Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2013-12-11 11:23

Film: Fredrik Reinfeldt postar kommentar på Avpixlat.se

Det är fullt möjligt att registrera en annan persons e-postadress hos kommenteringstjänsten Disqus och sedan omedelbart, utan att behöva klicka på någon bekräftelselänk, kommentera via Disqus. Det betyder att ingen av Expressens och Researchgruppens utpekade individer behöver vara skyldiga, om de nu inte hade erkänt. I nedanstående film har en anonym läsare gjort detta för Fredrik Reinfeldts förmodade e-postadress.


Filmen nedan är inspelad av en bloggläsare, som får förbli anonym. Bloggläsaren använder Chrome och jag tror även att det är Windows, medan jag själv kör Safari och OSX. Som en blogg som drivs av ett allmänpublicerande bokförlag, Förlag Ängsjödal, och registrerad med ansvarig utgivare hos Myndigheten för Radio & TV, omfattas läsaren av källskydd.
Filmen visar hur läsaren registrerar Fredrik Reinfeldt och hans e-postadress hos Disqus och sedan omedelbart går in och skriver en kommentar hos Avpixlat.

Om inte Fredrik Reinfeldt framöver går in och byter lösenord, tar bort kommentar (går det?) och spärrar kontot, så kan läsaren fortsätta posta med Fredrik Reinfeldts e-postadress och Researchgruppenmetoden skulle vid en matchning mot rikspolitikers e-postadresser visa att Reinfelt kommenterar på Avpixlat.

Ska Expressen bevisa att någon postat på de svenska hatsajterna krävs alltså erkännande, för det finns rimligt tvivel över att någon annan kan nyttjat e-postadressen för registrering hos Disqus. Det kan rent av strikt hypotetiskt vara så att Expressen eller Researchgruppen själva registrerar konton med andras e-postadresser, skriver hatinlägg och sedan försöker sätta åt dessa. I de fall med politiker och privatpersoner utan allmänintresse, som än så länge hängts ut i av polisen, åklagaren, domstolen och nämndemannen Expressen har dock alla erkänt.

Att sätta efter privatpersoner och fritidspolitiker är tacksamt för lata journalister, eftersom dessa inte är mediatränade och inte har tillgång till en stab, presstjänst eller informationsavdelning som kan hantera kontakten med media åt dem. Då får man också erkännanden, trots att sådana på inget sätt gynnar personen i fråga.

Tillägg: En kommentator hävdar att detta inte stämmer, men kommentaren finns kvar om man expanderar sidans kommentarsfält, då det kommit många kommentarer efteråt. Skärmdump tagen nyss bifogas nedan. Jag har raderat övriga kommentatorers alias ur skärmdumpen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

78 kommentarer:

 1. Att sätta efter muslimer, invandrare, mörkhyade, romer och judar är tydligen tacksamt för vissa fritidspolitiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om någon vill åtgärda detta skall saken polisanmälas. Polisen kan göra husrannsakan och få ut korrekta adresser vem som registrerat namn etc, vilken mobil eller dator/bostad det gjordes från. Därefter åtal, rättegång och eventuell dom.

   Att leka sheriff som Expressen lutar åt här är farligt.

   Radera
  2. Ditt svar i andra inlägget tycks kommit bort, så jag ställer frågan här igen så den inte försvinner i nätets vindlingar:

   Vad tycker frihetsförnimmelse om timbuktus "åkessonlåt"?

   Radera
  3. Mama, du har rätt.

   kgb, skitkass!

   Radera
  4. Ja musik är ju en smaksak hur finner du den då i relation till ditt inlägg ovan om att "sätta efter"?

   Radera
  5. kgb, Timbuktus riktiga namn är sedan länge välkänt om det är vad du fiskar efter?

   Radera
  6. Nej jag är intresserad av din åsikt om frasen "dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång" är OK enligt dig eller om den är likvärdig det du menar med "att sätta efter" ovan, eller vad du i övrigt anser.

   Radera
  7. Jag anser att man som näthatare till viss del är medskyldig när en galning som Breivik omsätter deras ord till handling. Det gäller naturligtvis oavsett ideologi. Det är naturligtvis inte helt lätt att lagföra den typen av hets, vilket Cornu gillar att påpeka, men det innebär inte att symbiosen inte existerar. Därmed tycker jag att de som driver detta näthat också ska stå för det, speciellt om de är folkvalda politiker. Man kan liksom inte bara stå och heja på när en tjej blir våldtagen och sedan avsäga sig att ansvar.

