Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2013-12-11 09:32

Massolit Medias förvärv av Forma Books

Dags för mig att kommentera Massolit Medias (Aktietorget:MASS B) förvärv av Forma Books, vilket gör Massolitgruppen till Sverige tredje eller fjärde största förlag.


Intressekonflikt: Jag äger aktier i Massolit och är publicerad författare hos Massolit, och min tredje roman kommer publiceras på Massolit. Jag kan ha tillgång till insiderinformation i egenskap av författare hos förlaget, t ex mina egna försäljningssiffror, affärsplaner mm. Jag delger i detta inlägg inget som sagts eller kommunicerats till mig enskilt, men kan nämna saker som skickats ut till alla anställda och författare i den sammanslagna förlagsgruppen.

Vid förvärvet av Forma Books sades det att man skulle göra en nyemission om 20 MSEK för att finansiera förvärvet, men Wingefors Medias inträde i en riktad nyemission till 55% överkurs igår, bedömer man tillsammans med Formas förmodade lönsamhet att någon nyemission inte behövs. Lars Wingefors är för övrigt en av paneldeltagarna i TV-programmet Draknästet.

Forma Books omsatte förra året 144 MSEK, och omfattar bl a barn- och ungdomsförlaget Wahlströms samt skönlitteraturförlaget Damm. För 2013 förväntas omsättningen i det trimmade Forma Books bli 110 MSEK. Lägg till åtminstone 10 MSEK för Massolit. Detta pro forma. I praktiken blir siffrorna annorlunda av bokföringsmässa skäl. Men för 2014 kan man förvänta sig en omsättning på säg 120 MSEK.

Eftersom det inte går att säga något om den bokföringsmässiga vinsten, kan man värdera Massolit Media utifrån en förmodad omsättning på 120 MSEK. PS-tal på ett ger i så fall ett börsvärde på 120 MSEK. Dagens börsvärde vid 1:70 SEK per aktie är enligt Avanza ca 22 MSEK. Tillkommer 6 MSEK för nyemissionen till Wingefors Media. Säg för enkelhetens skull 30 MSEK, då det även finns teckningsoptioner ute. 

I så fall kan Massolit värderas 300% högre än idag, vid PS-tal på ett, eller 1.7*4=6:80 per aktie. 

Jag gör inga anspråk på att något i detta inlägg är korrekt, alla beräkningar är väldigt förenklade och grova. Som alltid förväntar jag mig att ha 100% fel. Det är dock rimligt att det finns en uppsida i aktien om gårdagens pressmeddelande om Wingefors och Formas lönsamhet är korrekt, men sannolikt har jag alltså som vanligt helt fel. Detta är ingen köprekommendation.

Massolits aktie har låg omsättning (likviditet) och en extrem spread intradag, vilket innebär att alla affärer i aktien är förenad med mycket hög risk oavsett fundamenta.

Massolits grundare, författaren Stefan Tegenfalk, sade så här vid offentliggörandet av förvärvet av Forma Books:
"Köpet av Forma Books ligger i linje med Massolit Medias tillväxtplan. Forma Books utgivningsbredd passar väl in i den planen och vi ser en stor potential att växa inom befintliga segment, men även inom nya områden"
Ett sådant här förvärv sker inte över en natt. ICA Gruppen har försökt konsolidera sin verksamhet och avveckla ägandet av Forma sedan länge. Som författare har jag tidigare märkt av en del förändringar inom Massolit, en del ändrade direktiv, en del saker man inte gett svar på än etc. Rimligtvis har diskussionerna kring förvärvet av Forma Books pågått länge. Min gissning är att detta förvärv redan kan varit föremål för diskussioner när Massolit börsnoterades. Att börsnotera ett litet, relativt nytt förlag, verkar annars rätt underligt. Diverse interna saker kan förklaras av att arbetet med detta förvärv pågått länge.

Jag har inte talat med Stefan Tegenfalk om detta, utan detta är rena spekulationer från min sida. Ingen insiderinformation förekommer här.
Framsidan till min nästa bok,
som alltså heter Stjärnklart och
är första delen av åtminstone tre
(med reservation för svensk förlagsovilja
att låta böcker gå över 500 sidor).
Mer detaljer finns på bokens Facebook-sida.
Boken släpps i augusti och börjar marknadsföras
av förlaget kontra bokhandeln i dagarna.

