Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2013-12-28 13:14

Närmar sig börsen sin topp?

Dags för en liten spaning kring börsen. Frågan är om börsen och börserna närmar sig sin topp, eller om åtminstone den största uppgången ligger bakom oss?


Börsen värderas som bekant på framtiden, dvs hur företag ska gå framöver. Att den är högt värderad relativt aktuella vinster är alltså inget underligt, det betyder bara att man redan prisat in en återhämtning.

Tre punkter behövs för en spaning.

1. Zero Hedge skriver om tekniska indikatorer för en förestående börskrasch och att den amerikanska börsen kanske bara har 5% till att ge. Och dit husse USA går, dit går även hunden Sverige.

2. Hos Public Service/SR pratar kontraindikatorn Peter Malmqvist liksom Nordeas Martin Guri om att 2014 kan bli ett mediokert börsår när framtida vinster redan är inprisade i börskurserna.
Veckochart 10-årig amerikansk
statsobligationsränta.

3. De amerikanska marknadsräntorna är åter upp efter att Federal Reserve mumlat om att minska stödköpen. Med det ökar också avkastningskraven på aktieinvesteringar vilket kommer dämpa en börsuppgång. Sedan lär stigande amerikanska marknadsräntor påverka svenska räntor, förr eller senare.

4. Slutligen har jag själv skrivit om hur konjunkturbarometerindikatorn pekar på att det kan bli aktuellt att gå ur börsen redan någon gång i april - juni 2014 med en överhettning av konjunkturläget.

5. En annan högst personlig indikator är att mitt gamla privata minimala pensionssparande, från när jag var ung, naiv och lättlurad och pensionssparade, nu ligger på nytt ATH, dvs har gått ungefär som börsen och nu ligger högre än 2007, trots alla procent i förvaltningsavgifter som banken tagit ut, plus schablonbeskattning de senaste sex åren.

Sedan kan man alltid diskutera hur mycket mer börsen kan orka innan en topp nås. 

Med investera efter konjunkturbarometerindikatorn går man generellt ur några månader för tidigt, kanske så mycket som ett halvår för tidigt, men när börsen sedan faller tillbaka så tar man snabbt in det. Vinsten med modellen ligger i att slippa det konjunkturbaserade börsnedgångarna som alltid garanterat kommer. Dessutom går man generellt ur lagom till börsen inte stiger speciellt fort längre.

När tror ni själva att börsen toppar den här konjunkturcykeln? Enkät nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Jag är min egen kontraindikator eftersom min timing alltid är usel. Och under de senaste veckorna, för första gången sedan finanskrisen -08 börjar jag bli positiv till börsen och har tröttnat på att ligga kort.

  Toppen måste alltså vara NU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo, trodde själv för 5 år sen att toppen på bostadspriserna var nådd. I efterhand kan man konstatera att det var helt fel. Tycks som att bostadspriserna befinner sig i en oändligt självförstärkande spiral. Ju mer de går upp, desto mer går det att låna så att priserna höjs ytterligare. Samtidigt sjunker räntan i en takt som gör att månadskostnaden förblir ungefär densamma oavsett lånebelopp. Ett besök på SBAB:s hemsida gjorde mig mörkrädd, min flickvän och jag kan nu låna 4 miljoner till ett bostadsköp med endast 300000 kr i egen insats. Det är inte konstigt att priserna fortsätter upp, vi har ju helt normala löner på ca 30000 kr / mån.

   Anyway, jag tror att börsen ska ner generellt, så därför är den med all sannolikhet på väg upp.

   Radera
  2. Bara att instämma Kim, 4 miljoner med liten insats är en sjukt stor risk känns det som.
   De jag känner som köpt de senaste åren börjar prata om sommarstuga nu...

   Iofs har just de stabila jobb men jag undrar hur stora marginaler vi har till 3% underskott. Om vi går över den nivån, kan vi säga nej till EUkommisionens krav till amorteringskrav eller blir det ett tvång kanske. Möjligt det var därför Holland skärpte utlåningen.

   Radera
 2. Jag funderar på att gå ur soffan (ppm) om 1-2 mån. Börsen är inte dyr men väldigt känslig och det är dåligt med substans och trygghet. Situationen är absurd då jag inte ser ngt naturligt positivt fundamentalt momentum för ekonomin som helhet. Det hela liknar mer allmänyttan i Katrineholm, jag tror att allt är uthyrt, men, inte till nettoskattebetalare, hyrorna behöver också öka då man inte tänkt att 10 pers ska duscha i en tvåa var dag. Men hyran betalas ju av ägaren till huset...

  SvaraRadera
 3. OMXS30-bolagen är värda 4.30 biljoner och tjänar 224 miljarder vilket ger ett P/E på 19.2 (efter skatt) eller en avkastning på 5.2%. Samtidigt kan man låna pengar för 3.5% på 5 år.

  Med en ISK blir skatten cirka 1.1% vilket ger 4.2% i avkastning. Med ränteavdrag blir lånekostnaden 2.77% och således kassaflödet 1.43% eller 73574 kr per miljon på fem år. Samtidigt har BNP stigit med minst 7% vilket är ytterligare 70000 kr realt.

  Standardavvikelsen är 16.6% så det är ganska troligt att man ligger bra till om man vill gå ur. Den som lånar mest vinner, totalt 2393 gratis-kr per månad och miljon..

  Personligen gissar jag dock börsen vänder ner eller iallafall lugnar sig nu/snart men det är bara för att den gått upp 135% på 5 år vilket naturligtvis inte kommer fortsätta.

  SvaraRadera
 4. Iom att kapitalet nu jagas ut ur euro-området, när man höjer skatterna, beslagtar sparkapital i konkursmässiga banker etc, så talar det för att vi kommer att få ta emot en del av detta kapital.

  Börsen fortsatt upp, även om jag personligen misstänker en mindre nedgång i början på året, innan det fortsätter.

  SvaraRadera