   Radera
  8. Våldsvänstern är väl mer aktiva än våldshögern, ändå fokuserar man på våldshögern som anstiftare till allt möjligt.

   Europols statistik över terrordåd i europa talar också sitt tydliga språk, även om man bortser från separatister (vilka, hör och häpna, till stor del är vänsterextremister) så dominerar vänstern stort.

   Att högerextremister således tycks ventilera sina åsikter på nätet istället för att bruka våld är i sammanhanget väldigt mycket trevligare.

   Men förr eller senare kommer det här få sitt bakslag. 70-talet var fullt av vänsterdårar som använde våld, Badher-Meinhof m.fl. Antagligen ett resultat av viss förföljelse av kommunister på 50-60-talen. Resultatet av dagens debattklimat kommer sannolikt leda till motsvarande utveckling för högerdårar.

   Den gemensamma nämnaren är ju bristen på respekt för andras åsikter, särskilt när dessa går stick i stäv med sin egen. Vänstern är inte ett dugg bättre än högern, kanske snarare tvärtom.

   Radera
  9. Aschberg tycker att det ligger i allmänhetens intresse att veta vilka avpixlat-kommentatorerna Tjock-Elvis och bajs-olle är. Tragiskt.

   Radera
  10. Frihetsförnimmelse

   Då har du därmed erkänt dig medskyldig till galenkvinnan som kastade tårta i Åkessons ansikte. På samma sätt har du nu delansvar för om någon av de nyss utpekade privatpersonerna får besök av AFA. Eller tänkte du att det bara skulle gälla andra?

   Radera

 2. FN:s definition av rasism,

  ”...varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.”

  Att förolämpa, ringakta och/eller skriva korkade inlägg om enskilda personer eller grupper är inte rasism, detta får man tåla i ett land som säger sig ha yttrandefrihet och demokrati.

  Att kritisera eller förolämpa en religion eller ideologi är inte rasism!
  Att kritisera eller förolämpa andra kulturers kulturyttringar är inte rasism!
  Att kritisera eller förolämpa svensk invandringspolitik eller dess företrädare är inte rasism!
  Att vilja minska eller helt stoppa invandringen till Sverige är inte rasism!
  Att vilja utvisa illegala invandrare är inte rasism!

  ”Rasism förekommer från majoritetsbefolkningen mot minoriteter, från minoriteter mot majoriteten och mellan minoriteter.”

  Exempel på rasism enligt FN:s definition: Att ge invandrare subventionerade arbeten och företräde framför svenska arbetare på den svenska arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det nu har med inlägget att göra. Jag diskuterar inte rasism här och det behöver du inte göra heller. Det uttrycks varierande grader av hat på de berörda sajterna, så hatsajter är ett bra begrepp. De är dock inte de enda hatsajterna och även vänstern har sina hatsajter.

   Radera
  2. Kan så vara men Avpixlat och andra liknade siter beskrivs som rasistiska, främlingsfientliga hat sidor vilket jag anser är felaktigt. Dessa sidor är helt enkelt starkt samhällskritiska och på goda grunder.

   Beträffande ordet rasism så kanske du kunde starta en tråd och försöka få fram den svenska definitionen av detta politiska och ideologiska slagträ.

   Beträffande svensk journalistik så mår jag bara illa.

   Radera
  3. Jag har, om du följer bloggen sedan tidigare, för ungefär ett år sedan beslutat att främst använda ordet "folkhemsfundamentalism" om det som pågår. Trots allt verkar dessa individer längta tillbaka till folkhemmet innan invandringen.

   Radera
  4. Det framgår väl ganska tydligt när man går in på sidorna att de är rasistiska och främlingsfientliga? Man måste nog vara rasist själv för att inte se det.

   Radera
  5. @Frihetsförnimmelse

   Nej, du gör en alltför grov generalisering. Du kommer att hitta ett antal "rasistiska och främlingsfientliga" uttalanden på dessa sajter. Hur många sådana du hittar beror på din definition av "rasistiska och främlingsfientliga". Däremot så är många uttalanden även tydligt inte "rasistiska och främlingsfientliga".

