt svag.

På de större orter som Valueguard baserar sin statistik på är nu villapriserna ner 4.11% på tre månader, vilket halverat årets uppgång från de likt i år kraschade priserna i december 2011. Villapriserna är alltså ändå upp 4.06% från botten i december 2011.

Jämför räntor på Bank24.nu

Detta blogginlägg är sponsrat av www.Bank24.nu.

Bank24 erbjuder jämförelser mellan alla låneräntor och sparräntor på den svenska marknaden. Till skillnad mot konkurrenter listar man även räntor för banker som inte betalar för tjänsten. Oavsett om man får betalt eller ej, så hittar man räntorna där.

Just nu har man jämförelser mellan privatlån, snabblån, lån med anmärkning, kreditkort, aktiedepåer, sparkonton och försäkringar. Alldeles nytt och kanske allra mest intressant är att man även listar alla bolåneräntor i Sverige, inklusive villkoren som gäller. 

Räntorna uppdateras dagligen.

Listningen är unik, då man listar räntorna i fallande ordning, där företaget som erbjuder den bästa genomsnittliga effektiva räntan listas överst och inte företaget som betalar sajten bäst. Den genomsnittliga räntan är den exempelränta som företagen måste redovisa på sina hemsidor enligt lag och ska vara representativ och motsvara ett genomsnitt. Med effektiv ränta visar man också den totala kostnaden och inte bara lockräntor i vissa ränteintervall, vilket många företag gör.

Man listar även om företaget  är registrerat hos Finansinspektionen och presenterar ytterligare information om varje företag så man inte måste klicka sig vidare till varje bank eller företag. Via tooltips listas också vilka villkor som gäller för utlåning.

Ta en titt själva hos www.bank24.nu.

Ingves: Amorteringskrav på bolånen och kassakrav på bankerna

"Det är inte bra om lånen har evig löptid" - Stefan Ingves till Bonnier/DN
Morgonens stora, stora, nyhet är förstås Bonnier/DN:s intervju med riksbankschefen Stefan Ingves, där han lägger korten på bordet (Public Service/SR, Talentum/Affärsvärlden). Det ska införas amorteringskrav på bostadslånen och det ska införas fractional reserve banking i Sverige genom att införa kassakrav på bankerna.

Carnegie: Snart dags att sälja

Carnegie släppte en kortsiktig teknisk analys igår måndag, författad av Johnny Torsell.

2013-01-14 17:49

Slöseriskolan

Filmaren Martin Borgs på Slöseriombudsmannen lanserar en ny film, Slöseriskolan.

Fransk altruism - ingen olja i Mali

Standardreaktionen från många håll är att så fort ett västerländsk land intervenerar militärt i en konflikt, så handlar det om olja. Men i Mali finns det ingen olja, inte ens någon fossilgas. Den franska interventionen i Mali kan alltså inte förklaras med fossila bränslen, likt Libyeninterventionen eller Irakkriget.

MSB - Detta är svensken rädd för: Brott, islam, peak oil

Via bloggrannen Maria Korpskog på Blues för civilisationen tipsas vi om att Myndigheten för samhällskydd och beredskap har släppt en uppdaterad rapport om vad svensken är rädd för (PDF).

Vad sker i Saudi-Arabien?

Medan världens fokus är på inbördeskriget i Syrien och nu även i Mali, så fortsätter regimprotesterna i lilla Bahrain och i Saudi-Arabien. Protesterna från shiaminoriteten i Saudi-Arabien bemöts allt brutalare och en av de senaste kända händelserna är att kvinnor och barn som demonstrerade för att de ville veta vad som hänt deras män kastades i fängelse (Amnesty International).

Ränteskillnadsersättning

Ett argument som förts fram mot att binda sina bolån på t ex fem år vid nuvarande räntenivåer är att man kan behöva betala ränteskillnadsersättning om det visade sig att man inte alls köpt för att bo, utan köpt för att flytta. Här ska jag göra en förenklad beräkning av hur stor ränteskillnadsersättningen kan bli.

Riksbunkern ska säljas?

