Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2013-11-25 11:47

Säljs svenskt militärt stöldgods öppet på nätet?

Via en svensk Internetbutik för sk militaria, verkar man kunna köpa svensk militär utrustning som vid en första anblick verkar stulen. Kanske är detta ett symptom på för låg lön hos svenska soldater, inklusive i utlandstjänst, eller så är det kvarlevor från värnpliktstiden, alternativt stulet av lokalbefolkning vid utlandsinsats, men likväl utrustning som knappast borde spridas fritt på marknaden.


Exakt var gränsen går för personlig utrustning och kronans utrustning kan vara flytande. Anställda kan köpa kronmärkt utrustning för egna pengar, t ex extra M90-kläder. Utbildningstecken är också, som jag uppfattar det, personligt och något man fått. Dit räknades åtminstone på min tid baskern, som var ett utbildningstecken man fick efter avklarat baskerprov. Baskern fick man med hem, att ta med tillbaka på SÖB:ar och repövningar, samt i skarpt läge då den bl a kunde användas vid interaktion med civila. Möjligt att det var meningen att jag skulle lämna tillbaka den när jag togs ur krigsorganisationen i och med den strategiska blackouten 2004, men någon underrättelse om detta har jag inte fått.

Baskrar i all ära, även om de i denna butik säljs för över 1000:- SEK per styck, men det finns mycket annat till salu, som knappast är personliga gåvor till anställda eller värnpliktiga och som helt saknar civila tillämpningar och rimligtvis inte auktionerats ut när mobförråd avvecklats.

Notera att det kanske kan finnas fullt legitima anledningar till att utrustningen hamnat i en butik och att det i så fall inte handlar om stöldgods. Allt kanske är lagligt, men allt är kanske inte lämpligt?

Vad sägs t ex om

Komplett stridsväst SV 2000 för 7 995:- till 9 995:- SEK per styck?

Kroppsskydd 04 KS 04 Äkta Kronmärkt 2004 original. Splitterväst komplett med 14 lagers Aramidväv-fillers (inga plattor) = rejält tung. Kroppsskydd 04 används av amfibieskytte. 4 995:- SEK per styck?

Kroppsskydd 90 KS 90 för 2 995:- SEK?

Stridsväst 2000 SV 2000 + bälte 2 995:- SEK?

AK-5 rengöringskit 1 995:- SEK? (Alltså, en vapenvårdssats för civila vapen kostar några hundra kronor i en jaktbutik)

M90 kronmärkt kevlarhjälm 1 995:- SEK?

AK-5 grepp underdel 499:- SEK?

AK-4 magasin stål  495:- SEK?

Listan kan göras betydligt längre. På många punkter handlar det om rena ockerpriser, men jag tror knappast att vapendelar eller magasin, och inte heller militära kroppskydd och hjälmar, sålts civilt. Men de finns alltså att köpa i onlinebutik på Internet. Till otroliga priser bör tilläggas.

Frågan är hur detta avspeglas på svenska soldater eller värnpliktiga? Alternativt personer som tjänstgjort i utlandsstyrkan? En KFOR-märkt skjorta med en fänriks (=officer, eller iaf ett slags tillstånd) gradbeteckning säljs för 995:- SEK.

Spontant verkar det som det finns en del att göra här. Till en början bör man nog förklara vad som gäller mitt och ditt vad gäller arbetskläder och speciellt stridsutrustning. Sedan bör kanske svenska soldater få lite bättre lön, så de inte behöver dryga ut sina inkomster genom att tappa bort utrustning som sedan dyker upp på Internet.

Notera att det förstås kan handla om utrustning som regelrätt stulits av lokalbefolkning eller lokalt anställda på utlandsinsatser och det behöver inte vara svenska soldater eller officerare som blandat ihop mitt och ditt. Hur utrustningen sedan åkt från stöldgods utomlands till en butik i Sverige låter jag vara osagt. Eller så är allt legitimt.

I övrigt finns det även utrustning, inklusive kroppsskydd, från utländska styrkor till salu också, men om dessa finns att köpa lagligt över disk i utlandet vet jag inget om.

Jag tänker inte länka till butiken ifråga och var snälla och skriv inte ut butikens namn eller några länkar i kommentarerna. Vill ni kolla själv, använd Google-Fu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Är inte helt hundra men krävs det inte minst väktarutbildning för att få köpa kroppsskydd? Har för mig jag sett detta på en annan sida där det säljs både överskott och utrustning för väktare o poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt att nån har krävt det även om det inte är lagkrav. Vissa butiker har ställt sådana krav för att sälja teleskopbatonger också, även om det egentligen inte behövdes.

   Radera
  2. Okej, det stämmer säkerligen tittade runt på andra ställen o där fanns inga krav heller.

