Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2013-12-25 16:33

Vad är värst? Anfall mot Sverige på jul eller midsommar?

I morgon är det annandag jul och runt sextiden på morgonen inleds konflikten mellan Ryssland och Sverige i min roman Midvintermörker. I kontrast utspelar sig uppföljaren Midsommargryning på midsommarafton och midsommardagen. Men vilket skulle vara värst, speciellt för civilbefolkningen? Ett anfall mot Sverige på jul eller på midsommar?


Naturligtvis är allt krig tragiskt och en katastrof i verkligheten, och som alltid drabbas civilbefolkningen hårdare än militären.

Tanken är att landet stängt ner under storhelgerna, och speciellt att folk inte befinner sig hemma och därmed långt bort från sina arbetsplatser. Beredskapen för alla former av katastrofer är alltså sämre både militärt och civilt under en storhelg, vilket också testats i praktiken i det tragiska fallet med tsunamikatastrofen i Thailand julen 2004, som blev svart på vitt hur svenska regeringens beredskap fungerar under en storhelg.

Jag misstänker att deltagandet i julfirandet är större än midsommarfirandet och att det är om möjligt ännu vanligare att man reser långa sträckor hemifrån under julen, speciellt som julen också är en längre helg. 

Frågan är då hur civilsamhället skulle klara ett anfall juletid respektive på midsommar? Som bekant existerar det inte något totalförsvar längre. Inget ekonomiskt försvar med nödlager, inget civilförsvar som kan stärka upp räddningstjänsten och sjukvården. Detta gäller oavsett om det är jul eller midsommar. 

Men det finns annat som skiljer sig.

Vi kan förutsätta att telekommunikationer bryts och att strömmen bryts under lång tid. Konsekvenserna är bland annat att inte bara strömmen försvinner, utan även vatten och avlopp. Med havererade telekommunikationer kommer inga leveranser av varor heller att ske, som sker just-in-time via IT-system.

Med strömmen bruten kommer, om man inte har fungerande nödkraft, vattnet sluta rinna i våra kranar och med et kommer även avloppen sluta fungera. I Stockholm tar det kanske i bästa fall 14 timmar innan vattnet sinat helt i kranarna, på höga platser kan det röra sig om bara minuter.

Fjärrvärmen kommer inte heller att fungera.

Vintertid kommer alla utom de med nödström eller eloberoende vedvärme att relativt snabbt börja frysa. Sårbarheten här är större än någonsin tidigare, när allt fler bytt ut gamla fastbränsleanläggningar mot avancerade värmepumpar.

Men samtidigt kommer maten inte bli dålig. Bara att ställa ut på balkongen eller i ett rum man håller svalt.

Dessutom är alla övergödda av all julmat och bara resterna från julborden, alla Alladinaskar och annat julgodis, bör innebära att svenska hushåll aldrig är så väl förberedda på krig som på jul. Dessutom är traditionell julmat gammal fattigsverigekost, utformad för att vara hållbar länge i vintermörkret. Inga förgängliga färskvaror där inte.

Vatten finns i form av snö, och om det inte snöar så regnar det. Annars är inte alls svenskt vatten så drickbart som många tror. Vattentäkterna tar inte det smutsiga ytvattnet, utan vatten på flera meters djup och dessutom renar man vattnet - något som slutar fungera efter högst en veckas transportavbrott. Däremot bör regnvatten och snö gå utmärkt att dricka.

Nackdel vintertid är alltså kylan, och även mörkret. Fördel är tillgången till julmat, julgodis och gott om vatten. Kylan gör också att bakterier, virus och parasiter sprider sig långsammare från den sanitära olägenhet som avloppshaveri och vattenbrist innebär. För att inte tala om alla döda kroppar, som också håller bättre vintertid och därmed enklare kan hinna brännas innan de blir en sanitär olägenhet.

