Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2013-12-14 07:02

Bloggranne kallas hatblogg av Aftonbladet

Min (s)ocialdemokratiska bloggranne Johan Westerholm med bloggen Mitt i steget målas nu ut som en rasistisk hatblogg av Aftonbladet. Alla dammluckor är nu öppna efter att Expressen visat vägen och satt agendan och vem som sköljs bort i kvällstidningarnas hetsjakt mot det fria ordet spelar inte längre någon roll. Tillägg: Aftonbladet har korrigerat och bett om ursäkt, se nederst.


Johan Westerholm har valt att ta debatten mot rasism och främlingsfientlighet öppet, och diskuterar även hur (s)ocialdemokraterna kan vända trenden att allt fler väljare går över till (sd). Förra valet 5%. Nästa val 10%, om fyra år sitter (sd) med 20%. En dubbling till och de har 40% av rösterna 2022. Men ingen debatt får tydligen föras, inte ens mot (sd). Eftersom Johan Westerholm låtit bloggkommentarer från riksdagsledamoten Stellan Bojerud (sd) stå kvar har han stämplats som rasist och hatbloggare.

Till skillnad mot Aftonbladet vet jag vad Johan Westerholm driver för blogg. Välinitierat och analytiskt, med högt i tak och stort engagemang från Johans sida. Det är också därför jag har valt honom till att vara socialdemokratisk representant i min blogglista nedan. Tillägg: Alla likheter mellan Johan Westerholm och statsminister Anders Österö i min roman Midsommargryning är förstås en ren slump. De har ju inte ens samma namn.

Jag är stolt över att ha Johan Westerholm och Mitt i steget som bloggranne - vi står bägge på varandras blogglistor, och jag har även skrivit en debattartikel tillsammans med Johan hos SVT Debatt. Alla som känner Johan det minsta vet att Aftonbladet har gjort bort sig här.

Stå på dig Johan. Att kalla Mitt i steget för en hatblogg är ett solklart fall av juridiskt förtal. Fredagen har kanske varit en av de värre dagarna i Johans liv, där han behövt hantera anklagelserna om rasism och hatbloggande i sitt privata liv.


En reflektion här kan vara att Aftonbladet och Expressen nu hittat ett sätt att bekämpa nya sociala medier, som allt mer konkurrerar med gammelmedia, som går allt sämre och får allt större problem. Bara att måla ut bloggar som hatbloggar.

Dammluckorna är som sagt öppna. Vem som helst kan hamna i vägen, och kanske har det varit Expressens och nu även Aftonbladets avsikt från början. Pastor Niemöller hade så rätt. Först sätter de efter Avpixlat, sedan sätter de efter Johan Westerholm och sedan sätter de efter dig. Till slut finns bara Aftonbladet och Expressen kvar.

Kom ihåg att Avpixlat mfl sajter ligger i topp bland sajter besökta av svenska journalister och media. Kanske borde Aftonbladet och Expressen granska sina egna medarbetare istället...

Jag som hade tänkt slippa allt det här och skriva om huvudämnen istället för att lägga ännu mer tid för att försvara folks rätt till privatliv och fri debatt. På sina egna sajter.

Tillägg: Aftonbladet har bett om ursäkt och korrigerat artikeln, som dock låg ute en bra stund innan detta skedde. 

Ansvarig utgivare Jan Helin på Twitter:
"Mitt i steget är självklart ingen hatsajt. Rubriken var fel. Den är rättad. Ber härmed utan förbehåll @johanwesterholm om ursäkt för detta."
Aftonbladetjournalisten Jonathan Jeppson, som skrev artikeln har också bett om ursäkt, inklusive i en kommentar på denna blogg, som citeras nedan.
"Självklart är inte Mitt i Steget en hatsajt. Det var en miss i en faktarubrik under vilken Johans blogg också råkade hamna. Det har inte gått i tryck i papperstidning, utan låg enbart som ett sidofakta på nätet. Vi ändrade så fort vi blev uppmärksammade på misstaget. Vi har gått ut med en rättelse på sajten. Vi ber förbehållslöst Johan Westerholm om ursäkt. Jonathan Jeppsson, Aftonbladet."
Man har också kontaktat Johan Westerholm via åtminstone mail, men om han ens sitter vid datorn idag, eller för den delen svarar i telefon, låter jag vara osagt. 

