Cornucopia?

2013-12-07 12:41

Bitcoin never sleeps

Handeln i bitcoin sover aldrig, eftersom den är helt oreglerad och inte omfattas av några som helst handelstider. Samtidigt finns det rimligtvis en veckoslutseffekt, eftersom det inte går att överföra pengar till eller från de som växlar pengar mot bitcoins när banksystemet har stängt över helgen. Flera stora sättningar i bitcoin verkar just inträffa på en helg och nuvarande krasch, som bekräftar att tjurfällan sedan toppen har knäckts, har tagit ner bitcoin som mest 53.6% från toppen på 1242 BTCUSD den 29:e november.

Marknadsbubblans anatomi

Vi kan kort repetera hur den klassiska bubbelcharten ser ut.

Man får en topp och sedan en måttlig rekyl, varefter kursen återhämtar sig.

Detta är en tjurfälla. Att en bubbla kraschar bekräftas när botten från tjurfällan bryts nedåt, vilket alltså skedde igår, och som jag uppmärksammade på Twitter. Nivån för tjurfällan var 840.42 BTCUSD.

Sedan denna tekniska säljsignal och indikator på att aktuell bubbla har spruckit har BTCUSD fallit till som lägst 576 USD och handlades när jag sist laddade ner kursdatat på 771.015 USD.
Enkel bubbel-TA på BTC.

Man kan säga en hel del om teknisk analys på BTC. Eftersom det mestadels är insnöade ideologiska datanördar som engagerar sig i BTC och inte kan skilja på fundamenta och teknikfetischism, så uppför sig BTC som en stilstudie i teknisk analys. Trots allt finns det i princip inga som helst fundamenta för BTC, utan det handlar om 100% spekulation, dessutom oftast med folk som inte har en aning om vad de håller på med. Så de psykologiska modeller som teknisk analys kan sägas vara fungerar fantastiskt väl.
"Nej, bitcoin är ingen bubbla"
Veckochart BTC. Jämför m
marknadsbubblors anatomi ovan.

Dock utspelar sig allt extremt snabbt i BTC och handeln pågår 24/7/365. Bitcoin never sleeps, vilket leder till en del ... utmaningar för tradern.

Samtidigt går det i princip inte att blanka bitcoin, vilket visar att blankningsförbudsivrarna är ute och cyklar. Ett ras på som mest 53.6% i något som inte går att blanka. Fundera på det. Blankning leder ju tvärt om till att bubblor kan motverkas och att prisnivåer inte når sjuka nivåer och krascherna alltså blir lägre.
Logaritmisk månadschart. Som man
ser har vi sett större procentuella
nedgångar än den aktuella tidigare,
specifikt 2011. Än så länge.

Kör man en linjär regression fram till den senaste mest maniska fasen i november - december och ser den linjen som "fundamenta", så ska BTCUSD ner till ca 300. Men bubblor överkompenserar och det finns inget fundamenta för att BTC ens ska vara värt 300.

Naturligtvis har jag som vanligt fel (påstår som bekant aldrig något annat än att jag kommer ha 100% fel i allt, det är ni som tror att jag tror mig få rätt), men baserat på bubbel-TA, som är en form av huvudskuldra, så har bubblan spruckit för den här gången.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

50 kommentarer:

 1. Ja du har 100% fel som vanligt. Alla måste inte ladda ner hela blockchain. Prisvariationerna gör det inte omöjligt att handla med bitcoins. Bitcoin är ingen knarkmyntfot. Och framförallt du har inte förutspått någon krasch korrekt alls. I själva verket har du haft fel om och om igen hela vägen från $2 till $760 som kursen står just nu. Den enda bubblan är din självgodhet.

  Dagens lilla minikrasch är helt normalt för en teknologi som går från $0.001 till $1000 i värde på 4år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, bitcoin är en teknologi nu? Påstod ni inte att bitcoin är pengar?

   Radera
  2. Och jo, om man inte ska vara beroende av centrala tjänster måste man ha hela blockchain. Därmed faller argumentet att man inte är beroende av någon.

   Radera
  3. Ah Lars de är förvirrade,det dräller av hemkokta penningteoretiker.Det är så mycket snurrigt om vad pengar är ute i cyberrymden
   och del tjänar nog ganska saftigt på denna förvirring.Den där Bitcoin Hypen ersätts snart med något annat antar jag,men back to basic,här är enkel och ganska så vedertagen deinition av vad pengar som ju går tillbaks ungeär sedan 1910 talet.
   Och tack ör alltid intressant läsning på din blogg Lars!
   Money by
   Professor L. Randall Wray
   University of City of Kansas
   Levy Economics Institute of Bard College
   http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_647.pdf
   December 2010

   Radera
  4. Kan vi inte vara överens om att hädanefter kalla det "shitcoin"? Det tycker jag hade varit lite smålustigt.

