Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-11-20 09:46

Vad händer om arbetskraftsinvandrare överger den spruckna bostadsbubblan?

Sverige har sedan alliansregimen tog makten haft en omfattande invandring. Större delen av denna invandring är arbetskraftsinvandring från inom EU/EES och arbetskraftsinvandring från utanför EU, samt svenskars anhöriga. Arbetskraftsinvandringen får inte bostad via migrationsverket eller kommunerna, utan måste skaffa bostad själv, vilket ofta innebär att de köper bostäder på bostadsbubblans marknad. Vid en krasch i bostadspriserna kan de med lätthet överge landet och därmed smita ifrån sina skulder.

Bruttoinvandring 2012. Arbetskraftsinvandring
i dess olika former utgör högra halvan, sedan studenter
mellan klockan 6 och 7, och svenskars anhöriga mellan
sju och halv tio. Mellan halv tio och tolv hittar man flyktingarna.

2012 var bruttoinvandringen (nettot var ungefär hälften) 111 090 personer enligt Migrationsverket. Studenters anhöriga om 615 redovisades två gånger, jag har här strukit 615 dubbelredovisade. Av dessa var 25 302 flyktningar och flyktingars anhöriga, eller 22.7%. 22 965 var svenskars anhöriga eller adoptivbarn, dvs 20.6%.7% var utländska studenter och deras anhöriga.

55 516 personer, eller 50.0% (avrundat, 49.9738% mer exakt) var arbetskraftsinvandring och arbetskraftsinvandringens anhöriga. Det handlar alltså om de som är kompetentare än svenskarna eller mer villiga att ta skitjobb som arbetslösa svenskar inte vill utföra. Dessa måste ordna en bostad själv och köper rimligtvis denna i den mån de inte kan få tag på en hyresrätt. Invandringen sker framför allt till våra storstäder, där folk är för fina för att själva ta skitjobben eller trots att landets mest intelligenta, snyggaste och mest högutbildade bor där, ändå inte är kompetenta nog för att besätta lediga tjänster.

Siffrorna är likartade sedan 2006 och arbetskraftsinvandringen står alltså för potentiellt 100 000-tals bostadsköp. 

I Sverige är man personligen ansvarig även för bostadslånen. Man kan inte lämna över nyckeln till banken och komma undan, utan vid en krasch på bostadsmarknaden kommer nettoskulder förvandlas till blancolån med högre räntor, som man måste betala oavsett hur man löser sitt boende. Panterna är i stort sett bara till för att kontrollera att man inte belånar bostaden två gånger.

De som stannar kvar i Sverige vid en krasch kommer alltså aldrig undan sina skulder. Men är man utländsk invandrare till Sverige är det enklare om man köpt en bostad. Det är bara att lämna landet, speciellt om man kommer från utanför EU/EES, även om bankerna har högst begränsade möjligheter att kräva in pengar från andra EU/EES-länder. Kronofogden kan i princip bara agera inom landet.

Här finns alltså en potentiell bomb när bostadsbubblan kraschar. En krasch i bostadsbubblan kommer sannolikt krascha hela den svenska ekonomin, inklusive arbetsmarknaden. Incitamentet som arbetskraftsinvandring att stanna kvar i landet och betala sina bolåneskulder är antagligen väldigt lågt i det läget.

Annars kan man rimligtvis lämna landet och senare återvända och fixa ett nytt personnummer, om man är lite förslagen, och på så sätt smita undan skulderna.

Blir det en flykt från landet riskerar bankerna att bli sittande med en massa pantsatta bostäder i knät, bostäder som är värda mindre än skulderna.

Arbetskraftsinvandringen och EU/EES-invandringen är redan på plats i landet. Ett regimskifte tillbaka till socialdemokraternas rasistiska (ja, enligt retoriken är ett förbud mot arbetskraftsinvandring rasistiskt, så Göran Perssons regim var rasister) politik, som inte tillät arbetskraftsinvandring, är förstås en möjlig utväg om man därmed sparkar ut all icke EU/EES-arbetskraftsinvandring. Det riskerar dock att krascha bostadsbubblan i sig om dessa samlat säljer eller överger sina bostäder.