"De funderar faktiskt på att sälja konungabunkern, där kungen och Sveriges riksdag skulle sitta." - Patrik Axelsson, Bergslagens Destilleri
Enligt ett TV-inslag hos Handelsbankens Studio 12, så överväger svenska myndigheter att sälja den sk riksbunkern, eller konungabunkern som den kallas i TV-inslaget. Det är den krigsuppehållsplats som var tänkt att hysa regering och riksdag med departement, i någon form, i händelse av krig.

Sveriges sak är inte Finlands

Från en artikel i finska Huvudstadsbladet, HBL, har det nu gått en löpeld genom svensk media om att finnarna skulle komma till svensk hjälp om Sverige drabbades av ett begränsat militärt anfall av den typ som vi först 2019, med flera månaders förberedelser, kan klara av i en vecka. T ex om lede fi skriftligen berättar att hin tänker besätta Gotland om 3 - 6 månader.

Veckans BLT

Bifogar en läsarbild från gratistidningen Mitt i Kungsholmen. Klicka på bilden för att se vad som är roande.

2013-01-13 15:15

Positiva söndag: Dags för börsuppgång?

Dags för Positiva söndag igen!

Frihet uppnår produktivitet!

Jag får en hel del kommentarer elektroniskt och även i köttrymden om att jag är så oerhört produktiv. En del tror rent av att det är flera skribenter bakom bloggen. Hur uppnår jag den här produktiviteten?

2013-01-12 17:51

Alternativ till eget kött

För de som drömmer om självhushållning, så finns det faktiskt några inte så dåliga alternativ, nämligen att köpa närproducerade ekologiska köttlådor direkt från en bonde.

Läget att binda bolåneräntan på fem år, igen?

Vi fortsätter med BLK:s nästa mest uppskattade ämne, efter talet om att bostadpriserna ska stiga i all evighet. Nämligen bolåneräntan och hur mycket av frukterna av ditt arbete som ska tillfalla de som lånat ut till ditt boende.

2013-01-11 15:18

Fredagsmys: USA:s oljeproduktion toppar ur 2019

Professor Kjell Aleklett uppmärksammar på sin blogg att USA:s egen energiinformationsmyndighet, EIA, tror att USA:s stigande produktion av flytande bränslen kommer toppa ur redan 2019.

En snabb titt på bolåneräntorna

Med anledning av morgonens inlägg om att marknadsräntorna kanske har bottnat följer här uppdaterade räntegrafer för svenska bolånebanker.

Stort strömavbrott på Linköpings sjukhus

Ett av Sveriges största och viktigaste sjukhus (inklusive med landets största brännskadekompetens, om jag inte är helt fel ute), Linköpings sjukhus, har under morgonen drabbats av omfattande och totala strömavbrott i samband med ett strömavbrott i centrala Linköping.

Är räntorna på väg uppåt?

De amerikanska räntorna ser ut att ha vänt uppåt. Detta kan sätta press uppåt på svenska marknadsräntor, speciellt de bolåneräntor som är beroende av utländsk finansiering på obligationsmarknaderna.

Cornucopia? har mer trafik än Computer Sweden, Aktiespararna och Kent

Jag brukar hävda, baserat på Bloggportalen, att Cornucopia? är den största seriösa samhällsbloggen. Alla bloggar med fler läsare ägnar sig åt sport, nöje, skvaller eller konsumism. Men hur ser besökssiffrorna ut relativt andra mediasajter?

Jag utgår nu från förra veckans trafikssiffror, vilket var en lågtrafikvecka med nyår som belastning.

Officiella trafiksiffror, som rapporterat av Google Analytics till SIS-Index var 23 486 besökare,  77 772 besök och 149 597 sidvisningar. Detta placerar bloggen på plats 174 hos SIS-Index.

