Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2013-12-04 15:37

Nej, Arla är inte svenskt

Hos Dagens Handel påtalade Mats Wallin i en krönika i slutet av november att Arla inte är svenskt och att svenskheten i marknadsföringen är falsk.


Först Mats Wallin, som upptäckt det jag skrivit om sedan flera år tillbaka.
"Vid kontroll med Arla uppges att den råvaran kan ha sitt ursprung i flera länder. ICA:s egna gräddmärke är som jämförelse ibland producerad i Danmark, ibland i Österrike och Tyskland. Bregott-reklamen med korna som vi alla älskar och tror är från Sverige….Nej, på hemsidan står under Bregott: ”Arlas matfetter tillverkas i Götene i Västergötland. Grädden och rapsoljan kommer från Norden”."
Arla replikerade idag och hävdar bestämt att Arla är svenskt. Detta är dock inte bara en objektivt verifierbar lögn, utan också ett idiotförklarande av svenskarna om Arla seriöst tror att folk ska gå på detta.

Dags för lite fakta. Mats Hedlund från Arla säger följande:
"Det finns 3 600 Arlabönder i Sverige. De äger Arla, vi är ett kooperativ."
Över till verkligheten. Låt oss vända oss till Wikipedia om Arla Foods. Arla ägs inte av 3 600 svenska bönder. Arla ägs av 12 256 bönder, varav endast 29.3% är svenska. 

I Arlas årsredovisning är redovisas resultatet i danska kronor, DKK. DKK ger 340 sökträffar i deras PDF. SEK ger 26 sökträffar.

Av Arlas omsättning på 63 114 MDKK är endast 11 823 MDKK, eller 18.7% försäljning i Sverige.

Huvudkontoret ligger i Danmark.

Så nej, Arla kan inte på något sätt sägas vara svenskt. Annat än föraktet för svenskars intelligens och kunskapsnivå. Det är väldigt svenskt.

Istället måste man fråga sig varför Mats Hedlund väljer att ljuga svenskarna rakt upp i ansiktet? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Det är uppenbart varför han förskönar sanningen. Svenskar föredrar att köpa svenskt liksom Holländare föredrar att köpa Holländska produkter etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom kineser då som helst vill ha europeiska märken

   Radera
  2. Kina hade ju en "liten" mjölkskandal med (även om du syftar på europeiska varor generellt)

   Radera
 2. Är inte IKEA svenskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägs väl Holland-Schweiz-Liechtenstein eller nåt sånt?

   Också inb4 nån jämför svenskheten hos Arla och svenskheten hos en invandrare.

   "Arla är minsann mer svenskt än nån som bott xx år i Sverige, så det så!"

   Radera
 3. Alternativ finns till Arla, Wapnö, lite dyrare men "härproducerat". Skånemejerier ägs av fransmän men mjölken kommer från södra Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och Skånemejerier har knutit sitt pris till Arlanoteringen, höjer Arla priset till sina bönder så får även Skånemejeriers leverantörer bättre betalt.

   Wapnö är troligtvis framtiden, gigantisk gård med 1300 mjölkande kor och 2000 kalvar/ungdjur ger effektivitet och ledighet till bonden.

   Radera
 4. Hur är det med Coops egna mjölk från "eget" mejeri i Dalarna?

  Handlar helst Wapnös mjölk, inte så mycket dyrare, men känns absolut ärligare än konkurrenterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer också Wapnö alternativt Falkö-pings.

   Radera
  2. Priset som Coop betalar till sina leverantörer som levererar mjölk till Grådö utanför Hedemora är knutet till Arlas pris. Coop vet nämligen inte vad mjölken är värd så de gav Arlas pris +några ören per kg.

   Över 90% av Sveriges 4700 mjölkbönder har ett avräkningspris som påverkas av Arla. Vill man Sveriges mjölkbönder väl bör man inte bojkotta Arla, det är ändå nästan en mjölkbonde om dagen som lägger ner sin verksamhet i Sverige. Glöm inte att över hälften av all ost som konsumeras i Sverige är importerad vilket motsvarar mjölk från ca 1000 genomsnittliga svenska gårdar (eller 70 000 kor). Frågar du var osten på pizzan från den lokala pizzerian kommer ifrån? Är den också från Wapnö?

   Radera
 5. Samma här, kör Wapnö, och gick nyligen över till Gäsene-ost (tror den är svenskare än Arla iaf). Gillade Hjordnära bäst tills det blev uppköpt av fransmännen.

  SvaraRadera
 6. Lokalproducerat för miljöns skull-gäller allt utom människor-tydligen.

  SvaraRadera
 7. Helt orelaterat:

  Cornus (f.d?) innehav Fred Olsen Energy har dykt ordentligt de senaste månaderna, i och för sig efter en uppgång, och jag kan inte fatta om det finns något reellt bakom detta eller om det bara är marknadspsykologi.

  Några tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 29.3% av 12256 bönder som är svenska är just 3600 bönder. Så med denna logik så ägs Fred Olsen Energy enligt detta av en svensk bloggare.

   Radera
 8. Kör nu Emåmejeriet eftersom jag är på Småland. Blev ofta Wapnö och Falköping när jag bodde på västkusten.

  Anledningen till att Mats Hedlund väljer att ljuga är väl att han vill lura svenskarna att Arla är svenskt. Frågan är hur lång tid det tar innan majoriteten i Sverige förstår att detta inte är sant? Danskarna vet det nog redan...

  SvaraRadera
 9. Men Cornu... vad är en svensk människa och vad är inte en svensk människa? Vad är en etnisk svensk och vad är inte en etnisk svensk? Vem kan bli en etnisk svensk som inte är född etnisk svensk? Jag bara undrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @RB

   I sammanhanget är det folkbokförd i sverige som gäller skulle jag tro, men har det så stor betydelse i sammanhanget? Eller du menar att ägarna till arla egentligen är svenska bönder som emigrerat?

   Radera
 10. Men Cornu... vad är en svensk människa och vad är inte en svensk människa? Vad är en etnisk svensk och vad är inte en etnisk svensk? Vem kan bli en etnisk svensk som inte är född etnisk svensk? Jag bara undrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns inga etniska svenskar. Antingen är man svensk eller inte svensk

   Möjligtvis är man andra generationens svensk vilket innebär att man är svensk.

   Nåväl: Här har du en gömd ko http://findtheinvisiblecow.com/

   Radera
 11. själv måste jag köpa Willy's egna laktosfria mjölk eftersom den säljs till billigast pris(15 kr jämfört med mellan 18-20 kr annars).

  SvaraRadera