Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2013-12-27 15:20

Fredagsmys: Fornminne från 90-talskrisen

Det som göms i ungskog kommer fram vid röjning.


Från vägen. Foto: En läsare
För ca 25 år sedan, under byggboomen och bostadsbubblan inför 90-talskrisen, skulle NCC och HSB bygga lägenheter i grannbyn Tostared, en by så avsides att det inte ens går någon reguljär buss dit, utan kollektivtrafik måste beställas via telefon någon dag i förväg.

Sedan kom 90-talssmällen och planerna på bostadsrätter mitt i ingenstans blev till intet. Den nyavverkade skogen tilläts att åter växa igen och slukade till slut NCC:s och HSB:s reklamskylt för projektet.
Inzoomat. Foto: En läsare
Notera att ordet "skall" numera
ska stavas "ska" och alltså är
lätt ålderdomligt. (Sten i glashus, jag vet)
Telefonnumren ger inga träffar
längre och verkar inte användas idag.

Relativt nyligen tog någon ner ungskogen och lät återigen detta fornminne bli synligt från vägen. I sig en mycket märklig åtgärd och antagligen helt avsiktligt.

Bifogade bilder har tagits av en läsare i somras.

En sak är säker. Det var kvalitet på skyltarna för 25 år sedan. 

Antagligen var det kvalitet även på husen. Inga enstegstätade fasader eller annat nyfunkisvansinne som frånvaron av utskjutande takfot.

Frågan man ska ställa sig är hur hållbara skyltarna för framtida övergivna vansinnesprojekt är? Kommer de fortfarande stå upp efter 25 år, rent av nästan hålla färgen?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Kvalitet lönar sig.
  Anledning till avsides byggande på 90 talet var en stödform som gjorde nybyggen billigare än bef hus.
  Lånegarantier mm.
  Då sågs hus poppa upp över allt där behovet var måttligt och äldre hus förföll.
  Byggbolagen var pigga entreprenörer!

  SvaraRadera
 2. Är det ett skämt? Jag kan inte se några stolpar på den där skylten. Är den uppspänd i träden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Ser ut att vara fake, inga stolpar och absolut inga 25åriga träd (måste naturligtvis ha varit ännu äldre för att det skulle gå att hänga skylten tidigt 90-tal)

   Radera
  2. Det vi ser kan vara ett fall av avancerad mytomani by proxy.

   Radera
  3. Jodå, det är slyskog som är 20+ år gammal, som röjts ner framför skyltarna. Tittar du noga på bilden så ser du en mörk fackverkskonstruktion under skylten på den inzoomade bilden.

   Radera
  4. Kunde ta och åka bort och ta ett detaljfoto på nära håll, om det inte vore för att jag har en manusdeadline att hålla. Thomas Gunnarson nedan bor närmare, möjligt att han kan ta kompletterande bilder.

   Radera
  5. Kuckeliku, det är inte alltid man kan se det som finns. Ibland finns där bara det man vill se.

   Radera
  6. Ja, en fackverksstolpe med triangulärt tvärsnitt. Brukar vara galvade, så det är väl också en kvalitetsindikation att den inte rostat sönder totalt på 25 år.

   Radera
  7. Närå, kollar du riktigt noga så ser man några exakt raka lianer som bildar ett strävkryss i en fackverksmast, skylten är cirkus 3ggr bredare än masten.
   Kan vara lackerad plåt.
   JCC skyltarna före 'då', var plast eller plåt, för att spikas på kojorna o plåt, dom stora som entreprenörsskylt.

   Radera
 3. Hm...
  Det är inte så illa som det låter....

  40 minuter till Göteborgs centrum... Med bil.
  Dagis fanns då inom någon kilometers avstånd.
  Låg- och mellanstadieskola med skolbuss inom en mils avstånd...
  En skola utan sociala problem.. Garanterat.
  Mycket natur runtomkring...

  Det som nu sker är att det byggs glesare och färre nytt...
  Området går från att vara ett småjordbruksområde till ett boende för välbeställda yngre tjänstemän som uppskattar en viss form av social situation.
  Något som just påbörjades när de traditionella planerna skrotades....

  SvaraRadera
 4. Stora delar av Spanska solkusten kommer att stå som fornminne för finnanskrisen 2007.

  Det står "Till Salu" skyltar med 5 meters mellanrum hela vägen från Gibraltarklippan upp till Valencia. Otroligt många bostadsområden som är halvfärdiga och som idag står och förfaller, andra bostadsområden som han bli färdiga lagom till krisen har bara en eller ett par lägenheter sålda.

  Jag är inte säker på att den officiella statistiken fullt ut visar hur stor felsatsningen faktiskt var.

  SvaraRadera
 5. Gissar att det handlar om likviderade Brf Örbyhus nr 1 och att läget skulle ha varit nere vid Lyngern.

  Föreningen bildades före krisen, 1986, och idéen var kanske god vid den tiden men de måste haft tur som inte kom igång med tanke på hur det såg ut några få år senare. Då passade norrmän och danskar på att köpa våra hus och lägenheter till vrakpriser.

