Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2013-12-19 12:48

Varför hatar vänstern anonymitet och demokrati?

Vänsterns uthängande av privatpersoner fortsätter efter att Expressen hängde ut ett antal privatpersoner för att ha kommenterat på Avpixlat. Igår hängde det rysslandsanknutna nätverket Ofog ut bloggrannen Wisemans identitet, som visade sig vara något så okontroversiellt som en flygvapenmajor i Luleå, vilket alltså helt saknar allmänintresse att känna till. Man kan och bör fråga sig varför vänstern hatar anonymitet och åsiktsfrihet och med det också demokratiska rättigheter?


Wiseman själv har ännu inte skrivit något om det hela på sin blogg, även om signatur Boatswain skrivit ett gästinlägg hos bloggrannen. Däremot har Wiseman gett en intervju till Schibsted/SvD och publicerat en sedvanligt läsvärd debattartikel hos Bonnier/DI.

Wiseman hos DI:
"Ofog har alltid undgått offentlig granskning, trots att man utan omsvep har bjudit in rysk militär personal att föreläsa om hur fasansfullt det svenska försvaret är. Trots närheten till Ryssland har man heller inte lyft ett finger för att protestera mot de övergrepp som begås där eller mot landets enorma upprustning. I dagarna inrättas exempelvis i Murmansk ett av världens största kärnvapenlager endast 45 mil från Sverige."
Så när ska Ofog publicera sin medlemslista? När ska man börja kritisera den ryska upprustningen? Svaret är förstås aldrig. Man biter inte den hand som föder en. Det är väldokumenterat att redan Sovjetunionen sponsrade den västerländska fredsrörelsen, och kontakterna och sponsringen har fortsatt även efter det kalla kriget. Nyttiga idioter är alltid bra att ha.

Anonymitet ska bara bekämpas från vänsterns sida när det handlar om oliktänkande. I den kommunistiskt likriktade utopin som strävas efter tycker och tänker alla lika och behöver alltså inte avanonymiseras. I vänsterutopin är de alla drönare utan hjärna och egen vilja. Det är klart att de reagerar när folk kan tänka själva.

Däremot vill man mer än gärna exponera de som tycker annorlunda än en själv. Förhoppningen är då att mer militanta vänsteraktivister ska ta ett steg till och utsätta oliktänkaren för repressalier.

Det är också så det fungerar i alla utopiska kommunistländer genom världshistorien. Oliktänkare förföljs och utsätts för repressalier, koncentreras i läger eller "skogsskolor" där de "utbildas" i den enda rätta och sanna läran.

Så länge kommunisterna inte styr samhället får de därmed nöja sig med att hänga ut folk i offentligheten istället för att hänga upp dem i snaror.

På sätt och vis är det bra att vänstern som den senaste veckan påminner oss alla om hur samhället skulle se ut om de fick bestämma, eller "demokrati" som de kallar det. En värld där alla tycker lika och eventuella oliktänkare får statens hårdaste straff.

Nu är jag inte speciellt orolig för Wiseman. Rimligtvis visar hans position inom försvaret på hans kompetensnivå, då han enligt egen uppgift gått från löjtnant till major under tiden som bloggaren Wiseman. I hans texter framgår också kompetensen. Som militär begränsas knappast kompetensen till text och med ett i någon mån skyddsklassat jobb kan han nog hantera personlig säkerhet och personlig riskanalys.