I kontrast så kommer all mat, där svensken ändå bara klarar sig några dagar om strömmen går, förgås sommartid. Inom 1-3 dagar är maten slut om strömmen har gått. Det finns visserligen lite färskpotatis och säsongens första grönsaker, men knappast i tillräcklig omfattning och definitivt inte i städerna. Samtidigt kommer bakterier, virus och parasiter sprida sig som en löpeld när alla måste uträtta sina behov utomhus när avloppen inte fungerar och man har för smittorna härliga tjugo grader utomhus. Ytvattnet kommer i den mån det var drickbart snabbt bli direkt olämpligt att dricka, speciellt i städerna. 

Med värmen blir det också snabbt brist på vatten och man svettas mer sommartid.

Å andra sidan kommer man inte frysa och belysning är ett mindre problem sommartid.

Det finns antagligen fler för- och nackdelar, bland annat i att folk kanske oftare är på landsbygden på midsommar än på jul.

Så vad tror ni är värst för civilbefolkningen? Ett anfall på annandag jul eller på midsommar? Svara nedan. Och ja, jag menar inte dig, kära läsare, utan civilbefolkningen i stort. Just du har ju värme, vatten och mat för flera månader oavsett.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Det som kan lindra under sommaren kan vara att en större del av belfolkningen befinner sig utomlands, dessutom finns det ju en hel del tyskar i sverige så man kan ju tänka sig att tyskland skulle göra något för att hjälpa sina medborgare iaf...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många svenskar utomlands även på jul. Jmf Tsunamikatastrofen 2004.

   Radera
 2. Det är nog värre med de sekundära effekterna i juletid, många skulle nog falla offer för kylan. De primära effekterna, dvs döda i explosioner är nog även värre kring jul då folk nog håller sig hemma i större utsträckning än på midsommar då folket i människobyn är på "landet". Men å andra sidan så skulle nog anfallet vara väldigt begränsat i form av precisionsbombning av nyckelinstalationer. Några väl avvägda objekt skulle totalförlama all kommunikation. De flesta skulle nog inte märka så mycket av själva anfallet utan mest sitta frågande och fundera vart kalle anka och hans vänner tog vägen och varför inte internet och telefonen fungerar.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. En intressant sak som jag skulle vilja att folk kommenterade lite runt är var det kan anses speciellt illa att bo vid ett krigsutbrott. Jab bidrager själv med några förslag som jag tror är typiskt dåliga att befinna sig i närhet av.
  1. kaknästornet.
  2. regeringkansliet.
  3. Högkvarteret
  4. Berga örloggsbas
  5. Saab i Lkpg
  6. Ngn av våra flygflotiljer.
  7. Större ställverk
  8. TV huset
  9. Örlogsbasen i karlskrona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt FRA på Lovön, att döma av den ryska flygövningen i våras.

   Radera
  2. Ett övertagande av Sverige är förmodligen snabbt överstökat av Ryssland eller USA. Och man vill nog inte förstöra allt för mycket infrastruktur så några utdragna bombningssessioner tror jag inte på. Om man tar över något vill man väl inte förstöra mer än nödvändigt av det som man tar över. Några väl valda mål för att skapa strömavbrott på någon vecka, och förstås slå ut "försvaret", räcker nog för att Sverige ska ge upp tämligen omgående.

   Sen behövs en situation där "någon" anser sig tvungen att invadera. Och det kan ju inträffa i framtiden av strategiska skäl om/när det blir brist på olja och påföljande oroligheter, och man vill försvara "sina" intressen, som inte ligger i Sverige.

   Radera
  3. 10. Gotland

   Radera
  4. Ett helt län. Det var nyanserat.

   Radera
  5. @notmymonkeys

   Som "Jaha Dåså" påpekar så har troligen angriparna ett väldefinierat mål och har inget egentligt intresse av att jävlas utöver det. Då gotland saknar försvar skulle ryssarna bara tagit och stigit iland och upprättat sin bas där - blir där inget motstånd så behöver de inte ta till med hårdhandskarna...

