Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-12-06 16:09

Norge avbeställer Archer

Norska regeringen avbeställer Archer-systemet, bland annat då systemet inte fyller norska försvarets behov och för att inga system har levererats i enlighet med tidplanen på avtalet. (Norska regeringen)


Kort sagt har BAE inte hållit sin del av avtalet och norska regeringen konstaterar att Norges nuvarande artilleri fungerar fram till 2020. För svensk del innebär detta kraftigt ökade kostnader, då underhåll och vidareutveckling inte längre kan delas med Norge. Dessutom har svenskt artilleri i form av Haubits 77B slaktats ut just för att bygga dess norska Archer-system.

På uppsidan så kan Sverige nu dubbla sitt artilleri i framtiden, men några medel för det finns förstås inte.

Norge ska fortfarande köpa eldledningssystemet ODIN och artilleriradarn Arthur, men som en del i avtalet har man även sålt på Sverige stora mängder materiel, t ex Kongsberg Protector, som i Sverige kallas för Vapenstation 01, samt luftvärnsledningscentralen GBADOC. Norge äter kakan och har den kvar. Man stryker importen, men behåller exporten till Sverige.

Man kan nog konstatera att avbeställningen dödar exportmöjligheten för Archer, då Norge alltså inte anser att systemet fyller norska behov, plus att det blir väldigt svart på vitt att BAE inte kunnat hålla utlovade leveranstider.

Från norska regeringens pressmeddelande:
"Etter avtalen skulle alle 24 skyts være levert ultimo 2013 og i operativ drift fra ultimo 2014. Status i desember 2013 er at ingen skyts er levert.[...] Hvilket artilleri vi skal ha i fremtiden vil bli klart på bakgrunn av en grundig vurdering av alternativene.
Forsvarets operative behov er styrende uansett hvem vi kjøper av eller samarbeider med. Dersom vi ser at Forsvarets behov ikke kan dekkes innenfor den tiden som er tilgjengelig, er det forsvarlig forvaltning å stanse."
Nu har vi också ännu ett facit på hur nordiskt samarbete inom försvarsmaterielanskaffning fungerar. Inget vidare, kanske man kan sammanfatta det hela med. Ändå yrar svenska politiker om att detta är framtiden, trots att nu minst Archer och hkp 14 floppat. Härnäst på dagordningen står att vi ska dela försvarsmateriel i organisationerna med grannländerna. För bara ett land i Norden kan dras in i en konflikt samtidigt enligt den välkända snökanonhypotesen - det kan bara snöa på ett hus på villagatan i taget, så man kan dela på en snökanon i grannskapet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Archer är en taktiskt inflexibel konstruktion, lika bra att lägga ner systemet och börja om. Jag rullade med ögonen när jag såg att man bara kunde lasta 20 granater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ditt rullande, av vad?, är ett säkert tecken. Jag kan nog bara hålla med. Rulla på...Speciellt som Baron von Keff är nog det mest trovärdiga man kan tänka sig, alltså en Baron.

   Radera
 2. Möjligtvis samarbetade vid med Norge om eldledning till det rörliga kustartilleriet också, ARTE724 eller vad det kan ha hetat, där Norge ställde lite krav, hotade med att inte betala och fick sin leverans långt före Sverige. Nå, det är 20 år sedan så jag kanske minns fel i någon detalj.

  SvaraRadera
 3. Norrmännen har väl hattat hit och dit med A26-projektet också vill jag minnas. Trots att deras nuvarande är levererade 1990 eller så.

  SvaraRadera
 4. Men har inte svenska FM eller om det är FMV, möjlighet att göra samma sak som norrmännen och bryta avtalet? Istället så köper vi en annan pjäs från hyllan?

  SvaraRadera
 5. Man kan ju i sammanhanget undra hur det kan komma sig att Sverige inte tycks kunna avbeställa 18 helikoptrar som skulle slutlevererats 2009, och vars leverans fortfarande ligger halvdecenniet bort. Särskilt som en fullvärdig ersättare redan köpts in från hyllan. Behovet av 18 italienska fantasihelikoptrar känns inte överväldigande i ett försvar som är i princip obefintligt - men som redan har nya transporthelikoptrar så det räcker och blir över...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på FMV:s flygavdelnings vana att handla av en inhemsk monopolleverantör, där förmåga, kostnad och risk är direkt kommunicerande kärl, dvs ett avtal med höga leveransböter kommer tillbaka i form höga riskkostnader, kanske man inte har tänkt på detta när man skriver avtal i en konkurrensupphandling. Naturligtvis bara spekulationer från min sida då jag inte läst avtalet.

   Radera
  2. Jag misstänker något liknande.

   Radera
  3. Det är mkt spekulationer förstås då inte alla kan ha fakta i målet, men det blir lätt misskrediteringar utan saklig grund vilket är grundproblemet med bloggarna och dess kommentarer och skälet till varför de som är i officiell ställning så sällan kommenterar.
   Betänk att Hkp4 var världens bästa multi-role helikopter. De som var involverade visste att det minst skulle ta 10 år att vara på samma nivå igen och 20 år att börja utöka förmågan, då Hkp4 hade slagit i taket.
   Hkp14 är utan tvekan sent levererad, men är nog på väg att bli världens bästa helikopter för de roller den skall göra. Med den politik som rådde då så var det rätt beslut.
   Blanda inte ihop Hkp14 och Hkp16, det är helt olika helikoptertyper från helt olika generationer med helt olika syften. Dock bra och ändamålsenliga för FM.