Allt färre av de LO-arbetare som drabbas av konkurrensen från arbetskraftsinvandringen röstar dock på (s), utan tack vare sahlinismen som fortfarande dominerar så röstar nu 30% av alla manliga LO-medlemmar på Sverigedemokraterna (så mkt för snacket om att det är högutbildade som röstar på (sd) - (sd) är det nya arbetarepartiet). I takt med att den andelen fortsätter att öka fram till valet blir ett stopp för arbetskraftsinvandringen allt mindre intressant även för socialdemokraterna, eftersom väljarna redan flytt. Någon omsvängning inför valet märks inte av och man kommer knappast lägga om sin politik på stupstocken.

Hur logiken är att man ska ha arbetskraftsinvandring, speciellt för majoriteten lågkvalificerade jobb, trots 374 000 arbetslösa i Sverige, kan man diskutera. Kanske är svensken helt enkelt för lat, bekväm, och inkompetent, men mer sannolikt är det den älskade NAIRU, jämviktsarbetslösheten, som är det stora svaret på allt. Genom arbetskraftsinvandring och tillhörande lönedumpning kan man stoppa inflationen och därmed hindra statens kostnader för arbetskraft att öka. Full sysselsättning är definierad som den arbetslöshet som behövs för att hindra en skadlig inflationsspiral. Hade vi inte haft arbetskraftsinvandringen de senaste sju åren hade arbetslösheten varit i stort sett noll och lönerna och inflationen hade skjutit i höjden. I Milton Friedmans skjortaffär är det viktigt att det finns många skjortor att välja mellan. De överblivna skjortorna är sk inflationsbekämpare och gör alla skattebetalare en stor tjänst som pressar ner löneutvecklingen hos Sveriges största arbetsgivare, den offentliga sektorn.

Om arbeteskraftsinvandringen flyr landet och lämnar bankerna med Svarte Petter, så friställer det åtminstone fler arbetstillfällen, men frågan är om medföljande bankkrasch kompenserar för det?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

77 kommentarer:

 1. Kortsiktigt så frigörs arbetstillfällen, men på längre sikt får det negativa konsekvenser om kompetent folk flyr landet, obviously.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sveriges fall är det väl inte OM folk flyr landet. Brain drain har på gått sedan skatterna blev för höga, de största förlusterna är kanske Kamprad och Rausing eller är det Borg och Stenmark.

   Det är faktiskt väldigt farligt: vill inte cheferna bo i landet, kommer heller inga investeringar göras här. Sverige blir ett uland! (färskt exempel är ju Astra)

   Radera
  2. Majoriteten av arbetskraftsinvandringen är av lågutbildad personal inom restaurang och bygg. De tillför ingen kunskap som inte redan finns i Sverige.

   Radera
 2. De arbetskraftsinvandrare som jag känner till har knappast råd att köpa en bostad. De har knappt råd att hyra en själva, utan bor oftast med andra som är i samma situation som de själva.

  Men däremot de arbetsgivare som tar in dessa oftast lågbetalda arbetare, har råd att köpa både fina bilar och dyra lägenheter/villor...

  Så bubblan skulle kanske spricka pga mindre arbetskraftsinvandring, men inte pga att invandrarna säljer sina lägenheter, utan pga att deras arbetsgivare inte länge kan ta ut feta löner/vinster när den billiga arbetskraften försvinner och kvar finns den dyra inhemska arbetskraften.

  SvaraRadera
 3. När det gäller att komma undan skulder och möjligheten att driva in dessa om gäldenären flyttar utomlands hänger väldigt mycket på ifall man vet var gäldenären håller hus (gäller även om man håller sig inom landet). De flesta länder erkänner ju konceptet med skulder (och avtalsrätt) så är det egentligen bara att driva in pengarna - hur man gör det skiljer sig lite från land till land.

