Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2013-12-11 14:11

Flera tvångsförsäljningar i Stockholmsvillaområde

I en nybyggd villaidyll i en grannkommun till Stockholm har flera tvångsförsäljningar eller exekutiva auktioner av nybyggda villor skett, eller pågår, det senaste året.


Det handlar om nybyggda ståndsmässiga villor i femmiljonersklassen, där pantbrev kan ligga 10-20% över begärt pris. Ägarna blir alltså sittande med restskulder på avsevärda belopp att betala ur egen ficka. Intressant är att det handlar om hus inom något hundratal meter från varandra, byggda ungefär samtidigt. Och nej, avslutade exekutiva auktioner finns inte ute på nätet, så försök inte hitta dem.

Som vanligt sker sådant här i tysthet. Ingen vill uppmärksamma det hela, då ingen tjänar något på personliga ekonomiska tragedier - varken mäklare, banker eller säljare. Jag länkar inte heller av samma anledning, utan nämner det bara i allmänna ordalag. 

Men det sker alltså och ytterligare några hushåll hamnar på de tysta vittnenas kyrkogård, medan alla andra slår sig för bröstet över hur de bor sig rika. 

Till de inte gör det längre.

Påminner lite om hur det var att köpa lägenhet 1992 - alla objekt till salu stod redan tomma och säljaren hade inget annat val än att sälja. Det var bara det att det inte fanns någon som ville köpa...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. "Det har hela tiden gått uppåt, ända sen Gustav Vasa" sade en mäklare i Rapport i lördags. Men han var nog inte född -92.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller 2010 - 2011 och framåt, då villapriserna fallit enligt SCB i princip hela landet sedan dess.

   Radera
  2. En riktig krasch får vi dock inte förrän folk slutar köpa Kool-Aid och slutar går på sådant skitprat.

   Radera
 2. " Som vanligt sker sådant här i tysthet. Ingen vill uppmärksamma det hela, då ingen tjänar något på personliga ekonomiska tragedier - varken mäklare, banker eller säljare. Jag länkar inte heller av samma anledning, utan nämner det bara i allmänna ordalag. "

  Dock brukar inte kronofogden bry sig mycket om sånt. De brukar annonsera på samma marknadsplatser som övriga säljare helt öppet. De skall ju trots allt se till att det betalas så bra som möjligt för tillgångarna de utmätt.

  SvaraRadera
 3. Så tyst att du saknar referenser?
  AB funkar bra!

  OT Svenskarnas förmögenhet ökar : "Skuldkvoten, hushållens skulder i förhållande till tillgångarna, sjönk till 25 procent, jämfört med 27 procent under andra kvartalet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan bemött det tramset sedan tidigare. 20% sitter på 27% av tillgångarna. Medelvärden är helt ointressanta.

   Referenser till familjetragedier och ekonomiska tragedier undviker jag att lägga ut som länkar. Vill du ha referenser kan du ringa per telefon.

   Radera
  2. Fick en aha upplevelse när Nobelpriset i ekonomi presenterades. Marknadens funktion i två olika modeller. En (Shiller) där psykologin styrde en annan där rationella beslut styrde -en perfekt marknad (Fama)
   Så funkar husmarknaden ibland. Grannhuset såldes för alltförmycket pengar till en som ville ha och som stydes av Shiller .
   Säljaren köpte annat till marknadspris.

   Radera
  3. 20% sitter på 87% ska det vara.

   Radera
  4. Kanske är så att vissa sitter med skulderna och andra sitter med fordringarna. De med skulder betalar sina räntor till fordringsägarna - det innebär att de skuldsattas skulder består medan fordringsägarens förmögenhet ökar. Resultatet av detta är att tillgångarna i förhållande till skulderna ökar (men det hjälper inte den skuldsatte i detta exemplet).

   Radera
  5. @Oppti: Finns inget Nobelpris i ekonomi.

   Radera
  6. @Axel Svensson

   Det verkar som om Nobel visste vad han gjorde när han instiftade priser till de som "hafva gjort menskligheten den största nytta", ekonomer tycktes helt enkelt inte tillhöra dessa;)

   Radera
 4. Ja...jag undrar stillsamt hur det blir framöver när hela halva snickarbranschen saknar jobb! Deras belåningsgrad lär skjuta i höjden rätt rejält på klassiskt bygg-bust-manér. En hel generation snickare m.fl som tvingas ...igen.....omskola sig.

  OT: Detta är bara början. Tänk er hur kommunen satsat alla ägg i samma korg genom att behålla de gamla anläggningarna! Att sälja t.ex Globen skulle dock ta fram väldigt stora reaförluster. Istället "hoppas" man på att Tele2-anläggningen skall betala för förlusterna som gömts längst ner i korgen. Detta är ett vansinne.

  http://www.dn.se/sthlm/stockholmarna-far-sta-for-arenans-skenande-forlust/

  Tänk er att att det är Stockholms Stad som konkurrerar med Solna Stad. Hammarby har inte råd så frågan är om de övriga har råd i längden? Djurgården mot AIK och på läktarna sitter kommunalfolket som gör en insats för sina lag med skattebetalarnas pengar. Man har dessutom mage att SKYLLA förlusterna på dålig byggplanering/genomförande. Javisst....urdåligt att leda ett byggprojekt så att man förlorar 5 årsintäkter från en av de stora kunderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops...det skulle egentligen stå "En halv generation snickare".

   Radera
 5. Bloggtips: http://10miljon40.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tecken i tiden så gott som något. Annars gillar jag gärna folk som visar att de vill något. Däremot behovet att visa upp det(så här) är en tydlig markör över något sjukt som inte har med vanligt behov av uppskattning och stolthet att göra.

   Radera
  2. Det får nog vara lite mer innehåll av intresse för att det skall vara en blogg som är värd att följa. Låter lite som en sida där författaren skryter om sin förmögenhet, men det kanske kommer mer intressanta inlägg.

   Radera