Aftonbladet medger alltså förbehållslöst att de gjort fel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

90 kommentarer:

 1. Han kan kanske finna lite tröst i axiomet "All reklam är bra reklam"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte just säga detsamma...

   Radera
 2. Det här är oerhört allvarligt. Ett scenario nog ingen höll som realistiskt till helt nyligen. Kanske det kan ha något gott med sig. Kanske människor behöver få sina grundläggande demokratiska rättigheter hotade i grunden då och då för att inte tappa perspektivet och korrumperas i vardagslunken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg att det var realistiskt och faktiskt förekommande redan för över tio år sedan denna sidan var tydligen uthängd för att vara en hatsida redan år 2000 - bara för att man på ett nyktert sätt försöker analysera NSDAP's partiprogram.

   Radera
 3. Extrema vänstern, extrema högern, extrema islam etc har alltid en del gemensamt.

  För att kunna motivera våldsanvändning och utomparlamentariska metoder såväl som att skapa sammanhållning i gruppen, måste man utmåla världen som en illvillig och korrupt plats. Nazisten ser judebankirer i varenda buske, osv. Annars skulle man aldrig kunna motivera sina fotsoldater.

  Att killarna i Researchgruppen nått medelålderna men fortfarande har den typ av världsbild som är avsedd att rekrytera politiskt naiva 15-åringar är närmast roande. Jättebäbisar precis som Klas Lund.

  Att de får komma till tals i våra media däremot visar på ett avgrundsdåligt omdöme hos media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mellan extremisterna och media, speciellt sensations(ex)pressen, är väl att media gör vad som helst för att få in lite kulor. D.v.s. de vänder kappan efter vinden och hjälper till att blåsa så länge det inte strider mot journalisternas egen övertygelse. Och här kunde man kanske önska sig att de lade sin övertygelse åt sidan och hade något annat externt rättesnöre. T.ex. FNs deklaration om mänskliga rättigheter, eller åtminstone sunt förnuft och eftertanke.

   Radera
 4. Det finns bara ett sätt att markera att det får vara nog nu, och det är att bojkotta kvällstidningarna .. åtminstone för en tid. Sänkta intäkter är det enda språk som kan hejda den här lavinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis Anybody. Nu är det bojkott som gäller! Hoppas du har det bra.

   Radera
  2. Jag får skynda mig att börja köpa kvällstidningar igen, så jag kan påbörja en kännbar bojkott.

   Radera
 5. Men Johan Westerholm fogar sig lydigt. Han lovar att ´´tagga ner´´ och stämmer in i drevet mot Stellan Bojerud som tillvitas hysa ´´rasbiologiska vanföreställningar´´.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utpekningen av honom på Aftonbladet drabbade hans privatliv. Värre än vad som står på bloggen, så lugna ner dig lite.

   Johan håller på inget sätt med Stellan Bojerud, men har hans kommentarer låtit stå kvar då de inte passerat gränsen till vad som är lagligt. Att inte radera lagliga kommentarer är inte att hålla med, däremot att anse att en öppen debatt och att ta en debatt är rätt väg.

   Radera
  2. Johan överväger för övrigt seriöst att lägga ner bloggen, omgående.

   Radera
  3. En röst som tystnar är en seger för antirasisterna.
   Antirasister som själv sätter upp sina definitioner på rasism och som sen agerar.
   Antirasisterna som själv aldrig låter sig granskas. Sök lite på AFA så blir ni skrämda!
   Jag är anti antirasist.
   Men definitivt ingen rasist!

   Radera
  4. För mig är det tydligt vad de är ute efter; nämligen att bryta den trend, där invandringsmotståndare "äger" nätet. Johan Westerholm är alltså en så kallad "överskottsförlust" i den striden.

   En bloggare har ju rätt att radera vilka kommentarer som helst, efter godtycke, och drevet mot Westerholm är ett sätt att strypa kanaler där invandringsdebatt förekommer, och på så sätt få bort debatten från så många ställen som möjligt. Därmed kommer det inte längre att se ut som "avpixlat-svansen", som de kallas, "äger" nätet. Man kan då fokusera på att bekämpa och hänga ut de sajter man kallar "hatsajter".

