Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2013-12-24 10:38

Kommunhybrisen: Svenska kommuners skulder

Ett mått på våra svenska kommuners relativa kommunhybris är den totala skuldsättningen per invånare. Att titta på tillgångarna är i bostads- och fastighetsbubblans spår inte relevant, eftersom många kommuner skriver upp värdet på sina tillgångar i takt med bubblan och därmed också bokföringsmässigt kan redovisa vinst, trots att man hela tiden ökar sin skuldsättning och egentligen går med underskott.

Klicka på grafen för en fullständig graf i full upplösning.
Medelskulden per kommuninvånare är 30 913:- SEK. Medianen är 27 311:- SEK, eller snittet av Ludvika och Haninge kommuner med 27 296:- respektive 27 326:- SEK i skulder per invånare.

Absolut lägst skuld per invånare hittar man i Tibro med 6 608:- SEK, följt av Kävlinge med 7 512:- och Höör med 8 847:-. Mer än 10x så höga skulder hittar man i andra ändan, som toppas av Södertäljes 146 645:- SEK per invånare, följt av Karlskronas 84 876:- och Umeås 83 681:-. Åtminstone Umeå vill bygga en simhall för 0.4 miljarder SEK ovanpå detta ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Bostadsbubbla... tror att vi kan avliva den som en myt att efter Den Oberoende Kontraindikatorn Malmqvist uttalat sig.
  God Jul!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Umeå är europeisk kulturhuvudstad 2014. Det innebär förutom en meningslös titel att byggboomen är monumental. Hela centrum stöps om för ett antal miljarder. Det "festliga" är att skattebetalarna ska betala den dyraste kvadratmeterhyra som landet har i sitt nya kulturpalats. Kåken kostar enligt senaste beräkningar 910 miljoner, men det stannar knappast under miljardstrecket. Sen har kommunen skrivit ett hyresavtal som antagligen får det att rinna om munnen på Janne Josefsson.
  Organiserat vanvett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värt att notera är att huvudstadskapet delas med Riga... Om man nu ska pumpa in en massa skattepengar i en meningslös titel som ingen, verkligen ingen, bryr sig om. Kan man inte då iaf räkna med att ha nån form av exklusivitet?
   Politikerna motiverar säkert det hela med att "det sätter Umeå på kartan" och "lockar turister". Om jag skulle besöka en kulturhuvudstad nästa år blir det nog inte Umeå utan Riga.

   Som man säger på internet.
   Epic Fail Umeå, epic fail.

   Radera
  2. Korkhövvena i kommunledningen har ju räknat hem det där, sägs det. "För varje krona vi satsar får vi tillbaka fyra i form av tillväxt".. Jo, tjena.
   Det enda det ger är diverse rundresor för kommunkoryféerna, givetvis hela tiden på skattebetalarnas bekostnad.

   Radera
 4. Pensionsskulden tillkommer http://www.gp.se/ekonomi/1.2079331-kommuners-pensionsskuld-tung-borda

  SvaraRadera
 5. 10k per invånare. Tur man bor i en välskött moderatkommun.
  Men det räcker ju med 4 år av vanstyre för att "satsningar" skall skuldsätta kommunen för evigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja politikerna har samlat alldeles för mycketvmakt i sina händer. Var är mångfalden, redundansen, tryggheten? En "Ivan den förskräcklige" inom kommunen eller i partistyrelsen och det är kört.

   Väldigt informativt och bra inlägg!

   Radera
 6. Badhus tycks vara en styggelse för Cornu. 400 miljoner för ett badhus verkar inte överdrivet mycket. Men Umeborna kan ju få 3200 privata pooler a 7,7 x3,2 x1,55 m till det priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @H Bylund

   Men då vet vi ju var vi kan skicka räkningarna eftersom du inte tycker 400 miljoner är så överdrivet mycket...

   Radera
 7. Skellefteåhar en hög skuld exkluderas dock ägandet i Skellefteå Kraft (sveriges fjärde största elåroducent) blir skulden en helt annan. Detta förtar inte bilden av skuldsatta kommuner men den är inte klockren då en kommun kan ha väsentliga tillgångar som ligger utan för det normala. Umeå torde ha ett ägande i Stornorrfors.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulder visar på risk i berörd kommun. Som jag skriver i blogginlägget, så är ofta tillgångar uppskrivna till nivåer som inte kan realiseras när ekonomin blir kärv.

   Radera
 8. Vi som skall vara ett så rikt land, kassakistorna borde vara överfulla på alla nivåer. Det har varit ett paradigmskifte Sverige de sista femtio åren.

  SvaraRadera
 9. Dina siffror är egentligen felaktiga. Kommunens starke man nämnde på ett publikt möte 1,8 miljarder i skulder, huvuddelen i olika bolag. Min kommun har skuld på 75000 per innevånare inte 20772. Arenan som byggdes för 150 miljoner ligger i gemensamt bolag tillsammans med badhuset. Kan nämna att man höjde skatten med 1 krona vilket gav 40 miljoner i höjd skatt. 1,5 miljoner var öronmärkta till de fyra största föreningarna i nyss nämnda arena. Elitbidrag heter det. Ishockeyn blev sura och krävde pengar de också så nu har de också fått lite ur köttgrytan. Kan nämna att ishockeyhallarna i kommunen ägs av föreningarna men lever på bidrag. I Sverige i snitt finns det en hall per 30000 personer. Här, en hall per 8000 personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Mikael

   Utifrån siffran som cornu använde så antar jag att du avser Lindesbergs kommun. Jag antar att det hela beror på vilken definition man använder - som oftast när siffrorna inte alls stämmer överens så beror det på att man använt olika siffror. Det kan t.ex. vara att 1.8mdr avser koncernen medan cornus siffra endast avser kommunen.

   Tar man och rotar lite i det hela så är inte bilden så enkel. Görre nämnde att skellefteå äger Skelefteå Kraft AB vilket kan antas vara en tillgång som ger intäkter för kommunen. Man får sen fråga sig ifall man skall räkna in dotterbolagens skulder - det bör man göra i de fall dotterbolagen inte kan tillåtas gå i konkurs iaf.

   Sen får man fråga sig ifall kommunerna verkligen sysslar med att skriva upp värden på fastigheter sådär. Såvitt jag har förstått det skall man vara rätt restriktiv med att skriva upp värden på tillgångar i bokföringen - om kommuner generellt sett sysslar med kreativ bokföring så är det ganska illa. Man borde kunna granska detta genom att t.ex. se ifall man gör avskrivningar på byggnader som man skall samt jämföra bokförda värden med taxeringsvärden t.ex, men detta är kanske en ganska diger uppgift.

   Radera
 10. Glömde nämna att långivarna enligt samma starke man varnat kommunen och sagt att de snart inte får låna mer. På samma möte som egentligen handlade om försäljning av två äldre hus i centrum så började en representant från SD yra om en förstudie om ett köpcentrum som kostat ett antal hundratusen kr.
  Starke man gick genast igång om att det blir inget sådant det är dött och begravet. En månad senare så presenteras planen och hela köpcentret skall kosta 700 miljoner. Köpcentert skall ligga mitt i staden öer tre kvarter. Mest parkeringsplatser som rycker. Självklart kommer näringslivet gå in med en betydandde del(asgarv). Helt plötsligt börjar man förstå en litet udda inköp av en fastighet i det området som skett några veckor tidigare.

  SvaraRadera