Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2013-12-18 19:11

Gratis julklapp från Johanne Hildebrandt: Krigare

"De uppvaktar henne som en skräckinjagande älskarinna, utmanar henne eftersom det får dem att känna sig mer levande än någonting annat.
Krigare har gett henne många namn. Ishtar, Kali, Pallas Athena, Freja, alla var de aspekter för åtrån och fasan nära döden.
För andra var hon snarare en jobbig gammal släkting som man var tvungen att umgås med ibland. [...]
Men det spelade ingen roll hur mycket hon än lockade och kråmade sig, för dem som inte undkom hennes förförelsekonster fanns bara sorg, smärta och död. Hon var en omättlig bitch som tog betydligt mer än hon gav och det bästa var att hålla sig lång borta från henne." - Johanne Hildebrandt, "Krigare"
Författaren och krigskorrenspondenten Johanne Hildebrandt sitter i denna stund och hamrar på tangentbordet och nya böcker i den uppskattade Valhalla-serien. Som julklapp till svenska folket har hon tagit tillbaka rättigheterna till hennes krigsreportagebok Krigare, och skänker nu bort den som E-bok på PDF.

PDF-boken, komplett med bilder, kartor och förstås text finns att ladda ner här och är ca 4.6 Mb stor.

Min tidigare recension av boken hittar ni här.

En julhälsning och motivering från Johanne följer nedan:
"Krigare är ju den första djupgående skildringen av de svenska soldaternas insats i Afghanistan. Den skildrar inte bara det politiska hyckleriet och försvarsmaktens tillkortakommanden utan också de brutala och okända strider som svenskarna utkämpade sommaren 2010.
Jag vill ge bort den som julklapp så att så många som möjligt får kunskap om den verklighet som Sverige skickar sina soldater till.
(I den undersökning jag gjorde inför min inträdesanförande till Kungliga Krigsvetenskapsakademien hade 82 procent av 400 tillfrågade soldater utsatts för negativa kommentarer pga av sitt yrke, och insatsen i Afghanistan.)
Så för soldaternas skull, och det samhälle som skickar ut dem, vill jag skänka bort Krigare som julklapp så att fler kan läsa och lära." - Johanne Hildebrandt
ladda ner, läs, och framför allt ge bort i julklapp till alla du känner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. tummen upp även om jag redan har läst den(lånade den på bibblan)!

  SvaraRadera
 2. Det var en bra julklapp. Snyggt av Hildebrandt.

  Det är så fel att folk inte har en aning om vad dessa människor gör och bidrar med som arbetar i krigsområden.
  Det är kanske förståeligt att soldatyrket har skamfilats genom århundraden, men människor som inte bildar sig idag och tar reda på vad som händer, tar reda på hur världen ser ut innan de yttrar sig om dessa insatser, är en sån samling otacksamma och förmätna stroppar.

  Passar på att kommentera att BA01-filmen uppskattades.

  SvaraRadera
 3. Ah, de eviga motsättningarna:

  "En svensk soldat som tjänstgjorde i Afghanistan hade en
  grundlön på 21 600 kronor i månaden och med tillägg tjänade
  hon eller han 36 300 kronor.
  En norsk soldat fick 64 700 kronor med alla tillägg, en dansk
  52 700 och en finsk 47 100.[..] En överstelöjtnant som jobbade i staben och
  inte heller var ute och åkte i terrängen så mycket tjänade 76 500
  i månaden medan soldaterna som ständigt riskerade sitt liv hade
  sämst betalt av alla.
  "

  Eller vad sägs om:

  "Byråkrati, motstånd från staben och en enorm tröghet i
  systemet gjorde att han och alla andra som ville åstadkomma
  något var tvungna att slita hårt för att få åtminstone lite gjort.
  "

  En av mina sista missioner var lugn, så halvvägs in i missionen bestämde sig staben för att gå ut och tillämpa UNiR FM riktigt hårt. Flip-flops i matsalen? Mycket viktigt att beivra sånt. Händerna i fickorna på väg till logementet? Aja-baja. Tur att man bodde på troophouse hela missionen.

  SvaraRadera