   Radera
  5. @ Jan
   Parasiten John Maynard Keynes namn i det abstrakta får mig att må illa. Läste inte längre än så.

   https://bitcointalk.org/index.php?topic=583.msg5984#msg5984

   Radera
  6. @alag Trist du skall må illla av lite Keynes,så här på en lördag och allting men föralldel det där med Chartalism går mycket längre tillbaks en Keynes. 1895 med G.F. Knapp och och gamle Knut Wicksell 1898 ja enda tillbaks till självaste Adam Smith himself anno 1776, you know.Han med osynlliga handen du vet. Och här har du kanske lite mer om dessa herrar de kanske falller dig mer i smaken.
   Och som sagt det där med Bitcoin ah,det är bara en ny variant,här är lite om liknande skojeri enda vägen tillbaks Söderhavs bubblor Silver River Aktier långt baks i tiden.
   Ha en bra helg @alag.
   Bitcoin, the South Sea Bubble, and Chartalism: Thursday Focus
   By Brad DeLong | December 5
   http://equitablegrowth.org/2013/12/05/978/bitcoin-the-south-sea-bubble-and-chartalism

   Radera
  7. Nej du har rätt, inte ska jag må illa. Jag kanske ska tacka Keynes för det är väl hans gigansikta magplask till misslyckande till ekonomiska teorier som är anledning att folk söker sig andra vägar än FIAT-valutor för att genomföra handel. Utan Keynes kanske inte bitcoin skulle haft samma genomslag.
   Sen beskriver du det som om det är någon kronologisk ordning från Adam Smith till Keynes. Så är ju inte fallet som vi båda säkert vet. Nationalekonomi och keynesianism är nämligen inte samma sak. Mikro- och makroekonomi är inte förenliga. De ska ses som en filosofiska motsättningar. Faktum är att de teorier som används i makroekonomi inte stämmer överens med mikroekonomiska teorier (och vice versa) – de undervisas i olika kurser och är olika specialiseringar.

   Sen vet jag att det finns en massa haltande analogier mellan Bitcoin och south-sea-bubble som du sa till tulpaner osv. Men de faller ganska snart så fort man synar dem i kanterna. Bitcoin bygger sakta och säkert upp sitt förtroende som handelsvara. Bitcoin skapar förtroende och levererar men framförallt så skiter den i vad Keynes tycker. Det som inte föll in på mig när det gällde den artikeln du länkade till och det jag tror att du och artikelförfattaren gör ett stort misstag är i antagandet att jag vill Casha ut i FIAT-valuta vid lämpligast tidpunkt. Jag byter mycket hellre mina bitcoins mot varor och tjänster på samma sätt som jag hellre skulle vilja få min lön i Bitcoin i framtiden. Förstår hur viktigt förtroende är för en handelsvara?

   Adam Smith skulle nog uppkattat Bitcoin vilket Keynes som såg sparade och solvens som en styggelse antagligen inte skulle gjort.

   Radera
  8. @whatever

   "Ja du har 100% fel som vanligt. "

   Detta är ett ganska starkt påstående. Det innebär bland annat att du hävdar att bitcoinhandeln gör uppehåll lite då och då, att bankerna inte alls har stängt nätter och helger, att högsta noteringen inte var 1242USD.

   Som en liten extra bonus så innebär ditt påstående också att han alls inte har 100% fel dvs du motsäger dig själv i det påståendet.

   Radera
  9. @Jan

   Den definitionen av pengar var ganska inskränkt. Det skulle innebära att system där man haft ädelmetallsmynt till metallvärdet inte skulle uppfylla kraven på att vara pengar. Man ser dock inskränktheten när han "hävdar" att man inte kan byta varor med varandra.

   Jag uppfattar det snarare som en förklaring om hur och varför nuvarande system fungerar (även om jag inte är så övertygad om förklaringen varför är helt riktig).

   Radera
 2. - "Trots allt finns det i princip inga som helst fundamenta för BTC"
  Vad finns det för fundamenta för fiatvalutorna SEK eller USD då? Hur är Bitcoin sämre i fundamenta-hänseende? Pengar är värdefulla på samma sätt som järnvägsräls eller radioantenner är värdefulla. De möjliggör utbyten av människors arbetsresultat (produkter).