   Som situationen utvecklats de senaste dagarna, så är jag övertygad om att detta är en planerad samordnad strategi från Researchgruppen och AB/Expressen. Man har helt enkelt suttit och funderat arslet av sig, hur man ska stoppa SD:s framfart.

   Radera
  5. @Doktor Syn

   Jag tolkar censurförbudet i TF (och YGL?) som en ståndpunkt att även om det är straffbart med vissa uttalanden så skall dessa inte hindras att yppas. Ur den synpunkten är det tämligen allvarligt att man försöker tysta folk.

   Radera
  6. Tror du har en poäng, fast jag önskar du har fel. Kan AB/Expressen vara så kluriga ? Hmmm....

   Radera
  7. Media hade inga problem, att unisont stänga av kommentarerna till allt invandringsrelaterat.

   Radera
  8. @Doktor Syn

   Det jag menar är att var och en bör få avgöra själv utan "hjälp" av våldsvänstern vad man vill publicera eller inte. Nu kan jag inte utesluta att MSM har fått "hjälp" här på ett eller anat sätt att välja när de "vill" ha komentarsmöjligheten avstängd eller inte - är så fallet så är det illa.

   Radera
  9. Doktor Syn, du är helt rätt ute, snyggt sammanfattat!

   Kan lägga till att den sunda mittfåran i svensk politik sen länge kapitulerat inför dessa krafter. Vad som nu återstår är den polariserade och konfrontatoriska politiska debatt som personer som Åsa Linderborg och Tomas Mattson, vilka aktivt stöder de använda metoderna, helst vill se.

   Ändamålet helgar medlen som det heter.

   Radera
  10. Varfor inte slappa den hysteriska tonen, nar AB medgett att de begatt ett misstag och korrigerat det?
   Det ar klart att var och en utgar fran sin definition av rasism oppti. Vad ar egentligen alternativet? Att det finns en officiellt fastslagen definition?

   Radera
  11. Nej Jon, de flesta är nog ganska överens om att orden har en fastslagen betydelse som det finns en allmän konsensus omkring. Det är därför det finns uppslagsverk och ordböcker.

   Det hade ju dessutom varit väldigt jobbigt att t ex ha ett serviceyrke om alla fick ha sin egen uppfattning om vad "Big Mac" egentligen betyder.

   Men har man inget annat att komma med, kan man så klart relativisera begreppen. Det är idiotens sista försvarslinje.

   Radera
  12. @Jon W

   Du kanske skulle ta och själv medge att du hade fel när du(?) hävdade att det inte var några oskyldiga som hängdes ut?

   Radera
  13. Skadan är redan skedd, ursäkt till trots (-Utfluget ord kan inte tagas i vingen, M.Luther). Hur många läser Helins rättelse och ursäkt på Twitter? Eller för den delen Cornucopia?? Eller för den delen AB, när rättelsen är införd?

   Radera
 6. Kvällspressen (och en del annan press också) lever på krigsrubriker. Ju läskigare, hemskare, mer upprörande, dess bättre. Över tid urholkas såväl sanningen som språket. Nyanserna blir grundare och grundare. Det är en utarmning som eroderar värdet i debatten och skapar motsättningar. Ansvarig? Alla vi som tillåter detta i namnet av pressfrihet. Lösningen? Utbildning av journalister, högre grad av pressetik och en hårdare uppföljning. Pressens opinionsnämnd m fl granskande organ måste få större muskler. Sådant här måste beivras och får inte gömmas bakom begreppet pressfrihet. De som missbrukar pressfriheten har ett mycket stort ansvar.

  SvaraRadera
 7. Den som säger att det inte får finnas debatt säger egentligen att demokrati är en dålig idé.

  SvaraRadera
 8. Är det inte snarare så att detta rör sig om hattidningar? Både Aftonbladet och Expressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak är i alla fall säker: Varken Aftonbladet, Expressen eller Researchgruppen tål att granskas. Det gäller såväl bildligt som bokstavligt.

   Radera
 9. Så motbjudande vackert!

  Sossen uttryckte en oro, svaret var - gör inte det.