   Radera
  4. Det kanske rentav vore bättre om folk i rätt ställning redde ut saken. Jag har nästan uteslutande goda erfarenheter av vad som händer när ansvariga förklarar - även i bloggar - vad som ligger bakom saker och ting. Oftast blir det väldigt begripligt, och avslöjar inte sällan konsekvenser av att kompetenta befattningshavare ställts inför komplexitet som blivit svår att hantera p g a att regelverk och system avpassade för en linjär forntid inte stödjer den flexibilitet som krävs för att fatta hållbara beslut i en komplex omvärld.

   Det var måhända annorlunda när Hkp 14 beställdes, men om det är något Sverige i dagens tragiska läge vore i behov av att vara världsledande i är det knappast disciplinen multi role-helikoptrar...

   Jag kan inte se någon uppgift av vikt inom överskådlig tid som inte lika gärna skulle kunna lösas av Hkp 16. Förutsatt man inte träffas av en raket därbak på partikanslierna och i brett politiskt samförstånd plötsligt ser det som självklart att utöka försvarsanslaget med minst 170 %.

   Radera
 6. Kanske vore på sin plats att även idiotiska Sverige annullerar Archer till förmån för ett fungerande banddrivet raketartilleri som MLRS 270, som Finland. Befälen i Boden konstaterar ju att Archer inte är optimal i väglöst land som norrländska myrar. Gör om gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, befälen i Boden...

   Radera
  2. Varför skulle Sverige köpa ett artillerisystem optimerat för strid på norrländska myrar? För att vi av arbetsmarknadsskäl valde att flytta upp artilleriregementet dit? Skärpning. Med EN Archer med fullt magasin slår man ut ett pansarskyttekompani på två minuter. Dessutom skjuter man fem mil med Excalibur. Det finns inget artillerisystem som tar sig fram över en blötmyr.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Morgonsur: Hkp14 är franskbyggda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det, men jag kommer aldrig att kunna använda något annat än just det uttrycket, som kommer från en god vän i försvaret (med god insikt i affären) som myntade uttrycket med så utstuderat förnedrande sarkastiskt förakt t o m John Cleese hade haft svårt att matcha det ens i sina ljusaste stunder av komisk briljans. En av AgustaWestlands monteringsfabriker samt ett partnerskapsföretag i utvecklingsarbetet är italienska, och det räckte för att den för alltid kommer att vara den "itttallieeenska fanntasiiihelikoptern", på irriterad småländska, med överdrivet stark och indignerad betoning på varje stavelse...;-)

   Radera
 8. De norska "vännerna" förnekar sig inte. De ställde omöjliga krav i affären så både Bofors och FMV ansågs sig inte ha något val för att få affären komma till stånd överhuvudtaget. Det är dessa krav som nu används för att häva köpet. Man kan ju fundera på om det var syftet från början och det norska intresset var att få till "industrielle balanse" genom att Sverige köper norskt. Det är väl sk norsk logik....

  Archer är inte så dåligt som system som vissa vill göra gällande, men de behövs i större numerär än vad som är kontrakterat. Det kommer dock aldrig bli en exportvara vilket de skulle behöva i Kga.

  Tillbaka till norrmännen, från de affärer som jag känner till med norrmännen i denna domänen så kan jag bara hålla med Rosengren. De är den sista sovjetstaten - maken till trubbiga, knöliga och rent ut sagt idiotiska förhållningssätt har jag aldrig stött på. De håller nu också på att isolera sig ytterligare genom att ställa krav på att all dokumentation i alla upphandlingar skall vara på norsk. Undantaget är väl de stora idolerna US och F35..

  Tips: håll er borta från kusinera från väst, jag hoppas också att Fö-ministern står för sitt uttalande att detta kommer få "konsekvenser", men jag tror det när jag ser det...

  SvaraRadera
 9. Konsekvensen för FM blir väl en nymoderat satsning med minskat antal Archer för svensk del eftersom driftkostnaderna blir högre. Dessutom gäller det att snabbt som attan skrota de eldrör som Norge inte ska ha så att alla möjligheter att snabbt öka numerären elimineras.

  SvaraRadera
 10. I år visade finnarna upp sitt art i självständighets paraden. Var fler pjäser inblandade än vad som finns i sverige =) De visär även upp den nya utrustningen för jägarna, samt CV9030 o annat smått o gott.
  http://arenan.yle.fi/tv/2102002

  SvaraRadera
 11. Vad förväntar man sig av ett NATO-land..inom kort kommer de meddela att en amerikansk pjäs bättre uppfyllde deras krav.

  Lustig anledning norrmännen har btw, "vi hade behövt archer i slutet av 2013 men nu när vi inte kan få det behöver vi inget förräns 2020"

  SvaraRadera