Cornucopia?

2013-11-30 10:32

Miljardärernas bunkrar i USA

Forbes har en ny artikel om hur miljardärernas eller mångmiljonärernas safe rooms eskalerar i USA, och andra delar av värlen, till allt mer omfattande och även med allt mer teknologiska skydd. Dessutom byggs det nu riktiga domedagsbunkrar där man ska kunna överleva i flera generationer.


Men först över till Sverige och Försvarsmaktens utförsäljning av våra gamla bergrum. 
Min skiss av fiktiva Albert. Militära
entrén och bergrummet nederst.
 Ovan det det civila bergrummet
och uppe till vänster stödfunktionerna,
logement, service mm. Fyra
byggnader på stötvågsfjädrar i varje
av de fyra begrummen, sammanlänkade
med inbyggda broar. Konstruktionen
med fristående byggnader på fjädrar är
modernare än många äldre anläggningar.

Mitt intresse för detta är, förutom att det är ... väldigt spännande, intressant och kul, strikt professionellt och härstammar från lite research för Midvintermörker och betydligt mer research för Midsommargryning, där den fiktiva anläggningen Albert i Vakernberget söder om Vansbro inte är helt osannolik. Men verkligheten överträffar ofta dikten.

Bloggrannen Wiseman uppmärksammar att Hästskoberget nu är till salu söder om Nora, ett område som misstänks vara den riktiga Zonen varifrån styret av totalförsvaret av Sverige skulle ske i händelse av krig. Hästskoberget innehöll den anläggning i vilken SVT skulle vara belägen, och eventuellt även strikt militära funktioner. Lokaliseringen skulle således vara i närheten av åtminstone den civila ledningen, som därmed inte skulle behöva förflytta sig speciellt långt för att medverka i radio eller TV. Samtidigt bör berget varit så pass långt bort från andra kritiska bergrum att det inte skulle slås ut samtidigt. I fiktiva Albert, som är en modernare anläggning från 80-talet, har redan 80-talets modernisering gjort att man klarar sig med betydligt mindre personal och istället har samgrupperat både militär och civil ledning tillsammans med public service-media.

Ritningarna över Hästskoberget laddas lämpligen ner medan vi har chansen. Det finns hela 28 kammare längs en huvudgata, varav endast en handfull är med på ritningen och bara kammare 17 - 20 detaljeras närmare. Förmodligen är det här som SVT skulle husera. Ritningarna gör alltså denna anläggning ingen rättvisa, och detta var bara en av förmodade dussintals berg i Noraområdet - dussintals då man både hade A1, A2 och B-anläggningar i området, oräknat rent tekniska anläggningar som sändar- och mottagarannex.

Eventuellt är detta samma berg som konkursade Bergslagens Destilleri ägde tidigare. Begärt pris är 3.9 MSEK.
Zombiesäkert torn.
Foto: Fortifikationsverket

För oss som inte har obegränsat med pengar, inte bara till köp för 3.9 MSEK, utan dessutom 100 000-tals kronor i årlig driftkostnad för avfuktning, så har Fortifikationsverket nu ute ett zombiesäkert (?) torn i Tierp. Man måste ju inte gräva sig nedåt, då zombies inte kan klättra. Däremot kan väl vampyrer klättra, så köpbeslut får basera sig på en ordentligt utförd riskanalys.

Tillbaka över Atlanten och till USA.

När top 1%, för att inte tala om top 0.1%, blir allt rikare så ökar förstås deras fruktan för zombies, fårket den grundlurade medelklassen. Därmed behöver man allt mer extrema säkerhetsåtgärder vilket Forbes detaljerar. Safe rooms är ute. Nu är det safe core som gäller, en inre större del av sin McMansion, ca 250 m2 nämns, i vilken man hittar sovrum etc. Man retirerar helt enkelt in i denna nattetid även till vardags, medan man vid intrång kan dränka resten i pepparsprey, språningsDNA-fylld sikthämmande rök etc. 

Och varför inte hemliga dörrar? Det senare fungerar förstås inte för svenska vi-i-villa-miljonärer, utan förutsätter en så stor byggnad att skurkarna inte förstår att de missat hela rum eller delar av byggnaden.

Mest extremt är att man  nu bygger atombombs- och katastrofsäkra lyxbunkrar för enskilda miljardärer, där man rent av kan överleva isolerat i flera generationer. Forbes:
He estimates that families could survive in the best planned of these luxurious strongholds for up to three generations. “They would be the new Adam and Eve, essentially, who would start up everything again.”
De yttersta survivalisterna är alltså amerikanska (och andra) mångmiljardärer som i sin dödsångest gör sitt bästa för känslan av osårbarhet och evigt liv. I fiktionen kan önskan efter evigt liv leda till ... en del avarter, som miljardären i Guillermo del Toros och Chuck Hogans The Strain-trilogi. Som all god fiktion bygger alltså även de böckerna på ett uns av sanning och trendspaning.

