Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-12-24 09:55

Påminnelse om gamla jultraditioner

"Om julnatten skall mor och far ligga samman, i halm. Säden skall liksom möta säden och halmen skall därefter delas ut till husdjuren, strös över åkrarna och bindas runt fruktträden. Allt för att garantera god skörd nästa år." - Nordisk Jul 1928, Hilding Celander
Så nu vet ni det.Än idag i modern tid består julen av hedniska ritualer som kristendomen omfamnade när man införde julen istället för midvinterblotet. Men en del okristna ritualer överlevde långt in på 1900-talet, som ovanstående rituella samlag.

Nu är det ju få som har vinterfoder och halm hemma längre, än mindre husdjur som sover i halm, möjligen undantaget en och annan som har kanin eller gnagare som sällskapsdjur.

Tipset och citatet ska helt och hållet creddas Maria Korpskog, som även påminde om att man så sent som under missväxtåren 1867 - 1869 använde skålgropar för rituella samlag.

Frågan är bara hur man i det postagrara, postindustriella tjänste- och IT-samhället ska anpassa traditionerna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. God Jul Cornu och tack för denna fina historielektion som var ny för iaf mig!

  SvaraRadera
 2. Tycker rituella samlag låter bra och det är synd att det inte finns så mycket idag. Tycker det vore bra att återskaffa och vi här på bloggen kan ju försöka hitta nya anledningar.

  Ett exempel om att för att få en jämn och fin gräsmatta i sommar så bör man ha frekventa samlag under mars och april för att det ska uppnås. Bara man är övertygad.

  God Jul alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se bara till att du har insynsskyddad tomt ifall du bor i tätbebyggt område bara, eller väldigt openminded grannar...

   Radera
  2. Men framför allt, tänk på barnen. De flesta barn får en smärre chock när de inser att föräldrarna faktiskt ligger.

   Radera
  3. Nej. Barn får en smärre chock när något du smusslar med blir avslöjat.

   Radera
 3. Hej

  "Frågan är bara hur man i det postagrara, postindustriella tjänste- och IT-samhället ska anpassa traditionerna?"

  Rituellt samlag på en bädd av optioner och aktier? Grupp-6 på börsgolvet?

  *** God Jul ****

  SvaraRadera
 4. Och det äldsta omnämnandet av julen jag vet är när väringarna rusade in i kejsarens tronsal, iklädda fjällar, dansade, slog med svärd och sköldar och ropade jul jul! Var de utklädda till julbockar tro?
  God jul!

  SvaraRadera
 5. Frågan är när man har tid i denna hektiska juletid. Fast det finns ju alltid sänghalm att tillgå.

  GOD JUL Cornu och tack för all läsning.
  Moventia

  SvaraRadera
 6. Är det därför så många sysadminar har gökat i serverrummet?

  God jul på er alla, nödvändigt anonyma, rakryggade synliga och även ynkryggar.

  SvaraRadera
 7. Haha, så nu vet jag det! Klockrent blogginlägg! God jul cornu!

  SvaraRadera
 8. Älskog på bostadsrättens nylaggda ekparkett inför varje räntebesked från Riksbanken månne?

  SvaraRadera
 9. Den moderna varianten av skålgrop är mycket frekvent använd och utgörs av den urskålade knappen på en Iphone. Denna är utformad för att man på rituellt sätt, på samma sätt som i forna dagars skålgropar, skall kunna lägga säd för att nya goda skördar ska gro. Säden kan vara virtuell och bestå av tankar eller visioner som via fingrets nedtryckande i urskålningen ger förhoppning om avkastning i forma av Likes på Facebook eller kanske en nätdejt. Givetvis finns fortfarande möjligheten att för en modern bond, sk I-bonde, blanda sin sädesvätska med GMO-fritt utsäde i hopp om så god skörd att han ska kunna konkurrera med storbolagens enorma utländska GMO-fält.

  SvaraRadera
 10. Lite mer seriöst är väl "fredagsmyset" en icke-konfessionell ritual? Markerar övergången från arbetsvecka till ledig tid.

  Nu åter till grisfötterna. S razdvedstom!

  /Govnoedka Govnozorov

  SvaraRadera
 11. Man ska nog inte dra för stora växlar på det där, bara ännu ett klockrent exempel på ett svepskäl att få ligga. Idag har vi Stureplan o dyl till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Men Jared Diamond gjorde observationen att "primitiva" samhällen präglas av fri tillgång på sex och en ständig kamp för nästa mål mat, medan det är tvärtom i moderna samhällen.

   Radera
 12. Alltså jag skulle skriva nåt om vidskeplighet men så kom jag ihåg att en av mina kusiner sitter på en gård med tillhörande litet asgudsberg där han när jag var liten slog i mig att det fanns en plats för blot. Så jag googlade lite, och hittade in inventering av fynd i området och det verkar finnas en hel del spännade fynd i närheten av kyrkan nedanför och även på min mammas hemgård. Dock hade krista fanatiker spängt sönder vissa kultställrn på 1700-talet och man har byggt väg över offerkällan. Till historien hör att jag sprang omkring där om sommrarna och (lite som Ann på Grönkulla) lyckades skrämma upp mig själv med diverse syner. Men när jag läser om vad vad det här verkar vara för plats så vette fan om jag skulle våga gå till min pappas grav när det är mörkt. Eller så borde man hälsa på lite oftare för att hålla sig väl med förfäderna.

  SvaraRadera