  Bitcoin är ett bett på att den blir den nya pengastandarden och därmed lika mycket värd som värdet av alla pengar i hela världen. En peng är ju inte en måttenhet såsom en meter är. En peng är bara en handelsvara som ofta är lämplig att använda som måttenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är egentligen ganska enkelt. Du förväntas betala skatt i sek. Betalar du inte skatt får du som Arne Anka konstaterade "spö". Du vill inte ha spö, därför betalar du din skatt. Sek får därför sitt värde baserat på hur mycket du INTE vill ha spö och ekorrhjulet snurrar vidare.

   Radera
  2. Fast det där är ju ett patetiskt argument som då lika gärna kan vara ett argument mot att äga aktier, dollar, konst, guld eller vad som helst som anses ha ett värde,

   Cornu är i alla fall pålitlig. Sker det någonting som kan tolkas negativt för bitcoin i nyheter/kursutveckling, kan man surfa in här och vara säker på att det finns en ny bloggpost i ämnet :)

   Radera
  3. Bra skrivet Kapitalist, dock tjänar cornu de som sitter i bankernas chefssviter och liknanade makthierarkier så därav motviljan till att förstår bitcoin. Han ser inget värde i att dessa brilljanta hjärnor tjänar samhället konstruktivt istället för som pengaväxlare i templet.

   Radera
  4. @Orkamedskiten

   Det där med att SEK får sitt värde därför att medborgarna måste betala skatt till staten går inte ihop. Det finns nationer som inte har någora skatter alls. Varken inkomst-skatt, moms eller kapital-skatt. När USA var ungt en gång i tiden fanns det inga skatter, ändå hade USD ett värde.

   Pengar/valuta enda funktion är att vara transaktionsmedel vid byte av varor och tjänster, vi kan lika gärna använda snäckskal, bitcoin eller något annat som värdebärare.

   Radera
  5. Då var dollarn guldbackad.

   Radera
  6. @ Orkamedskiten

   USD ock SEK är idag uppbackade av jordens mest sällsynta resurs - Politikers samvete.

   Förlåt, kunde inte hjälpa det :)

   Radera
  7. @skies

   Var finns dessa nationer?

   Radera
 3. Cornu ångrar du att du gav bort dina bitcoins helt gratis? Du kunde ha köpt grisfoder eller en ny högaffel till din bondsamling. Synd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar bitter?

   Jag har redan svarat på den frågeställningen. Det finns 100 000-tals "investeringar" man kunde gjort här i världen. Inget att bry sig om.

   Radera
  2. Bitcoin, the South Sea Bubble, and Chartalism: Thursday Focus
   By Brad DeLong | December 5
   http://equitablegrowth.org/2013/12/05/978/bitcoin-the-south-sea-bubble-and-chartalism

   Radera
 4. Det finns grym fundamenta för bitcoin. Något som Lars totalt har missat är en av Bitcoins viktigaste värden:

  Max Keisers Twitterflöde XD HEHE!! Kul som tusan.
  https://twitter.com/maxkeiser

  Själv skulle jag vara lika förvånad om Bitcoin står i 300 dollar eller mindre nästa vecka som om den står i 3000 dollar eller mer.

  Ur på 1150 (efter egen minade coins)
  in igen på 650 satt nästa ur på pyramid mellan 900 och 1500.
  får se hur det går. Inga stora mängder pengar, men ganska kul ändå =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följer Max Keiser på Twitter. Stor oavsiktlig humor.

   Radera
  2. Kan tillägga att jag köpte en sådan här för ca 1 år sedan:
   https://products.butterflylabs.com/5-gh-s-bitcoin-miner.html

   Den har nu betalt sig själv plus elen den dragit och allt från ca 10 veckor tillbaka är förtjänst utöver vad den kostar. räknar med ungefär 400% när den till slut bara är en värdelös elektronisk kloss =). Då ska jag se om den går att sälja på tradera =)

   Var nära på att köpa en 20nm maskin från Svenska KNCminers för 70.000 kr(min gamla kostade ca 2300kr) men då SVT hade ett rapportage om dem ca 2 dagar innan jag skulle slå till så bestämde jag mig för att inte göra det. Taxichauffören och allt det där.

   Radera
  3. Skatteverket är nog rysligt intresserad av din verksamhet.

   Radera
  4. Kan faktiskt inte förstå de som förespråkar bitcoin och öppet på Internet skryter om sina vinster, eller ens anger att de har innehav. Det förtar ju hela deras argumentation kring bitcoin.

   Radera
  5. Eller hur Lars =)!!
   Jag är dock inte störtsäker på att den är totalt oavsiktlig.
   Jag tror att han driver en hel del med sin omgivning.