  Dock skall nämnas att man behöver inte vara utlänning för att fly sina skulder och man behöver inte byta personnummer ifall man vill göra comeback i sverige. Det räcker med att man håller sig undan tills skulden är preskriberad - och för att göra det så behöver man ju inte ens lämna landet, man kan gå "under jord" också. Sålänge de inte hittar dig inom 3 eller möjligen 10 år så har de inget att hämta sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt svårt att bevisa att John Smith, som bor och verkar helt öppet i England, är samma John Smith som övergav sin 4:a på Östermalm. Eller för den delen Klaus Schmidt i Berlin osv. Så länge vi inte har EU-omfattande personnummer, så kommer man komma undan om man flyttar till ett annat land. Om man nu inte har ett världsunikt namn.

   Ska man dölja sig inom Sverige får man ju inte ha något med banksystemet eller myndigheter att göra, och alltså jobba svart, inte ha vårdbehov etc.

   Radera
  2. @Cornucopia

   Det är inte det som skall bevisas. Det som skall bevisas att John Smith är den som ingått låneavtalet - det krävs inga personnummer för det. Det svåra är nog fortfarande att hitta rätt John Smith - när man väl gjort det så bör inte resten vara så svårt.

   Det finns exempel på att folk har lyckats undgå delgivning genom att hålla sig undan även inom landet, men det är kanske inte så vanligt att man hittar exempel på folk som lyckats i flera år. Som sagt - det är mycket enklare att hålla sig undan i ett annat land.

   Radera
  3. Tillägg: givetvis antar jag att du avser en annan John Smith än den som skriver i kommentarsfältet;)

   Radera
  4. Om banken inte tagit DNA-prov på personen får de nog väldigt svårt att bevisa att han är John Smith, BLT. Möjligt att man tar kopia på fotoleg vid bolån, så man åtminstone har en nuna på BLT:n, men har det gått några år, lite skägg, glasögon etc, så är det nog inte så enkelt.

   Vill man däremot kunna verka i Sverige, med vit lön etc, är det mkt enklare då det alltid behövs giltlig legitimation och att man är skriven ngnstans för detta.

   Radera
  5. @Cornucopia

   Samma sak gäller ju inom landet. Det brukar dock finnas en liten signatur längst ner på ett kontrakt som brukar kunna knytas till en person.

   Trots allt så har man ju inte tagit DNA-prov på alla personer i sverige så den tekniken funkar ju inte ens inom landet. Dock så förekommer det foto från senaste ID-handling som kan nyttjas (eventuellt har banken tagit kopia på den också vid något tillfälle).

   I slutändan så är problemet med att bevisa att personen man försöker driva in skulden ifrån nog inte mer problematisk för att han råkar befinna sig utomlands - när man väl funnit personen dvs.

   Radera
  6. Jag hävdar att det är mkt mer problematiskt utanför landet pga annat "personnummer". Du kan inte gärna resa runt och hälsa på alla John Smith.

   Radera
  7. Beöver inte vara skriven någonstans för att verka i sverige. Behöver inte ens ha svenskt leg. Allt du behöver göra är att uppge ett svenskt personnr. inte ens säkert att det kontrolleras.

   Radera
  8. Om du får din lön och utför alla betalningar i kontanter, möjligen. Du kan inte ens gå till vårdcentralen utan att visa leg.

   Radera
  9. @Cornu

   Att hålla sig undan delgivning (vilket är vad som krävs för att skulden skall preskriberas) kräver ju bara att man aldrig dyker upp där någon delgivningsman letar efter dig.

   Vårdcentralen har väl tystnadsplikt så det är inte troligt att delgivningsman kan nå dig där. Den svagaste punkten är nog ditt arbetsställe - är det känt så lär det vara där delgivningsmannen testar ifall det inte går för sig att få tag på dig på din hemadress.

   Det borde dock vara ganska ovanligt att man kan hålla sig undan delgivning en längre tid med mindre än att man går under jord eller lämnar landet.