Risken ligger snarare i att hans röst i försvarsdebatten påverkas och Sveriges yttrandefrihet och demokrati dör lite till. Och han är inte den enda. Ska personer i känsliga positioner eller skyddad identitet inte ens få uttala sig privat om det sker anonymt? Återigen Wiseman från DI:
"Flera av mina kolleger som skriver har liknande befattningar eller sådana med högre krav på skydd, vilket medför att de inte har möjlighet att yttra sig under eget namn. Det kan jämföras med personer som lever under skyddad identitet på grund av hot från exmakar eller organiserad brottslighet. Ska dessa inte heller kunna yttra sig?"
En frågeställning är hur Ofog fått tag på Wisemans identitet? Handlar det om överskottsinformation från Researchgruppens hackande av Disqus? Eller har man fått uppgifterna från samarbetspartnern Ryssland, som tagit reda på det hela via klassisk spionage/underrättelseverksamhet? Eller är det någon av de förmodat få insiders som kände till hans identitet som läckt? Handlar det om dataintrång så har Ofog begått ett juridiskt brott, och inte bara kränkt personlig integritet och demokratiska rättigheter. Handlar det om samröre med Ryssland får man hoppas att SÄPO är på bollen.

Tillägg: Jag får tonvis med mail med rättegångsprotokoll från domarna mot de av Researchgruppens medlemmar, som dömts för våldsbrott. Nej, jag kommer inte publicera det och jag kommer inte hänga ut dessa personer med namn. Två fel gör inte ett rätt. Det kanske hade varit poetisk rättvisa, men den personliga integriteten går före. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. "visa mig dina vänner, så ska jag säga vem du är"

  En devis så aktuell som någonsin. Varken Ofog, Thomas Mattson eller Aschberg kan svära sig fria.

  SvaraRadera
 2. "Vi gillar olika" förefaller bara som ett skämt när det kommer från vänstern. Om det är något vänstern hatar så är det olika. Alla skall vara lika. Därav också hatet mot de som inte rättar in sig i åsiktsleden.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Cornucopia!
  Två fel gör inte ett rätt.
  Detta att insatta kan få höra av sig anonymt är värdefullt i många sammanhang, vilket media vet.
  Nu när det tydligen är fritt fram att hänga ut folk är det intressant att se vem som inte hängs ut!
  Detta eftersom vi har en tydlig vinkling av medias medarbetare.
  Förresten vem talar om Arktis krympande isar i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Detta att insatta kan få höra av sig anonymt är värdefullt i många sammanhang, vilket media vet. "

   Tydligen inser inte media att detta bygger på att man litar på att media respekterar anonymiteten. Kanske de inser det ifall de får in färre anonyma tips - de som har något att tipsa om kanske väljer att tipsa någon som respekterar anonymiteten bättre?

   Radera
  2. @Kanevalist: Nä, jag tror det är dessa KRYMPANDE isar han menar.

   Annars är det en smart taktik du använder när du bara visar skillnaden mellan två år. Två "goda" år dessutom.

   Radera
  3. @ Mattias J

   Google earthbilder från 1979 är troligen ganska sällsynta men jag böjer mig för ditt fynd som är helt i harmoni med polernas förväntade isavsmältning då vi befinner oss i slutet av en istid:

   "The end of the current ice age will occur when the Greenland and Antarctic ice sheets melt. This will happen whether or not humans accelerate it."

   Oroväckande dock om istäckena börjar öka innan den nuvarande istiden är helt avslutad. Därav frågan.

   Radera
 4. Kanske ska man skilja på Vänsterpartiet, vänstern och tokvänstern.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kul att se den utredningen i Expressen. Resechgruppen kanske kan fås att jobba med den?

   Radera
  2. Kanske man kan skilja på Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Vänstern, tokvänstern och kommunist men i min värld är enda skillnaden mellan en socialist och kommunist är det grundläggande begreppen för dessa, en är radikal utan dialog, andra är radikal, genom dialog.

   Det är konstigt att man är så mån om vad som är nazism i detta land men man har tappat fullständigt kring begreppet kommunism.

   Radera
  3. på vilket sätt skiljer dom sig från tokhögern och dom militanta nyliberalerna?

   Radera
  4. @xtra-allt

   "militanta nyliberaler" var något nytt.

   Skillnaden kanske ligger i att för det första är många tokar som placeras på högerkanten egentligen socialister de med, men som konkurrenter till annan tokvänster så har tokvänstern lyckats få dem att bli betraktade som höger. För det andra så är det väl frågan om hur "icke-tokarna" förhåller sig till dem eller kanske är det så att vänstertokar har lyckat nästla sig in bland etablisemanget på ett sätt som högertokar inte har?