   Gör dig själv en tjänst och sluta att kategorisera människor som något entydigt. Du beter dig själv på ett liknande sätt som de du utmålar som rasister i den här frågan - du överförenklar och klumpar ihop folk.

   Och nej, man måste inte vara "rasist själv för att inte se det". Om man inte har en väldigt bred definition av rasism. Men i så fall kan man lika gärna använda en lika bred definition av censurivrare och hävda att du är en censurivrare som är emot åsiktsfrihet.

   Radera
 3. Det demokratiska underskottet blir bara större och större. I kölvattnet av NSA och FRA:s massavlyssning av allt och alla ägnar sig nu även media och journalister sig åt att kartlägga, åsiktsregistrera och föra personregister över människor. Är det medias och journalisters uppgift?

  Vilka blir det nästa gång som hängs ut? Bögar? Vänsterpartister? Vävstolsfetischister? Veganer? osv osv.

  Nästa gång det knackar på dörren kan det vara din dörr. Nästa gång kanske det inte är en normalbegåvad reporter från en kvällstidning. Nästa gång kan det vara inrikestrupperna som efter att ha kartlagt ditt liv beslutat att du utgör en samhällsfara och väljer att plocka in dig, trots att du påstår dig ha rent mjöl i påsen...

  Det nu Expressen sysslar med och vad de tror är en samhällsgärning kommer tyvärr slå tillbaka mot dem och alla oss andra. SD blir stärkta av detta och då kommer den obehagliga frågeställningen upp om det är medias avsikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag måste för ovanlighetens skull hålla med dig, Peter Madison. Handen på det.

   Radera
  2. I juletider ska vi vara snälla! ;)

   Radera
  3. Tycker det är lite sådär när det omfattande register som ligger till grund för expressens arbete är ihopknåpat att Researchgruppen som har täta band med AFA och antagligen har ledande personer som är medlemmar.

   Känns mer tvivelaktigt än FRA.

   Radera
 4. Personerna bakom dessa avslöjanden är inga korgossar-tvärt om.
  Undrar om Expressen vet vem de spelar med?
  Denna var däremot komisk-samma person som står som ansvarig utgivare är -fullt sökbar-författare till denna artikel som handlar om-det olämpliga och åtalbara! att hänga ut anonyma på nätet:
  http://arbetaren.se/artiklar/sapo-hangde-ut-kallor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid behov hänger de ut dem med. Den hand som föder har friheten att göra som den vill.

   Radera
 5. I det här landet verkar det vara ok att som politiker kunna bränna bort stora summor på "investeringar", projekt, fester mm. Journalisterna verkar inte bry sig att hänga ut politiker som sysslar med sånt. Men om en politiker kommenterar på en "högerextremistisk" sida, då ska den personen hängas ut i media och offentlig skämmas för sina gärningar.

  Om det är någon som ska hängas ut i det här landet så är det de sk journalisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, makthavarna bör hängas ut för alla de felaktiga beslut de tar och hur de festar upp våra skattepengar. Det är journalisternas jobb. När journalister istället hänger ut privatpersoner, som inte ens är fällda eller ens åtalade för brott, så är de inte längre journalister i mina ögon.

   Radera
  2. Om inte journalisterna ska avslöja att våra SD-politiker publicerar nazistiska texter, vem ska då göra det?

   Radera
  3. Du har missat att Expressen hängt ut en 67-årig pensionerad forskare, en 48-årig mellanchef och en 51-årig åkare, med namn, bild och film? Detta är privatpersoner, och de är inte ens dömda för brott.

   Radera
  4. Frihetsförnimmelse, det är, som jag hoppas, dig ganska bekant att det numera är svårt för de som tidigare uttalat national-socialistiska sympatier att få förtroendeposter i Sverige. Men om de gör det tycker uppenbarligen att dessa skall "hängas ut". Hur tycker du man skall förhålla sig till de som uttalat eller fortfarande uttalar, international-socialistiska, kommunistiska, maoistiska, leninistiska, trotskistiska eller liknande sympatier? I åtanke de brott dessa ideologiers företrädare utfört eller uppmuntrat till.

   Hur tycker du man skall förhålla sig till att musikgruppen Dr Kosmos i några minuter skanderar "Kapitalist nu skall du dö!" på en öppen konsert i på Heden i Göteborg? Är det godtagbart eller rent av att uppmuntra, eller är det hets mot en grupp?