Nedan listar jag en del mer eller mindre relevanta sajters trafik samma vecka. Omvänd ordning, sidvisningar först, sedan besök och sist besökare. Siffrorna kommer från SIS-Index och KIA-Index. SIS är leverantör till KIA-index för en del sajter och siffrorna är helt likvärdiga. KIA-Index kostar dock 3300:- SEK om året för mina trafikvolymer, så jag har än så länge avstått.
DagensPS/VCW 296488 - 85220 - 36876 (KIA)
Realtid.se 235629 - 67117 - 37204 (SIS)
Newsmill 194817 - 100546 - 65609 (KIA)
ATL.nu 190135 - 70578 - 27880 (SIS)
Mix Megapol 156571 - 48125 - 28427 (KIA)
Cornucopia? 149597 - 77772  - 23486 (SIS)
Dagen 132006 - 53010 - 24470 (SIS)
computersweden.idg.se 126039 - 80953 - 60477
Dagens Media 121837 - 66247 - 33049 (KIA)
Norrtelje Tidning 116393 - 56189 - 19561 (KIA)
Aktiespararna.se 115569 - 34508 - 19938 (KIA)
Kent.nu 109954 - 44892 - 29358 (SIS)
Dagens Medicin 108564 - 51001 - 38207 (KIA)
Djurgården Fotboll 85506 - 47565 - 18016 (SIS)
Redeye 84232 - 29774 - 17924 (KIA)
Alltombostad.se 56373 - 22284 - 19532 (KIA)
Expo.se 50042 - 32138 - 26952 (SIS)
it24.idg.se 39805 - 13783 - 10433 (KIA)
Kort sagt kanske det vore dags att kontakta någon riktig annonsbyrå för riktig reklam. Annonssäljare sökes alltså. Har någon läsare branschkontakter så uppskattas ingångar. Jag är nämligen usel på självmarknadsföring. Om någon "riktig" annonsbyrå kräver att jag ansluter mig till KIA så gör jag det, men inte innan dess.

Men Cornucopia? hade alltså förra veckan mer trafik(=sidvisningar, men inte fler besökare) än t ex Computer Sweden. Och mer än Kents officiella fansida. Newsmill har dock fortfarande ca 30% fler besök och sidvisningar samt mer än det dubbla antalet besökare.

Lustigt nog får jag fortfarande förfrågningar om jag inte vill skriva gratis åt andra...

2013-01-10 17:59

Leder ISK till inlåsningseffekter?

En fråga man kan ställa sig är om de sedan förra året nya investeringssparkonton, ISK, leder till inlåsningseffekter på grund av att insättningar beskattas?

Fastighetskostnad i Täby: 0.89 MSEK per BR

Trots allt svårare att bli av med klubbmedlemskap i nyproducerade bostadsrättsföreningar, aka "bostadsrätter", så fortsätter åtminstone JM att köpa in mark.

Avanza bjuder på courtage och Shareville

Detta inlägg är reklam för Avanza.
Avanza bjuder nu nya kunder på gratis courtage för de sex första affärerna, samt sex månaders premium-abbonemang på sajten Shareville, vilket normalt kostar 99:- SEK i månaden.

Klicka på reklamen ovan eller här för att bli kund hos Avanza, om du nu inte redan är det.

10% prissänkning på gräddhylla i Göteborg

I gräddhyllan Askim i sydvästra Göteborg har det byggts bostadsrätter. De kvarvarande klubbmedlemskapen i en bostadsrättsförening vid Askims torg reas nu ut med en prissänkning på 10%.

We are Gripen pilots. We fly.

En kort instickare efter att frusit tårna av mig framför Svensk Bokhandels kameror, låtsandes vara fotomodell. Minnesanteckning. Extra sockar för fotomodeller vintertid.

Nedanstående är förvisso en SAAB-producerad reklamfilm för JAS 39 E, aka NG, men jag återpublicerar den alldeles gratis. Ingen av er kommer gå ut och köpa ett JAS-plan och den svenska regimen har redan bestämt sig för att köpa om nu Schweiz gör det, så någon politisk påverkan blir det inte heller.

Ryssland försökte spränga pipeline genom Georgien

Det påstås att Georgienkriget 2008 för rysk del handlade om att skydda sydossetier, men detta motsägs direkt av att Ryssland upprepade gånger anföll BP:s oljepipeline genom Georgien.

Ich bin ein centerpartist?

Jag måste tyvärr göra en pudel och erkänna mig besegrad i bloggens kortaste debatt. Segrare är bloggrannen Cristoffer Stockman, som visade att stora delar av Centerpartiets idéprogram är hämtat från den här bloggen. Men jag ä int bitter. Får väl inse fakta. Ich bin ein centerpartist.

