Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2013-11-04 16:04

SGI-fällan i enskild firma

Fick ett telefonsamtal idag från en agiterad handläggare på Försäkringskassan som undrade var i helvete (ej exakt ordalydelse, men det var andemeningen) jag fått tag på den blankett om angivande av inkomst i enskild firma jag skickat in. Det visar sig att man som enskild firma inte alls, likt alla andra svenskar, får SGI utifrån aktuell inkomst.


En vanlig anställd svensk, inklusive de som är anställda av eget enmans aktiebolag, får sin SGI, sjuklönegrundande inkomst, som används vid t ex föräldraledighet eller vård av sjukt barn, utifrån aktuell lön. Man anger den rent av manuellt i Försäkringskassans E-tjänst, men detta är alltså inte möjligt för oss som har enskild firma, där möjligheten att fantisera ihop inkomst är spärrad.

Har man enskild firma får man istället ett SGI baserat på den taxerade medelinkomsten från inkomst av tjänst de senaste tre åren. Enligt telefonsamtalet.

Det finns lite justeringar de första två åren, då man kan få använda SGI från tidigare anställning, men sedan är det kört.

Varför enskild firma ska diskrimineras på det här viset övergår mitt förstånd. Generellt ökar man sina inkomster i ett företag, i princip i samma takt som inflationen, eventuellt plus ekonomisk tillväxt. Metoden att räkna ut SGI släpar alltså efter tre år. Till deklarationen för 2012 godkänts, vilket sker i december 2013 är SGI baserat på inkomsten 2009, 2010 och 2011. När den godkänns är SGI sedan baserat på inkomsten 2010, 2011 och 2012, vilket gäller till december 2014. Förenklat får man alltså SGI enligt 2011 års inkomst år 2014, om man hela tiden har en stabil ökning av intäkterna i takt med inflationen och eventuellt ekonomisk tillväxt.

Avser ni som enskild firma att utnyttja föräldraförsäkring, t ex för föräldraledighet, är detta helt avgörande att känna till.

Eftersom Försäkringskassans handläggare accepterat dn blanketter jag rekvirerade och skickade in tidigare år, så har de antingen ingen koll på regelverket, har gjort fel tidigare, eller så är regelverket förändrat. Eller så blev jag precis blåst och sitter kvar på felaktig SGI helt i onödan. SGI angiven hos Försäkringskassans E-tjänst är dock enligt vad jag skickade in i blankettform 2012. Så oavsett har någon på Försäkringskassan gjort fel här.

Samma SGI används också som grund till t ex sjukersättning om man blir oförmögen att jobba pga stadigvarande sjukdom eller skada från en olycka eller motsvarande "förtidspension" (gäller förstås bara till Försäkringskassans handläggare konstaterar att det faktiskt finns de som inte kan röra sig från näsan och ner, t ex Stephen Hawking, men som jobbar ändå och därmed utförsäkrar dig som fullt arbetsför - men det är en annan historia).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Starta ett aktiebolag, det behövs bara 50000 kr i aktiekapital och ingen revisor. Alliansen har lite nytta trots allt.

  SvaraRadera
 2. Den som anger sänkt sgi från tjänst hos FK, utan att ha haft med dem att göra under ett antal år, verkar också hamna i "syna-i-sömmarna" fållan hos FK.

  Begära för lite, och för sällan, är uppenbarligen synnerligen misstänkt...

  SvaraRadera
 3. Gilla läget, starta AB, det är lönlöst att kämpa emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtta års sparad räntefördelning säger något annat...

   Radera
  2. @Cornu

   Det ena utesluter väl inte det andra? Sen vad som är bäst låter jag vara osagt. Som enskild näringsidkare har man dock väl bara 7 karensdagar innan man får pengar av FK medan man som anställd har 14 karensdagar innan FK träder in (fram tills dess får man leva på "egna" pengar).

   Radera
  3. Slår dina åtta års sparade räntefördelning verkligen 3:12-reglerna efter de senaste årens förändringar? Nu får du ju ta över 150 000 kr i utdelning rent schablonmässigt utan att lyfta någon lön själv, och om du har löneutbetalningar i företaget på över 300 000 kr om året kommer du få ta ännu mer utdelning eftersom man i senaste budgeten ökar så man får använda halva löneunderlaget som utdelningsutrymme. Själv ser jag fram emot ett utdelningsutrymme på 300 000 kr årligen framöver.

   Radera
 4. Just skogsbruk är omöjligt att stoppa in i ett AB (jag har mailat med länsstyrelsen och googlat) så det är nog bara att gilla läget.