   Radera
 5. Ofog har fått fått tag på Wisemans identitet från Ryssland.
  Snowden, som i verkligheten är en KGB-agent som fick komma hem i värmen, har nu börjat läcka namn efter att metoderna blivit avslöjade. :)

  OT / - Och så var det väl bra att få veta att det finns inga Iskander-robotar i Kaliningrad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du medveten om att KGB skroitades 1995? :-)

   Radera
 6. Vänstern använder samma metoder som Sovjeten.

  Anonymitet är av ondo, då avvikande åsikter kan förekomma och ge upphov till fel idéer. Ett konkret exempel är angiveri som förekom i Sovjet, med Morozov som exempel, som i sig är förfalskad propaganda, för hur Sovjeten och kommunisten tänker.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pavlik_Morozov

  Tanken är att alla övervakar alla, ingen anonymitet, ingen kan gömma sig. Motsatsen är Sovjets fängelsen, när man t.ex. gick med en fånge (oftast politisk fängslad som vägrar kommunism) så gjorde man klickljud med munnen. Detta var för att andra fångväktare skulle höra om någon kom gående och att två fångar inte skulle kunna mötas och därmed veta om varandras existens. Man blev helt anonym i fängelse och det blir extremt svårt att bevisa vart människor tar vägen.

  För en kommunist är detta idealet, eftersom man får alla att arbeta för kommunism, och anger man inte något som man har sett, så blir man själv angiven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy fan. Tack och lov så tar ju FRA/NSA hand om det problemet numera.

   Radera
  2. Nja det kan dem ju inte Stasi-Media lever ju i skyddet av demokratin det är ju det som gör dem till utmärkta destabilieseringsverktyg för Kreml och så farliga för oss.

   Snowden visade ju det bäst av alla, hela grejjen var att få den västerländska opinionen att vända sig mot sina egna, använda demokratins svagheter till att söndra.

   Radera
  3. Ett samhälle där man inte kan framföra åsikter, som de ,som Wiseman framför, är sjukt. Alltså Sverige. Det kanske är det intressanta att diskutera. Om uppgifterna kommer från Ryssland är ointressant. Det viktiga är om en uppgift är falsk eller sann. Om den kommer från Ryssland så kanske den vidarebefordras för att det gynnar dem. Än sen då? Det verkligen tragiska är om någon felaktig person blir avslöjad. Kontentan av Cornrys inlägg är att yttrandefriheten i Sverige är begränsad. Är också Sverige putiniserat?

   Radera
 7. Det är väl det gamla vanliga "ändamålen helgar medlen" som kan få folk att begå fula handlingar för vad de uppfattar som "en god sak". Fred på jorden, ett Tyskland fritt från parasiterande judar eller varför inte en värld fri från statens förtryck?

  Ett konsekvensialistiskt synsätt som delas av i stort sett alla radikala sekter, inte bara vänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet hur vi gör så att vi får en värld utan djurplågeri, ingen klimatförstöring, ingen svält, ingen fattigdom, inga sjukdomar, inga krig.

   Vi utrotar alla människor utom mig, jag blir sista människan på jorden och jag lovar att ni aldrig mer behöver uppleva lidelse eller svält.

   Radera
  2. Jo, men nu är du ju bara halvvägs framme. Du måste även hitta på ett skäl till att du och dina polare är de som förtjänar att överleva och övriga förtjänar döden.

   T ex att ni är rasrena eller att ni lever i enlighet med nån mellanösternguds crazy påhitt.

   Radera
  3. Jag pratar inte om några polare, du måste tänka steget längre. Jag blir olycklig att andra finns, såldes ska de förgås.

   Rätt intressant filosofisk tanke eller hur? Applicera den på kommunisten och du får en väldigt narcissistisk bild.

