Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2013-11-02 11:18

Vad är väl en mule?

Vad är väl en mule? Med november har nu fårens vinterutfodring börjat. Det kanske fortfarande finns kvar någon dags bete i de marker de har tillgång till från det lagstadgade vindskyddet (=hus med tak och minst tre väggar), men jag har flyttat in fåren till vinterhagen nu ändå för utfodring.

Det är inte säkert att ytterligare några dagars bete är lönsamt och faktiskt sparar vinterfoder. För ju kortare den sista grässtubben blir, desto sämre behåller marken sin fuktighet om våren, och ju längre tar det för gräset att ta fart framåt april. Så det man sparar på gungorna just nu kanske man förlorar på karusellerna i vår.

Som ni som läst bloggen sedan åtminstone i våras vet, så har jag stängslat om för att bättre hantera vargen, vilket bland annat innebar att jag flyttade en del stängsel för att upprätta skyddszoner, där t ex skog gör att den gråe inte kan se fåren när den når stängslet. Det blev då väldigt uppenbart vad en mule är för något.

På bilderna nedan kan ni se hur våra svenska marker ser ut utan varg, och hur de ser ut med varg, dvs utan bete. Jag tror att de allra flesta kan se var tidigare stängsling gick.
Till vänster betad mark, till höger obetad mark.

Till vänster mark utan varg, till höger mark som vargkramarna vill att det ska se ut när djurhållningen upphör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Intressant fotodokumentation. Är du seriös med att det blir granskogsplantering av det hela i framtiden? What a goddamn waste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju vad Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, Riksdagen och majoriteten av svenska folket vill. Inget man kan kämpa mot. Det jag ser från gårdscentrum, vilket är rätt lite pga att gården ligger i en liten dal, håller jag nog öppet via fossila bränslen, istället för mule, tills vidare. Men resten får väl bli monokulturell granskog.

   Radera
  2. Men så länge mitt vargfoder överlever fortsätter förstås betet. Får se vem som vinner. Vargen jagar heltid, men jag har inte råd att heltid vakta och förbättra stängsel etc, så vargen lär segra förr eller senare.

   Radera
  3. Skaffa en tränad ovdjarka

   Radera
  4. Skaffa en oneliner som visar att du både saknar systemekologisk kunskap och analysförmåga.

   Varför ska man skaffa en hund som äter mer kött på ett år än vad en normal svensk fårbesättning producerar på ett år? Ebberöds bank.

   Radera
  5. Angående varg och granskog. En minoritet har historiskt kunnat övertyga majoriteten om det rimliga i sina krav. Minoriteten skulle i detta fallet vara småskaliga djurhållare och majoriteten övriga svenska folket.

   Jag tror definitivt att det finns möjlighet att bilda en stark opinion för bättre villkor för djurhållare i vargfrågan. Jag tror det finns många svenskar som vill att hela Sverige ska leva och att landskapet hålls öppet. Jag är övertygad om att svenskarna hellre vill ha betande får än mer granskog. Dom måste bara få reda på att dom vill det, och sedan inte glömma bort det.. Politisk kampanj alltså, pedagogisk och med fina foton som dom ovan. Organisera er eller gå under! var det väl någon känd socialist som sade, och han hade rätt i sak.

   Svensken har uppenbarligen börjat längta tillbaka till landet och ursprunget. Självhushållning, jakt och vedeldning är på modet. Till och med Lidl i Stockholms city/Sveavägen säljer i höst jakttillbehör som åtelkamera och laseravståndsmätare.

   Det är defintivt inte kört. Natten är som mörkast innan gryningen. Och gryningen är snart här, kamrater.

   Radera
  6. Tänkvärt men minoriteten i det här fallet är väl varglobbyismen som av någon anledning verkat relativt ostört i ca trettio år. Till majoriteten, folkets, förfång - matbristrisk. Nu tror stora delar av folket på det.

   Radera
  7. Den dag då importen av livsmedel blir ett problem så har vi åter akottpengar på varg...

   Ty det absolut enklaste och mest ekonomiskt effektiva sättet att få fram högkvalitativa livsmedel, nötkött eller fårkött, är via bete...
   Om betesdrift inte funkar på grund av rovdjur så är alla vargar och Björn och lo illa ute...

   Radera
 2. Fullständigt "off topic"...
  Jag kan inte minnas att jag läst "Cornu The story" någonstans på bloggen.
  Hur och varför du hamnat som politisk bloggare mitt i ingenstans matandes får och stängslandes hagar.