  Jag kör AB för företaget och behöver nu en Firma för skogen. Helknäppt men ja det mesta med byråkrati är ju tokigt så vem är förvånad.

  SvaraRadera
 5. Finns det något skrivet om det där med medel av tre år? Jag använde också ett treårsmedel, men för en 6-7 år sedan blev jag utskälld efter noter om att det var senast fastställda taxering som skulle gälla, även med räntefördelning så varierar inkomsten från jordbruket år från år, har kört så sedan dess. Det var nog även i samband med detta de kom på att jag hade en del inkomst av anställning var väl så att de gått nån kurs och lärt sig tyda ett skattebesked,varierade lite år från år men pendlare runt 30.000, detta fick jag över huvud taget inte räkna in i SGIn eftersom jag bara var timanställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är helt jävla sjuk.

   All lön som det betalas egenavgifter eller arbetsgivaravgifter för ska förstås räknas in i SGI. De där avgifterna är ju till för just socialförsäkringarna, vilket inkluderar föräldraförsäkring, sjukförsäkring etc.

   Att Försäkringskassan stjäl de pengarna utan att ge försäkringsskydd tillbaka är helt horribelt. Då ska vi slippa betala egenavgifter. Jag betalar 4x så höga egenavgifter i år som vad jag är berättigad till i ersättning vid t ex VAB, eftersom VAB:en blir ett snitt av 2009, 2010 och 2011 just nu. Så vad betalar jag skatt för?

   Radera
  2. @Cornu

   Är det inte häftigt att betala skatt? Det har iaf jag fått höra;)

   Radera
  3. Sjukpenning/föräldrapenning är bara för såna anställda de har på fk, inte alls för småföretagare som måste jobba när det finns jobb, sjuk eller inte.

   Och snart blir a-kassan obligatorisk, också för den som inte är berättigad att få något därifrån...

   Måste gnälla över svt också, som man måste betala licens för, trots att svtplay inte fungerar sedan ett par månader på min linuxburk i alla fall...

   Radera
  4. Staten gör vad fan den vill mot dig!
   Du kanske "trodde att" det var annorlunda, men du hade fel. Du har alltid fel gentemot staten. Det har alla. Staten är Gud, men Gud finns inte. Bara staten i form av ett girigt tillfälligt plundrargäng på statstronarna är det som verkligen finns. Du kan "tycka" att de borde göra si och så, men det har och kommer de aldrig att göra.

   Tycker du nåt annat, så LYD ANNARA JÄVLAR!!!
   Åsså har du en pappersbit att välja på nästa val. Kanske Kanske du ska byta från S till C? Eller "bilda ditt eget parti", eller "lämna landet", vilket är de svar som alla demokrater rutinmässigt avger när man påpekat för dem hur demokrati systematiskt ödelägger samhället och människornas överlevnadsförmåga.

   Det finns 1 riksdagsparti per 1000000 invånare. Och alla partier som inte börjar med 250000 röster räknas som att det fått 0 röster. Förutom att statshärskarna roffar åt sig miljarder skattepengar till sin egen valpropaganda och för att muta pressen.

   Så det är bara det andra alternativet som funkar, Cornu, att lägga ned och sticka. Överbelåna din gård, låt den växa igen och stick så långt bort du bara kan. det är det minst dåliga alternativet av de båda "valalternativ" som demokraterna erbjuder dig.

   Radera
  5. Sen straffas "höginkomsttagare" som tjänar mer än 7,5 basbelopp som inte alls får tillbaka i paritet med det de betalar in om de blir sjuka eller ska Vabba.

   Radera
  6. @Karl

   På två sätt till och med. Bortsett från att man slår i taket på sjukförsäkringsystemet så åker man dessutom på att betala statlig skatt vid ungefär samma inkomstnivå.

   Detta brukar dock de (endel iaf) som driver aktiebolag lösa genom att inte ha högre lön än så.

   Radera
 6. Jag är anställd på ett litet företag och i samband med att vi började med jour och kontaktade jag fsk och då sa dom att det bara var att räkna snittlönen på ett år och dela med 12. Inkl jour och allt. Löne gubben trodde jag försökte lura honom. (15% av lönen är jour relaterat)

  SvaraRadera
 7. Ett icke-problem. Som egen företagare kan man normalt jobba även om man är lite snuvig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man se det så, men jag tycker jag har rätt att plocka ut föräldrapenningen eftersom jag betalar den,..

   Radera
  2. @47d9...