   Radera
  6. Anon: Ja Ryssarna har ju en lång historia av att respektera civilbefolkningen,..

   Radera
  7. BP: Du frågar var det är speciellt illa att bo vid ett krigsutbrott.
   Gotland torde vara en synnerligen dålig plats generellt. Detta då det är den (kanske enda) plats där det kommer vara "boots on the ground". Även om dessa ryska Genevekonventionsutbildade herrar först kommer röra sig i Slite och trakten söder Visby så kan man anta att det kommer finnas kvar militär närvaro på Gotland under lång tid. Det är inte lätt att lämna Gotland om man är där när det hela drar igång. Så är man på ön (tekniskt sett öarna) när kriget kommer, lär man vara där tills det är över. Ryssland har, som jag svarade Anon ovan, en lång historia av att inte direkt bry sig så hårt om lokalbefolkningens väl och ve. Hearts and Minds är inget som genomsyrar deras krigsoperationer.
   Därav hela länet. Bättre nyanserat?

   Radera
  8. @notmymonkeys

   Har du något exempel på att ryssarna intagit ett i praktiken obefolkat område bara för att djävlas med de få som bor där? Hur vanligt är det att ryssarna angriper civilbefolkningen utan att det beror på att de möter (befogat eller inte befogat) motstånd?

   Det är helt enkelt en fråga om vad som är rationellt för ryssarna att göra och inte frågan om att de är narcissister till sin natur.

   Radera
  9. Varför skulle Ryssarna inta Gotland om det inte vore bestyckat som vissa sanslösa politiker önskar? Kaliningrad räcker gott och de baltiska staterna vore utplånade på några dar eftersom NATO ar små möjligheter att försvara dessa utan det svenska fastlandet. I listan ingår e Kiruna där Sverige har en central ställning i satelitövervakningen av världen. Sverige bedriver ett dubbelspel med säkerhetspolitiken och vår utrikesminister har varit en av de starkaste kritikerna av denna. Men någon seriös debatt finns inte längre. Den förs på en mycket låg nivå, illustrerad av detta inlägg av Cornu. Känslorav rysskräck men ingen intellektuell debatt. Det behövdes en fransk konung för att vi skulle inse att vi inte skulle attackera Ryssland om vi vill ha fred. Han hade inte de fördomar som ex Cornu har och lade en grund för en långvarig fred. 'Men nu ska känslorna och inte förnuftet råda. Finland fick betala dyrt för de lät det ske så. De tycks inte ha glömt lärdomen men den ligger närmre i tiden.

   Radera
 5. Det behöver för övrigt inte bara gälla samhällets förmåga att uthärda ett militärt anfall, utan kan också appliceras på samhällets motståndskraft mot en större naturkatastrof (tänk t.ex. meteor i klass med den som tidigare i år föll över Ryssland) eller terroristanfall.

  SvaraRadera
 6. Tror att folk i betydligt högre utsträckning redan är med sin familj vid jul än vid midsommar som snarare är en hänga-med-kompisarna-högtid. Mat har handlats i överflöd, maten går att hålla sval. Detta torde ge runt en vecka rasonerad mat för de flesta familjer. Maten går att äta kall om det inte finns vedspis/mtsv att värma på. Kylan kommer vara tuff, men med tjocka/flera täcken samt många personer i samma säng kommer man även klara kylan (just nu är det 8+ = inget problem). Det är även vindskyddat inomhus.
  Jag tror helt enkelt att resiliensen är större vintertid än sommartid.
  Således tror jag att ett anfall under sommaren i perspektivet 2-3 veckor skulle vålla betydligt större skada och förrödelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett modernt svensk hus håller dessutom hyffsad värme i flera dygn, så länge man täpper igen ventiler och är försiktig med att öppna dörrar och fönster.