  Finns det någon bakgrunds info att läsa tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, varför skulle det finnas det? Jag skriver i princip inget om mitt privatliv.

   Jag bor mitt i ingenstans för att jag vill det.

   Radera
  2. http://davidjonstad.se/2012/06/28/storsta-bloggen-skrivs-i-skogen/

   Radera
  3. Om det inte var ok att länka får du väl radera, jag tycker det var en bra artikel.

   Radera
  4. Helt OK. Vill man läsa om mig som person så överlåter jag det åt andra, dvs journalister. Det är i mina intervjuer och reportage om mig man hittar sånt, inte här på bloggen.

   Radera
  5. All respekt för din ståndpunkt.
   Knappast särskilt vanlig band bloggare som valt att inte vara anonyma.
   De flesta tycks vara lite exhibitionistiska.

   Radera
 3. Har du inte funderat på att, som vi gjort i sex tusen år i norden, ta in fåren i ladugården och stänga dörren efter dem? Du kan lätt ta hand om den värdefulla gödseln och skydda dina får mot varg samt att kräken slipper att gå ute och frysa. Till och med under fädbobruket på sommaren så stängdes djur in i ladan på natten om varg och björn var i närheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet om att idisslare måste ät 24/7/365 - tar man in dem om natten måste de också ha hö sommartid, vilket kraftigt ökar kostnaderna. Därmed blir det helt olönsamt med djurhållning. Vitsen är att få "gratis" mat åt djuren under sommarhalvåret, som inte kräver ngn tid, arbetsinsats eller insatsråvaror (som bränsle till traktorn).

   Dessutom vägrar Länsstyrelsen informera djurhållare om närvaron av varg. Det hade annars varit mkt enkelt för dem att kunna varna alla djurhållare när varg observerats eftersom alla djurhållare är registrerade med geoinformation, mobilnr mm.

   Radera
  2. Du har inte funderat över anledningen till varför vi jagat och hållit efter vargen sex tusen år här i norden?
   det kanske kan bli en intressant disskution medans ni sippar latte på något hipsterfik på söder rent teoretiskt naturligtvis, då ingen av er på hipsterfiket torde ha någon praktisk erfarenhet av hur det ligger till.

   Radera
  3. Den här årstiden och över vintern har väl ingen vettig bonde de senaste sextusen åren haft djuren utomhus? Vad fan håller du på med Cornu?

   Radera
  4. Du vet inget om djur förstår jag.

   Jag var just ute och sprang milen. Samtliga djurbesättningar jag sprang förbi har fortfarande djuren ute på bete - en fårbesättning, en islandshästbesättning, tre kobesättningar (varav en mjölkko).

   Lagkravet är att från och med oktober ska djuren ha tillgång till vindskydd eller inomhusvistelse efter eget val. Alla har ute sina djur på bete så länge det går, dvs till betet är slut eller snön kommer. Kobesättningar går ute till december en del år, om inte frosten kommer.

   I vinterhagen och innan, när alla hagar var öppna, har fåren fri tillgång till lagstadgat vindskydd (=hus med minst tre väggar). Dit går de bara om det regnar. När det snöar föredrar de att ligga ute, ullen isolerar så mkt att snön inte ens smälter.

   Idisslare har tvärt om en hel del överskottsvärme från jäsningen i magen att bli av med och kan eller rent av får inte hållas i uppvärmda utrymmen.

   Om man söver en idisslare måste man sätta in en termometer omgående, så djuret kan väckas innan temperaturen blir för hög, då kylningen inte fungerar om djuret är sövt. Får sover för övrigt bara 10-15 minuter om dagen.

   Mufflonfår, såväl som älg eller vår europeiska vildko, visenten, klarar sig utmärkt hela vintern. Jag vet besättningar där får rymt och överlevt i det vilda vintertid och etablerat vildfårbesättningar om de får gå helt fritt och söka foder fritt.

   Så vad fan håller du på med själv?

   Radera
  5. Däremot har man en annan djurhållning i många andra länder, t ex Danmark, där djuren hålles inne året runt om den inte är en ekologisk besättning. Det är inte ens tillåtet att ha betesdjur inne året runt i Sverige.

   Radera
  6. Har du ladugård Cornu? Vill du inte använda din gödsel på dina odlingar? Om man ska tillvara gödsel, mjölk och ull tillsammans med köttet från fåren så är ladugården en bra sextusen år gammal uppfinning. I ladugården kan du binda upp djuret morgon och kväll för mjölkning. Före och efter de släpps ut på bete. Du sover bättre om du vet att det finns varg på byggden med ladugård. Om du inte mjölkar och ingen akut vargrisk finns kan kräken gå ute dygnet runt. Självklart ska får och kor på bete halva året. Peace.