   Men en liten förkylning är ändå inget problem i detta fallet. FK träder ju inte in förrän efter 7 eller 14 dagar ändå - innan dess så måste man även om man inte kan jobba se till att klara sig på buffrar. Du får nog tänka dig scenarion där man är sjuk i flera veckor för att frågan skall bli relevant och då är det inte lite snuva bara...

   Radera
 8. Fattar inte hur en demokratisk totalitarist som Cornu kan protestera mot detta fait accompli om hur andra har bestämt att de ska ta ahans saker och hur han måste göra allting. Demokrati är ju våld, vad vore annars det demokratiska majoritetsröstandet, och de demokratiskt framvalda representanter faller sig in att gör amot dig.

  Demokrati är att redcucera ditt eget tänkande till vilken pappersbit du ska stoppa ned i en urna en gång vart fjärde år. I övrigt kan du stänga av din hjärna hela ditt liv och bara lyda de order som demokratin dikterar. Eller är du kanske anti-demokrat??? (att vara demokrat och därmed per definition avsäga sig användandet av sin egen hjärna, är att pavlovhunds-reagera genom att dräggla eller skälla på enskilda ord och bilder. Demokraten kan aldrig tänka, den tänkande kan aldrig vara demokrat.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men egoist, det kan alla vara. Om du skiter i mig så skiter jag i dig.

   Radera
  2. @Number Two

   Och vad har egoist att göra med om vi skall ha ett system som begår övergrepp mot befolkningen med det enda argumentet att man är fler? Vad är det som är så tjusigt med det?

   Om man är omtänksam och vänlig mot andra har inte att göra med om man får den stora merparten av sina inkomster konfiskerade under hot om fängelse och att bli utkastad från sin bostad eller värre. Tror du det så har du nog missuppfattat detta med vänlighet och har en riktigt usel människosyn som du borde se över.

   Radera
 9. Jag råkade ut för samma sak för ngn månad sedan när jag slutade min anställning och började jobba heltid som konsult inom ramen för den befintliga enskilda firma jag har som gårdsägare och småbrukare. FK skriver själva "att SGI skall motsvara den antagna inkomstsituationen vid det tillfälle man ansöker om ersättning". Och i skriften ”Information om socialförsäkringen för dig som är egen företagare” står dessutom bl.a. att: ”Du som är egen företagare ska uppge din beräknade inkomst av näringsverksamhet till Försäkringskassan.”

  Jag hänvisade i min korrespondens med dem till ”Vägledning 2004:5 Version 10 § 6.10.2 Ändrade förvärvsförhållanden”. Och fick rätt..(!). Kan man göra trovärdigt att man väsentligen ändrat "produktionsförhållandena" i sin enskilda firma skall FK alltså basera SGI på företagarens egna beräkningar om den framtida inkomsten.

  SvaraRadera
 10. Det där är ju olika från handläggare till handläggare. Jag hjälper till och från en del kunder med enskild firma att ansöka om sjukpenning vid skador i arbetet eller VAB och dylikt och jag har använt båda metoderna. Nu för tiden anger jag bara förra årets taxerade inkomst enligt deklarationen. Har inte fått påbackning från FK än (vad jag vet i alla fall).

  Se det positivt, nästa år blir nedsättningen av egenavgifterna 15 000 kr. Men det syns ju inte än.

  För övrigt kan man som enskild näringsidkare välja 1 karensdag, apropå diskussionen ovan om karensdagar. Men då får du betala mer (tror det skiljer en halv procent jämfört med 14 dagar).

  SvaraRadera
 11. Intressant nog tror jag de här reglerna tillkommit med goda avsikter. Man har tänkt att en företagare kan ha ojämna inkomster, och att en tillfällig dipp i inkomsten inte ska göra att man hamnar på bar backe bara för att man råkade bli sjuk just precis vid dippen.

  I praktiken känns det dock som om reglerna bara ställer till det för de flesta. Jag bedriver själv mitt företagande i AB och tycker det finns så fantastiskt många fördelar, inte minst i att faktiskt räknas som vanlig anställd vid myndighetskontakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Danni

   En intressant observation är att i andra änden (SKV) används lite mer "generösare" uppskattning av inkomsten - man tar förföregående års taxerade inkomst och skriver upp denna med 5% (har jag för mig) för att beräkna preliminär skatt. Hade FK gjort motsvarande hade de räknat upp beloppet med 7.5%, men å andra sidan räknar FK på statens utgifter och SKV på statens intäkter...

   Radera