Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2013-12-02

Publik nyemission i Seabased

Mitt onoterade portföljbolag går nu ut med en publik nyemisison för att finansiera den fortsatta expansionen. För att ta del av erbjudanet om att teckna aktier i stötar om minst 1000 st aktier till emissionskursen 135:- SEK per styck kontaktar man företaget.


Detta är alltså inte någon uppmaning om att delta i nyemissionen eller ett påstående om att det är en bra investering. Det är något ni får bilda er en uppfattning om själva via kontakter med bolaget.

Däremot har det varit svårt att komma över aktier i bolaget tidigare, speciellt i större volymer, men nu finns alltså möjligheten att komma in för 135:- SEK per aktie. Ska man investera mindre än 135 000:- SEK är det dock inte intressant, men inget hindrar förstås att flera personer går samman och sedan säljer aktierna privat mellan varandra efter nyemissionen.


Seabased har även två tjänster utlysta och söker en konstruktör till utvecklingsavdelningen i Uppsala, samt en senior elkraftsingenjör.

17 kommentarer:

 1. Så, vad kostar det att producera en kWh från deras bojar? Hittar inte denna information på hemsidan så jag antar att det är rätt dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska uppfylla något EU-krav för förnyelsebar energi om 40 öre per kWh eller ngt liknande. Kanske inte i pilotparken, men på sikt.

   Radera
  2. I mina lekmans-ögon tycker jag dom där bojarna ser mesiga ut.

   Radera
 2. Kan nyemissionen vara berättigad till investeraravdrag?

  Skatteavdrag vid nyemissioner

  SvaraRadera
 3. Nyemission? Jag trodde grejen med förnybara energikällor var att de skulle vara fria från emissioner?

  SvaraRadera
 4. Det är redan en miljardvärdering på bolaget. Finns det något prospekt?

  SvaraRadera
 5. Verkar inte finnas något prospekt, utan man räknar med att folk ska satsa pengar utan att riktigt veta vad de köper och om kursen är rimlig.
  Finns heller inga framtidsutsikter annat än att man jobbar vidare med vågkraftverket som man nu gjort i 8 år och snart kommer den första pilotanläggningen att sättas i sjön.
  Finns inga planer på när bolaget ska kunna börja tjäna pengar. Aktien är svår att köpa och sälja då man inte gjort något från bolaget för att underlätta att få igång en handel vilket man kunde ha gjort via handelsplatser utanför börsen för ej noterade bolag.
  Har själv haft aktien sen 2004 och informationen har hela tiden varit oerhört sparsam från bolaget och den tidens optimistiska prognoser har försenats med många år.
  Står man nu inför det genombrott som vi väntat på i många år? Vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Jan-E

   Finns inte prospekt att få ifall man mailar adressen på hemsidan? Jag hade fått för mig att man var tvungen att ha ett prospekt för att få göra emission på det här sättet, men jag trodde kanske fel där - å andra sidan så bör det ju rimligen finnas ett prospekt ifall man vill att folk skall hosta upp 135tkr för en minimipost.

   Radera
  2. Utdrag ur erbjudande:

   "För att gå vidare i nästa steg med att bygga upp serieproduktion i Lysekil så har vi diskussion med ett antal större investerare/finansiärer vilket gör att vi beräknar att ta in ytterligare upp till 100 MSEK i kapital/lån för nästa del av bolagets utveckling.

   Seabased har kommit långt i bygget av världens största vågkraftanläggning för placering i Sotenäs kommun på Sveriges västkust och detta sker i samarbete med Fortum och Energimyndigheten. Det EU godkännande som behövdes, för det av Energimyndigheten i februari 2010 beslutade stödet på 139 MSEK, kom i november 2011. Energimyndigheten tog ett tilläggsbeslut första december 2011 och Seabased tecknade två kontrakt med Fortum den nionde december 2011. Ett kontrakt tecknades för att bygga och installera 10 MW vågkraftanläggning med stödet från Energimyndigheten och ett kontrakt för underhåll av anläggningen när den är färdigställd. Den nyemission som tidigare startades för att ta in kapital för att bygga fabrik i Sverige avbröts när det blev klarställt att EU-godkännandet skulle ta mycket längre tid än Seabased, Energimyndigheten och Näringsdepartementet hade haft kännedom om.

