Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2013-12-14 10:00

FN/Sellström: Okänt vem som använt C-stridsmedel i Syrien

Professor Åke Sellström är högste ansvarig för FN:s inspektioner i Syrien och konstaterar att C-stridsmedlet sarin användes i de omtalade C-stridsmedelsattackerna mot civila i Damaskus. Men han säger också att det inte går att säga vem som låg bakom attacken - regimen eller terroristerna.

Kort sagt är det en upprättelse för alla oss som var kritiska till krigshetsande Barack "I have a drone" Obamas krigsretorik - det finns helt enkelt inte några bevis för vem det är som var skyldig.

Vilket visar att man inte ska vara så snabb på avtryckarfingrarna när drevet går i media. Krig idag och igår handlar allt mer om att vinna media. Speciellt svensk media är som bekant ofta inkompetenta och saknar förmåga och kompetens att bedöma och värdera och skilja på information och propaganda.

Man går iaf inte i krig och bombar en sida i någon konflikt baserat på löst tyckande och mediadrev.

Det positiva i sammanhanget är åtminstone att Syrien, som ett av världens sista länder med C-stridsmedel, nu alltså gått med på att de förstörs, en process som ska vara avslutad redan 2014.

Vad som är extra pinsamt för Barack "I have a drone" Obama är att USA nu är ett av världens sex sista länder att ha kvar C-stridsmedel och säger nu att de inte kommer ha förstört dem förrän 2023. I kontrast säger sig Ryssland ha förstört sina sista C-stridsmedel senast 2020, Libyen 2016, Japan 2022. Återstår då endast Irak av de som nu skrivit på konventionen om C-stridsmedel. (Wikipedia)

Därefter återstår bara Angola, Burma, Egypten, Israel, Nordkorea och Södra Sudan, som inte ratificerat konventionen mot C-stridsmedel. Man kan notera att både Egypten och Israel anses vara länder med omfattande amerikanskt stöd.

Nåväl, Barack, Syrien kan, redan 2014. Varför kan inte USA förrän tidigast 2023? Räcker det inte med kärnvapen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Om detta kunde man läsa på Avpixlat igår-eller nån annan stans på det fria nätet.
  Om det är hat eller nyheter får andra avgöra.
  En film som visar avskjutningen har jag oxå sett -här eller där-vad vet jag.
  Kan annars rekommendera radio som kommer att granska näthatet kl 11.
  Fö förstår jag inte varför fredsmötet ligger i 24 jan 2014. Vad väntar de på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen film som visar avskjutning just det datum då en omfattande C-vapenattack inträffade. Däremot finns flera filmer som visar avskjutning av just den ammunition som undersökningen associerade med kemvapenattacken.

   Radera
  2. Jo Ben, det finns en video där gruppen Liwa al-Islam pekas ut från den aktuella kvällen.
   Men kan lika gärna vara propaganda precis som all anna info som kommer ut.
   http://whoghouta.blogspot.de/

   Radera
  3. I den skjuter de med eldrörsartilleri om jag minns rätt, medan det ju verkar ganska säkert att kemvapnen levererades med raketartilleri.

   Radera
  4. Det är den här http://whoghouta.blogspot.no/2013/09/liwa-al-islam-videos-improved-quality.html

   Men visst, skullle man göra en video för att sätta dit någon så har de ju fått med Allah Akhbar, gasmasker och den svarta salafi-flaggan.

   Radera
  5. Man kan också konstatera att FN-undersökningen visar på förekomst av hexamin, vilket bland annat innebär:
   1. Att det var ett binärt vapen
   2. Att det var utfört enligt syriska regimens recept
   3. Att det skiljer sig från t ex den amerikanska metoden att tillverka en binär projektil.

   Sen kan man så klart argumentera för att man kan blanda i diverse kemikalier som villospår. Men att killarna på videon skulle snickrat ihop en proffsig binär projektil som är ofarligt vid transport och automatiskt blandas vid avskjutning känns inte så värst troligt om man kollar den övriga tekniska nivån på hemmasnickeriet.

   Allting tyder åtminstone på att projektilerna kom från den syriska regeringens tillverkning. Vem som faktiskt laddade och sköt av däremot är så klart svårt att veta.

   Radera
 2. Jag tycker nog det var en seger för alla parter när man kom fram till en fredlig lösning att bli av med C-stridsmedlen.

  Som jag läst om förstörelsen av C-stridsmedel så är det väldigt svårt att destruera dem. Speciellt om de inte förvaras i flytande form utan sitter inmonterade i vapnen och inte är gjorda för att tas isär.

  Obama skulle nog vilja bli av med dem tidigare för det är en enorm kostnad att hantera dem.

  SvaraRadera
 3. Man kunde ju i klartext peka ut så kallad opposition med kunskaper i berörd teknik (och uppbackad med material och kanske fler kemister av Gulfstaterna och i första hand Saudi) som ansvariga, men det är nog för känsligt. Obama målade in sig i ett hörn, och färgen måste torka lite mer innan han kan ta sig ut, och då får man prata försiktigt om vem som gjort vad. Om ett år kanske kriget är över och bortglömt och då kan det komma utförligare rapporter som ingen läser.

  Södra Sudan får väl för övrigt också betraktas som en USA-skapelse i kampen mot Kina om Sudans oljeresurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha kunskaper om t ex bankrån innebär inte att man var skyldig till det senaste bankrånet, eller?

   Radera
 4. Om mediadrevet går åt åt rätt håll för den som vill bomba är det ju bra för bombaren. Men det är knappast en tillfällighet.

  SvaraRadera
 5. Ja här pekar även den gamle pulitzervinnaren Sy Hersh ut vita huset som lögnare i saken:
  http://news.yahoo.com/seymour-hersh-alleges-obama-administration-lied-syria-gas-204437397.html

  Rapporteras även att t.ex. en av Saddams giftgasexperter Ziyaad Tariq Ahmed tillbringade sommaren i Ghouta av alla ställen tillsammans med sina vänner i Jahbat Al Nusra.

  SvaraRadera
 6. ”Men han säger också att det inte går att säga vem som låg bakom attacken - regimen eller terroristerna.”

  Får han inte säga det, eller saknas det bevis?

  USA:s biträdande utrikesminister Carl Bildt var dock tidigt ute via sin blogg med att peka ut regimen som ansvarig för kemattacken i Ghouta utanför Damaskus 130821:
  http://carlbildt.wordpress.com/2013/08/23/det-hemska-i-syrien/

  ”När jag försökt att värdera den information som finns tillgänglig tycker jag att det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor natten mellan tisdagen och onsdagen genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område.”

  Denna slutsats bekräftar han i ett blogginlägg några dagar senare:
  http://carlbildt.wordpress.com/2013/08/28/bra-med-fns-sakerhetsrad/

  ”Jag har inte haft anledning att rubba de bedömningar jag tidigare redovisat här om vad som faktiskt inträffade morgontimmarna den 21 augusti.”

  Om nu Carl Bildt vill tvätta bort stämpeln att han är en simpel psyops-soldat till stöd för de al-Qaidainfiltrerade rebellerna i kriget mot Bashar Al-Assad och den kristna minoriteten i Syrien, så borde han släppa på den information, som han sitter på och som pekar ut regimens styrkor som ansvariga för kemattacken i Ghouta. Anklagelserna är ju grova, och världssamfundet inklusive professor Åke Sellström är nog idel öra i detta ämne.

  SvaraRadera