   Radera
  5. Reserchgruppen hänger därtill ut alla med namn och personupgifter på ett öppet skamligt sätt:
   Rut-85 år gammal .. 8 inlägg boende.. osv
   Ett klick bort och mobben kan ta vid!
   http://avkodat.research.nu/2013/12/10/avpixla-avpixlat/

   Radera
  6. Jag tycker att det är illa att propagera för våld oavsett sammanhang eller offer. Det kanske är lite mer illa att sparka neråt (invandrarbarn och handikappade) än uppåt (högavlönade partiledare som profiterar på främlingshat), men skillnaden är inte så stor.

   Radera
  7. Det är lite komiskt att försöka utmåla näthatarna som offer. Var det synd om Adolf också?

   Radera
  8. Du likställer alltså en 67-årig pensionär med Adolf Hitler?

   Radera
  9. För den som kan sina datorer så finns det sökmotorer som kopplar ihop oskyldiga uppgifter från olika källor till ett nät där identitet och allt kan fås fram från ett antal trådar. Sen går det att via facebook sprida allt till alla vänner.
   Inkontinensskyddssiten skall aldrig mer besökas!

   Radera
  10. Näthatare eller besökare på div siter -ser du ingen skillnad?
   Även du skriver ju här-tar du ansvar för vad jag skriver då?

   Radera
  11. Frihetsförnimmelse var det ställt till!
   Läs på vad som utmärker en rasist-och du rodnar-hoppas jag!

   Radera
  12. @förnimmelse
   jag håller inte koll på vad som skrivs i kvällspressen....men har man på expressen publicerat inlägg från avpixlat där påhopp gjorts mot handikappade?

   Radera
  13. Nej en person som sympatiserar med Adolf Hitler är naturligtvis inte att likställa med Adolf Hitler och det skrev jag inte heller. Min retoriska fråga var att om man nu ska stoppa näthatarna i offer-facket bara för att deras namn kopplas ihop med deras egna texter så är ju frågan hur stort offer-facket ska vara? Adolf är en ytterlighet, men någonstans blir man medskyldig till ondskefulla handlingar om man propagerar för ondskan.

   Radera
  14. Finner det rätt intressant att alla vänsterextremister mer eller mindre förutsätter att alla högerextremister sympatiserar med Adolf Hitler.

   Däremot är det inte den egna självkritiken på topp, då man i VPKs partilokaler så sent som för iaf 10 år sedan stoltserade med porträtt av Stalin.

   Stalin sägs ha stått bakom avrättningarna av ca 20 miljoner människor under sitt styre (viss påstår dock att det kan ha varit så många som 60 miljoner).

   Hitler avrättade ungefär 11 miljoner.

   Hitler hatad, Stalin hyllad.

   Jojo...

   Radera
 6. Håll er till ämnet.

  Artikeln påpekar att dels Aschberg för nöjesjournalistik och saknar faktagranskning som en riktig journalist skulle göra.

  Andra påpekandet är att det är fullt möjligt att reasearchgruppen, med uttalat anarkistisk och marxistisk ideologi, kan ha fört kontrapolitiskt agerande för att få fram sin agenda, genom att t.ex. låtsas vara andra politiker, kom ihåg, en viss sannolikhet för detta kan finnas.

  Sådant agerande mot privatpersoner ska aldrig accepteras i en demokratisk stat och det är väl bara att gratulera anarkisterna och marxisterna som har fått fram politisk aktion mot privatpersoner genom media som Expressen och TV3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Expressen kommer att granska dem oxå.
   Här finns nyhetskällor att ösa ur fram till sommarens grillsäsong.
   Vad sägs om -äh- skall inte sänka mig till Expressens nivå!

   Radera
 7. Det som visas i filmen fungerar i själva verket inte, kommentarer på Disqus är dolda tills man har verifierat epostadressen till sitt konto. Däremot visas din kommentar som postad för dig en kort stund, antar att det är därför filmen är klippt på slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstaget fredde gjorde var således att ange regeringen.se som adress.
   Föreslår @home.com eller nåt

   Radera
  2. Det funkar visst.

   Gå till avpixlat och till artikeln. Den är fortfarande kvar.