   Radera
  7. Att hålla djur inomhus uppkom under senare delen av järnåldern...
   Min tro är att det berodde på att viltet var sällsynt och att bondens djur var det enda som rovdjuren hade som byte...
   I mitten av artonhundratalet verkar just Skaraborg har landets största vargpopulation.
   Där fanns gott om bönder och böndernas djur....
   Att varghatet var intensivt var självklart då en enda ko kunde avgöra om folket överlevde en svältvinter eller ej...

   Radera
  8. Inte sant TG, bronsåldern långhus huserade både människor och kreatur. Troligtvis har det mindre med vargen att göra utan det att ett bofast jordbruk helt enkelt inte kan fungera utan att ta tillvara en hyfsad stor del av gödseln.

   Däremot stängslade man inte in djur förr i tiden man stängslade in vetet och vallen. Kor och får klarade kvinnor och barn att skydda mot varg och björn på skogsbetet. Grisarna var för det mesta i halvvilda flockar som rusade hem till gården vid fara. Åtminstone under 1800-talet i Norrland säpptes hästarna på skogen för att klara sig själva fram till hösten då manfolket fick kämpa i dagar och veckor för att fånga in dem.

   En del är sjukligt besatta av varg.

   Radera
 4. Om få år kan några flygande robotar hålla koll på fåren och skrämma bort närgångna vargar. Än är det olagligt och för dyrt. En sämre tillfällig kompromiss mellan fårägare och majoriteten kunde vara betydligt höjd ersättning för rivna får. En annan möjlighet är att ge arbetslösa ungdomar av samhället lön för att vakta mot varg med en häftig titel tuff uniform och extra betalning för mer kringströvande.

  Har just varit ute och röjt efter en stor tall som fällts nära huset. Får väl lägga blivande veden i en hög under en press i vinter. Duger kanske som ved om det blir extremt kallt länge och den torrare tar slut. De stora granarna får vara kvar pga alla fåglar som trivs där. En stor björk som skuggar några goda äppelträd får stå tills vidare pga utflyttad dotters vädjan. Några andra lövträd fälls när vintern kommer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Det är staten som bestämmer: skall vi betade marker och ekologiskt kött eller skall vi ha varg och importerat kött. Bara att välja
  Den dödliga dvärgbandmasken får vi på köpet, när vargen har spridit sig över hela landet, den som inte vet något om dvärgbandmask, googla på densamma, så får ni reda på vad som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det finns väl ingen dvärgbandmask på söders hipsterfik?

   Radera
  2. Kal-krister kanske någon hipster förirrar sig ut i skogen och inmundigar några smittade blåbär och blir smittad och dödssjuk.

   Radera
 6. En länk om bandmask:
  http://tomremington.com/2013/10/31/a-warning-for-hunters-trappers-and-all-outdoor-enthusiasts/

  SvaraRadera
 7. Husqvarna har robotgräsklippare -vargsäkra!
  ;-)

  SvaraRadera
 8. För vi kan antingen ha varg eller inte ha varg. Valet måste vara svart eller vitt. Om jägarna slutar skjuta upp att vargmat så kanske dina djur får vara i fred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det så att den gråe hellre tar en elstöt och ger sig på fåren och andra tamdjur, än att ge sig på en älg, älgen kan som bekant sparkas rejält. Vargen är en opportunist, han tar det som ger mest med minsta möjliga jobb, precis som vi människor.

   Radera
  2. @fanat1c

   Tama djur är... tama. (Förutom ett väldigt storväxt får som stångade mig när jag var liten. Jag tror att det fåret hade en svår uppväxt i ett socialt utsatt område)

   @Lars Sundberg

   Ge vargarna en elstöt när de kommer nära tamdjuren, så lär de sig nog väldigt snabbt. Elstötar är överlag väldigt otrevliga, de brukar dressera djur väl (förutom vildsvin).

   Radera
 9. Skapa en Blocket-annons i vilken du bjuder ut dina får till försäljning men samtidigt påpekar för presumtiva köpare att de på grund av politikernas rovdjurspolitik borde plantera gran på sina marker istället. Den kan tänkas väcka uppmärksamhet. Hitta dock gärna något skäl för att inte avsluta affären.