   Radera
 7. Varför tror du risken är så stor att vi skall bli angripna av ryssen?
  Detta hot har funnits i alla tider, vilket vi har haft ett försvar för , hitils helt i onödan.
  Kan vi försvara oss mot detta hot?
  Ett försvar vilket kostar multum för ett Sverige med 10 milj inv.
  Är det ej bättre att satsa dessa miljarder på befolkningens välfärd.
  Vi kan ändå ej försvara oss vid ett kärnvapenangrepp från öst?
  Springa i buskarna med kpist, eller köra med stridsvagnar är ett förlegat kapitel.
  Att ha ett starkt försvar måste ha ett hållbart syfte.
  Onödiga utgifter har detta historiskt visat sig vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har jag skrivit att risken är stor? Mina böcker är fiktion. Vet du vad det är? Detta är ett hypotetiskt diskussionsinlägg. Du vet, man testar och diskuterar en hypotes, inte för att man tror att ngt kommer inträffa, utan för att det är intressant och säger ngt om vårt samhälle och samtid.

   Pga brist på försvar kommer vi alltid göra som Ryssland vill i smått och stort. Det sker hela tiden.

   Radera
  2. Jag förstår detta. Hypotesen kan eventuellt vara händelser av annan art än ett anfall från öst
   med dess konsekvenser. Sårbarheten är stor i det Svenska samhället. Ett scenario utan elström räcker vintertid för en ohållbar situation, . Vilket är en bra och intressant diskussion .
   Däremot tror jag ej att vi går Rysslands intressen i stort och smått i och med att vi ej har beväpnat oss, genom att ha en stor militärbudget i förhållande till vårt lands resurser.
   Det finns ett antal länder vilka ej är beväpnade vilka löper samma risk att bli attackerade av Ryssen.

   Radera
  3. Sverige har en mycket låg försvarsbudget som procent av BNP ("resurser"), som dessutom är ren bokföring, faktiska förhållanden är ännu sämre pga ineffektivitet, korruption och internfakturering.

   Man kan konstatera att i alla Östersjöfrågor så viker sig Sverige för Ryssland. Så blir det när man inte har någon trovärdighet bakom sin utrikespolitik. Dessutom behöver Ryssland bara sluta exportera olja till Sverige, billigare och effektivare än några robotar. Fungerar inte det så gör man en överflygning över Stockholm eller Gotland med "attackflyg som hade fel på navigationsutrustningen" bara för att trumma in en poäng.

   Radera
  4. Lugn jag förstår innebörden i resonemannget.
   Du är min favorit Cornucopia. Jag läser din blogg nästan varje dag vilket är en favorit
   på min dator. Jag tycker du är den bästa av bloggare.
   Kör på med intressanta diskussioner.

   Radera
  5. Snälle Cornu vád vill dummed allt ditt trams   ¨Snälle cornu vad vill du med allt trams med allt ditt trams i denna fråga?

   Snälle Cornu vad vill du med allt ditt trams i denna fråga? När någon pressar dej på din halvkvädna visa så står du inte för det du publicar.


   Radera
 8. Om konflikten är långvarig är nog midsommar värre. Skörden är inte bärgad och förråden är inte lika fulla vid midsommar som de är vid jul. Stör fienden transporter och bränsleimport till skörden så kommer vi få gå hungriga över vintern och det lär inte hanteras speciellt väl av våran bortskämda befolkning.

  SvaraRadera
 9. Det känns bättre att ta över som "befriare" än som "erövrare". Väsentligt billigare också. Konstruera ett problem från en tredje part som man kan bli ombedd att "lösa".

  Vid åtminstone ett tillfälle i Sovjetunionens historia, minns inte var och när, lät NKVD öppna alla fängelser och mentalsjukhus och lutade sig sedan tillbaka och inväntade den vädjan från civilbefolkningen som mycket riktigt kom, att befria dem från de kriminellas skräckvälde. NKVD kom som befriare.

  Sådana "fulbomber" använde också Castro sig av när han tömde Kubas mentalsjukhus och fängelser på de stökigaste individerna och såg till att de "flydde" till Florida. Två flugor i en smäll för Castro.