  Påminner om handlingen i James Bondfilmen Tomorrow never dies. En pårökt miljardär och ägare av ett multinationellt medieföretag bestämmer sig för att starta ett litet krig mellan Kina och England, dels för att skapa nyheter men även för att kunna genomföra statskupp i Kina.

  Den här bloggen är också rökt, sorry.

  "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist."

  SvaraRadera
 10. Aftonbladet har tydligen backat från utpekandet av Mitt i Steget som hatblogg. Särskilt intresserade av sanning och nyanser är de dock inte. Våra politiker och vår mediaelit är generellt sett sanningshatare. Förljugenhet är A och O för en svensk politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... inte i en miljon pappertidningar, eller vad det nu är.

   Radera
  2. Har det publicerats i papperstidningen? Det ärliga vore ju att faktiskt gå ut och medge att man farit med osanning (vilket man måste göra i papperstidningen) istället för att i tysthet ändra i artikeln. I synnerhet med tanke på att det som hamnar på nätet stannar på nätet.

   Radera
  3. Anonym, vad får dig att tro att en kvällstidning skulle vara ärlig?

   Radera
  4. @Gronvita

   Inget egentligen. Starare är trenden i förtroendet ganska tydlig. En gång i tiden trodde jag att tidningarna hade som uppgift att rapportera nyheter och granska makten. Sen minskade lite förtroende för kvällspressen som uppfattades som fokuserade oproportionerligt på sensationsjournalistik. Sen har förtroendet minskat ytterligare och ytterligare.

   Frågan är bara hur långt de kan gå - kan förtroendet bli så illa att man börjar utgå från att saker och ting förhåller sig på ett annat sätt bara för att det står i tidningen?

   MSM och isht vissa tidningar har mycket att ta itu med ifall de vill åter bygga upp något mer än spillror av förtroende.

   Radera
  5. Nå, vi kanske inte ska döma all media efter lågvattenmärket?

   Radera
  6. @Ben Dover

   Kanske inte, men det finns en tendens att individers agerande ändå påverkar gruppens rykte. Det finns säkerligen ärliga bilhandlare, men de oärliga gör att även de ärliga handlarnas rykte blir lite skamfilat.

   Med tanke på det så borde kanske de andra markera lite ifall man tycker att AB och Expressen går för långt (vilket de i mitt tycke hade gjort redan i ett tidigt stadium).

   Ett problem i sammanhanget verkar dock vara synen på rasister som gör att man kanske inte vågar ta deras parti eller se saker ur deras synvinkel eller se dem som offer.

   Radera
 11. Får man slå ett slag för avpixlats kampanj för att åtala Thomas Mattson för förtal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst inte, men det bryter inte mot några kommentarsregler eller lagar att göra det.

   Radera
  2. Det man i sammanhanget bör känna till när det gäller just förtal så faller detta under enskilt åtal. Det betyder lite hårddraget att förtal bara är brottsligt om man förtalar någon som har mycket pengar eller som är jurist (eller båda) - om en vanlig svensson förtalas så går det ostraffat eftersom har knappast har råd att väcka åtal (då han i praktiken behöver anlita jurister som tar rätt mycket betalt).

   Det bör man ha i åtanke ifall någon som man tycker har blivit utsatt för förtal. Det gäller i större utsträckning ifall de som har hängts ut utan saklig grund (ie när påståendet om den drabbade faktiskt inte är sant ens) då det bör anses vara grövre tillgrepp än de som hängs ut på sakliga grunder.

   Radera
  3. Åtala Aftonbladet för förtal av Westerholm, då ?

   Radera
  4. @Sunburn

   Det kräver som sagt att Westerholm vill åtala aftonbladet, men om han vill så har han mitt stöd iaf. Det är dags att sätta ner foten och göra det klart att det inte är OK att trampa i klaveret som AB och Expressen håller på nu.

   Radera
  5. Den typ av journalistik som expressen bedriver mot privatpersoner är ett hot mot yttrandefriheten och ska bekämpas. Jag har bidragit.

   Radera
  6. Expressen skrev ju iallafall in helt felaktiga Citat som de skrev att Docenten Jim Olsson hade skrivit men som tillhörde några HELT andra skribenter så i det fallet är det ju helt klart att de spritt rena lögner om honom och visat upp för hela folket..