   Radera
 4. När Aftonbladet genom dataintrång lyckades avslöja sajten Avpixlats donatorer så visade det sig främst vara högutbildade människor som donerat pengar till sajten. Så mycket för snacket om ”lågutbildade losers” till SD-väljare. Visst finns det sådana, men de nöjer sig nog med att läsa kvällstidningarna …

  Och är det inte dags att lägga av med skitsnacket om att svenskar inte vill ta skitjobb. (OK, de vill i alla fall inte jobba svart för 20 kronor i timmen ...). Det luktar nästan Hets mot folkgrupp, men som lagen ser ut just nu såvitt jag vet så finns det inget som heter ”Hets mot svensk”. Tänk dessutom på alla svenska ungdomar som ”tagit skitjobb” i Norge.

  Så här säger en tolk från Göteborg (jag nämner inte från vilket land han kommer, så slipper jag att "hetsa mot folkgrupp"):

  ”När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?”

  Jag kan för övrigt nämna ytterligare tre exempel på människor från detta land som sagt ungefär detsamma som ovanstående tolk.

  Vi har dessutom den turkiskfödde journalisten Thomas Gür som sagt följande:

  ”Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ’det ju bara är svenskarna man lurar’.”

  Sensmoral: det är fler än svenskar som "inte vill ta skitjobb"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att 30% av manliga LO-medlemmar säger sig rösta på (sd) är fakta. Det motsägs inte av vilka som donerar pengar, då röstande och pengar över till att donera inte är samma sak.

   Radera
  2. För övrigt, anser du att manliga LO-medlemmar är mindre värda, eller varför måste du förneka deras väljarsympatier?

   Radera
  3. Röstar verkligen 30% av manliga LO medlemmarna på SD -eller är det en opunionsundersökning?

   Radera
  4. Vad får dig tro att jag skulle anse att LO-medlemmar är mindre värda? (Ja, jag antar att det var mig du syftade på och inte signaturen "oppti". Om inte så ber jag om ursäkt.)

   Radera
  5. Du skrev "lågutbildade losers". Varför du skrev detta om det inte var som replik på att 30% av manliga LO-medlemmar skulle rösta på (sd) idag vet jag inte.

   Radera
  6. Sedan bör du ju som sverigedemokrat använda ordet "förlorare" istället för anglicismen "losers". Som du åtminstone stavade rätt på.

   Radera
  7. Har en bekant vars bror driver en städfirma. För några månader sedan annonserade han ut en ledig 75% tjänst på platsbanken. Han fick 1002 ansökningar så att svenskar inte vill ta så kallade skitjobb är skitsnack. Av de sökande blev 1001 stycken utan jobb.

   Radera
  8. Därför att många använder liknande epitet om SD-anhängare från arbetarklassen (men de skulle aldrig säga samma sak om arbetare som röstar på S eller V). För säkerhets skull satte jag citattecken om uttrycket, men jag blev ändå missförstådd. OK, det är inte hela världen och jag avslutar härmed denna lilla diskussion.

   Radera
  9. Oj, har jag blivit Sverigedemokrat nu också! Det var mer än vad jag visste ... Då måste någon annan person, som liknar mig väldigt mycket, ha "lånat" mitt körkort och röstat i mitt ställe i vallokalen för drygt tre år sedan. Själv vill jag nämligen minnas att jag aldrig besökte någon vallokal!

   Den var låg, Cornu!

   Radera
  10. Menar du att det är lågt att vara sverigedemokrat? Är sverigedemokrater mindre värda än andra?

   Radera
  11. Invandringskritik sätter dig direkt i fållan med SD-John!
   Rasist och järnrörsekvilibrist.
   Samtidigt som Norrmännen häpnar!

   Radera
 5. Norge och Sverige har samma folkökning -ca 600 000. Under 2000 talet?
  Nu rasar Norska bostadspriserna. Medan Svenska tuffar på. (DI eller SVD idag!)
  Svenska arbetsmarknaden ger fler jobb-mest ökar servicen inom hotell och restaurang med 11%.
  Läser en bok kallad Bankruppt-av Kreugman. Läsvärt för dem som oroas av lånen i USA-och vill bli lugnad av en som vill se mer offentlig spendering för att få igång hjulen.
  Sen är väl arbetskraftsinvandringen en väg in till Sverige i första hand-speciellt när det gäller enkla jobb!