   Radera
 2. "Anställda kan köpa kronmärkt utrustning för egna pengar"

  Nej inte nu längre. Allt är på lån.
  Tidigare var jag som officer tvungen att köpa strumporna när de gamla slitits ut. Numera kan jag byta så att jag alltid har fem fräscha par.

  SvaraRadera
 3. Kroppsskydd/skyddsväst mm är helt lagligt att äga. Stulna dito är det inte.

  SvaraRadera
 4. Ang magasinen går det att köpa begagnat från Tyskland för under 30 kr/st. Dock ej kronmärkat, men det framgår dåligt på hemsidan om de verkligen är det, det står "äkta svenskmärkt", vilket inte nödvändigtvis behöver betyda något.

  En annan aspekt är att FM sålde ut, eller skänkte, massor av Ak4:or med tillbehör och ammunition till någon/några baltsstater på 90-talet. En del av den materielen har letat sig tillbaka och säljs på olika sätt i Sverige. Legalt eller ej, det var en person som blev frikänd från häleri efter att ha köpt ett parti ammunition som FM kunde spåra just till baltutlämningen.

  SvaraRadera
 5. Dessa är alltså individerna som utgör den sk "försvars"makten (som inte kan försvara en flygplats men väl delta i ockuperandet av avlägsna platser i tredje världen som inte på något sätt utgör ett hot)

  SvaraRadera
 6. Hjälm, skyddsväst, ID-handlingar, vapen, ammunition hade de hyfsad koll på på SWEDINT, resten gick nog att sno när man ville.

  Plastgreppen på AK5 gick ju att köpa nya med ficklampsfästen kommer jag ihåg, så det borde väl gå att köpa ordinarie också. FNC är ju en internationell modell.

  SV 2000 är väl en svensk leverantör på, så där finns väl alla möjligheter att köpa nytt "bakvägen" också?

  Div skjortor med förbandsmärken och grader ej bortsprättade har funnits alltid hos överskottslagren tror jag. Vill minnas att jag hittade en överstelöjtnant i nån pallkrage nånstans och funderade på att sno gradbeteckningen och sy fast på den enga uniformen för skojs skull.

  Basker, är den nån som vill ha Wigens jätte-LP-skiva på skallen så väl bekomme. Min brukade kasseras efter två veckor för en s k "fransk basker". Mitt PEK-märke med psvinggr 94 ger jag dock inte bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. KDA, förresten, hade de alltid järnkoll på. Bortslarvning brukade resultera i pinkybeskyllningar och allmän tråkning. Även poppis att föra statistik över vilka kompanier som slarvat bort flest. Stabskompaniet ligger alltid i topp.

   Radera
 7. Det ser ut som om man har sålt ut några mobförråd. Kan vara nedlagda förband och FMV har fått uppdraget att kränga prylar. Blandningen tyder ju på det. Verkar inte vara nya prylar på hemsidan.

  Så det kan nog vara fullt legitimt. Du kan också anmäla till FM, de kommer att utreda.

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksam dock till att KS04 och kevlarhjälmar ligger och skräpar i mobförråd??? Känns som lite för moderna grejer men det finns säkert nån som vet hur det ligger till.

   Radera
 8. Känns som att det ibland dyker upp förrådspersonal som vill dryga ut lönen på tradera. Kan tänka mig att särskilt inhyrd personal från bemanningsföretag inte känner något större samvetskval där. Fanns en säljare som bla hade kronmärkta ökenkängor i olika storlekar samt ökenuniformer. Kul när man själv fick springa omkring i sandlådan med trasiga byxor och kängor i fel strl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såna rykten cirkulerade ju dock även på den tiden det var FM-anställd förrådspersonal.

   T ex att det fanns ett antal oanställningsbara, svårt urflippade Kongoveteraner som fått anställning som förrådsmän av barmhärtighet, och att dessa sedan fuskat undan material för att beväpna och försåtsminera sig till tänderna som skydd mot nåt imaginärt hot.

   Eller att en kille i Bosnien plockat ner en grg i delar och postat hem till sig själv.

   Viss sanning ska det dock ligga i att fungerande vapen kommit hem som troféer. Har jag hört från "säker" källa - dvs en stridiskapten med svårt mindervärdeskomplex och en IL-klassning för alkoholproblem bakom sig.

   Radera
  2. Radar O'Rilley skickade ju hem en militärjeep i delar, så... ;)

   Radera
 9. Tala om extrema priser. Te.x en skyddsmask 90 för 1995kr, har sett flera stycken som gått på tradera för 300-500kr. Brukar även finnas lite kul till okej priser på de två årliga militaria mässorna.

  SvaraRadera
 10. m/90 maskerna börjar bli svåra att få tag på. Kommer kriget? troligen.

  SvaraRadera