   Radera
 12. Det är stort, det som håller på att ske, och som accelerade i veckan.
  Jag tänkte först kommentera det redan antydda spåret i inlägget; varför begränsa sig till de som kommenterar på hatsajter? Man skulle ju kunna hänga ut besökarna i stort istället. Ingen åtskillnad, även dyslektiker ska ha rätt att bli uthängda.

  Men det kändes futtigt. Det är något större som händer nu. Att Westerholm som kämpar för den goda saken elimineras ur debatten vinner ingen vettig på.

  Enda slutsatsen jag kan dra är att de mer extrema delarna i antirasismrörelsen nu kastar ut de moderatare krafterna. Ungefär som när palestiniernas språkrör blev Hamas. Och vi vet ju hur bra det gick. Jag är trist pessimist idag, men det här är bara sorgligt och så fel.

  SvaraRadera
 13. Det ryktas på nätet om att det norska nätverket "Rattus Norvegicus" kommer att stänga ner ett antal "hatsajter" på nyårsafton. Man kan förmoda att det inte kommer att ske med lagliga medel, om de nu lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men den hårda kärna som sitter och läser Avpixlat på nyårsafton kan nog behöva stänga av datorn och hitta på nåt annat en stund.

   Radera
 14. Demokratin och det fria ordet är ordentligt hotat i Sverige och har successivt pågått i minst 5 år.
  Man får inte ha en minsta avvikande uppfattning från den gällande i både integrations eller HBT frågor. Jag har varit och är aktiv med olika insändare i vår lokaltidning i många år och har märkt hur sådana frågor nästan inte publiceras längre. Bara det som tycker i en riktning.

  Har tagit upp problemet med ledare redaktionen och chefredaktören men så klart nekar dom till det hela. Tror att det är jättefarligt att man inte kan prata öppet och ha debatt om i frågor i normalt och vettig ton. Bara för att man tystar vissa grupper så försvinner inte problemet. Snarare sväller det i det tysta.

  SvaraRadera
 15. Aftonbladet har ju drivit en typ av tramsjournalistik i lagens gråzon länge. Jag har på fullt allvar svårt att förstå varför folk läser tidningen. Är det så svårt att skilja på trams och information?

  SvaraRadera
 16. Mitt i Steget är överlägset den bästa s-bloggen. Karln har egna erfarenheter av säkerhetsfrågor och det märks ofta.

  SvaraRadera
 17. Lena Mellin går nu ut och gör bort sin tidning ytterligare. Blir helt nedsablad i kommentarerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att pappersläsare går på hennes text är ju förståeligt, hon försöker skriva en text med halva citat.
   Bra reklam för media på nätet-med kommentarer!
   Varför köpa papperstidningar som AB?

   Radera
 18. Självklart är inte Mitt i Steget en hatsajt. Det var en miss i en faktarubrik under vilken Johans blogg också råkade hamna. Det har inte gått i tryck i papperstidning, utan låg enbart som ett sidofakta på nätet. Vi ändrade så fort vi blev uppmärksammade på misstaget. Vi har gått ut med en rättelse på sajten. Vi ber förbehållslöst Johan Westerholm om ursäkt. Jonathan Jeppsson, Aftonbladet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, var det efter eller före det uppmärksammades? Eller var det inte först så att ni försökte sopa igen spåren när misstaget uppdagades?

   Just nu hittar jag ingen sparad version av sidan hur den såg ut tidigare idag, men vi får väl se ifall någon skakar fram en sådan för att se ifall rättelsen kom till direkt när ni upptäckte misstaget eller när jag påpekade det oärliga i att bara sopa igen spåren.

   Skärpning!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Eller var det kanske så att en "loose cannon" bland Aftonbladets reportrar agerade likt Researchgruppen med metoder som går ut på att tysta de som tagit debatt med sk "hatare"?

   Känns för mig som en rimligare förklaring med tanke på vilket håll kvällstidningarna varit på väg åt senaste tiden.

