Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2013-12-19 09:09

Är Aftonbladets journalister underbegåvade eller saknar de humor?

På Karolinskas institution för medicinsk epidemiologi och biostatistik sitter nu på morgonen antagligen ett antal forskare och skrattar sig fördärvade åt Aftonbladet, som tagit deras humoristiska kåseri om barna Hedenhös kosthållning på Läkartidningens kultursida på allvar. Frågan är om Aftonbladets journalister är underbegåvade eller om de saknar humor? Tillägg: Aftonbladet har nu lagt till citationstecken till sin artikelrubrik, för att visa att de inte tog "vetenskapen" på allvar.


Kåseriet är utformat på samma sätt som de vetenskapliga artiklar, som forskare inom medicin brukar skriva, fast på det i sammanhanget relativt ovanliga språket svenska. Det senare gör att även Aftonbladet klarar av att läsa texten och nu försöker dra igång någon hysteri med rubriken Forskare varnar för Hedenhös-dieten i SVT.

Alla som är normalbegåvade läser förslagsvis istället kåseriet i Läkartidningen, som är riktigt roligt. Ett citat ur denna artikel, som Aftonbladet alltså tar på allvar:
"Trots upprepade traumata förekommer inga benbrott i serien. Förutom all fysisk aktivitet kan en förklaring vara den höga konsumtionen av mjölk. I boken »Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige« utropar en ung man som druckit en mugg mjölk »Hurra! I dag kan jag hoppa tre yxskaft högt – igår kunde jag bara hoppa två!«."
Eller så krävs det att man är en nörd för att uppskatta sådant här...

Snabbenkät nedan.


Tillägg: Via den slutna gruppen Författare på Facebook nås jag av en lång lista över annan skönlitterär kosthållning som förstört hela generationer. Värst är förstås Hannibal Lecters kost, som fått alla att bli kannibaler, men även Bamses dunderhonung, Karlson på takets Kuckelimuckmedicin, Ture Sventons ensidiga kost på semlor och Pippi Långstrumps tårtfrukostar kommer på tal. För att inte tala om Roald Dahls Kalle och chokladfabriken... Mitt eget bidrag till den diskussionen fick bli Frodo & Sams ensidiga kost på alvbrödet lembas, som dessutom verkar spikat med amfetaminliknande preparat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Förmodad rubrik imorgon ”Nasa forskare varnar för raket i trä”

  SvaraRadera
 2. Det sorgliga/skrattretande/förfärliga är inte bara den underbegåvade "journalisten" utan kommentarerna... det lika underbegåvade folket.. Jag tål knappt se det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste du under läkartidningen eller AB?
   Läkartidningen har en goding från en sjuk sköterska!

   "Detta är helt befängt. Jag är uppväxt på 60-talet med dessa böcker och lider inte av förstoppning eller har någon sned bild av hur man ska äta. I vilken litteratur tjatar man om toabesök eller kolhydrater. Nu får ni väl ge er. Är det sådana resonemang som våra skattemedel går till? Finns bara ett ord - löjligt!!!

   Britt-Marie Backman, sjuksköterska, "

   Radera
 3. Med tanke på att nyheten publiceras i Nöjesbladet bör man nog anta att det finns lite humor även på Aftonbladet. Men de som läser den lilla artikeln verkar ta den på blodigt allvar. Säger kanske något om IQ-nivån på Aftonbladets läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påpekar bör också att DN publicerade den aktuella "nyheten" redan vid tretiden igår: http://www.dn.se/dnbok/hedenhosarna-ater-farligt/

   Det var inte Vetenskapsredaktionen som rapporterade.

   Radera
  2. DN blir bara sämre och sämre. Kan knappt bläddra i skräpet längre. En chefredaktör som förespråkar negativa räntor och ett helt koppel totalt aningslösa s.k. ekonomijournalister som inte kan stava till recession eller bostadsbubbla

   Radera
 4. Får lite känslan av att "the joke's on us". Att de räknar med att folk ska "förfasas". Har vi tur kanske de även hittar någon som kan "rasa" över forskarna.
  Man blir trött.

  SvaraRadera
 5. Intressant tidning... Jämte finns en artikel av Alex Schulman där han ojar sig över att hans fyraåring inte förstår julkalendern och inte han heller... hm en mig bekant treåring förstår och uppskattar den för att inte tala om den bekanta femåringen som verkligen uppskattar den. Men herr Schulman förstår den alltså inte. Kanske en indikation på att alternativ ett i undersökningen är rätt?

  SvaraRadera
 6. Någon som vågar på en gissning om vad ofogs julkalender lucka 20/21 kan innehålla?

  SvaraRadera
 7. Men den som känner dunderhonungsreceptet vet hemligheten hur man blir inte bara starkast, utan även snällast i världen.
  Ibland har faktiskt sagorna något verkligt att lära oss.

  SvaraRadera
 8. Underbara kommentarer till artikeln i läkartidningen! Skrattade högt ända tills jag kom på att de skrivits av personer med rösträtt.

  SvaraRadera