   FreddeReinfeldt • för 4 timmar sedan −
   Tjolahopp! Fredde här. Hoppas allt är cool.
   7 •Svara•Dela ›

   Radera
  3. Fungerar visst. Klistrat in skärmdump ovan. Du måste expandera kommentarerna, då kommentaren inte längre syns på "första sidan".

   Radera
  4. Så, slutsatsen är att trolljägarna har inga bevis för nånting så länge inte folk som blir kontaktade själva erkänner att de skrivit kommentarerna.

   Radera
  5. Ok, jag provade just detta på avpixlat, och det fungerar mycket riktigt, ursäkta misstaget. Jag provade även att API-svaret från disques innehåller eposthashen trots att kontot inte är verifierat eller har en gravatar.

   Mitt misstag berodde på att jag fastnade i moderationskön, så det såg ut precs som det gör när verifikation är påslaget. Disqus har även ett faq om problemet: http://help.disqus.com/customer/portal/articles/466225-is-someone-else-posting-using-my-account

   Radera
  6. Disqus hävdar att de tagit bort eposthashen. Men den är alltså kvar?

   Radera
  7. Lustigt nog anger även disqus-apit "isAnonymous":false även på overifierade konton, vilket inte verkar stämma med deras dokumentation.

   Radera
  8. Den är kvar, fick just det här svaret från API:t
   {
   "response": {
   "avatar": {
   "large": {
   "cache": "//a.disquscdn.com/uploads/users/8543/6724/avatar92.jpg?1386748387",
   "permalink": "http://disqus.com/api/users/avatars/FreddeReinfeldt.jpg"
   },
   "cache": "//a.disquscdn.com/uploads/users/8543/6724/avatar92.jpg?1386748387",
   "permalink": "http://disqus.com/api/users/avatars/FreddeReinfeldt.jpg",
   "isCustom": false,
   "small": {
   "cache": "//a.disquscdn.com/uploads/users/8543/6724/avatar32.jpg?1386748387",
   "permalink": "http://disqus.com/api/users/avatars/FreddeReinfeldt.jpg"
   }
   },
   "id": "85436724",
   "isAnonymous": false,
   "isPrimary": true,
   "rep": 1.233104,
   "joinedAt": "2013-12-11T07:52:18",
   "url": "",
   "emailHash": "cbf5b38b90e95690092f7141dd27a2a5",
   "name": "FreddeReinfeldt",
   "about": "",
   "numFollowers": 0,
   "username": "FreddeReinfeldt",
   "numFollowing": 0,
   "connections": {},
   "numPosts": 1,
   "reputation": 1.233104,
   "location": "",
   "profileUrl": "http://disqus.com/FreddeReinfeldt/",
   "isPrivate": false,
   "numLikesReceived": 10
   },
   "code": 0
   }

   Radera
  9. Från http://www.miraclesalad.com/webtools/md5.php:

   MD5-hash för [email protected] - cbf5b38b90e95690092f7141dd27a2a5

   Radera
  10. @Cornu

   "Disqus hävdar att de tagit bort eposthashen. Men den är alltså kvar?"

   De hävdar väl också att isAnonymous skall vara true ifall mailen inte är verifierad?

   Av detta kan man lära att ifall någon på nätet säger något så betyder inte det nödvändigtvis att det är så. Att någon säger att de uppgifter du matar in är säkra betyder inte att de är det.

   Som följd av detta så krävs det att man litar på den man lämnar ut sina uppgifter till för att kunna förvänta sig att de används på det sätt som påstås. Man bör då fråga sig ifall man litar på disqus inc (för det är väl dem som man skickat infon till), men man bör också fråga sig hur mycket man litar på en anonym site som avpixlat i den mån man skickar sina personuppgifter till dem.

   Radera
 8. @Frihetsförnimmelse:

  "Det är väl ingen skam att få stå för det man skriver?"

  Bra. Vad har du för namn och adress? Du måste ju stå för det du skriver?

  Återanvände Ben Dovers kommentar eftersom du ännu inte svarat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen näthatare så jag har rätt att vara anonym. ;)

   Radera
  2. @Frihetsförnimmelse

   Men var det inte du som förespråkade att använda våld mot folk som har "fel" åsikter? Frågan är vad som skall klassas som näthat.

   Kan det vara så enkelt att de som har "rätt" åsikter skall ånjuta större rättigheter än de som råkar ha "fel" åsikter? Dvs helt enkelt en åsiktsfrihet och yttrandefrihet sålänge man har "rätt" åsikter.