   Radera
  4. Duger inte, Jonathan. Ni kör fortfarande ihop Mitt i steget med de övriga sk hatsajterna genom att den ligger rutan efter dem. Utdraget blir också obegripligt eftersom ni kapat av det. Sen styr ni läsarna med era svartmarkeringar.
   Var finns er ursäkt på Westerholms blogg ?

   Radera
  5. Men för övrigt fantastiskt att nån från Aftonbladet kryper fram så här, de har verkligen hamnat på defensiven.
   Glöm inte bort att det inte finns något journalister hatar mer än när kanonen vänds emot dem !

   Radera
  6. Det gav dock en bra indikation på er journalistiska insats. Svagt.

   Radera
  7. @ Jonathan Jeppsson

   Kasta inte pärlor åt svin. Det här är en SD-blogg. Genom att dementera så uppmuntrar du trollen, och dit räknar jag också Lars Wilderäng. Han är en sanitär olägenhet i det mediala Sverige.

   Man ska titta på vad bloggarna skriver mellan raderna. Det är helt uppenbart att både ”Mitt i steget”- bloggaren och Cornucopia går SD:s ärenden. Sen är det irrelevant att Westerholm kallar sig för socialdemokrat och Wilderäng kallar sig politiskt oberoende, när deras bloggande är så kraftigt vinklat till förmån för SD.

   Det är ingen tillfällighet att rasister och nyfascister dras till dessa båda bloggar; flugor känner igen stanken av skit på långt håll.

   Alla som vill debattera invandring – utan att stoppa pengar i SD-sympatisörers privata fickor – kan göra det på SVT debatt.


   http://debatt.svt.se

   Radera
  8. Trollin', trollin', trollin'... Rawhide!

   Radera
  9. Ganska mycket som kan bli uppenbart om man "tittar" mellan raderna - jag tolkar det här som ett försök till reklam för sd, blomma å allt

   Radera
 19. Bara idioter som läser kvällspress. Jag har inte läst en kvällstidning sedan jag var tonåring och jag har aldrig klickat in på deras webbsidor. Låt idioterna läsa idioti, det är det enda de kan begripa. Läser man en kvällstidning så faller man extremt djupt i anseende, då definierar man sig själv som en lallande flabbande idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att detta är första gången jag helt och fullt håller med dig. Bra skrivet!

   Radera
  2. Då skulle jag vilja dra fram något gammalt och mossigt, nämligen några textrader från Hoola Bandoolas "Jakten på Dalai Lama"

   "Och så måste den som vill finna
   och inte söker för sökandets skull
   vara redo att leta överallt
   och inte vara fördomsfull"

   Jag läser både Aftonbladet och Axpixlat. Mer än så. Any probs with that?

   Apropå Hoola så hade de några ytterligare textrader när det begav sig (Danslåt om yttrandefriheten)

   "a, man får tänka precis vad man tycker
   och man får tycka vad man tror
   Och om man tänker tyst tillräckligt
   så blir man kanske till och med nå't stort
   Men en sak måste man lära sej
   om man vill bli sin lyckes smed:
   att man skall akta sej som för att bränna sej
   för att säga hur det är"

   Plus ça change, plus c'est la même chose.

   Radera
  3. Hoola är ju progg, ergo vänster. Vad ska Researchgruppen säga nu?

   Radera
  4. @Cornu

   Din bloggranne är ju en hatblog och Hoola's text förekommer på din blogg. Ergo progg är hatmusik...

   Radera
 20. Moventia:
  Förfallet av Sverige fortsätter, detta medelmåttans paradis. Demokratin har fallit sönder och blivit sin motsats. Några debatter får inte längre förekomma och bara det politiskt korrekta är tillåtet. De verkliga auktoriteterna försöker makten tystna. Måtte Johan orka fortsätta. Han är en ljuspunkt i ett träsk av maktkorruption och mobbing av alla försök till nyansering och intellektuellt samtal.

  SvaraRadera
 21. "Kom ihåg att Avpixlat mfl sajter ligger i topp bland sajter besökta av svenska journalister och media. Kanske borde Aftonbladet och Expressen granska sina egna medarbetare istället..."

  Kanske dags att de tar och är konsekventa och utpekar även dessa som näthatare?