  Med facit i hand kan vi med viss skadeglädje se att det börjar bli kärvt även för danskarna som t ex i Hyltebruk där Hylte Fritidslejligheder nu säljer ut 82 kvm för 2 235 kr/mån inkl. bränsle, kabel-TV-avgift och carport. / Pris 96 500:- = 1177:- kr kvm!
  Låt dem svettas - bjud 25 000:- :-)

  SvaraRadera
 6. Tips! Bra debattartikel igår i GP om skolan signerad David Eberhard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han berör några viktiga punkter. Nån kan ju förklara hur man å ena sidan kan vara anti-kollektivist, individualist, tänk-själv-förespråkare, envis landsbygdsbo, etc etc, ja, i stort sett anti-auktoritär på alla sätt som går, och samtidigt lära sina ungar att respektera auktoritet?

   Hela landsbygdsromantiken (allt ovanstående inkluderat etc) är ett ideologiskt arv från -68, vilket inte Cornu eller nån annan av "Ny grön våg"-människorna vågar eller vill erkänna.

   Radera
  2. Inte? Jag har rent av skrivit inlägg om nya gröna vågen relativt gamla gröna vågen.

   Radera
  3. Ja, och då skrev du så här:

   Och jag vill hävda att det har startat en andra grön våg. Unga familjer flyttar ut på landet och startar (småskaligt) lantbruk eller rent av självhushållning. Anledningarna är lika många som familjer. Det kan röra sig om oro för peak oil, klimatförändringar, längtan till ett enklare (och jobbigare) liv, bättre uppväxtmiljö för barnen, survivalism etc. Eller så är det ett utfall av att den första gröna vågens barn nu själva bildar familjer, och föräldrarnas påtanden i trädgårdslandet kommer tillbaka.

   Nåt du inte nämner, och som jag vill hävda, är att "andra gröna vågen" och "flumskolan" ideologiskt sett delvis är samma andas barn, åtminstone kusiner med ett kulturellt arv från 68-rörelsens antiauktoritära inställning.

   Och det är ingen överraskning att antiauktoritära föräldrar får som placerar sina barn i antiauktoritära skolsystem (eller t o m hemskolar dem) får barn som också är antiauktoritära.

   Ergo - att vara en individualistisk grönavågare + klaga på en flumskola = ideologiskt hyckleri på högsta nivå.

   Radera
  4. Det baserar du helt på att du tror dig veta något om gröna vågares barnuppfostran idag. Antingen är du en sådan själv, och uttalar dig om din egen uppfostran av dina barn, eller så har du ingen aning.

   Radera
  5. Nej, jag baserar det på att gröna vågen m fl närbesläktade rörelser har antiauktoritära drag.

   Bekänner man sig till dem så är det alltså rimligt att man är antiauktoritär, enligt min uppfattning.

   Och då vore det ju väldigt konstigt om man uppfostrade sina barn till att bli nåt annat, eller?

   Radera
  6. Bekänner man sig till ideologi x är det nog rätt vanligt att man vill att ens barn ska bli x och uppfostrar dem till att bli x. Likaså är det väl sannolikt att man sätter dem i en skola som är x. Eller?

   Radera
  7. Flumskolan baserar sig på att lärarna är flummiga och lyder auktoriteter.

   Ska man uppfostra en individualist, så måste man inpränta eget ansvar och arbetsdisciplin. Antiflumskolan blir då "skit i vad fröken flummar om och räkna, skriv, läs, lär dig istället för att ha grupparbeten".

   Radera
  8. Det är den liberala individualismen som gör alla completely fucked up - inga gränser är ju precis vad sådana som Annie Lööf och andra nyliberaler drömmer våta drömmar om

   Radera
  9. @Cornu:

   Eget ansvar och arbetsdisciplin är ju precis vad flumskolan också försöker inpränta genom att ersätta katederundervisning med grupparbeten och "Problembaserad inlärning". Det enda problemet du egentligen har med det är att metodiken är slarvigt genomförd då, eller?

   Radera
  10. @Kuckeliku:
   Den liberala individualismen och självförsörjning på landet är ju dock bara två skott på samma ideologiska träd - båda handlar ju om att sköta sig själv och skita i andra, den ene gör det bara på landet.

   Radera
  11. Ur läroplanen från 2011, för övrigt:

   "Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet."

   Låter ungefär som Cornus resonemang. Jag vill alltså hävda att du delar ideologisk ståndpunkt med den flumskola du kritiserar?

   Radera
  12. Mm, men läroplanen är idag ett missfoster som efterfrågar lika många undervisningsformer som det finns barn ungefär. Där skolan fungerar lite grann gör den det pga att lärarna ignorerar läroplanen.
   Individualiseringen av undervisningen fick orimliga proportioner ungfär samtidigt som kravet att kunna uttrycka sig väl i skrift försvann. Där någonstans slutade lärarna bry sig om vad som stod i debilplanen.

   Radera
 7. När fyrtiotalisterna nu hjälpt fram ungdomar till ledande ställning i politiken, i byråkratin - med insikten utifrån den artikelns konstaterande - så får man ett folk utan medkänsla ty alla är "små kungabarn"...
  En effekt som kommer att slå rakt igenom hela samhället.

  SvaraRadera