   Orealistisk? Inte alls, ge den bara tid och du får Nordkorea, med Jätteporträtt på ledaren som lever jet-set liv, brudar och avrättade släktingar. Alla andra har det exakt likadant, dvs 800 gram majs i månaden.

   Jag skulle påstå att Nordkorea lyckades med det som Sovjeten misslyckades, nämligen kuva befolkningen till den grad att det inte går att göra uppror.

   Radera
 8. Huvudet på spiken. Och det är precis därför expressens uthängningar inte kommer stanna vid "rasister". Det är därför Researchgruppen anser att alla som ens kommenterat avpixlat (och alltså öht noterat vad som skrivits där) ska bakas in i samma grupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonymitet behövs för att kunna föra diskussion om saker som kan väcka starka känslor, att kunna ta dialog är grundläggande för demokratin. Kan vi inte vara anonyma och ifrågasätta vårt samhälle, kultur och politik så har vi förlorat demokratin.

   Kommunism går ut på att inte bli ifrågasatt eftersom den inkluderar alla, de som gör motstånd är således emot dem.

   Radera
  2. De flesta som läser bloggen är nog ganska rörande överens om att rätten till anonymitet är nödvändig i en demokrati.

   Kommunism är inte den enda ideologi där meningsmotståndare förföljs, även om jag nog får säga att det är den ideologin som vi har mest problem med, iom att den är synnerligen attraktiv för många som har problem med vad som är mitt och ditt, och ser frukterna av andras arbete, som sin egen.

   Radera
  3. Kapitalism är inte den enda ideologi där meningsmotståndare förföljs, även om jag nog får säga att det är den ideologin som vi har mest problem med, iom att den är synnerligen attraktiv för många som har problem med vad som är mitt och ditt, och ser frukterna av andras arbete, som sin egen.

   Radera
  4. Korrekt i båda fallen så klart.

   Enda skillnaden mellan tokliberal och tokvänster är deras skitnödigt dogmatiska teoribyggen som utmynnar i två olika slutsatser om vem som äger rätten till vad.

   Radera
  5. @Bosse

   Skillnaden är att du och de som säger sig stödja kapitalism är att ni har olika definitioner på vad som utgör kapitalism. Resonemanget visar sig gälla oförändrat ifall man byter ut kapitalism mot någon annan *-ism och ersätter dig med motståndare till nämnda *-ism. Slutsatsen blir att såfort man drar in begreppet *-ism i diskussionen så har man börjat med guilt-by-association-argumentation och då kan man fråga sig ifall man har några vettiga argument i sak egentligen.

   Samma sak gäller givetvis även ifall man argumentationsmässigt eller rent fysiskt ger sig på en person (som debattartikeln som refereras belyser).

   Radera
 9. På tal om "nyttiga idioter" - Ryssland har infiltrerat antikärnkrafts-rörelsen i baltländerna och bidragit med med mycket pengar.

  SvaraRadera
 10. Stämmer det som står i DI-artikeln, dvs att Wiseman är hans smeknamn i flygvapnet, så kan inte identiteten ha varit särskilt svår att spåra. Många i försvaret måste ju vid det här laget ha vetat vem som gömde sig bakom bloggen. Det verkar därför som lite överdrivet/konspiratoriskt att spekulera i att informationen kommer från rysk spionageverksamhet eller Researchgruppens hackande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt orimligt att andra Svenska officerare skulle gola sin egen rotekamrat till ofog.
   Däremot är det helt rimligt att Rysslands FRA lämnade vidare sin singnalspaning till ofog.

   Radera
  2. Men herregud.... nej troligen inte om man ringer och säger "Hej, detta är från Ofog. Vet du vem av dina kollegor som gömmer sig bakom Wiseman?". Kanske finns det lite mer försiktiga sätt att börja nysta på? Jag har ingen aning om vad som hänt, men det verkar inte helt osannolikt att uppgifterna kommit fram på ett relativt harmlöst sätt.
   Vill du fortsätta tro på James Bond-scenariot att Ryssland delat bloggaridentiteter med Ofog, så varsågod. Det låter definitivt mer coolt, spännande och filmmanusaktigt.

