Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2013-12-13 11:17

SCB: Småhuspriserna fortsätter uppåt

SCB släppte idag sin småhusbarometer, inklusive november månads registrerade lagfarter. Allt talar för att villapriserna kommer stiga under 2013, vilket möjligen fullföljer tjurfällan sedan priserna fallit 2011 och 2012.

Villaprisindex Sydsverige 1975 - 2012
Tittar man på medelpriset på den svenska villan så har priset stigit 4.4%, från 2 024 kSEK till 2 114 kSEK det senaste året.

Marknadsbubblans anatomi
Det är då rimligt att, givet att inte villapriserna spontant kraschar i december, vilket inget indikerar, att priserna i statistiken vänder upp för helåret.  I sig är detta väntat och följer rakt av en klassisk marknadsbubblas anatomi.

Jämför de bifogade graferna och lägg till att villapriserna åter vänder upp för 2013, så blir det rätt uppenbart.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Cornu, skulle du kunna lägga in en linje för hur priset på villor borde vara om det hade följt kpi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villor ska inte följa KPI. De görs på plats av svenska? bygg jobbare med Svenska löner.
   Swedbank har ett index där 100 är ett riktmärke-nu ca 140(kom idag?)
   Dvs vi bor till en kostnad som kunde vara 40% högre.
   Eller omvänt -vi kunde unna oss att jobba lite mindre!

   Radera
  2. Villor följer naturligtvis lönerna, KPI etc över tiden. Jag antar att de faktorerna hänger ihop ungefär då de driver varandra.

   Hus kostar så mycket att tillverka som folk kan betala. Standard, storlek och utförande varierar därefter. Ingen bygger hus för lagret.

   Just nu kan vi låna otroligt mycket relativt storleken på våra löner, och vi kan bygga hus därefter. Inget konstigt med det.

   Radera
  3. @vinstmaskinen

   och i framtiden kommer vi att kunna låna ännu mer relativt storleken på våra löner helt enkelt för att det inte är riktiga pengar utan "hitte-på-pengar" som banken lånar ut till allt lägre räntesatser...

   Radera
  4. Det är riktiga pengar såvitt Sverige anbelangar. Banken på Storgatan kan bara låna ut pengar till kunden om banken i sin tur kan låna upp dem i sin tur, exempelvis genom att sälja en bostadsobligation till någon fond i NYC eller London.

   Tror man inte på att det är riktiga pengar så blir man varse det när de, allihop, skall amorteras på en för fårket ofattbar kort tid. Man kan ju hoppas att räntan är låg framöver, men tyvärr går nog amorteringskraven och högre räntor hand i hand. Bankerna kommer att vilja/behöva få mer pengar av sina lönsamma kunder.

   Radera
 2. @vinstmaskinen

  men det är bara en liten del som är riktiga pengar, det mesta är "hitte-på-pengar" i form av ettor och nollor i bankernas datorer. bankerna kommer aldrig att kräva att vi ska amortera tillbaka några större belopp. om/när BLK får svårt att betala kommer bankerna istället att bevilja nya lån till lägre ränta, åtminstone så länge BLT:n har kvar sin bostad som banken kan använda som pant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bank kommer inte att sälja bostadsobligationer för 2.50% och låna ut pengarna till BLT för 2.00%. Den banken överlever inte. Banken kommer istället att vilja ersätta BLT som "ägare" till bostaden med ett annat hushåll som har ordnad, dvs inte sönderlånad, ekonomi.

   Det är helt OK för banken att ett fåtal (för det rör sig ju om ett relativt fåtal trots allt) hushåll får sälja sina bostäder och sitta med restlån därefter. Lånen följer ju individerna, och den ränta de får betala för dessa blancolån sätts på en nivå så att banken inte skall gå back på affären. Bostaden, som inte fungerar som den säkerhet fårket tror, passas vidare till nästa hushåll.

   Radera