Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2013-12-28 10:49

Militärt utförd räd mot amerikansk infrastruktur

Dagen efter bomberna mot Bostons maraton, utsattes en amerikansk transformatorstation för vad Foreign Policy beskriver som en militärt utförd räd. Fiberoptiska kommunikationskablar klipptes av och sedan besköts transformatorstationen, som började brinna.


Den avklippta fiberoptiken gjorde att larmsystem, larmnummer, telefoni och mobiltelefoni i området inte fungerade och angriparna kunde i lugn och ro skjuta hål på transformatorerna. Därmed läckte kyloljan ut och transformatorerna överhettades och började brinna.

Dock var inte transformatorstationen i fråga en kritisk flaskhals och några större och varaktiga strömavbrott blev det inte, däremot kapacitetsbrist i drabbat område. Det tog flera veckor innan transformatorstationen hade reparerats i dagens just-in-time-samhälle.

Övervakningsfilm nedan, släppt av San Joses polis (Mercury News). Filmen visar endast blixtar från träffarna och är rätt ointressant.

Det spekuleras nu i att angreppet bara var en förövning inför mer omfattande angrepp, och visar hur enkelt det kan vara att slå ut en transformatorstation. Med kunskap om vilka transformatorstationer man ska rikta in sig på kan detta Midvintermörker-liknande angrepp orsaka stora och varaktiga strömavbrott med små medel som en bultsax och en studsare. Angreppsmetoden är också fysiskt ofarlig för angriparen, då hela insatsen sker på säkert avstånd från transformatorstationen.

Möjliga motmedel man nu diskuterar är att transformatorstationer ska inhägnas med plåtplank istället för gallerstängsel. Därmed kan man inte se själva transformatorerna och har inget att skjuta på.

Relaterat så stjäls det transformatorolja från svenska transformatorer och används som fuldiesel, med snarlika resultat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Nybyggda trafos brukar vara torra.

  Men det finns så klart koppar att sno ändå.

  Lite 50/50 på huruvida det är mellanösterfigurer eller survivalister som ligger bakom. En del av de amerikanska survivalisterna har ju ett oerhört högt tonläge avseende regeringen.

  SvaraRadera
 2. När det väl slagit över i en transformatorstation förgasas metalldelar och ett ledande plasma bildas vilket ger mycket spektakulära effekter, som den här filmen visar. Det är förmodligen därför transformatorstationer i tätbebyggda områden brukar ha betonginneslutning. Kanske det är dags att börja säkra övriga i betong också.

  SvaraRadera
 3. En hel del av de stora krafttransformatorerna står i betongkassuner som är till för brandskydd, skydda mot splitter vid bombning och skydda mot sabotage. Det är en av få försvarsåtgärder som man fortsatte bygga och förbättra efter kalla krigets slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att det var kvar i alla fall.

   Radera
 4. Mjo. Elen är av högsta vikt i alla dagens high-tech ssmhällen. Farsn är ju inte bara att strömmen försvinner, utan också att många idag står helt handfallna då.

  SvaraRadera
 5. Ytterligare ett tecken på att hela Bostongrejen var en militärövning och psy-ops

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla det där resonemanget tack.

   Radera