   Radera
  3. @Frihetsförnimmelse

   Jo, du är en näthatare enligt den föga generösa definition på censurivrare jag använde. Du hatar de som inte tycker som du och vill åsiktsregistrera, censurera och förfölja dessa. Alltså har du inte rätt att vara anonym. Så vad heter du och var bor du?

   Radera
  4. Frihetsförnimmelse.
   Du kan mycket väl vara klassad som något du inte står för.
   Enligt den efterforskning som gjorts på avpixla avpixlat så kan du inte utesluta det!
   De har nämligen enbart registrerat och identifierat dem som skriver där.

   Radera
  5. Frihetsförnimmelse är en totalitär mörkerman, eftersom han inte tillerkänner alla samma rättigheter utan avskiljer oliktänkande. Precis som en rasist alltså.

   Radera
  6. Men skriver verkligen alla precis vad de tycker? Och de korta meddelanden som man oftast har till godo medger sällan nyanserade diskussioner. Jag skriver då verkligen inte alltid vad jag tycker. De som är nära nätpolare till mig skriver också precis vad som helst. Ibland är det hemskt roligt att reta folk.

   Radera
 9. Så j-vla duktiga är inte Researchgruppen. De har knutit min Disqussignatur till en helt annan ort i Sverige... och de har fel på ca 80% på antalet kommentarer. Blir nästan lite ledsen i ögat :'/

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Trisse Bult

   Har du skrivit något som kommer på "trolljägarna"? Isf kan det vara intressant ifall de letar upp någon helt o"skyldig" och hänger ut i TV...

   Radera
  2. Gissningsvis har de så dåligt "bevisläge" att de sökt upp folk och publicerat de som faktiskt bekräftat att de ligger bakom signaturen.

   Skulle man blåneka istället så finns ju inga säkra bevis, vilket ju syns i Cornus inlägg.

   Således - är det nån som blir kontaktad av trolljakten, spela bara dum och neka konsekvent.

   Har de bara en (obekräftad) e-postadress och ett Disqus-ID så är nog risken för stor att de åker på ärekränkning eller nåt sånt, och det vet de nog själva.

   Radera
  3. Är det inte möjligt att den här uthängningen är ett förtalsbrott, förresten?

   Radera
  4. @Ben Dover

   Å andra sidan brukar ju varken "Uppdrag Granskning" och "Fuskbyggarna" få ut ett verkligt erkännande av de som de hänger ut. Frågan är ifall "Trolljägarna" tänker nöja sig med ett nekande eller om folk kommer hängas ut ändå?

   Aschberg har ju trots allt visat prov på att konsekvenser för honom inte utgör ett hinder. Det var ju någon som hänvisade till något scoop som gick snett och kostade miljontals kronor, dvs att han riskerar bli ställd till svars kanske inte är något som avskräcker.

   Radera
  5. Sant. Det kanske räcker att låta den uthängde komma till tals på nåt sätt.

   Hade jag riskerat att hängas ut hade jag först blånekat och hade de hängt ut mig ändå hade jag nog åtminstone undersökt möjligheterna att gå till domstol.

   Radera
 10. Expo, som är urmodern bakom denna så kallade granskning, finansieras med bland annat stöd från Kulturrådet, donationer från organisationer (vilka i sin tur kan ha statligt eller kommunalt stöd), samt donationer från privatpersoner. Med 16 anställda och kostnader för lokaler mm krävs ganska mycket pengar för att ägna sig åt den personförföljelse, som deras granskning är.

  Churchill sa en gång att: "morgondagens fascister kommer att kalla sig anti-fascister".

  Han kunde inte få mer rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar fett som fan att ha agent-lekstuga på bidrag. De har ordnat det bra för sig.

   Radera
 11. Oavsett så har avpixlat fått många nya läsare. Jag är en av dom. Har svårt att se det förskräckliga med sidan. Kritisk mot svensk invandrarpolitik. Kritisk mot gammelmedia. En del mindre bra kommentarer. Fast frågan är om dom inte nu kommer att minska. Folk kommer troligen tänka efter lite extra på vad dom skriver. Vilket kanske är det som ändå är bra med denna historia. Kanske kan Expo få hjälp från FRA så dom även kan få avlyssning från mobilnätet. Finns säkert mycket hemska saker som nämns där.
  Denna sak luktar ruttet oavsett vad man för övrigt tycker. Långt ifrån den gamla devisen. Jag hatar dina åsikter men kan gå i döden för att du ska få uttrycka dom.