   Radera
  3. Du fattar ju inte vad jag säger, jag säger att det är mer osannolikt att någon Svensk officerare nystar överhuvudtaget än att ofog Ryssland gör det.
   Vem fan bryr sig om vem Wiseman är om du inte vill ställa till det.

   Radera
  4. Jag tror inte att informationen är så vattentät, men där tror vi uppenbarligen olika. Att många varit intresserade av vem Wiseman var är väl solklart - har ju spekulerats massor om detta och kallats en väl bevarad försvarshemlighet. Att Ofog vill ställa till det är givetvis självklart, men det är många som har varit intresserade och nyfikna (politiker, journalister, försvarsintresserad allmänhet). Detta innebär inte att jag tycker att det är rätt att röja hans identitet, men att påstå att "Vem fan bryr sig..." är en helt felaktig beskrivning. Många har brytt sig.

   Radera
  5. Ja du har en poäng, det finns dem som bryr sig för att stimulera sitt ego lite grann.

   Men sen finns det dem som anstränger sig att få reda på vem.

   Radera
 11. Kommunister har alltid betett sig så och kommer alltid att göra det. Kommunister fortsätter alltid sin olagliga, våldsamma och intoleranta kamp tills dess de stoppas. Eftersom kommunismen är påhitt och konstruktion av tankar som inte har med normalt mänskligt beteende att göra - en utopi utan verklighetsförankring, så finns det ingen spärr för deras ondska mot de som inte stödjer dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu råkar vi leva i ett semi-kommunistiskt samhälle med representativ (s)ocialis(m) där någon trycker på knappen åt dig och dina skattepengar behöver inte ens redovisas.

   Radera
  2. Vilket land är då ett föredöme?

   Radera
  3. Det som till för inte så länge sedan var ganska likt Sverige, Schweiz!

   Radera
 12. Hade varit intressant att veta hur lång tid det skulle ta innan de börjar förgöra sig själva i ett totalitärt samhälle. När det fått bort sina meningsmotståndare vad gör de då? hittar på en ny.
  Man kan ju se i Nord-Korea nu att kimpan sticker efter sin egen farbror t ex och knäppte honom.

  SvaraRadera
 13. Föga konstruktivt men dessvärre typiskt att från ena svartvita sidan ta detta till intäkt om den andra svartvita sidans ondska.

  Den väsentliga skillnaden sitter i pannloben, inte i placeringen på vänster-högerskalan.

  SvaraRadera
 14. Så är det att generalisera, varför hatar alla bönder anonymitet då dom genom centerpartiet röstat igenom alla övervakningslagar, och varför hatar alla högermänniskor och liberaler frihet då dom också röstat igenom dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som Stephen Fry (vänsterliberal) fick höra:
   Varför terroriserar alla homosexuella världen med sina penisar?

   Radera
 15. Bra gjort att du inte publicerar namn!

  Man får vanligtvis lära sig redan på dagis att även om "Det var de andra som började" så betyder det inte att man själv kan bortse från gällande spelregler.

  Tyvärr är det alldeles för som tar med sig den klokskapen in i vuxenlivet och ut på internet.

  SvaraRadera
 16. Cornu, jag läser och citerar dig gärna och ofta, och visst är det beklagligt att röja en pseudonym. Men när du skriver: "Man kan och bör fråga sig varför vänstern hatar anonymitet och åsiktsfrihet och med det också demokratiska rättigheter?" och därmed drar alla som kallar sig vänster över en kam. (Vad det nu är?) Då undrar jag hur tänkte du nu då?
  Att generalisera på det sättet som du nu gör påminner om Bildt, när han skulle täcka upp för M- partiledare Adolfsson: "en svensk är en svensk och en jude är en jude", som ett försvar när Adolfsson menade "att en neger är en neger och en svensk är en svensk". Bättre kan du!

  SvaraRadera
 17. Få se, denne Wiseman tänker och skriver mycket. Det naturliga är då att han också ibland tänker "what-if?" och per automatik ifrågasätter egna ställningstaganden.