   Jag tror han som mig i stort har gett upp mänskligheten. Så han tror på bakgrunden till allt det han pratar om med bankmonopol, "Whor3 Media" och all den politiska skiten som leder oss in i en Neofeodal framtid.

   Han försöker nog vara en sådan jobbig skit som möjligt för TPTB samtidigt som han gör massan av tvåbent skit som gör allt det här möjligt på vår jord till åtlöje.

   Radera
  6. Se där, en analys. Antar att det är ett svar på John nedan?

   Radera
  7. Man ska aldrig ge upp på mänskligheten. Om inte annat så är den en högvärdig källa till protein!

   Radera
  8. Jag har inte Bitcoin för att vara ekonomiskt anonym.
   Jag har bitcoin av samma anledning som jag har haft certificat på börsen. För att det är kul och precis som med en lott kan den med lite tur ge en smula pengar.

   vet inte om jag skröt, vet inte om en vinst på 6-10.000 kr är något att slå på trumman för. Fick bara för mig att du efterfråga i någon post för ett tag sedan om det fanns någon som gjort sig en reell vinst på bitcoin. Jag hade inte räknat på det då och svarade därmed inte. Förens nu =).

   Sen är jag ingen förespråkare av bitcoin. Om jag skulle förespråka någonting så är det Guld, silver och andra reella värden som kanske ett gäng oregistrerade hönor. Men först och främst förespråkar jag alltid avskaffandet av centraliserade "representativa" demokratier utan politiker där ansvar kan utkrävas till sista blodsdroppe.

   Radera
  9. Nej det var inte svar på John. Inte som jag tolkar dig i alla fall.

   Jag älskar den journalistik du för. Saklig och väldigt irriterande (dvs mycket stimulerande) när du för talan för alla sidor utan att ta ställning för den. Hade gammelmedia (den som Max Keiser kallar för Whor3 media) skrivit som dig hade världen inte sett ut som den gör idag. Vill inte slicka din röv allt för mycket. Men det finns ju faktiskt en anledning till att jag kikar in här 1-2 gånger per dag =).

   Radera
  10. Tack, och du är välkommen varje dag. Dock får du inte slicka min röv.

   Radera
 5. För att vara någon som gett bort alla sina botcoins skriver du väldigt mycket om just bitcoins. Det märks att du horar dig. Tjänar pengar på att skapa bloggar som lockar folk. Sluta sälj dig, bli en man och börja mocka skit och valla får på heltid istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, härligt, personangrepp. När argumenten tryter.

   Radera
  2. Inte menat som personangrepp. Endast några väl valda råd. Angående argument har jag inte för avsikt att diskutera någonting överhuvudtaget med dig (här skulle personagreppet kommit men jag besparar dig den). Så nu fick du mina 3 träffar för dagen hoppas det gav dig några ören. Over and out.

   Radera
  3. Ah, som gott råd. För om jag inte slutar skriva saker du inte håller med om händer vad?

   Radera
  4. Så här fungerar det att blogga. Man skriver om något som läsarna bryr sig om. Ibland testar man nya ämnen och infallsvinklar för att se om det ger trafik och respons. Trots allt händer det nya saker att skriva om hela tiden.

   Bitcoin engagerar många läsare, speciellt förespråkarna, som blir väldigt engagerade om man yppar den minsta kritik.

   Andra kanske skriver bloggar för att inte bli lästa, vad vet jag.

   Radera
  5. @John

   "Sluta sälj dig, bli en man och börja mocka skit och valla får på heltid istället."

   Skall man av detta att döma gissa att höjden av manlighet är att vara bidragstagare eftersom dessa inte behöver sälja sig? Alla andra blir i praktiken skatteskyldiga och därmed tvugna att dra in pengar och därmed tvugna att sälja sig.

   Radera
 6. Det som utlöste raset var att någon på kort tid sålde 50 kBTC vilket inbringade cirka 53 MUSD. Här en 2-min chart av inledningen:

  http://elato.se/imgdump/btc_dec13_crash.png

  SvaraRadera
 7. Dina time frame och MA är alltid huggna i sten och liksom standardbubblan anpassade för aktiemarknaden och liknande där ödesmättade signaler som dödskors kan slå ut och förinta hela handelsobjekt.

  Valutaparen drabbas inte av några bubblor, - det är endast upp eller ned som gäller och går valutaparet i sidled flyttas handeln helt enkelt till ett annat valutapar där linjen "faktiskt värde" i standardbubblan betraktas som den trendlinje vars lutning avgör om valutaparet endast ska köpas=uppåt eller säljas=nedåt då förtjänstmöjligheterna är lika i båda riktningarna.