  SvaraRadera
 12. Fortroendevalda har ingen ratt till asiktshemlighet. Folk maste veta ifall den de rostar pa tror att staten medvetet sprider AIDS-smitta osv.

  Du far aviseringar till din mail nar nagon svarat pa dina kommentarer. Att skriva 1000-tals kommentarer med nagon annans mailadress funkar alltsa knappast eftersom den personen skulle upptackt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast de som hängdes ut idag var inte förtroendevalda, de var bara privatpersoner.

   Radera
  2. @Jon W

   Dock finns det en möjlighet att låta bli att dela medsig av sina innersta åsikter. Det finns knappast laglig möjlighet (kanske går rent tekniskt dock) att scanna individers hjärnor och läsa ut vad de egentligen tycker.

   Sen när det gäller aviseringar så har iaf jag aldrig fått någon (eller var det inte disqus som jag använde kanske?). Dock finns det något som heter spamfilter och andra filter som kan filtrera bort massa mail som man inte vill lägga tid på - det är inte orimligt att en offentlig person får så mycket mail att deras sekreterare sorterar bort allt skräp.

   Radera
  3. Tillägg: sen om personen upptäcker det så krävs ju att personen skall veta vad han kan göra åt det för att hindra postningarna, ta bort dem eller någon annan åtgärd.

   Radera
  4. Boken Orwell 1984 börjar bli grymt nära sanningen. Tanken är visserligen fri. Men hur fri är den egentligen. En fri tanke kräver fri information får vi det eller blir vi styrda.

   Radera
  5. Varför inte det? Du ser vad en person GÖR, då vet du vad han tycker.

   Radera
  6. @Lotta Trouble

   Men då är du inskränkt till att observera de delar av personens åsikter som avspeglas i hans agerande. Hur de agerar väljer de dessutom själva så vilka delar av åsikterna som skall vara hemliga är helt i var och ens kontroll.

   Eftersom det knappast är rimligt att vidta övergrepp för att tvinga fram folks åsikter så föreligger rätt till åsiktshemlighet - även för förtroendevalda.

   Radera
 13. Snackade med en politiskt aktiv på vänsterkanten som ansåg att det handlar att makten vill få alla som kan uppfattas som dissidenter att hålla käft. Exempelvis i Palestinafrågan.

  Så även om budskapet var gott (Sd-politiker med brallorna nere) så är inte budbäraren nödvändigtvis en vän. Gjort är gjort.

  Expressen får väl lite mer klick i några dagar men frågan om det var värt att förstöra varumärket Bonnier för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som slog mig var med tanke på luckan i bevisföringen som inlägget visar: det skulle också kunna vara så att researchgruppen (vars syfte kan vara att tysta folk med "fel" åsikt) riggat just SD-politikers inlägg och därmed gett "legitimitet" för tillgreppet. Det är ju ganska känt att politiker inte alltid går i försvar utan ibland väljer att avgå istället - en avgång kan därmed tas som belägg för "legitimiteten" i det hela, men även avstängningar.

   Samma dag som expressen gjorde detta tilltag hade tydligen DN ett upprop för demokrati och mot övervakning på nätet. Snygg timing - jag såg dock ingen inblandad journalist som skrivit under upropet, men det skulle kunna vara läge att kolla upp de som skrivit under det ifall de lever som de lär.

   Radera
 14. Jag antar att de som förespråkar en inskränkt yttrandefrihet och ser det som OK att man sätter efter "feltänkande" som yttrar sig även gillar detta...

  SvaraRadera
 15. Någon tänker på George Orwells "1984", men när jag läser kommentarerna så far mina tankar snarare iväg till boken "Animal Farm" där vissa djur var "mer jämlika än andra".
  Att det skulle vara mer ok att trakassera anhängare av ett politiskt system än anhängare av ett annat är en skrämmande tanke, Den som tänker på det sättet hamnar, oavsett vilken politisk färg denne bekänner sig till, i fascist-facket enligt min mening.
  I en sann demokrati behöver vi inte vara rädda för varken stalinister eller nazister.

  SvaraRadera