  SvaraRadera
 6. Riksbanken kommer nog se till att kraschen bara blir i reella termer, som i Malmö. Dessutom blir det nog värst för bostadsrätter som dragit ifrån ordentligt från småhuspriserna... här är ett riktigt ohållbart diagram: http://elato.se/imgdump/se_houses_vs_flats.png

  SvaraRadera
 7. om man ser sig omkring i samhället och tittar på vilka etniska grupper som städar, vårdar gamla och kör taxi är det huvudsakligen från MENA .området och de har kommit hit som flyktingar.
  Idag är det svårt för vanliga svenskar att få okvalificerade städ- eller vårdjobb eftersom nyanlända kostar mycket mindre att anställa pga bidragssystemen.
  inom bygg och transport är det östeuropéer via EU som lönedumpar dessa branscher
  var hamnar den övriga arbetskraften? antagligen inte "skitjobb"? det finns många specialister från Asien etc som kommer hit för att de fått jobb direkt via företag.
  Det vore intressant att se fördelningen invandring - yrken/branscher

  SvaraRadera
 8. glömde svara att jag inte tror att invandrarna kommer påverkas i någon större utsträckning av lånekrisen
  de kanske tvärtom kommer vara "vinnare" eftersom de inte prioriterar boendelyx och status och tjänar för dåligt för att vara kreditvärdiga
  Det är svenne och lotta som blir #torskarna# vilket kommer skärpa de sociala motsättningarna ytterligare
  White flight kanske kommer att handla om att fly fäderneslandet (och skuldbördan) i framtiden?

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte vilken värld du lever i men jag har viss insyn i stockholms byggbransch.
  Den importerade arbetskraften jobbar för 30-50 kr/timmen svart och bor i husvagnar, barracker eller inklämda i någon hyresrätt.
  En etablerad svensk har inte möjlighet att konkurrera med dessa lönenivåer. Innebär det att dom är "för fina" för skitjobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. du har rätt, en svensk arbetare är idag ikläm mellan å ena sidan lönedumpning från östeuropa och å andra sidan bidragsdumpning för nyanlända flyktingar (som är en sorts lönedumpning via staten)
   det är brist på hyresbostäder som är överkomliga utan sociala stöd och svenne erbjuds istället borätter med hög belåning
   jag tror att Sverige har skapat en socioekonomisk tidsinställd bomb

   Radera
  2. en tredje klämma är kollektivavtal och liknande som "förbjuder" denne att ta upp konkurrensen.

   Radera
  3. kgb35: Man kan "leva i sitt bolag". Utan löneskatt och moms. Fusk? Du vet själv hur godtyckligt det är från skatteverket.

   Radera
 10. De biometriska passen infördes genom ett riksdagsbeslut 28 juni 2009. Samma system gäller inom EU och EFTA. Innebörden är, att fingeravtryck är lagrade i ett chip i passet. Det finns alltså en risk att bli fast i en passkontroll, då man reser. Om man nu är efterlyst.
  Dessa nya pass gäller endast i fem år. De gamla gällde i 10 år.
  Fingeravtrycken får inte lagras centralt, ej heller sökas med automatiserad behandling.
  Efter hand allt fler människor får dessa pass fram mot 2019 bör möjligheten att försvinna ur redovisningen rimligen minska något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Martin

   Dock utgör inte en skuld ett skäl för efterlysning. För att det skall bli tal om efterlysning så måste man alltså göra gällande att gäldenären agerat rent brottsligt och dessutom övertyga en åklagare om detta - frågan är hur svårt det är rent generellt.