2013-01-09 17:38

Återställande av jordbruksmark

Hos Jordbruksaktuellt, JA, kan man läsa att exploateringen av jordbruksmark fortsätter öka.

Är centerpartiet främlingsfientliga rasister?

Det i valet 2014 ur Riksdagen utgående Centerpartiet har som bekant arbetat fram ett toknyliberalt idéprogram, med platt skatt, fri invandring, månggifte etc. Enligt partiets hemsida tycker partiledaren Annie "Facebook" Lööf att programmet är "väldigt bra".

Bostadsbubblan och feltänket om invandringen

Från folkhemsfundamentalister, som reflexmässigt alltid skyller allt på invandringen, speciellt den utomeuropeiska ("jag är inte rasist, men..."), så upprepas mantrat att bostadsbubblan är invandringens fel. Jag tänker inte avhandla om det är rätt eller fel, men argumentationen får motsatt effekt mot den folkhemsfundamentalisterna vill.

"Det går inte att driva företag i Kållered"

"Det går tyvärr inte att driva företag i Kållered" - företagare fd i Kållered
Kållered var en av de första köpladecentrumen runt Göteborg, tillsammans med Backaplan. Den drivande kraften i Kållereds etablering på 80-talet var förstås Västsveriges enda IKEA och långt in på åtminstone 90-talet expanderade och utvecklades köpladorna. Det är svårt att säga när exakt dödsstöten sattes in, men antagligen var det när IKEA etablerade sin andra lada i Göteborg för några år sedan, vilket rimligtvis tog med sig minst hälften av IKEA:s kunder.

Sedan dess har det gått utför och köpladedöden breder ut sig.

En vecka räcker, säger Enström

Finansdepartementets och regimen Borgs talesperson och alibi i försvarsfrågor, Karin "Tamgåsen" Enström (m), har nu uttalat sig om ÖB:s tidigare utspel om att Sverige kan försvara ett objekt i en vecka. Beskedet till Bonnier/DN är att en vecka räcker.

Tror ingen på stigande bostadspriser längre?

Sedan årsskiftet har jag i princip inte läst en enda artikel, som varit positiv till bostadspriserna i gammelmedia. Tvärt om haglar det ner negativa artiklar.

2013-01-08 17:51

IPCC:s prognoser har träffat rätt

Tvärt emot vad klimatförnekarna försöker hävda har IPCC:s prognoser om den globala uppvärmningen träffat rätt än så länge.

Gästinlägg: Skymningsläge i Sydatlanten

Nedanstående är ett gästblogginlägg från Den sjätte mannen, Fredrik Antonsson, som besökt Falklandsöarna flera gånger och här delar med sig lite om en ögrupp i ett kallt krig där förberedelserna för invasion fortsätter aktivt parallellt med ordkriget

Rough Google Translation to English available here


En patrull på fyra man ur Falkland Islands Defense Force - FIDF - var ute med sina fyrhjulingar i den väglösa och karga terrängen längs nordkusten på den östra Falklandsön. Kilometer efter kilometer, mil efter mil utan några som helst spår av mänskligt liv. En sjöelefant här, några pingviner där och fyra hobbysoldater som med skarpladdade vapen och sina fyrhjulingar bestämde sig för att patrullera en kuststräcka som sällan eller nästan aldrig besöks av människor. Patrullen rör sig i terrängen nordost om den lilla bosättningen Rincon Grande, och har som mål att nå Johnsons Harbor till skymningen.

USA:s oljeproduktion tillbaka på 1950 års nivåer

Bonnier/DN:s Johan Schück skrev förra veckan en krönika om USA:s oljeoberoende och den felaktiga hype som råder i USA kring skifferoljeboomen. Schück köpte förstås det hela rakt av, men i verkligheten har inte skifferoljan tillfört någon större produktion till USA:s oljeförsörjning. Tvärt om är råoljeproduktionen (eng crude oil production) fortfarande nere på nivåer som sågs 1950 - 1951.

1% av Sveriges el ger 35 jobb hos Facebook i Luleå

Facebooks första serverhall i Luleå är på väg att färdigställas.

