Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-12-21 10:36

Badhus för nästan 6000:- per kommuninvånare

I Essunga kommun (metropolen Nossebro i Bermudatriangeln mellan Ale, Trollhättan och Lidköping) ska det nu byggas ett nytt badhus för blott 32 MSEK. Det är dock nästan 6000:- SEK per kommuninvånare. Kommunhybrisen i Sverige omfattar inte bara kärnverksamhet som skolor och kommunhus, som alltså kostar runt en halv miljard att bygga idag, utan även badhus.


Samtidigt kan man konstatera att 32 MSEK för ett badhus är rätt lite som totalsumma. Visserligen får tvåbarnsfamiljen i Essunga kommun alltså betala 24 000:- SEK för badhuset, men i relation till ett nytt badhus i Hyllie i Malmö är det billigt. I Hyllie ska badhuset kosta 0.349 miljarder SEK (GSEK). Stadsdelen Hyllie har ca 32 000 invånare, så där går badhuset på över 10 000:- SEK per person, eller 40 000:- SEK för en barnfamilj. Nu servar säkert badhuset fler invånare än, men ändå.


Detta är bara att skrapa på ytan. 

Det verkar som var och varannan svensk kommun i den kommunala lågräntehybrisen bygger nya badhus för miljardbelopp. Hässleholm överväger nytt badhus för 0.3 GSEK eller 6000:- SEK per kommuninvånare. Umeå bygger nytt badhus för 0.4 GSEK, vilket dessutom dubblar driftskostnaden jämfört med det befintliga badhuset. Eskilstuna lyckas få fram ett nytt badhus för 0.34 GSEK eller 3 400:- SEK per kommuninvånare.

Och så fortsätter det. Bara att Google "nytt badhus" och bläddra bland hundratals träffar. Förutom arenavansinnet så gäller badhusvansinnet i kommunhybrisen. Man får som tidigare när det gäller kommunhus, skolor och arenor hoppats att kommunerna inte räknar med evigt låga räntor, utan inser att man framöver antagligen får betala högre räntor på de här lånen.

Det är förstås önskvärt med badhus och tillhörande simkunnighet hos kommunens barn, men att badhus är förlustverksamheter är uppenbart - annars hade de byggts i helt privat regi och inte av kommunerna. Frågan man bör ställa sig är om ett badhus ingår i kommunal kärnverksamhet? Speciellt när man redan har ett badhus, men i kommunhybrisens spår ändå väljer att bygga nytt istället för att renovera (vilket dock Lund iaf gjorde).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. I Ängelholm så ska de bygga ett badhus för en kvarts miljard, men kan inte bestämma sig för var, så nu när det gamla badhuset nästan rasat pga. dåligt underhåll ska man lägga 25 miljoner på ett tillfälligt badhus i en gammal mataffär: http://hd.se/angelholm/2013/04/24/for-dyrt-med-willys-bad-anser-mp/ Att MP protesterat har inte spelat någon roll och SD hoppas att det tillfälliga badhuset ska bli permanent.

  Kommunen har dock inte själva ändrat sina ursprungliga planer på hemsidan: http://www.engelholm.se/Nyhetslista/Nya-badhuset/
  http://www.fastighetssverige.se/artikel/kunskapsporten-uppfor-ylarande-badhusy-7525/

  Hybris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Det verkar som att kommunen har bestämt sig.. http://hd.se/angelholm/2013/06/15/ok-for-bygglov-till-badhuset/

   Radera
 2. Det blir inte bättre av att de nya badhusen inte ens optimeras för motionssimning, som faktiskt har ett positivt hälsovärde, utan för helt andra saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det simning som inte ger motion? Berätta gärna hur det går till.

   Radera
 3. här är ett till exempel delat på 25-26000 innevånare http://www.ludvika.se/nyheter/nyheter/foljbyggetavbronmotvasmanstranden.5.79d09e3013f7c535685fe8.html#.UrVuRtLuKFY

  enligt uppgift så låg senaste kostnadsberäkningen på 45 miljoner ett mindre lyft från dom 15-20 som det påstods kosta när dom började

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi i Ludvika har även vårt Stålbad (efter tidigare kommunalrådet Roger Stål). Efter en dyr, men dålig, omkakling av simbassängen som bara höll några år är den numera också ombyggd i rostfritt stål.

   Radera
 4. Ja, badhus får nog sägas tillhöra kommunernas kärn-kärnverksamhet och har gjort så i alla tider (eller åtminstone så länge som människor levt tillsammans i större organiserade grupper. Offentliga badhus fanns i både romarriket och i Babylon. Klart det skall finnas i Essunga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den friheliga liberalen eller vad Cornucopia kör med för beteckning numera, sätter faktiskt intressant fokus på sin ideologi här: Det kan inte finnas några badhus i hans samhälle.

   Radera
  2. Liberaler och libertarianer är två olika saker. Liberaler har inga problem med offentliga badhus, det har däremot libertarianer. Detta är jämförbart med USA:S konservativa. Men ordet konservativ har en negativ klang här och då kallar man sig libertarian istället för man snyltar på liberalismens fina klang. Men i USA så är ju liberaler och socialister samma sak, och liberalismen är ett skällsord.

   Radera
  3. Visst är det märkligt att man kan ha liberalism som skällsord samtidigt som man påstår sig kriga för frihetens skull, typ George Bush och Irak. Jag har nog fortfarande inte förstått hur de får ihop det.

   Radera
  4. Ja jag förstår att Cornu är upprörd. En 2 barnsfamilj kan ju skaffa sig en privat pool på 7,7x3,2x1,55 m för bara 126.875 kr exkl grävningskostnader. Efter 16 år med bad en gång i veckan så har det gått jämnt ut, den privata poolens driftskostnader ej inräknade..