  Om nu Wiseman skulle utveckla en sådan "what-if?" tankegång så långt att den skulle komma på kant med arbetsgivarens eller arbetsgivarens kunders (läs: NATO) "värdegrund" (och då menar jag inte invandring-feminism-etcetc - det finns faktiskt andra värden också), så skulle han kunna göra detta som fortsatt anonym bloggare.

  Man skulle till och med hypotetiskt kunna tänka sig att en sådan "what-if" väg förde honom närmare Ofogs ståndpunkt.

  Nu har emellertid den frågeställningen fallit. Ofog har effektivt lyckats stoppa all möjlighet till någon sådan utveckling eftersom allt närmande skulle innebära förlorad anställning för Wiseman.

  "Debatten om vår gemensamma säkerhet är för viktig för att föras från en anonym blogg" skriver Ofog på sin hemsida.

  Jag skulle vilja säga att inte bara den debatten, utan *alla* debatter är för viktiga för att föras enbart av dem som inget riskerar - för sig själva och ännu mer för sina närmaste.

  SvaraRadera
 18. OT; Som väntat stiger 10-åringen US Tsys vidare mot målet 3,4% via motstånden 3,0 och 3,2%.
  Som det ser ut nu förefaller börserna nå en tillfällig topp framåt månadsskiftet jan/feb. Men
  det lär bli en seg uppgång om inget dramatiskt händer. Typiskt sågtandsmönster med en och annan
  mindre nervös korrektion. Man bör vara på sin vakt när räntan når 3,2-3,4% eftersom vi inte haft en normal rekyl på mycket länge.


  SvaraRadera
 19. Kan man bara hitta Ofogs hemsida och känner till adressen till lämplig tjänst för att ta reda på personuppgifter baserat på namn, så hittar man en adress och att vederbörande driver förlag som enskild firma.

  Man ska alltid komma ihåg att svärdet är tveeggat, även för kommunister och anti-demokrater. Så om man ska vifta med ett svärd, se också till att ha en sköld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att börja koppla personer till Ofog är inte direkt svårt. Bara med hjälp av nyhetsartiklar på nätet kan du snabbt få en översikt på vilka som varit inblandade i deras aktioner. Deras svar till Wisemans DI-artikel är även underskriven med namn.

   Radera
 20. I brist på plausibla förklaringar från Ofogs sida varför de avslöjade identiteten på Wiseman, spekulerar jag i vem som i ursprungligen står bakom avslöjandet. Ansats: den som vinner mest på att identiteten avslöjas.

  Efter att ha läst bloggen ”Wiseman’s Wisdoms” (WW) relativt regelbundet inser man att han är en nagel i ögat på de nya moderaterna (M) under ledning av Reinfeldt & Co. M har ansvaret och sätter dagordningen för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. WW slår hål på M:s skönmålning av det obefintliga försvaret och svensk säkerhetspolitik.

  Riksdagsvalet 2014 närmar sig. Då fler och fler svenskar får upp ögonen på den ryska upprustningen och Natos (egentligen USA:s) nedrustning i Europa mot bakgrund av det obefintliga svenska försvaret, ökar sannolikheten att försvars- och säkerhetspolitiken blir en valfråga. Detta kommer M förmodligen tappa röster på, vilket man inte vill.

  Då gäller det för M att hemligahålla det verkliga tillståndet i det svenska försvar för allmänheten fram till valet. Det är således lockande för M att ”döda budbäraren” (= tysta WW) i stället för att diskutera sakfrågan.

  I och med att Wiseman tillhör Försvarsmakten (FM), som är en relativt sluten, hierarktiskt uppbyggd organisation, där man ska lyda order från överordnade chefer, är de anställda beroende av överordnade chefers välvilja för att klättra på karriärsstegen. Högst upp i FM:s chefskedja hittar vi Reinfeldt & Co., som sätter dagordningen i hela FM.