Skottskador orsakar 21% av dödsfall bland barn och unga vuxna i USA

I den ansedda och världsledande medicinska vetenskapliga tidsskriften New England Journal of Medicine (NEJM) har det publicerats ett perspektiv på amerikanska dödsfall bland barn och unga vuxna, orsakade av skottskador. Titeln är Preventing Gun Deaths in Children.

Ca 21% (6570 av ca 32000) dödsfall bland barn och unga vuxna i USA, åldern 1 - 24 år, orsakades av skottskador, dvs skjutvapen. 

2013-01-07 16:25

Personrånen ökar i det kontantfriare samhället

Skrev en kort artikel hos Liberty Silver med ovanstående rubrik hos Liberty Silvers Kunskapscentral, där jag är redaktör.

Redan 4:e januari kom årets mest korkade inlaga

"Länkandet är ett ofog, rent ut sagt." - Jeanette Gustavsdotter, VD Tidningsutgivarna
I fredags sade Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustavsdotter till tidningen Journalisten att det är en bra idé för tidningar att ta betalt av alla som länkar till dem. Redan efter tre dagar på det nya året kom alltså årets mest korkade uttalande.

Argentinas kraschade oljeexport

Med anledning av det brittiskt-argentinska sabelviftandet (Schibsted/SvD) kring Falklandsöarna, så kan det vara intressant att titta på Argentinas oljeproduktion och -export.

Trängselskatt: "Inga köer på riksväg 40"

Propagandaministeriet är i full gång vad gäller trängselskatten och uttalar sig om att det inte var några köer i Göteborg (Stampen/GP).

Argentina vs Storbritannien

I svensk gammelmedia (Schibsted/SvD) uppmärksammas nu det förhöjda sabelviftandet kring Falklandsöarna igen. Även Falklandsexperten Fredrik Antonsson på bloggen Den sjätte mannen tar upp frågan.

Ah, underbara trängselskatt

Sedan årsskiftet har Göteborg begåvats med trängselskatt (Stampen/GP), en trängselskatt som även gäller om man bara passerar förbi staden på anvisade motorvägar. Fast förstås inte om man är en utländsk åkare, som på detta vis subventioneras av svenska staten.

2013-01-06 18:41

Positiva söndag: Rekommendera hantverkare! (OBS ej ironi)

Med anledning av aktuell galla spydd i morse över Byggnads fackpampar, så är det dags för ett nytt tema här på bloggen. Vi har ju redan fredagsmys, så med fortsatt buggigt enkätsystem hos Blogger, införs nu Positiva Söndag.

Dags att rekommendera bra hantverkare. För de finns faktiskt. Sådana som faktiskt bara fakturerar för faktiskt arbetad tid, detaljspecar sina fakturor och genomför ett helt felfritt arbete.

"Här dödas Jonas, 22, när han filmar rånarna - se filmen"

"Här dödas Jonas, 22, när han filmar rånarna - se filmen. Varning för starka bilder." - Aftonbladet.se
Ovanstående är tack och lov en fiktiv text, men den riskerar att bli sann.

Byggnads: Byggarbetare har ingen a-kassa

Byggarbetarfacket Byggnads tigger om skattepengar hos landets kommuner (Public Service/SR) och vill att kommunerna ska tidigarelägga sina byggprojekt. För annars får de betala socialbidrag (korrekt benämning försörjningsstöd) till byggarbetarna. Kort sagt menar Byggnads att byggarbetare inte omfattas av något som kallas a-kassa.

2013-01-05 17:42

Veckans läsarkommentar: Sverige har redan platt skatt

Veckans bästa läsarkommentar kommer från signatur jeppen och handlar om platt skatt. Citat, min fetstil.

Myter om Lettlands mirakel?

Med anledning av ett läsartips till gårdagens artikel om myter kring det isländska miraklet, så har professor Michael Hudson och medförfattare skrivit en liknande artikel om det Lettlands mirakel.

2013-01-04 13:33

Fredagsmys: Likvideringar av bostadsrättsföreningar i Stockholm

Hos Allabolag.se kan man titta på bolag som inlett konkurs eller likvidation, vilket inkluderar bostadsrättsföreningar.

Myter om Islands agerande?

Baldur Bjarnarson på bloggen Studio Tendra har en alternativ vinkel eller om man så vill sanning kring de myter som sprids om Islands hanterande av finanskrisen.

