Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2013-12-13 14:33

Fredagsmys: That småföretagar-julkänsla

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Julkänslan har infunnit sig och jag kan erkänna att en sak jag saknar med att inte ha haft någon anställning sedan 2006 är fjäsket för anställda från arbetsgivarens sida runt juletid. Alternativet är förstås att man som småföretagare överöses av julkänsla från alla underleverantörer, men det kanske var i en annan tid, i det gamla DDR-Sverige?


Något julbord på restaurang har jag inte ätit sedan 2006. På den gamla IT-konsulttiden kunde man drabbas av upp till 3 - 5 julbord varje december. En från arbetsgivaren, en från uppdragsgivaren, en för projektet man jobbade i och eventuellt en för kompetensgruppen hos arbetsgivaren man tillhörde. Ibland två för projekten man jobbade i - ett för delprojektet och ett för hela projektet.

Sedan fick man förstås någon obligatorisk julklapp, t ex en handduk med arbetsgivarens logotyp på. Det var tider det. 

Gärna en rejäl lön, men först ett julbord och en logotyphandduk!

Som liten telning med småföretagande förälder så överöstes småföretagaren i gamla DDR-Sverige, iaf i mitt fall, med julgåvor från underleverantörer, konkurrenter i den lokala branschorganisationen och ibland även från nöjda kunder. Resultatet var att 3-4 kg Alladinaskar skickades vidare till varje barn - inte dagens små halvkilos askar, utan forna tiders stora lock med ett kilo Alladin. Alla kalendrar, pennor, kapsylöppnare, anteckningsblock, kortlekar, förstoringsglas och alla andra logotyppresenter brukade förpassas ner i en flyttkartong, som sedan slogs in och blev största paketet under julgranen. Sedan kunde man spendera timmar grävandes i denna låda efter något som faktiskt var av värde för en 11-åring. Nostalgi.

Vad jag fick med mig var att inte alla får uppskattande presenter till jul och att man därför speciellt skulle uppmärksamma annars rätt osynliga serviceyrken runt jul. Så sagt och gjort ger jag julklappar till exempelvis (lant)brevbäraren och sopgubben. Överlämnade personligen en After Eight-ask till sopgubben idag, och placerade det samma i brevlådan, som märktes upp för tömning av lantbrevbäraren. Man bör vara ute i god tid, så inte julvikarien får presenten, utan ordinarie personal.

Annars är det ont om affärskontakter och underleverantörer som öser julklappar över mig. Min största enskilda underleverantör är Google med Adwords/Adsense, men det går inte ens att maila dem en julgratulation, då frånvaron av e-postkontaktmöjligheter ingår i Googles lönsamma koncept. Än mindre har de någonsin skickat mig någon julklapp som tack.

Kanske skulle jag kunna ge julklappar till mina läsare? Köpa in 1 000 pennor med texten cornucopia.cornubot.se och skicka till de första 1 000 som fyller i något formulär? Kostnad, 10:- SEK för pennan, 6:- SEK för porto. 1:- SEK för kuvert. 16 000:- SEK. En månadslön (förvisso före skatt) i bloggarens glamorösa liv.

Nja, riktigt så hög är inte julstämningen här ännu. Men jag kanske borde börja skicka julklappar till större kunder? Men vad? Tips emottages tacksamt. Kanske kvitto på en inbetalning till Statsmissionen i leverantörens stad?

I juletider ska vi, liksom aldrig annars heller, inte glömma att julen inte är en tid av samhörighet, glädje, frid och lycka för alla. Statsmissionen tar gärna emot bidrag och hittas t ex i Stockholm, Göteborg och Malmö/Skåne, men även i många medelstora svenska städer. Vägen från välbärgad till hemlös uteliggare kan vara skrämmande snabb i dagens Sverige. Det är dock inte en fråga om allians vs socialisterna, utan är systematiskt och lika oavsett regim vid makten.

Vad har du själv fått från din arbetsgivare eller dina leverantörer och kunder i år?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Delamain Christmas Cognac, kostar 449 kr på systemet.

  Dock beställningsvara, så det kan bli svårt att hinna få ut dem innan jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det inte en gräns där någonstans för bestickning?

   Radera
  2. Skattefri gåva till anställda max 450 pix

   Radera
  3. Någon gräns för bestickning finns inte utan det är andra faktorer som avgör?

   Radera
 2. När det en hotellogotyp handduken man får i julklapp så ska man oroa sig för sin arbetsgivares ekonomiska ställning och ens anställningstrygghet.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle kunna nöja mig med en självbekostad fika. Det som skulle kosta dig, är tid.

  Ps. Ett anordnad föreläsning i dina trakter, skulle väl kunna vara en kul idé? Endast anmälningsplikt.

  SvaraRadera
 4. Brukar förlägga ett av de lagstadgade styrelsemötena med styrelsen (tillika min fru) på stjärnprydd krog med fint julbord.

  Viktigt att man följer lagen och har de där styrelsemötena.