  SvaraRadera
 22. Valets kärnfråga är hur många S-väljare som SD kan locka över för att behålla sin vågmästarroll. Det beteende som AB/EXP uppvisar förenklar denna process enligt min mening. Många är nu trötta på att bli tillrättavisade av eliten vad de ska tycka och tänka, och då känns det skönt att ge fingret åt makten, ett beteende som kanske är vanligare förekommande i arbetarkretsar än i ängsliga tjänstemannakretsar där det är så viktigt att passa in i mallen.

  SvaraRadera
 23. Jag finner "medias" flathet inför det grova övertramp som Expressen gjort sig skyldiga till (och nu Aftonbladet, men det är klart är man två på bollen på får man ta till lite extra) förbluffande. Jag har scannat ledarsidor i tidningar för att hitta en enda redaktion som går ut och tar ställning mot att dels publicera namn och bild på odömda (inte ens åtalade, häktade eller anhållna) privatpersoner enbart för att deras åsikt avviker från Expressens redaktion. Jag har inte läst en enda artikel där det kommenteras vilka dessa personer i "researchgruppen" är och vad de har för bakgrund och motiv (våld, polarisering, demagogi i sann avpixlat anda. De är i princip samma skrot och korn bara olika kläder).
  Jag förväntar mig inte mycket av media, men att det skulle vara så här illa. Jag hade aldrig kunnat tro det.

  / IMAIMC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt vart lite protester. I SvD tror jag.

   Radera
  2. Det finns inget intresse i media att driva dessa frågor alls, det är det tysta samförståndet och tillåtandet som gäller vilket är fruktansvärt obehagligt.

   Radera
  3. Satte mig att kolla igenom deras ledare senaste två veckorna. PISA, Ukraina, Mandela, lite FRA, några ledare om företagsamhet (Vänsterns förbud mot bemanningsföretag och Centerns dag för småföretagare). Men inte en enda ledare om hur grundläggande integritetsskydd för medborgarna helt åsidosatts av en enväldig polis, jury och domare, Expressens redaktion.

   Beklämmande.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Att rösterna saknas mot Expressens nya journalistiska grepp och samarbete med vänsterextremister visar tyvärr att vi fått just den polariserade debatt som eftersträvats av de båda kvällstidningarnas redaktioner (med passivt stöd av övriga nyhetsförmedlare och journalistkåren i allmänhet).

   Den sunda mittfåran har kapitulerat och vågar inte riskera att hamna på vänsterns shit-list och därmed riskera att kampanj- och drevjournalistik riktas mot dem. Minns hur det gick för Per Gudmundson när han för något år sen råkade reta upp åsiktsetablissemanget.

   Samtidigt som vi går in i ett valår sätter media sitt (återstående) förtroende på spel genom att angripa och hänga ut privatpersoner för deras åsikter på nätet, istället för att granska makten. Vi lever i en förryckt tid.

   Radera
  6. Som jämförelse kan ju nämnas till exempel Östgöta Correspondenten där chefredaktören skarpt tog ställning mot att namnge/bildpublicera dubbelmördaren i Ljungsbro tidigare i höstas. Då var det hemskt att Flashback outade honom... När Expressen gör något mycket mycket värre, då är det tyst.
   Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är tydligen större.

   Radera
  7. @notmymonkeys

   Och då skall man ha i åtanke att för mord är brottsskalan 10år och uppåt, för dråp 6-10år medan det för hets mot folkgrupp är högst två år (av normalgraden) - och då skall man ha klart för sig att även två år är att sätta brottet helt i galna proportioner.

   Vidare skall man ha klart för sig att personen i detta fallet var både misstänkt och häktad vid det laget - och senare antagligen även åtalad och dömd. Det är skillnad på att vara misstänkt/åtalad/dömd för brott och att inte vara det alls.