Så vad kan den svenske vi-i-villa-miljonären eller för den delen BLT:n göra för att skydda sig? Man kommer förstås rätt långt med skalskyddslarm, kopplade till väktare och grannar. En variant på svensk miljonärs-safe core är att ha skalskydd och rörelsedetektorer på nedervåningen nattetid, medan man har sovrum, badrum, vardagsrum och eventuellt pentry (bar!) på övervåningen. Ovanför trappan monterar man helt enkelt in en gallerdörr (eller solid dörr) som låses nattetid. Ett försök till hemrån utlöser larmet och sedan kommer det ta tid innan skurkarna kan ta sig upp på övervåningens safe core. Ovanpå det har man förstås skalskydd och skyddsfilmsförstärkta fönster på övervåningen för att hindra intrång även där, plus vapenskåp, skyddsmasker, syrgastuber (ifall skurkarna försöker bokstavligen röka ut dig) och brandsläckningsutrustning mm.

Men så har vi det där med riskanalys.

Villabrand är antagligen vanligare än hemrån, speciellt så här i juletider när hushåll ovana vid hantering av levande ljus etc sätter eld på sina egna hus. Så se över er brandsäkerhet innan ni satsar på en safe core. Enligt Säkerhetsbranschen har visserligen en majoritet av hushållen brandvarnare, men man måste också öva evakuering, speciellt med barn. Barn kan tyvärr ofta gömma sig istället för att fly i händelse av brand. Dessutom har en minoritet av hushållen brandsläckningsutrustning. Endast 19% av svenska hushåll har brandsläckningsutrustning och får alltså svårt att bokstavligen kväva en brand i sin linda. Men kom ihåg tumregeln varna, rädda, larma, släck. Släcker gör man sist. Generellt har man 10-15 minuter på sig innan en brand når explosiv övertändning och man hinner alltså både varna, rädda och larma när brandlarmet går. Men efter 10 minuter bör man under inga omständigheter vara kvar i en normal bostad, då värmen i det rum det brinner i då riskerar nå en temperatur där våra plast- och pappförsedda hem (inklusive tapeterna) explosivt självantänder, sk övertändning (eng flashover - så här kan det se ut). Hälften av hushållsbränderna inträffar nu i december och januari.

Oavsett så är miljardärernas rädsla för vanligt folk ett tecken i tiden. Sedan bygger ju inte miljardärerna sina domedagsbunkrar själva, så frågan är om de egentligen bara betalar för känslan av trygghet. Precis som vanligt folk gör med försäkringar - det känns tryggt, men när skiten inträffar får man facit på att man bara köpte känslan av trygghet, inte trygghet på riktigt.

Riktig trygghet får man bara tillsammans med andra människor, inte isolerade från dem. Genom att vara en del av ett samhälle, inte genom att stå över samhället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

29 kommentarer:

 1. Jag vill ha det där tornet! Tyvärr kommer det dock nog att bli för dyrt mig... :(

  SvaraRadera
 2. När kollapsen kommer i ett område blir den nog ganska universell. Skillnaden mellan ett land som kollapsar och ett som inte gör det blir enorm. Opåverkade fickor i området finns inte. Rörlighet är därför en bättre strategi än att gräva ner sig, med allt vad det innebär. Det kan vara uppehållstillstånd och till och med ägande av egendom och medborgarskap i andra änder med bättre förutsättningar. Ett krig av någon betydelse i omvärlden får till följd att svenskarna får massvält och ett totalt kaos och snabbt blir färre. Om man bor säg på vintern på denna plats långt bort så har man större chans att klara sig. För detta kan man ha en egen båt eller ett flygplan. Makthavarna kommer också att fly.

  SvaraRadera
 3. Annars så kommer man ganska långt med rosenbuskar, björnbär och punji sticks.

  SvaraRadera
 4. Bergrum går ju bra att använda till t.ex. serverhallar, som Banhof som har sin futuristiska hall i en atombunker i Stockholm. Läste att de även vill använda den gamla gasklockan till serverhall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant att få uppslag till vad man kan använda bergrum till. Jag menar om man köper en försvarsanläggning så bör man nog ha en direkt användning av den så att det kan motivera investeringskostnaden - man skall ju ha i åtanke att det föreligger viss risk att den exproprieras ifall det skulle hetta till säkerhetspolitiskt.

   Jag är rätt skeptisk till att man köper på sig stora tillgångar som man troligen inte kommer ha nytta av. Mycket av den beredskapsutrustning/-tillgångar man har bör ju vara sånt som är bra att ha till vardags (eg värmeljus, mat osv) annars blir det rätt mycket foliehatt över det hela.

   Radera
 5. Båt är ett perfekt zombie-skydd. Zombies kan inte simma och når inte upp till skrovet från sjö/havsbottnen om man är på några meters djup. Det tipset har jag kopierat från någon annan vars referens jag glömt, men det finns de som tänkt igenom sånt här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med vårt bistra klimat här uppe i Norden är båt-strategin endast tillämpbar under sommarhalvåret.

   Radera
  2. Zombies är väl inte kända för att varken klä sig vettigt eller söka skydd mot kylan.
   En zombieattack på vintern lär vara kortvarig här i Norden

   Radera
  3. Det är därför vi ska öka vargstammen, de kommer att vara ett perfekt motmedel mot härskna, långsamt vandrande lik.

