Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2013-12-06 13:13

Skolpeng i Göteborg går till äldreomsorg

Jag har länge hävdat att skolan bara är en budgetregulator för kommunerna, där man bl a via internhyror dränerar skolpeng från skolorna och skickar till annan kommunal verksamhet. Nu visar det sig att man i SDN Majorna i Göteborg tar skolpeng och skickar till äldreomsorg, utan att ens gå omvägen via internhyror. (Stampen/GP)


Detta har aktualiserats sedan en rektor på Karl Johanskolan i Göteborg befriats från sina arbetsuppgifter, eftersom hon följde skollagen och såg till att elever med stödbehov fick stöd.

Stampen/GP skriver:
"I den frågeställningen ligger ett ifrågasättande av den nuvarande ordningen att skolans pengar inte är öronmärkta, utan skickas in i stadsdelsnämndens generella "påse pengar". Effekten av det nämndes av en förälder:- Äldreomsorgen i Majorna-Linné har gått back i år och har fått ta pengar från skolan."
Så var det med den saken. Det är också en av anledningarna till att riktade statliga satsningar och tillskott till skolan inte fungerar. Kommunerna tar helt enkelt pengarna som ett generellt tillskott och skickar dem någon annanstans. Gärna till internhyror, vilket ger de sk kommunala fastighetspamparna extra bonus för att kommunens fastigheter är så lönsamma, men tydligen behövs inte ens det. Åtminstone inte i Muteborg.

Lösningen är förstås att sätta barnen i en icke vinstdrivande friskola, vilket gör att hela skolpengen stannar i skolan. Dock är de flesta friskolor numera kommersiella och då kan upp till 70% av skolpengen försvinna som vinst.

En variant är naturligtvis att förstatliga skolan, så skolpengen stannar i skolan även utanför minoriteten icke vinstdrivande friskolor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Vågar påstå att kommuner rent generellt helt enkelt är inkompetenta till att sköta uppdrag inom vård, omsorg och skola. De gör inte ett enda jävla dugg mer än vad som krävs för att uppfylla aktuell lagstiftning och de har därmed blivit experter på hur de kan kringgå densamma.

  Det finns alltid en kommunal arena, golfbana, köplada, höghastighetsbana eller annat ekonomiskt bottenlöst idiotprojekt som måste finansieras.

  Det lämpliga vore om kommunerna enbart har ansvar för samhällsbyggnad och låta allt annat med lite mer krävande ansvar gå till stat och landsting.

  SvaraRadera
 2. OT; För att slippa tänka på de bekväma lokalpolitikernas misshushållning tänkte jag informera om läget på räntemarknaden. För ett halvår sedan drygt redogjorde jag för utsikterna för den amerikanska 10-årsräntan(Tsys) där jag angav ett första räntemål kring 3%, dvs en uppgång med knappt 100% från 1,6% i början av maj. Målet är nu uppnått och efter rekyl ser det ut som ytterligare uppgång ligger i pipeline. Jag angav tidigare 3,4%(3,37) som en potentiell topp i nuvarande korta uppgångscykel.

  Idag kommer nya arbetslöshetsstatistik i USA. Hittills har det mesta pekat mot en hyfsat stark ekonomi vilket indikerar att starka siffror idag borde medföra att motståndet vid 2,9% bryts. Sker det ligger vägen öppen för nästa motstånd vid 3,2% varefter 3,37%. För att vi skall få en långsiktig köpsignal krävs det att nivån 3,63% bryts. Det är denna nivå som jag räknar med skall testas före det att börsen går in någon större/längre rekylperiod.

  Siffrorna som nu kommit in visar på fler jobb än förväntat(+11%). Vi ser ut att bryta 2,9%-nivån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första försöket gick inte då räntan föll tillbaka under 2,9%. Vissa indikatorer visar på negativ divergens vilket kan antyda på rekyl mot 2,7% före nästa test.

   Radera
  2. Kan inte du börja jobba på budgetkontoret i Göteborg?
   De verkar behöva någon som kan siffror.

   Radera
  3. Just nu ser det ut som säljsignalen är på väg i ovannämnda ränta. "Sell the news" alltså.
   2,820% är ett starkt stöd. Idag är det fredag vilket innebär helg. Måndag kan bli en dag av stigande räntor istället. Men det beror lite på aktiemarknadens reaktioner.

   @Grönvita: Jag skulle inte orka driva förändringar i en kommunverksamhet som numera är så styrda av hur saker och ting ser ut istället för hur det är! De har ju börjat tänka på ett"privat sätt" och då blir residualen bara ett bollande med siffror eftersom i den privata sfären får folk gå som inte duger. Så är det sällan kommunalt......(utom vid valen då).

   Radera
  4. Ja, suck. Tyckte jag la kraven lågt med att kunna siffror. Måste nog addera kunna räkna också och då blir du nog överkvalificerad eftersom du kan det. Man får inte vara bättre än chefen.

   Radera
 3. Hej, Lars!

  Tack för att du tar upp det här. Vi har börjat gräva i det men det är svårt med informationen. Vill du (eller någon annan) ha föräldrarnas syn på saken går det bra att mejla oss eller besöka vår Facebook-grupp.

  SvaraRadera
 4. Hmmm, du säger att "kommunerna" gör detta men tar sen ett exempel från Göteborg av alla ställen. Den stan är inte direkt känd för att ha ordning i bokföringen. I have yet to be convinced.

  SvaraRadera