Feed-annonser erbjudes och betalblogg

På förekommen anledning så känner en av mina gratisläsare sig extremt kränkt över att någon procent av mina blogginlägg är redaktionell reklam och uppmärkt som detta. Det räcker tydligen inte att läsa bloggen reklamfritt och gratis via någon RSS-läsare.

2013-01-03 21:10

Mer om inlåsta bostadskarriärister

Angående förra inlägget, med en bostadskarriärist, som trots en relativt stor orealiserad vinst i bostaden ändå torskat dit och inte kan flytta, så kan man diskutera fenomenet generellt. Villkoren för att få lån har ändrats rätt rejält etappvis sedan finanskrisen, även om räntorna fallit.

BLT-anekdot: Inlåsning i Stockholm

Det verkar som fler och fler fastnar i BLT-fällan, dvs skuldslavsfällan där man inte längre själv kan bestämma över sitt liv, utan banken bestämmer över dig.

Guldprisets utveckling jämfört med Stockholmsbörsen 2000 - 2013

Med anledning av årsskiftet har jag publicerat en kort artikel åt Liberty Silver, där jag tittar på en placering i OMXS30 vid årsskiften sedan 1999-2000 till idag och jämför med guldprisets utveckling.

Hushållens skuldbubbla fortsätter svälla

Svenskarnas skulder fortsätter att skena och ökade i årstakt i november med 5.4%, även om helårsökningen "bara" är 4.6% (Schibsted/SvD skriver om SCB:s pressmeddelande). Efter att ha avmattats något ökar nu svenskarnas skulder snabbare igen.

Kontantfritt samhälle en risk

Schibsted/SvD har en bra artikel om det kontantlösa samhället ur ett sårbarhetsperspektiv.

2013-01-02 15:15

Marknadssammanfattning ädelmetaller 2012

Jag har skrivit en kort sammanfattning kring ädelmetallernas utveckling under 2012 hos Liberty Silver.

Den UNDERBARA europeiska våren?

Via danska Röda korset uppmärksammas nu en varning (Schibsted/SvD) om att södra Europa riskerar att drabbas av den typ av uppror som vi begåvats med via den underbara arabiska våren. Se t ex bloggrannen Musik @ Centrifugen för citat från den ursprungliga källan hos danska Politiken.

Nu blir ju alla som applåderat och hyllat den underbara arabiska våren lyckliga. NATO har ju redan etablerat att om folket gör väpnat uppror som i Libyen, så har andra länder rätt att lägga sig i konflikten. Har vi bombningar av Spanien att se fram emot?

Eller tänk den härliga kärleken där på Tahirtorget, man riktigt kände kärleken i revolutionen där i gemenskapen. En gemenskap som satt en fundamentalistisk islamistregim vid makten i Egypten som nu inför sharialagar. I sammanhanget är det väl på sin plats att återupprepa detta underbara kärleksbudskap, som Grön Ungdoms kvinnliga språkrör framförde på TEDxHornstull i höstas.
En verklig framgång för kärleken där. Och kvinnors frigörelse i Egypten.

När det gäller gruppdynamik så känner man alltid den fantastiska gemenskapen när man samlas initialt. Det är dock en ren illusion och går alltid över i fragmentering efter ett tag. Känner man inte till hur det fungerar så blir det lätt nirvanastämning. Se tidigare inlägg om vi har det så bra...

Nåja, man kan nog anta att Internationella Rödakorskommiténs varning för uppror i de europeiska medelhavsländerna är rätt rejält överdriven. Visst kommer det bli demonstrationer och upplopp, men politiker kan som bekant fullständigt skita i sådant, vilket man gjort i flera år i exempelvis Grekland. Man kan rent av ockupera eller bränna ner parlamentsbyggnader, det har ingen som helst påverkan på det politiska styret annat än att det blir lite jobbigare att styra. Man kan mötas någon annanstans.

Dessutom har ju de sittande regimerna i EU:s länder ett förträffligt alibi - de är valda i en demokrati och kan alltså alltid motivera sin existens med att folket valt dem och kan därmed strunta i eventuella demonstrationer.