  Bara exempel. Men kommer kriget och utländsk militär till Sverige är det som filmens lyckliga slut, och soldaterna castade som befriare.

  SvaraRadera
 10. Detta ständiga tjat om dina böcker. Sluta upp med att lura på värnlösa bloggläsare denna undermåliga pseudolitteratur. Kräng hellre begagnade exemplar av Eniros telefonkatalog – på lång sikt kommer dessa att betinga ett högre samlarvärde, något bloggläsarna kommer tacka dig för. För du vill väl bli uppskattad för den text du säljer?

  Om du går med på det så kommer jag att ge dig en cykel med polisprofessor – och författare på riktigt – Leif G.W. Perssons autograf. Så blir det bra.  PS: Jag är emot att ha Zlatan som en framtida jämställdhetsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som fått smaka dålig julskinka i år? om du tycker att personen i fråga ska debattera (vilket han gör flitigt och väl mer utförande än ditt inlägg) så skapa en debatt? inte ett inlägg där ditt namn anser att han är ett "troll". Jag läser denna blogg först på morgonen eftersom Lars tar upp saker som slaskmedian i det här landet skiter i att skriva eftersom dom inte tror att det säljer. Jag personligen har följt mer intressanta debatter och diskussioner på denna blogg än på något annat medialt utbud.
   Sen tvekar jag på att du ens vet vad "pseudolitteratur" är för något. Det ligger väl mer vetenskaplig litteratur i Midvintermörker än vad det gör i en påhittad polishistoria? om du inte ser det så tvivlar jag på att du ens satt dig in i försvarsdebatten eller ens glimtat på vad innehållet i boken handlar om.

   Radera
  2. Har en bekant som är frälst på järnvägar och järnvägshistoria. Enligt honom är en gammal Sveriges Kommunikationer guld värd. Skall du kränga något är en gammal tågtidtabell lönsammare än en gammal telefonkatalog.

   Radera
  3. @Mata etc.

   :-) Det här är ju roligt. För att veta att det är pseudolitteratur så måste du ha läst böckerna, och då bidrar du ju till det som du tycker är dåligt (Dina personliga kulor till Cornu). Om du inte ha läst dem vet du inte vad du pratar om, och då är du bara ett troll som vill ha uppmärksamhet.

   Och författare på riktigt. Har man lyckats prångla ut böcker som säljs av riktiga bokhandeln är man författare. Eller du kanske har en bättre definition på författare? Bara Marx eller Nietzsche kanske är riktiga författare, eller kanske Hitler? Vem bestämmer vem som är författare? Kanske kommittén för folkuppfostran, där du sitter i den enväldiga ledningen?

   Förövrigt så håller jag med, de här bloggläsarna är verkligen värnlösa. De går på varenda trick som finns.

   Har själv läst den första boken och tycker att den var helt ok som actiontriller. Någonstans mellan Dan Brown och någon godtycklig författare som Masha Gessen.

   Det du inte verkar förstå är att det handlar om underhållning. Allt är underhållning, inklusive du och dina kommentarer. Det du saknar är ett business case, annars lär du aldrig lyckas att bli rik. För det är väl det du vill, egentligen, att bli rik?

   God Jul alla!
   I år var Mammon stolt över mig.

   Radera
  4. Skinkan var inte halalslaktad?

   Radera
  5. @medimixus

   Varför skulle den vara halalslaktad? Egentligen?

   Radera
  6. @anonym. Har du ätit halalslaktad skinka nån gång? Haha

   Radera
 11. Jag fick strömavbrott oväntat vid natten till idag (01:51). Jag tänkte genast på anfallet i Midvintermörker (fel tid och dag men nästan) och var tvungen att lyssna på alla radiokanaler för att höra att allt verkade normalt. Strömmen kom tillbaka 02:33.