   Radera
 11. Genom mitt jobb kom jag på 90-talet i kontakt med en hel del unga låginkomssttagare som torskat dit på den bostadskraschen. De hade skulder på 200 000-500 000 efter att ha tvingats sälja till lägre pris än de gett pga skilsmässor eller dödsfall. Samtliga såg inget annat alternativ än att i framtiden jobba svart eller fly utomlands. Annars var det självmord som låg om hörnet. Ett helt liv på existensminimum sågs som en slavtillvaro och gav upp allt hopp om en bättre framtid.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Unknown

   Med tanke på vad utmätning innebär så är det ganska naivt om en fordringsägare förväntar sig att gäldenären skall anstränga sig för att göra sig skuldfri såvida inte skuldfriheten är ganska nära grepbar.

   Mot den bakgrunden vore det kanske lämpligt att ha ett "limited liability" konkursförfarande även för fysiska personer. Det är ju det som i många fall tydligen gäller i praktiken.

   Radera
 12. Det är väl främst polacker och balter som arbetskraftsinvandrar hit, och om de köper en bostad här så har de väl förmodligen planerat att stanna i landet. Men den stora majoriteten av dem är nog här på tillfälligt besök, de jobbar för att kunna skicka pengar hem till släkten. För att skaffa kapital till att starta en rörelse eller bygga ett hus i sitt hemland. Det stora problemet med arbetskraftsinvandrarna generellt är ju att de konsumerar inte mer än nödvändigt här. T o m maten har de med sig hemifrån eftersom den är billigare i hemlandet. Kapital rinner ur landet denna vägen.

  SvaraRadera
 13. Det är magstarkt att kalla nyanlända invandrare för "svenskar". Min flickvän är från kontintentala Europa. Hon vill inte bli kallad svensk. Då har hon ändå levt här sedan hon var tonåring. Att vara svensk är ett skällsord bland de flesta invandrare. Få vill sammankopplas med detta vedervärdiga folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gunnar Ivarsson

   Sån tur att det (väl?) inte är någon här som har kallat nyanlända invandrare för "svenskar".

   Radera
  2. Du har kanske inte brytt dig om att läsa blogginlägget? Tycker också att Cornu. blir väl tjatig emellanåt. Här är i alla fall citatet där Cornu. påstår att nyanlända invandrare är svenskar: "och svenskars anhöriga mellan sju och halv tio".

   Radera
  3. @Gunnar Ivarsson

   Jo läsa kan du ju själv börja med som en liten övning. Svenskars anhöriga betyder att det är anhöriga till svenskar - hur är det egentligen med svenskakunskaperna? En genitivkonstruktion innebär inte på något vis att man likställer de ingående substantiven - din mamma betyder inte att du och din mamma är samma person t.ex.

   Radera
  4. Finns tusentals svenskar som gifter sig med utlänningar varje år, speciellt svenskar som jobbar utomlands. Många kan rent av få barn under boende utomlands. När dessa flyttar hem, så blir det anhöriginvandring. Inget konstigt med det alls.

   Radera
  5. Bara i min bekantskapskrets vet jag X personer som gift sig med danskar, finnar eller norrmän, och även några med schweizare eller amerikaner.

   Radera
  6. Gunnar, om du påstår att all "anhörinvandring" är flyktingars anhöriga eller arbetskraftens anhöriga, trots att dessa har egna kategorier, se graf, så får du visa det med officiell statistik. Länkar till avpixlat räknas inte.

   Radera
  7. Menar du att alla av de 21 % cornu refererar till är anhöriga till svenskar i Sverige? 1500 irakier till exempel, är alla anhöriga till svenskar?

   Radera
  8. De går väl in som anhöriga till flyktingar eller anhöriga till arbetsmarknadsinvandring. Finns även studentanhörigkategorin.

   Radera
  9. Ursäkta, men eventuellt är du dum på riktigt, det finns ovan följande kategorier:

   Anhöriga till flyktingar: 7%
   Anhöriga till studenter: 1%
   Anhöriga till arbetsmarknadsinvandring: 9%
   Anhöriga till svenskar (medborgare): 21%

   Radera
  10. Eller menar du att svenska medborgare inte ska få ta in sina anhöriga till landet? Om du (antar att du är svensk medborgare) gifter dig med en amerikan och får barn, så får vare sig din fru eller dina barn komma till Sverige? Är det rimligt?

