Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2013-11-23 12:49

"Utlovades i den ekonomiska planen"

Ännu mer vatten på min kvarn om att nybyggda bostadsrättsföreningars ekonomiska planer saknar den mesta koppling till verkligheten får man i en artikel hos Bonnier/DN. Det handlar om en förening som fick åtta gånger så höga elkostnader än de som "utlovades i den ekonomiska planen".


Kanske kan detta vara ännu ett litet pling från väckarklockan att de ekonomiska planerna ofta saknar all koppling till verkligheten. 

Den ekonomiska planen är till för att motivera alldeles för låga medlemsavgifter och på så sätt pressa upp priset på klubbmedlemskapen i en ny bostadsrättsförening och därmed exploatörerns vinster.

Eftersom många inte är kompetenta nog att äga ett eget boende, så saknar de också förmåga och kunskap att bedöma rimligheten i presenterad ekonomisk plan.

Intygsgivarna för en ekonomisk plan får betalt för att intyga att den är upprättad i enligthet med vad som ska stå i en ekonomisk plan. Vill de inte godkänna den ekonomiska planen betalar man bara pengarna till någon annan intygsgivare.

I Bonniers artikel uttalar sig KTH-doktoranden Jonas Anund, som tidigare konstaterat att bostadsrätter byggs med halva livslängden, och alltså dubbla underhålls- och renoveringskostnaden, mot hyresrätter, trots att dessa kostnader ofta sätts till nästan noll i de ekonomiska planerna. Allt för att minimera kostnader för exploatören och maximera vinsten för den samme.

Fast ibland ertappas näringen med direkta lögner. En mäklare angav t ex att en bostadsrättsförening bara hade 3 MSEK i skulder, när den verkliga skulden var 10 MSEK (Dagens Juridik).

Köper man lägenheter i en nybyggd förening utlovas inget alls. Det enda ni kan vara säkra på är att ni kommer sitta hårt skuldsatta till banken resten av era liv. Resten är bara självbedrägeri och inga löften.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Det framgår inte om elen blivit dyrare per enhet eller om förbrukningen rusat. Däremot var det en semesterlägenhet. Kan det ha blivit fel där? Stockholmare som gärna kommer dit en gång på hösten till en varm och fräsch lägenhet och kör med termostaten på 22 grader samt fönstret på vädring!
  (Vanligt i Ryssland). Så gjorde vi när vi hyrde!(fast med avstängda element.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det låter som man har räknat grovt fel ifall man missar med en faktor 6 på elkostnaden. Det är inte rimligt att kWh-priset stiger med en faktor 6 på så kort tid (räknat över året) och det verkar märkligt ifall man uppskattar förbrukningen fel.

   Sen kan man fråga sig vilken förbrukning som avses - är det föreningens egen förbrukning eller är det medlemmens förbrukning? I det förstnämna fallet så är det ännu konstigare ifall man räknar grovt fel på flera hundratusen. I det sistnämnda så får man ju fråga sig hur medlemmarna resonerar - finns det någon anledning till att förvänta sig att man skall få så mycket lägre elkostnad bara för att man flyttar? Det rimliga vore ju ifall man litar mer på att den personliga elförbrukningen skall vara oförändrad framför att lita på en schablon (som dessutom kanske avviker kraftigt från tidigare elförbrukning).

   Tredje fallet vore att föreningen står för medlemmarnas elkostnader och slår ut dessa sedan på avgifterna, men det tycker jag låter som en märklig ordning - funkar det verkligen så?

   Ibland så borde man kanske som spekulant tänka lite själv, men det kanske är för mycket begärt?

   Radera
  2. Tillägg: för mycket begärt med tanke på att genomsnittlige BRF-medlemmen har ganska dåliga kunskaper i fastighetsskötsel och fastighetsekonomi (från dessa skall man förvänta sig att värva en kompetent styrelse?)

   Radera
  3. Grannen gjorde av med 2-3 ggr mer el än vi. Hur är detta möjligt?
   Takvärme , golvvärme, 24 grader och ytterbelyst som en julgran! Uppvärmd garageplats. Samt flitigt vädrande!

   Radera
  4. @oppti

   Har du kollat upp att han gjorde av med 2-3 ggr mer el sådär oförutsett också? Takvärmen och golvvärmen kanske kom dit när några elaka hantverkare gjorde det i smyg när han var på semester eller?

   Sen med tanke på att det är individuellt hade du i en BRF accepterat att ni delade på elräkningen? Om inte så hade du nog inte föreslagit en sådan ordning i BRFen utan förespråkat att var och en betalar sin egen elräkning - gör man så kan man verkligen fråga sig hur i h*vete man kan få en elräkning på flera hundra tusen mer än förväntat i en BRF.

   Vidar kan man ju fråga sig om de som flyttar till BR förväntar sig att elen skall ingå i avgiften? Om de inte gör det så har de ju räknat med elkostnader i kalkylen utöver avgiften.

   Radera
 2. Jamen snart kommer ju de nya avskrivningsreglerna.

  SvaraRadera