   Radera
 24. Lätt att se liknelser med spanska inkvisitionen eller häxbränningen Så går det man låter extremister sätta dagordningen. Läs här hur det går när ytterligheter tillåts ta över.
  http://ligator.wordpress.com/2013/12/08/front-mot-rasism-och-gryende-fascism-med-moraliska-problem/

  SvaraRadera
 25. Cornucopia, nar tanker du sjalv korrigera och be om ursakt for att du kallar Researchgruppen "Robert Aschbergs bolag" i en tidigare post?
  Researchgruppen 1. ar inget bolag utan en ideell forening - kolla sjalv med bolagsverket 2. tillhor inte Robert Aschberg, han ar sa vitt jag vet inte inblandad i gruppen oht.
  En av medlemmarna i RG deltar i ett annat bolag tillsammans med bl.a. Aschberg, men i sa fall vore det ungefar lika korrekt att kalla Strix Television for "Martin Fredrikssons bolag", korrektare, faktiskt, eftersom de atminstone ar ett bolag.
  Om du pastar att Aschberg informellt kontrollerar RG pa ena eller andra sattet, far du fan specificera vad du menar och ge belagg for det, annars varfor inte bara medge att du skrev utan att tanka efter och ratta det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, förlåt, jag ber om ursäkt. En förening alltså. Skatteverket är nog enormt intresserade av dem nu när de vill ha betalt och allt.

   Radera
  2. @Jon W

   Ja Cornu har verkligen begått ett av veckans värsta moraliska övertramp när han kallade Researchgruppen "Robert Aschbergs bolag".

   Jag förstår din upprördhet och behovet av svordomar i ditt inlägg för att understryka allvaret i detta - ursäkter, avståndstagande och pudlande från Cornus sida är anbefallt!

   Radera
  3. Jag läser och lyder och har korrigerat det berörda inlägget.

   Radera
  4. Ni måste ju förstå Jons frustration. Han är ju frilansjournalist för tusan! haha :)

   Radera
 26. Kan bara konstatera att chefredaktörer som normalt sett skriker högt är ovanligt tysta. Inget fördömande, svagt berömmande utan att ö.h.t ta i pudelns kärna. Antagligen sitter de med fingret i luften och väntar hur de ska hantera ”the next move”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt här lär sig våra journalister på journalisthögskolan.

   Journalistens första förpliktelse är mot sanningen,
   Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas,
   Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
   Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss,
   Använda flera oberoende källor speciellt om ämnet är kontroversiellt,
   Kontrollera alla fakta som kommer fram under arbetet,
   Hitta och rapporterar om alla sidor av historien,
   Rapportera utan att ta ställning, genom att ge flera sidor av historien röst,
   Avstår från rapportera eller delta i arbetet med att undersöka någon som de har personlig bias gentemot.

   Radera
  2. Tomma ord är bara tomma ord.

   Radera
  3. @tankefrihet

   Uppenbarligen inte - de lär sig att de skall skriva så på tentan. Det som framkommer visar att det de lärt sig är

   * Journalistens första förpliktelse är att publicera en sensationell historia snarare än sann.
   * Journalisten skall hålla sig fristående från de med "fel" åsikt och som därmed skall bevakas.
   * Journalisten måste agera kollektivt och springa som gamar efter den senaste skandalen.
   * Journalisten måste kväva all kritik och vara kompromisslös i detta.
   * Bara använda de partiska källor (helst bara en) som är på "rätt" sida om ämnett är kontroversiellt.
   * Låta bli att kontrollera fakta som kommer fram under arbetet - isht när drevet går.
   * Hitta (på) och bara rapportera om "rätt" sida av historien
   * Inta "rätt" ställning när man rapportera genom att bara ge "rätt" sida av historien röst
   * Delta att rapportera och arbetet med att "undersöka" något som de har personlig bias gentemot.

   Det gäller att kunna säga en sak och göra en annan om man skall passera journalisthögskolan verkar det som.

   Radera
 27. Förlåt!!
  Det kostar inte ett skit att be om ursäkt.
  Först stoppar man kniven i ryggen på folk, o då man ser att det var fel person så ber man om ursäkt, vilket betyder att den personen som fått kniven i ryggen inte ens får dö då ju ursäkt har avgivits.
  Och skulle personen dö så är ju det naturligtvis hans eget fel då ju ursäkt har avgivits.
  'Typ mobbing, osså får man syndernas förlåtes och inget har då inträffat, den mobbade kan alltså inte . . . ja ingenting, men mobbad vart han..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker på Staffan Danielsson. Han har blivit behandlad på samma sätt fast värre av tidningar som Corren. Sedan är han väl delaktig i nedrustningen av försvaret men det är en annan femma.

   Radera