   Radera
  11. Källa: http://www.migrationsverket.se/download/18.43648b4513b902d42692f60/Beviljade+uppehållstillstånd+och+registrerade+uppehållsrätter+2012.pdf

   Radera
 14. Anhöriga till "Svenska medborgare" ?
  Aha de menar några importerade Thailändska fruar och några Kineser som kunnat gifta sig mot betalning, resten är anhöriga till de nyblivna "Svenskar" som nyss invandrat hit, tex som "ensamkommande barn"..

  Ok jag fattar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen fattar du inte eller så har du en underlig bekantskapskrets där folk inte gift sig och fått barn över gränserna. De flesta tjänstemannaarbetsplatser kryllar av folk som gift sig utomlands och rent av fått barn utomlands, genuina äktenskap med alla möjliga nationaliteter. Iaf är det så i IT-branschen.

   Radera
  2. @Kalle7

   Om du tror att man räknas som svensk i statistiken såfort man fått uppehållstillstånd så borde ju kategorierne "anhöriga till flyktingar" och "anhöriga till arbetsmarknadsinvandring" gapa tomma. Det gör de inte och därför så är det enda rimliga alternativet att det rör sig om anhöriga till mer permanenta svenskar (ie medborgare).

   Radera
  3. Långt över 50 % av de här personerna är gifta med invandrare eller andra generationens invandrare som är bosatta i Sverige.

   Kosovo: 700
   Serbien: 900
   Bosnien: 600
   Libanon: 200
   Irak: 1500
   Iran: 800
   Syrien: 300
   Somalia: 200

   Radera
  4. @Cornu och Anonym

   Jag trodde inte att man räknades som Svensk medborgare bara för att man fått "PUT"
   men jag trodde att det skulle vara lättare än vad det faktiskt är.

   För att bli Svensk medborgare behöver man:
   Kunna styrka sin identitet
   Vara över 18 år
   Varit bosatt i landet 4-5 år
   Och du måste ha levt ett skötsamt liv annars får du vänta längre tid innan du kan bli medborgare,
   ex straff 1 års fängelse = 7 års längre väntetid.

   Min bekantskapskrets ser helt annorlunda ut än vad din gör, Cornu...

   Radera
  5. Har du problem med Migrationsverkets redovisning av anhörigas invandring?

   Anhöriga till flyktingar: 7%
   Anhöriga till studenter: 1%
   Anhöriga till arbetsmarknadsinvandring: 9%
   Anhöriga till svenskar (medborgare): 21%

   Radera
  6. @Kalle7

   Nej, och därför räknas man inte som anhörig till svensk bara för att man är anhörig till någon som fått PUT. Det är ju uppenbart att man inte räknas dit bara för det eftersom det annars hade tömt de andra grupperna jag nämnde.

   Radera
  7. Det enkla faktum att du har 200 personer från somalia i kategorin "anhöriga och adoptivbarn" borde fått dig att haja att du och Cornu. är rejält ute på hal is.

   Steg 1. Muhammad får PUT i Sverige. (Asyl - skyddsbehövande)

   Steg 2. Muhammad hämtar sin son från Irak, Ali, (* anhöriga)

   Steg 3. Ali hämtar sin fru Jasmina i Irak. (Anhöriga och adoptivbarn)

   Radera
  8. Oh, 200 personer alltså. Förstår att du är byxis.

   Ja, det finns gott om somalier och irakier som blivit svenska medborgare. De har per definition samma juridiska rättigheter som du, vare sig du vill det eller inte.

   Radera
 15. Gunnar har rätt, en av orsakerna till dålig integration eller orsak till densamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @bo

   Ehh, var har Gunnar sagt det? Det förefaller som både du och Gunnar har lite bristande svenska-kunskaper - har ni vuxit upp i ett invandrartätt område eller;)

   Radera
  2. Det heter svenskkunskaper.

   Radera
  3. Svenskkunskaper är kunskapen om svenskar. Svenskakunskaper är kunskaper om svenska språket.