   Radera
 5. Alla kommuner bör inrätta ett kommunalt matställe. Det är viktigare att folk blir mätta än rena. Liksom lyxbadhusen borde matstället vara i Michelinklass.

  SvaraRadera
 6. Nog är det lite märkligt att det knappast finns några privata badhus. Varför klagar inte Svenskt Näringsliv och Moderaterna på att kommunerna lagt rabarber på den här marknaden? Varför ser de inte till att alla badhus privatiseras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom väntar givetvis tills dom är färdigbyggda för att sedan i sann nyliberalistisk anda ta över dom för priset av stolarna i kafeterian

   Radera
  2. Badhuset i Ängelholm som jag nämnde ovan ska byggas och förvaltas i privat regi. Kommunen ska bara hyra in sig där i 30 år framåt till marknadspris.

   Radera
  3. Undrar om inte Mellerud har sålt sitt badhus till privat regi? Mellerud är en i övrigt trevlig ort som nu tyvärr skall förstöra sig med ett köpcenter för storkapitalets affärer,detta sedan centrum blivit nästan omöjligt för bilar. Vem tjänar på detta? Inte är det Mellerudsborna i varje fall.

   Min spaning är att, nu när bilarna blir dyra att transportera folk i, så ligger de nuvarande köpcentrumen för långt bort och då kommer mindre och mindre orter få sina eftertraktade köpcentra. Egna centra med samma standardutbud av butiker som kommer döda den kvarvarande privata företagsamheten på orten.

   Radera
  4. @ S/S Josefin: Det låter som ett typfall på hur man öker komplexiteten i byråkratin och även inte tar hänsyn till kostnader.

   Radera
 7. Att bada på vintern är en mänsklig rättighet och därför har det ingen betydelse om det subventioneras tio gånger mer än vad som tas in i avgifter. Staten borde reglera badandet under kontrollerade former inomhus så att alla får sin rätt. Civilrätten är en styggelse med en kommun som svarande, men undantag borde göras när det snålas med badhus. Nästa steg är att införa badplikt. Människan behöver en mängd kemikalier för att må bra och dessa kan man blanda i vattnet. Folk har skräck för så mycket och man behöver inte tala om detta för dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. sen kan man inrätta en ny myndighet som kan ha ansvar för att följa upp med lämplig byråkrati och lagstiftning samt analysera och destruera badvattnet efteråt gärna i privat nyliberalregi bara det blir dyrt och bekostas via skatten så är det ok

   Radera
  2. Socialstyrelsen rekommenderar 6 - 8 bad om dagen.

   Radera
 8. I Umeå ska det byggas äventyrsbad i centrum för 400 miljoner kronor samt att man nyligen byggt kulturhus för 700 miljoner. Nu har man också upptäckt att det blev lite väl dyrt så man drar in på brandkåren i små-orterna i kommunen och hundlatrinerna i stan.

  *suck*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt den här debattartikeln är drt nya kulturhusetdyrare än så http://www.vk.se/1029117/kulturvaven-ruinerar-umea?mobil. 900 MSEK låter något fasanfullt dyrt. I alla fall för en stad med strax under 80 tusen invånare. Om man tar med äventyrsbadet blir det ca 12 KSEK + 5 KSEK per invånare. Efterdom det byggs med dagens standarder så antar jag för säkerhets skull att detinte är tänkt att stå 50-60 år utan kanske 30-40 år.

   Radera
  2. Sedär. Man ska alltid lära sig något nytt tydligen. Slår Umeå rekord i Sverige på oskälig kommunhybris byggnad?

   Iofs så betalar Baltic gruppen för en del av kulturhuset. Minns inte hur mycket.

   Radera
 9. Jag gick en kurs och skötte en badanläggning ett par somrar,
  efter det badar jag inte i någon pool fler gånger..

  Det man inte vet har man inte ont av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i all fall inte en massa fiskar, fåglar, bävrar, minkar och sälar mm som pissar och skiter i poolerna. Inte ligger de och ruttnar i poolerna heller. Akta dig för havet! Fatta hur mycket en val pissar och skiter. Fan för att vara fisk.

   Sagt mest på skämt.

   Radera
  2. “I don't drink water. Fish fuck in it.” ― W.C. Fields.

   Radera
 10. Cornu, dina inlägg om "så här mycket lägger kommun X på verksamhet Y" är riktigt informativa. Ger lite bra jämförelser. Tack! Men de ställer också den intressanta frågan om hur mycket får något kosta, och vad/hur ska man göra om kommunen inte har råd med det?

  On topic: 32 MSEK för ett nytt badhus låter inte sådär jättefarligt, men det beror väl på hur länge man tänkt sig att det ska stå, fungera och vilka priser skattebetalarna skall betala för användningen.
  I sådana här fall blir det kontraproduktivt om mam bygger ett dyrt skrytbygge, och sätter priset så högt att de potentiella användarna åker till grannkommunens slitna eller renoverade badhus.

  SvaraRadera
 11. Linköping är också på gång att få en ny simhall. Den gamla är tydligen för gammal för att renoveras. Slit och släng. Bara att bygga nytt. Corren: Maratondebatt när gammalt simhallsbeslut revs upp

  SvaraRadera
 12. När det gäller Lund var det ju en utbyggnad såväl som en renovering. Och när det gäller Husies 32000 invånare så är det ju rätt absurt att räkna underlaget på det, varför ens nämna stadsdelens befolkning i en större stad? Är det bara folk från Solna som kommer att besöka Solna Arena?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars blir det ju inte kvällstidningsjournalistik av det.

   Radera