   På den nya hemsidan finns mer information och bilder redovisande den utveckling som varit i Sotenäsprojektet. Den 9.500 meter långa kraftkabeln från Kungshamn lades ut redan under första halvåret. Landställverket med inkoppling mot distributionsnätet är klart och tillverkning av såväl undervattenställverket (Low Voltage Marin Substation-LVMS) som vågenergiomvandlarna (Wave Energy Converters-WEC) är i full gång. Anläggningsplatsen ute i havet är förberedd och utmärkt.

   Seabased styrelse hoppas att det bifogade erbjudandet skall uppskattas och leda till att alla som tar del av det skall få en riklig belöning när Seabased, förhoppningsvis ganska snart, växer till ett globalt och mycket lönsamt företag."

   Tydligtvis avser man att placera emissionen hos några utvalda placerare som sannolikt fått ordentligt med information utöver vad som står här och på hemsidan, www.seabased.se

   Men alla som vill får teckna om man kan köpa 1000 aktier a 135 kr

   Radera
  3. Får man inte ett "riktigt" prospekt ifall man mailar till info-adressen som står på sidan? Rent spontant så skulle jag inte investera såhär utan något ordentligt prospekt/underlag, dessutom så som du säger så är 135tkr långt utöver vad normalt funtade och förmögna privatpersoner har råd att satsa på ett sånt här företag.

   Man bör ju ha i åtanke (som Martin skriver nedan) att det är en reell möjlighet att bolaget kan ha gått i konkurs om fem år. Det är alltså inte att stoppa pengarna i en diversifierad aktiefond utan det handlar om att sätta pengarna på rött och hoppas att kulan hamnar på rött (man måste därvid bedömma att oddsen alls är till ens fördel bortsett från att man måste se till att 135tkr är tillräcklig liten summa för att kunna ta risken).

   Radera
 6. Förstår inte varför de inte använder Crowdcube eller någon annan crowdfunding sida. Jag skulle gärna lägga in några tusen för att stödja utvecklingen av förnybar energi. 135 000 tänker jag inte skrapa ihop för ett bolag som lika gärna kan ha gått i konkurs om fem år.

  SvaraRadera
 7. 135 tkr? Vet väldigt lite om bolaget men de kanske är ärliga med ett minsta belopp så högt. Alla som är det minsta luriga sätter ju naturligtvis en lågt minsta belopp och får en folk att satsa i ett förhoppningsföretag som det här är. Det är ofta väldigt dyrt att vara först på plan och för det mesta blir det väl något annat företag som sopar upp resterna när KK är ett faktum.
  Rent investeringsmässigt (om man bortser att man vill stödja ett miljöprojekt) så kan man väl satsa på OMX optioner eller göra 14 stora V75 system. Chansen att man skall få avkastning kan ju inte skilja.

  En annan sak; hur ser en analys av miljöpåverkan ut? Att tillverka alla dessa delar med förmodad begränsad livslängd har väl kostat en hel miljöpåverkan. Blir det positivt i längden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Chris

   Utan tillräcklig kunskap så är oddsen för V75 inte till din fördel (i snitt är det till din nackdel såvida du inte är ATG dvs). För att det alls skall vara rationellt att gambla så skall ju oddsen vara till din fördel - sen är det beroende på din förmögenhet, oddsen och vinstchansen som avgör hur mycket som är rationellt att satsa.

   Radera
  2. Tillägg: att beloppet är satt högt kan ju vara att ge intrycket att de inte är det minsta luriga och därmed sätter beloppet lågt - dvs att sätta beloppet högt kan vara av samma anledning som man sätter det lågt.

   Radera
  3. Jag menar inte att oddsen är till min fördel på V75 men däremot tror jag att om jag satsar 135 tkr på seabed eller samma summa på V75 i 14 omgångar så tror jag att jag har mer pengar efter V75. Värdet på mina aktier i Seabed om 5 år är nog försumbar.

   Radera
  4. @Chris

   Under sådana fördelar (oddsen till din nackdel) så är det inte ens rationellt att satsa ens 135kr - om man nu inte tycker det är värt 135kr för den spänning och underhållning som ligger i att följa V75 dvs.

   Radera