  För övrigt har våra politiker samma inställning till dina får och lamm som de har till svenska folket. Landets medborgare skall offras på den fria rörlighetens altare, med hänvisning till en religiös tes om alla människors lika värde, utan preciserande av för vem eller vad alla människor är lika mycket värda. Är det för Gud eller kanske för Fredrik Reinfeldt som Adolf Hitler och Usama bin Ladin är lika mycket värda som Nelson Mandela och Thomas Edison? Eller för mänskligheten?

  Så länge politikerna inte slåss för ett globalt välfärdssystem och en global demokrati är de bara onda när de använder den religiösa - så vitt det går att se - idén om alla människors lika värde som ett argument för att rasera välfärdsstaten och den nationella demokratin och istället införa ett globalt liberaldarwinistiskt anarko-kapitalistiskt helvete.

  Medborgarlön i alla länder är vad de borde kämpa för om de vill vara något annat än ärkedjävlar.

  SvaraRadera
 10. Du verkar ha en lite skev tidsuppfattnig Miko,

  För att vi ska förstå varandra lite bättre Miko min vän Så kanske du vill vara så snäll att förtydliga för oss hur lång tid 6000år känns för dig?

  är det något som har hänt så långt tillbaka i tiden som när du hade sommarlov eller är det något som hänt nu under höstlovet Miko?

  SvaraRadera
 11. Nej, fåren måste inte äta dygnet runt. Idisslare ägnar många timmar åt att just idissla, och vila.
  Min gamla mor tar in sina ca 40 tackor varje natt, det går utmärkt. Fåren är feta och friska. Man kan locka med ytterst lite havre, godis, och de springer frivilligt in. Har man djur så får man nog göra sig lite omak och besvär, även sommartid.
  Det finns många fina herdehundraser, jag har haft en Estrela Mountain dog, som exempel.
  När hon var vuxen fick hon 1 liter billigt torrfoder per dag. Torrfoder som tillverkas av biprodukter och skräp som ingen människa skulle äta. (Du uppfinner massa negativ skit, Cornucopia)
  Träningen av en herdehund är "mycket enkel", den lilla valpen måste leva hos fåren och präglas då på både får och människa. Den kommer att vakta både får och familj med sitt liv.
  Om det verkligen finns mycket varg, rekommenderas två hundar, som peppar och stärker varann.
  Ingen varg är så dum att den då attackerar och riskerar att skadas allvarligt. (Möjligen en stor och desperat flock, men ingen enstaka individ).
  Det här är också mycket fina familjemedlemmar, mycket vaksamma, tillgivna mot familjen, glada när vänner kommer, mycket reserverade mot främmande. Perfekta att ha på landet. Den springer inte runt och nosar lika mycket som en vanlig hund, utan letar upp en hög höjd, stor sten eller så, sitter sen lycklig och "håller span på allt". Den är fridsam och vänlig men kan lätt skrämma bort ovälkommna med sin respektingivande uppenbarelse och grova röst. Du kan vara helt trygg med en sådan kompis. Den vill inte ha någon vidare dressyr, bara lite normalt husvett.
  Absolut inga aggressiva galningar som det ofta framställs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.vargfakta.se/nyheter/kvinna-svart-biten-av-boskapsvaktande-hundar-frankrike/

   "En 35-årig kvinna blev i måndags svårt biten av två boskapsvaktande hundar. Kvinnan flögs med helikopter till sjukhuset i Saint-Jean-de-Maurienne.
   Under en vandring i Vanoise Park, Termignon i Frankrike i måndags kom en 35-årig kvinna i närheten av tre får. Den lilla gruppen får befann sig en bit i från den övriga flocken vilket skulle visa sig förödande för kvinnan som plötsligt anfölls av två boskapsvaktande Pyrenéerhundar.
   Den ena av de två hundarna inledde attacken genom att bita kvinnan i vaden vilket fällde henne till marken. Väl nere fortsatte hundarna att bita kvinnan i ryggen, på axlarna och i baken. Kvinnan gjorde motstånd och lyckades efter en stund göra sig fri från sina angripare. Därefter tog sig kvinnan till en befintlig stuga längs vandringsleden där några parkvakter lyckligtvis fanns till hands."

   Radera
  2. Bloggen vargfakta är inte ett dugg opartisk utan letar upp otäcka händelser från hela världen och får det att låta som det vore det "normala".
   Det händer otäcka olyckor med alla typer av hundar, tyvärr. Misshandlade och kanske medvetet "triggade" hundar är livsfarliga, av alla raser. Man hör ju om kamphundar som dödar sin ägare t.o.m.
   Om det här skulle vara vanligt så borde väl mänskligheten vara uppäten av sin hund vid det här laget. Om det vore normalt så skulle vi inte ha hundar.

   Radera