  SvaraRadera
 12. Rent historiskt är det väl julen. Titta på hur nassarna nästan stoppade de allierades framfart juletid 1944 i mardrömmen och det vintriga Belgien.
  Hur som helst så rör sig Sverige för varje år närmare ett mindre eller större krig. Statistiskt är det ofrånkomligt att vi som haft fred längst skall klara oss även nästa gång, oavsett hur mycket våra politiker bänder upp röven för lede fi.
  Och rent historiskt har ryssen invaderat oss fler gånger än amerikanen eller tex greken.

  SvaraRadera
 13. Det är en sluten och ickerelevant frågeställning. Den som eventuellt angriper tänker och planerar efter förutsättningarna. För svensk del i dagens läge har försvaret inte förmåga att hantera ett angrepp oavsett när det kommer, så svaret finns snarare att hämta hos en eventuell angripare. Därtill finns ingen politisk majoritet för att försvara detta land, vilket de senaste 30 årens ständiga nedskärningar av försvarsbudgeten visar, dock klart accelererande under den moderatledda Alliansen. Det talas ofta om hot, vilket består av två komponenter, intention och förmåga, saknas det ena finns inte hotet. Det intressanta med Sveriges försvar är att om man ser det på motsvarande sätt så finns varken förmåga eller vilja att försvara sig själv.
  Det enda som faktiskt är Sveriges fördel är att landet pga vapen- och stridskraftutvecklingen geografiskt är helt ointressant att behärska, tom Gotland är ointressant i det stora hela.
  Sedan är det en helt annan sak vad det nationellt och känslomässigt betyder att för omvärlden vara ett strategisk ointressant tomrum.
  Värre är det med den neoliberala sönderslitning landet på senare år drabbats av. Den kollektiva läggning och det gemensamma synsätt som byggt landet och som de flesta från höger till vänster varit överens om, bryts sakta men säkert ner och konsekvensen är starka inre spänningar. När dessa spänningar brister kommer vi att ha fullt upp med interna konflikter med osedvanligt otäcka konsekvenser Men detta är det väl ingen som i klartext vågar skriva en fiktion om, annat än som en kriminalroman à la Snabba Cash.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, civilsamhället är splittrat. Utveckligen går alltid mot alltmer knepiga problem, inte för att vi vet att vi vinner på det eller för att det är oundvikligt, landet ska bara vara som andra och samtidigt annorlunda, vi tar inte täten positivt , den blir en pålaga på oss.

   Radera
 14. Det beror väl på vem som anfaller... om det är finnarna skulle vi väl få ordning på skolan, är det Norrmännen skulle vi väl få bättre ekonomi och är det danskarna skulle vi få en effektivare arbetsmarknad...

  Fast nu är ju inte Sverige en suverän stat längre så det är väl mer rätt att skriva "anfalla EU"...

  SvaraRadera
 15. Julen självklart. Elberoendet är totalt.

  SvaraRadera
 16. Juletid skulle danskarna kunna komma tågandes över ett istäckt Öresund!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,djävlar vad de skulle må
   Tjäna in broavgiften och allt
   Sedan tågar de vidare till sina sommartorp i Småland.

   Radera
 17. Enkelt svar. Sommartid klarar man sig utmärkt klimatmässigt och även om folk inte vet hur man överlever i skog och mark (det går inte att lösa problemen så heller) så är det i huvudsak ett sanitärt problem som ingenstans i världen har lett till värre problem än vinterkrig när det gäller civila förluster. Ett land där kraftförsörjning och nödvändig vatten/avlopp inte fungerar vintertid kommer snabbt att leda till totalt sammanbrott, matbristen är inte det stora problemet utan kylan som snart kommer kräva tusentals offer, eller tom hundratusentals beroende på hur mycket de civila myndigheterna slås ut.

  SvaraRadera
 18. Eftersom man inte firar midsommar inom Nato eller Ryssland är naturligtvis midsommar optimalt. Men om vi nu diskuterar ett enskilt anfall mot Sverige så tillhör det inte ens de hypotetiska frågorna.

  SvaraRadera