  Alla valutapar har sin egen frekvens och volatilitet. Så även Bitcoin. Därför gäller först och främst att utvärdera hur valutaparet ska betraktas; - hur det rör sig, under vilken tid och riktning osv. Det går inte att utan vidare lägga på en dags- eller veckochart och ännu mindre någon standard MA 50 eller MA 200 och tro sig få vettiga köp- exit- eller säljsignaler.

  Här visas ett exempel där mtgoxUSD betraktas ur ett 6-timmarsperspektiv vilket troligen är kortast användbara time frame i förhållande till veckan och dygnets utveckling, - MA168 och MA24.
  MA 24 fungerar som synes väl med sitt motstånd som exitsignal vilket också bekräftas av MACD som samtidigt dyker under 0-linjen.

  Det finns som du säger en hel del att säga om teknisk analys på Bitcoin men det finns så vitt jag vet ingen fungerande marknad att handla på med TA som beslutsunderlag. All valutahandel och därmed handel med Bitcoin måste blixtsnabbt kunna avslutas med en följande stopp loss och de sega överföringarna gör det omöjligt att veta verklig värde på såväl köp- som säljsignaler. Robothandlare göre sig icke besvär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på MACD i dagscharten ovan.

   Radera
  2. Ja, den visar att MACD inte gått under 0 ännu om du nu inte menar staplarna förstås.
   Min poäng är att hitta kortast användbara time frame enl principen för "Multiple Time Frame Analysis" där dags- och veckocharten ersätts av MA i ett och samma chart.
   Vi vill ha snabbast möjliga signal ju :-)

   Radera
 8. Jag tycker att cornu har haft en hel del argument om bitcoin även om han hela tiden haft fel om bitcoins framtida prisutveckling.

  Vi vet inte vad bitcoin är till för. Däremot vet vi att det just nu finns en stark ström av skepticism till fiatvalutorna. Intresset för bitcoin är en effekt av detta minskade förtroende för fiatvalutorna. Vilket i sin tur är en effekt av minskat förtroende för det politiska systemet i västvärlden.

  Om bitcoin finns kvar om 10 år, vilken funktion kommer det då att fylla? Är det ett "a store of value"? Eller är det "a medium of exchange"? Ett möjligt scenario är att de som har bitcoin är två sorter, dels spekulanter och dels de som håller på att överföra pengar från en plats i världen till en annan. Medan "store of value" funktionen tillhandahålls av metaller. Men ett sådant system känns som det vore skört. Större aktörer skulle kunna gå över till en konkurrerande bitcoinliknande valuta under en period och därmed göra stora spekulationsvinster? Om människor ser hur en konkurrerande bitcoinvaluta rusar i värde, tja, då kastar de sig över den? "bitcoin är sååå 2014" heter det. Men behovet av att kunna överföra pengar elektroniskt över stora sträckor finns kvar. Och allteftersom förtroendet för bankerna sjunker kommer efterfrågan på alternativa system öka.

  Min personliga gissning är privata guld-"kvitton". Å andra sidan tycks det idag finnas mycket mer pappersguld än verkligt guld. När det bedrägeriet rullas upp lär förtroendet för guld-"kvitton" vara tämligen lågt under en generation eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Martin

   Bra frågeställning. Frågan är också vilken funktion bitcoin fyller idag - eller snarare i vilken omfattning den fyller olika funktioner.

   En funktion som bitcoin har som kanske inte förekommer så mycket bland andra valutor är att fungera transaktionsmekanism för betalning i annan valuta. Som sådan så kan ju inte detta funktionssätt vara ett uttryck av skepticism till fiatvalutorna.

   Radera
 9. "Samtidigt går det i princip inte att blanka bitcoin, vilket visar att blankningsförbudsivrarna är ute och cyklar. Ett ras på som mest 53.6% i något som inte går att blanka. Fundera på det. Blankning leder ju tvärt om till att bubblor kan motverkas och att prisnivåer inte når sjuka nivåer och krascherna alltså blir lägre."

  Och vad är det som säger att det inte var just blankning som Sheep (försökte) sysslade med? Har för övrigt förbudsivrarna någon (specifik) tanke på bitcoins?

  Blanka bitcoins funkar såfort du får möjlighet att låna bitcoins - köpa och sälja kan man ju redan.

  SvaraRadera
 10. Sa nu nar priset ar tillbaka pa 900$, var det ingen bubbla da, eller ar det en ny bubbla, eller kanske var det bara beartrap?

  SvaraRadera