  Om man alltför mycket ifrågasätter dagordningen är risken stor att ens karriärsmöjligheter grusas inom organisationen, förutsatt att ens identitet är känd. Tack vare anonymiteten har Wiseman kunnat göra just detta – ifrågasätta dagordningen och förstöra skönmålningen.

  M kan då tänkas resonera: genom att avslöja Wisemans identitet så kan man förvänta sig, under förutsättning att han är karriärssugen, att han slutar upp med att förstöra skönmålningen. Det vore emellertid förödande om det kom fram att M låg bakom avslöjandet, varför man då låter någon annan, förslagvis någon mediakåt organisation, ta åt sig äran för avslöjandet utan att några spår leder till M. För en psy-opskonsulent/mediastrateg/spinndoktor borde detta vara en enkel match.

  Det lustiga är att, resultatet av M:s försvarspolitik och Ofogs mål sammanfaller – demilitariseringen av konungariket Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse:
   "Då gäller det för M att hemligahålla det verkliga tillståndet i det svenska försvar[et] för allmänheten fram till valet."

   Radera
  2. Det bästa sättet att stoppa WW är att skicka honom till högre chefsutbildning på Försvarshögskolan. Två års studier för att bli överstelöjtnant. Man "tackar" honom, samtidigt som man säkerställer att studierna tar såpass mycket tid att bloggandet måste nedgå i volym.

   Två flugor på en smäll och man ser också "generös" ut i omvärldens ögon.

   Jag, konspirationsteoretiker? Nänä, foliehatten råkar bara vara där av en slump.

   Radera
 21. Det är skillnad på att hänga ut Wiseman och alla de anonyma, rasistiska SD-politiker som Expressen lät bada i strålkastarljuset. Att medvetet blanda ihop dessa båda händelser är intellektuellt oärligt och visar bara på att Lars Wilderängs människosyn har en del brister.


  Pröva Slutpixlat, en ny blogg som producerar egna karikatyrbilder med (SD) som ett gemensamt tema. Glöm inte att bokmärka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Expressens uthängning är att det inte stannade vid politiker utan även privatpersoner hängdes ut.

   Radera
 22. Intressant också att läsa Ofogs kommentarer till Wisemans debattinlägg i DI

  SvaraRadera
  Svar
  1. @flute

   "Kommentar: I det samtalet inte bara bekräftade du att du var skribent bakom pseudonymen Wiseman. Du antydde också vid två separata tillfällen att det är fler än du som står bakom bloggen. Hur är det med det egentligen?"

   Man skulle kanske kunna fråga Ofog detsamma;)

   Sen att de "oroar" sig för WW's trovärdighet känns inte riktigt trovärdigt. När det gäller ansvarsfrågan så är det en fråga för rättsväsendet - är det någon som egentligen tror att de skulle ha problem med att få ut den informationen ifall de skulle vilja kräva ut ansvar?

   Sen när det gäller deras argument om att granska källorna så återstår att se ifall de kommer ske någon granskning (vem skulle göra det) av källorna och jag undrar ifall det gör någon skillnad ifall man vet vem budbäraren är eller inte - givet att budbäraren anger källa eller inte. Givetvis kan man ju kanske "tvinga" budbäraren att ange källan ifall man vet vem detta är, men det går liksom lite emot principen med källskyddet ifall det inte var angivet från början.

   Sen verkar de vara lite inne på det här med att angripa åsiktsfriheten och friheten att yttra sina åsikter när de förväntar sig att WW skall skriva kritiskt om USA:s försvarsmakt. Det bör väl vara var och en fritt att ha valfri inställning till USA:s försvarsmakt och dessutom vara var och en fritt huruvida man vill uttrycka den åsikten eller inte?

   Radera
 23. Alla judar är enligt Cornu samma skrot och korn för att inte tala om "negrar"! Om man nu ska ta Cornus svepande kommentarer om olika grupper i samhället om på allvar! "vänstern hatar anonymitet och åsiktsfrihet och med det också demokratiska rättigheter?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Martin Saar

   Ja, Cornu är lite tokig och en provokatör av rang. Men eftersom han, enligt egen utsago, alltid har 100% fel så behöver du inte ta det så allvarligt.