   Radera
  4. Härskarteknik. Anonym läs http://www.migrationsverket.se/download/18.43648b4513b902d42692f60/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+och+registrerade+uppeh%C3%A5llsr%C3%A4tter+2012.pdf

   Radera
  5. De har säkert gått i flumskolan, precis som jag har gjort :)

   Kanske är det där problemet finns, att vissa av oss levde i ett land som såg¨annorlunda ut, fungerade annorlunda, gjorde oss stolta och glada över att vi var Svenskar, uppmuntrade oss att plugga och bli "bra" människor.

   När vi nu ser samhället förfalla i allt snabbare takt så blir vi frustrerade, ännu värre blir det när vi ser att ca 95 % av våra medmänniskor inte delar vår syn på samhället
   (fastän vi VET att vi har rätt!) vilket då gör oss oroliga och lite desperata..

   Medan vissa andra har inte upplevt detta, de har fått sin skolgång torpederad av politikernas experiment men ändå fått bra betyg, fastän de inte lärt sig hälften så mycket som vi gjorde, och de lever i en illusion som de är uppfödda på via SVT och Aftonbladet.

   De märker inget, de tror att allt är ok och att vi som klagar på politikernas idiotiska påhitt egentligen bara är rasister.. Suck..

   Radera
  6. och denna länk http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/anhoriginvandring/

   Radera
  7. Nej svenskakunskaper är ju kunskaper som är svenska!

   Radera
  8. Nej, det heter "svenska kunskaper".

   Radera
  9. Svenskkunskaper - kunskaper om svenskar eller att vara svensk
   Svenskakunskaper - kunskaper i svenska språket
   Svenska kunskaper - kunskaper som är svenska

   Radera
  10. Ursäkta Lars, men nu har du faktiskt fel. "Svenskkunskaper" och "svenskakunskaper" avser båda kunskaper i det svenska språket.
   Se t.ex. http://www.sprakradet.se/15201 där språkrådet pratar om bristande svenskkunskaper. Det är då kunskaperna i det svenska språket som avses.
   Jämför med ordet svensklärare. Denne är knappast någon som lär ut kunskapen om att vara svensk, utan just det svenska språket. SAOL konstaterar dock att svenskalärare kan användas i vardagligt tal istället för svensklärare. Båda formerna är således korrekta.

   Radera
  11. Varning! Efterbliven diskussion pågår ovan.

   Radera
 16. Nej svenska kunskaper är rasistiska kunskaper.

  SvaraRadera
 17. Ibland har ni lite dålig koll...
  Det blir så när världen är siffror.

  Arbetskraftsinvadrarna hyr, och de bor många på liten yta. Precis som Somalierna i Katrineholm eller Borlänge, många i var kvart. Men köpa? Nje. Visst gör en del det men folk hyr och den hyran är tydligen för låg. Rätt få normala köper lgh här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall kan man väl inte förklara ökningen av bostadspriserna i stockholm på inflyttningen då detta är invandring (om man nu inte förväntar sig att det är andra invandrare som köper)?

   Radera
  2. Tillägg: sen kan man ju önska dem lycka till med att hitta en hyresrätt i stockholm, iaf ifall man skall tro historierna om köerna till dessa i stockholm.

   Radera
 18. En gammal kollega till mig provjobbade här i stan (Stockholm), men han tyckte att det var för dyrt att bo jämfört med lönen (forskare), så han tackade nej till jobbet och åkte tillbaka till hamburg. Där hyr han en billig lägenhet centralt. Visserligen lång pendling till institutet (ca 45 min), men å andra sidan är nattlivet bättre än Zinkens korvmoj. (bättre korvar också eftersom vi snackar Deutschland här). Kort sagt, mer pengar och bättre nattliv i Hamburg. (Det är faktiskt synd om oss för han är extremt duktig forskare). Men Stockholm lönar sig bara om man har ärvda fastigheter. Men Stockholms skärgård är värd "a bob or two" som man säger.

  SvaraRadera