Vad gäller verksamheten inom förlaget så ser jag bara fördelar för mig som författare. Säljorganisationen, eller butikskonsulenterna, som det heter i branschen, hamnar nu inom sfären, istället för att som tidigare vara utlagd på ett externt bolag. Med ett av Sveriges största förlag bör säljkostnaden för mina egna böcker bli minimal, vilket ökar lönsamheten för bolaget. Det samma gäller en lång rad andra skalfördelar. Bl a får gamla Massolit plats i Formas lokaler, och lokalkostnaderna minskar för Forma + Massolit. Som Sveriges 3-4 största förlag så kommer knappast någon bokhandel kasta ut butikskonsulenterna och mina böcker kanske även kan dyka upp på ICA mfl kanaler där de inte funnits tidigare. Forma Books har även en egen utlandsagentur, Forma Agency, vilket kan ge mig möjligheter att få utlandsrepresenation och alltså faktiskt tjäna riktiga pengar på bokförsäljning. Att leva på försäljning av böcker enbart i lilla Sverige är få förunnat.

Frågan om fortsatt expansion är en annan. Som jag ser det behövs egentligen ingen fortsatt expansion för att aktien ska stiga kraftigt och enbart på fundamenta som PS-tal kan jag motivera ett ägande av aktien.

Däremot kan vän av ordning konstatera att det är olämpligt att både vara investerad i och vara leverantör till samma bolag. Går det hela åt skogen, så förlorar jag dubbelt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Det finns väl ingen insiderlag på som gäller på handelsplatser som Aktietorget? Det gäller väl bara på börslistade företag? Möjligtvis har Aktietorget en sådan regel men är väl inget lagbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen registrerad insider. Men jag får aldrig agera på insiderinformation ändå. Insiderbrott omfattar alla, ner till tryckeriet i Securitas-fallet.

   Om det är så att jag sitter på insiderinformation, så får jag inte köpa eller sälja aktien baserat på detta. Jag får endast ta affärsbeslut baserat på publik information, t ex PS-talet ovan.

   Radera
 2. Ok, då gäller alltså insiderlagen på Aktietorget. Det trodde jag inte.

  SvaraRadera
 3. Skulle vara intressant om dina första böcker kom på ryska och höra reflektioner från läsare på andra sida sjön.

  SvaraRadera
 4. Två barn i familjen på bilden, är det för propaganda för social ingenjörskonst egentligen?

  SvaraRadera
 5. Det där på bokomslaget ser ju lite oroande ut. Wilderängs våta dröm: ett mörklagt Södermalm står i lågor i midvintermörkrets hårda köld! Stjärnorna glimma och gnistra. Bara att hoppas att det blir film också. Det finns risk att du blir en förmögen celebritet så småningom, om bara storysarna och människoskildringarna är nog bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu har smugit in ett lögnkristet apokalypsbudskap på omslaget med Karlavagnen, som omnämns i bibeln som "sjustjärnorna":

   "Han som har gjort Sjustjärnorna och Orion, som förvandlar mörker till morgon och låter dagen mörkna till natt, som kallar på havets vatten och låter det strömma över jorden -Herren är hans namn, han som låter förödelse ljunga över fästningen, förödelse komma över borgen."

   Radera
 6. Vilken hurtig uppvärdering till 120 miljoner. Forma Books köptes väl för 19 miljoner? Står Massolit för de resterande 100 då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpet var för skuldfritt bolag. Finns skulder i Forma, men PS-tal på ett är fortfarande sunt värderat.

   Radera
 7. Det äldre barnet till vänster ser ut att vara lite utanför familjen, särskilt med tanke på elden i fjärran.

  Min recension av Lars sommarbok om någon inte läst den:

  Jag har precis läst ut Midsommargryning och det var en förhäxande bra bok. Personskildringarna och motiv kändes realistiska och det fanns en bra balans mellan aktion och det onödiga lidandets tragik. Beskrivningarna av strider och strategi gick att följa bra nog även för en MOP*. Det var snabba oväntade vändningar mot en lyckligare final än den undergång jag förväntade.
  Jag ger den vidare som julklapp och köper pocketen till min egen bokhylla i vår. Ser fram emot den kommande nattsvarta trilogin.

  *Militärt Ointresserad Person

  SvaraRadera
 8. Forma köptes för 19 Mkr, men det underliggande värdet - om Massolit klarar av att hantera bolaget rätt - är naturligtvis betydligt högre. Massolits börsvärde var innan besked om förvärv och NE cirka 18 Mkr. Att Forma nu skulle addera blott ett par miljoner kronor när finansieringen dessutom finansieringen är säkrad på annat vis känns inte helt rätt. Tror vi kommer glida över 50 Mkr i BV i ett första skede och sedan högre om de klarar av att visa vinst 2014.

  SvaraRadera