   Jag skulle nog själv beteckna mig som vänster om jag var tvungen att välja mellan de överförenklade och fördummande alternativen höger/vänster. Många vänsteranhängare är säkert emot "anonymitet och åsiktsfrihet och med det också demokratiska rättigheter" men jag anser dessa vara bland det viktigaste att värna. Så Cornu har bevisligen fel i detta fallet åtminstone.

   Radera
 24. Jag har inte riktigt greppat att vänsterorganisationen Ofog skulle vara rysslandsanknuten och att det är Ryssland som har knäckt Wisemans identitet.

  Är det någon som kan utveckla/förklara?

  Den politik som nu förs i Ryssland under ledning av Putin är föga kommunistisk eller vänster, utan markerat nationalistisk med antiislamistiska drag, som jag uppfattar det.

  Därför har jag svårt för tanken att någon svensk vänsterorganisation, som per automatik (enligt *) är positivt inställda till islamismen, skulle ha samröre med Putins Ryssland.

  Det Ryssland fruktar i första hand med Sverige är om Sverige går med i Nato, eftersom Ryssland anser att Nato är deras fiende. I andra hand att Sverige blir försvarslöst och ett säkerhetspolitiskt vakuum i Östersjöregionen och tillhåll för allsköns terrorgrupper o.d., som bl.a. kan äventyra rysk gas- och oljeexport.

  Det finns, mycket riktigt, starka tendenser som talar för att Sverige, utan demokratisk kontroll, glider in i ett Natomedlemskap, och måhända är Wiseman en Natoanhängare, vad vet jag. Men att Ryssland då genom en anonymiseringen skulle tysta bloggen Wiseman's Wisdoms, där det åtminstone i kommentarsfältet förekommer kritik mot smyganpassningen till Nato, förefaller vara kontraproduktivt.

  Mer troligt är det då, baserat på tidpunkten, att det är någon bland stridshingstens hejdukar och knapptryckare, som ligger bakom avanonymiseringen. Den sammanfaller med Sveriges förnedrande nederlag i Afghanistankriget mot lätt beväpnade bondesoldater, samt med publiceringen av Riksrevisionens kritik mot svensk försvarsmakt och försvarspolitik.

  I och med att Sverige nu i dagarna har beslutat att ge asyl och uppehållstillstånd åt de hyrda afghanistantolkarna plus deras familjer av säkerhetsskäl, så har Sverige också erkänt att målet med den svenska Afghanistanstrategin (se nedan) har misslyckats, och därmed förlorat kriget:
  .
  "Sveriges engagemang ska stärka Afghanistans förmåga att upprätthålla stabilitet och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter samt erbjuda sina invånare möjligheter att förbättra sina levnadsvillkor och en rättvis och hållbar utveckling."
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/95/21/c7aa7e78.pdf

  Carl Bildt kan således glömma att han lagerkransprydd och i full krigsmundering, kommer bli dragen på en triumfvagn av åtta vita springare genom staden under folkets jubel och överöst med blomsterblad, om han nu trodde det.

  SvaraRadera
 25. Yo, en kontrollfråga på ämnet ordkunskap.
  Avpixla är det typ samma sak som att avanonymisera?

  SvaraRadera
 26. Expressen är knappast en vänstertidning.

  SvaraRadera
 27. Varför får vänstern bära hunduvudet för att man inte kan föra en öppen försvarspolitisk debatt. Det är nog andra som får bära ansvaret. Debatten får inteföras på seriös nivå utan hellre hållas på känslomässig nivå - dengamla rysskräcken, som inte vikit på mer än 200 år. Sedan Sverige slutade att attackera Ryssland så har det rått fred. Vad är meningen med tramset att Ryssland haft stridsflygplan över internationellt vatten och mycket annat, som Cornu publicerar.

  SvaraRadera