Men ovsett, alla som älskar den underbara arabiska våren måste ta dagens uttalande från Röda Korset som en välsignelse. Alla gillar ju uppror! Eller?

Enligt Röda Korset delar man redan ut mat till två miljoner spanjorer. Oavsett om det blir några uppror så är det verkligheten. Tack EU, tack euron.

Nytt år, ny bostadsmarknad

Med nytt år så har vi också fått en ny bostadsmarknad. Som bekant är det nu tillåtet att i praktiken ta ut vilken hyra som helst när du hyr ut din bostadsrätts- eller ägarlägenhet i andra hand.

Alliansregimen fick dock inte igenom att man skulle få hyra ut utan bostadsrättsföreningens godkännande, men man kan nu begära vilken hyra som helst. Det går fortfarande att överklaga hyran till hyresnämnden, men vid sänkning till fortfarande betydligt högre tillåtna hyror än tidigare så kan uthyraren längre tvingas betala tillbaka ockerhyran. I praktiken hyr man ut utan besittningsskydd och vid överklagan så sparkar man bara ut hyresgästen. 

Därmed är det fritt fram för ockerhyror. Eller om man så vill kalla dem vid sitt rätta namn - marknadshyror.

Ett litet axplock från Blocket och Stockholm.


Listan kan förstås göras längre. Åtminstone lägenheten i Hägersten är omöblerad annat än vitvaror. Lägenheten i Sundbyberg kräver en deposition på 20.0000 (SIC!!) kronor. Kan ej avgöra om man avser 20:- SEK, 20 000:- SEK eller 200 000:- SEK.

Från årsskiftet är hyresintäkter upp till 50 000:- i praktiken skattefria. 40 000:- SEK är skattefritt rakt av, plus 20% av hyran, vilket innebär 50 000:- SEK helt skattefritt. Hyr man ut för 14 000:- SEK i månaden blir alltså 73 600:- SEK skattefritt (14000*12*0.2+40000).

Här öppnar sig en skatteplaneringsmöjlighet för den egna företagaren (åtminstone med aktiebolag) som har möjlighet att till marknadsmässigt pris hyra ut ett kontor till den egna firman i den egna bostaden. Dessutom är ju skatten på överskjutande belopp bara 30%. Kanske kan man se den kraftigt höjda skattefriheten som ett sätt att få fler egna företagare att jobba hemifrån? Vi med enskild firma kanske ska överväga att byta till aktiebolag...

Intressant nog gäller detta även för ved från den egna bostadsfastigheten. Får kolla om det gäller även om man bor på en näringsfastighet (jordbruksfastighet).

Ett förslag till hyresvärdar av små hyreshus. Sparka ut era hyresgäster, ombilda till bostadsrättsförening där du och din familj äger alla klubbmedlemskapen och är styrelsen och hyr ut i andra hand till marknadshyra istället för att bli begränsad av de reglerade hyrorna.

Positiv börs väntas på amerikansk uppgörelse

I USA kom demokrater och republikaner i natt överens om den amerikanska statsbudgeten och börserna förväntas stiga, då världsekonomin kan leva på lånade pengar i ytterligare två månader.

2013-01-01 18:22

Så arbetar konspirationsnötter

För en liten inblick i hur sk konspirationsnötter normalt arbetar kan man använda högertankesmedjan New American Century och deras rapport Rebuilding America's Defenses - Strategy, Forces and Resources For a New Century (PDF från NAC:s egen hemsida), som publicerades år 2000. Förkortar denna rapport RAD nedan.

Undvika det fiskala stupet?

I svenska media och utomlands hyllas nu Obama och den amerikanska senaten för att de kommit överens om att undvika det så kallade fiskala stupet. Men detta är i verkligheten mycket dåliga nyheter.

De tio mest lästa blogginläggen 2012

Dags att sammanfatta det gångna året på bloggen lite kort.

Gott nytt år!

Gott nytt år på er alla läsare!

Seriöst, vad gör ni här så här dags? Min ursäkt är att jag inte alls är här, utan att detta är ett blogginlägg jag skrev tidigare under dagen och lade ut automatiskt klockan 00:00 för sakens skull.

Nu rullar vi upp ärmarna och tar nya tag. I morgon.