  God jul på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni framtids- och strategikonferenser på Torekov Spa med styrelsen också? För att spara pengar så bor även hela styrelsen på samma rum?

   Radera
 5. Som tidigare år så åker arbetsgivarens julgåva ut på tradera i samma ögonblick som den läggs på min kontorsstol. Förra året inbringade julklappen 515kr vilket oavkortat gick till linköpings stadsmission. Hoppas årets gåva kan inbringa liknande summa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det inte varit mer spännande att lägga ut den på tradera innan - eller det kanske man inte kan? Skulle vara kul att se hur mycket folk är villiga att bjuda för en ospecificerad julklapp.

   Radera
  2. Eftersom julklapparna kan variera mycket från företag till företag och från år till år hade jag inte betalat mycket för en ospecificerad företagsjulklapp. Själv har jag de senaste åren fått en Mp3-spelare, en korv, ett paket handdukar med företagets logotype, ett 6-pack ittala-glas och nu senast en bok över hemstaden från luften, årets julklapp är ännu okänd. Mp3-spelaren och Ittala-glasen var nog de enda sakerna jag skulle kunna förvänta mig att få ett tresiffrigt belopp på tradera för.. De andra sakerna hade jag nog fått ett negativt omdöme för... Även om både boken och handdukarna var bland de mest uppskattade julklapparna i termer av användbarhet (även om vårt hus skyms av träd :/)

   Radera
  3. @S/S Josefin

   Det är ju precis variationen som gör det spännande. Lite som att spela på lotto fast vinsten är "garanterat" inte värd mer än 450kr...

   Radera
 6. För 10 år sedan jobbade jag för ett stort företag. Då haglade det av vinlådor, chokladaskar och Gud vet vad ifrån kunderna, men ännu mer från dem som vi köpte ting från. Plus ett antal Julbord på lyxkrogar som var fullt ut pröjsade med brännvin och allt. Slutligen klämde firman själv i med ett större julbord där det delades ut diverse gåvor. Vi hade knappt tid att jobba under December.

  Numera jobbar jag i ett litet familjeägt rederi. Där har vi kommit överens om att alla gåvor som kommer insända läggs i en gemensam pott inne på kontoret. Så vi dricker upp vinet tillsammans då och då. Och plockar choklad ur askarna när man blir sugen. De inviterade julborden ger vi f****n bortsett från om det är särdeles viktiga kunder eller leverantörer.

  Firman själv spenderar inte ett dugg. Bortsett från det som haglar in i form av gåvor. Detta sedan vi själva internt kommit överens om att vi inte bryr oss. Men å andra sidan har vi ett jobb där man har osedvanligt stor grad av frihet. Är det solsken och vackert samtidigt som man inte har så våldsamt mycket på skrivbordet så stannar man hemma. Om man känner för det. Har man tid så är det inte någon som frågar ifall man rundar av en helg. Just do it - så länge du gör det som behövs. Och det är tusen gånger bättre än att dela ut en massa dyrbara gåvor till Jul.

  SvaraRadera
 7. "Kanske skulle jag kunna ge julklappar till mina läsare? Köpa in 1 000 pennor med texten cornucopia.cornubot.se och skicka till de första 1 000 som fyller i något formulär? Kostnad, 10:- SEK för pennan, 6:- SEK för porto. 1:- SEK för kuvert. 16 000:- SEK. En månadslön (förvisso före skatt) i bloggarens glamorösa liv."

  Men varför inta anamma open-source-filosofin och bara förmedla instruktionerna och sedan låta läsarna sätta ihop sina egna julklappar - sen kanske vi kan dokumentera och skicka bilder på hur det blev;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kul idé, Cornus julpyssel, á la Hajk :-)

   Radera
 8. Eh, när man tjänar 50k+ känns det sååå bra att få en julklapp som man inte vill ha för 100kr. Närmaste papperskorg blir det efter att man visat sitt bästa leende. Men det är ju förstås tanken som räknas, eller hur...

  SvaraRadera
 9. Arbetsgivarn skänkte som vanligt personalens julklappspengar till ett barnhem i Afrika någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Afrika, är inte det det där landet där alla är fattiga?

   Radera
  2. @RH

   Det märkliga med det är att arbetsgivaren "ger bort" gåvan till de anställda.

   Att skänka pengar till välgörenhet är förvisso en riktig välgärning, men det känns lite fel när man känner att man behöver slå sig för bröstet och visa andra vad man gjort eller till och med "slå andra för bröstet" genom att göra det i deras namn som en gåva till dom.

   Vill man sprida det så bör man påtala propagera för att skänka till välgörande ändamål. En möjlighet skulle kunna vara att de anställda får välja ifall de vill ha en julklapp eller ifall de vill låta pengarna gå till välgörande ändamål - eller att arbetsgivaren ställer upp och matchar de anstäldas bidrag.

   Radera
  3. Alltså, den tänkande individen blir varm i hjärtat av arbetsgivarens godhet som by proxy ger bort, inte sant?

   Radera