Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2013-12-02 11:35

Den nya människan - egna barn och andras ungar

Debutanten Boel Bermanns svenska science-fictionrysardystopi Den nya människan (Kalla Kulor, Danskt band 205 sidor - Adlibris 188:-, Bokus 186:-, CDON 120:-, Bokia 181:-, SF-Bokhandeln 149:-) är en mästerligt kraftfull stilistisk, men alldeles för kort, debut. En utmärkt julklapp för den som älskar riktig science fiction, dvs böcker som får dig att tänka om... Men ge den inte till gravida, par under fertilitetsbehandling eller nyförlösta lyckliga småbarnsföräldrar.Goda rysartroper bygger på vår vardagliga fruktan. Dr Jekyll & Mr Hyde handlar om den mänskliga dubbelnaturen och att bakom den snällaste fasad eller de lugnaste vatten kan ondskan dölja sig. Varulvar utgår från det djuriska vansinne som kanske döljs inom någon du känner, rent av älskar. Vampyrer är en allegori om hur överklassen bokstavligen suger livet ur massorna och lever på deras arbete och blod. Förr var vampyrer adeln, en moderniserad vampyr torde hittas som bankdirektör någonstans. Zombies är fruktan för de dumma medmänniskorna och borgarens mardröm att folkmassorna reser sig och att alla andra är så himla dumma i huvudet. Men alldeles för många.

Och att låta till synes oskyldiga och oskuldsfulla barn vara monster handlar om alla föräldrars fruktan för vad deras älskade telning ska växa upp till.

Här ligger Bermanns anslag perfekt. Samtidigt låter hon rysligheterna som huvudpersonen, som arbetande i datorspelsindustrin väldigt mycket liknar Bermann själv, upplever mestadels utspela sig i periferin, lämnandes det värsta till läsarens alldeles för goda fantasi. När väl våldet skildras direkt blir det snabbt, blodigt och brutalt.

Den nya människan handlar om hur det 2014 slutar födas barn i världen. När barn åter börjar födas är de minst sagt annorlunda. Det är en berättelse om fruktan för barn och föräldraskap, men också en berättelse om en mors ovillkorliga kärlek till sitt barn och hur långt man är beredd att gå för någon man älskar. Egna barn och andras ungar.

Bermann har sin alldeles egna stilism. Boken är en kombination av nyhetsrapporter, utdrag ur forskningsrapporter, kombinerat med bokens kvinnliga berättares egna upplevelser. Formen tilltalar mig som författare, och ses t ex hos Justin Cronin, även om Bermann i berättandet håller en unikt egen stil.
Photoshoot för nya bokens FB-sida
i helgen. En av bilderna ovan.
Helt rätt känsla för de passager
i boken som detta foto skildrar.
Fyrtioen personer har nu hittat
till S*********ts FB-sida.

Nu väntar jag bara på Bermanns nästa bok, som enligt uppgift från författaren riskerar ligga närmare min egen nästa bok och kanske är ännu mer intressant för bloggens läsare.

Så när säljs film- eller TV-rättigheterna? Med små medel skulle boken lämpa sig utmärkt för skärm eller duk, även om Bermann inkluderar internationella miljöskildringar från ett framtida Stockholm, Frankrike, Berlin eller Indien.

Dock är boken på tok för kort och sträckläses ut på en dag eller två nätter. Kortheten är också bokens enda brist. Vi vill läsa mer nästa gång, Boel! 

Den nya människan hittar ni hos Adlibris för 188:-Bokus för 186:-CDON för 120:-Bokia för 181:- och hos SF-Bokhandeln för 149:-. En perfekt julklapp till den som redan har barn med några år på nacken eller inte vill skaffa barn. Ge den inte till barnlösa par under fertilitetsbehandling, gravida eller småbarnsföräldrar. Kan leda till dålig stämning i julhelgen.


Bokrelaterat så ger nu Bonnier/MIX-förlagförfattaren Åsa Schwarz-Ahlin bort sin rysar chic-lit Lust gratis via iTunes under en högst begränsad tid. Obehaglig läsning. Laddas ner på iTunes. Läs mer om det på Schwarz-Ahlins blogg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

  1. Den här har glidit under min radar! Tusen tack för tipset Cornu!

    SvaraRadera
  2. Jag har hört talas om den här, blir nog ett köp. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera
  3. Ämnet har varit uppe i branschen förr....

    SvaraRadera