   Radera
  4. Kruxus,
   Ajajaj! Vad bra att du kom att tänka på det nu i förväg. Höll på att kalla samman hela krisgänget med general Failure, kernel Error, major Malfunction och professor Bug för att ta ett beslut om det där. Men tack vare dig litar jag nu bara på marskalk Neyj.

   Radera
  5. @Kruxus

   Man får väl se till att man har segel eller motor så man kan ta sig till varmare breddgrader?

   @Ben Dover

   Finns det inte risk att vi får zombie-vargar då? Fast de kanske bara ger sig på tamboskapen...

   Radera
 6. Miljardärerna är inte rädda för vanligt folk, de inser dock vad staten kan göra för att försöka förinta mänskligheten. Staten är den enda organisationen som kan förinta mänskligheten. Se gärna filmen Threads, BBC 1984, ifall ni vill ha lite lördagsmys...
  Gratis på youtube, kanske lite bättre kvalitet lagligt på torrent-sajter:
  https://www.youtube.com/watch?v=_MCbTvoNrAg

  SvaraRadera
 7. "Riktig trygghet får man bara tillsammans med andra människor, inte isolerade från dem. Genom att vara en del av ett samhälle, inte genom att stå över samhället"
  Håller med fullständigt. Samma förhållande gäller på högre nivåer - också nationell nivå. Det är därför det mångkulturella samhället kommer att gå under i en våldsam urladdning. Likt Jugoslavien fast kanske ännu värre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktig trygghet får man tillsammans med andra människor, men bara under förutsättningen att man är lojal mot varandra av något skäl. Släktband kan vara ett skäl, ett annat helt enkelt att man är beroende av varandra för överlevnad.

   Radera
  2. Människor som litar på varandra är oerhört starka. Om man vet att den andre skulle gå över eld för en själv så gör man det själv för den andre om det behövs, även om den andres vilja inte bevisats utan bara finns i fantasin.

   Radera
  3. Konceptuellt kanske människor identifierar sig på nationsnivå, men det är ingen stark identifikation när det väl gäller. När något traumatiskt inträffar är de de närmaste, eller den grupp man övat med, som man litar på, som gäller.

   Således om ens närmaste grupp är mångkulturella så är det ändå dessa man litar på. De som t.ex. jag, som arbetar i en extremt mångkulturell miljö, mjukvarubranschen, har inget problem med att lita på och lägga mitt väl i dessas händer då jag vet att de likaså återgäldar förtroendet.

   RB, som jag förstår det så utgår ditt resonemang från din rädsla för det okända, din oförmåga att relatera till andra som inte är som du eller ser ut som du. Du personifierar urmänniskan som levde i små grupper om upp till ett femtiotal individer, där varje möte med en utomstående var förenat med livsfara.

   Nu är det inte så längre. Andra människor utanför gruppen är faktiskt både trevliga och pålitliga, oavsett om de är blå, svarta eller gula. Dessutom, när kollegan från Indien bjuder på fredagsfika blir det alltid en överraskning, ungefär som kinderägg.

   Radera
  4. Bäste Karl,
   Jag kan utifrån vad du skrivit gissa att du är en ung, naiv och oerfaren man.

   Radera
  5. Bäste bror RB, du anar inte hur oerfaren och naiv jag är. It takes one to know one, sägs det.

   Radera
  6. Bäste broder... Äsch jag kan inte hålla mig längre. Måste bara brista ut i asgarv!

   Radera
  7. RB, du är så rolig!

   Radera
  8. SD cyber squad.

   delete.

   tick

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. RB, you know that you now are primary target?

   Radera
  11. Hmmm, varför skulle jag ha mer tillit till en random anonym nollåtta än någon jag faktikst känner? Det är så människor fungerar och har fungerat i tusentals år - tillät är något som uppkommer genom att man känner personen, vet vad den går för och därigenom får en uppfattning på ifall man kan lita på den.

   Radera
 8. Angående tumregeln varna, rädda, larma, släck. Så är det just en tumregel. Har du möjlighet att släcka branden så gör det istället för att ringa 112 först. Såklart.

  SvaraRadera
 9. Tror de där anläggningarna i svenskt berg är lite har lite för hög radonhalt för att det utan kostsam ventilation ska vara hälsosamt att vistas i dem. Annars är nog vänner och goda sociala kontakter med omgivningen det bästa sätten att hålla sig vid liv. Och är man väldigt stark bör man nog vara väldigt snäll också.

  SvaraRadera
 10. Efter att ha inhandlat pulversläckare hade jag brandövning med resten av familjen. All fick prova att springa och hämta släckaren och utföra en låtsassläckning. Det enda sättet att vara säker på att man gör rätt när det väl gäller är att öva. Tyvärr så uppskattades inte mitt initiativ, men det blev som jag ville ändå. Nu vet iaf alla vad att göra om det osannolika skulle inträffa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör nog öva igen och igen för att uppnå en säkerställd önskad nivå.

   Radera
  2. Bättre att öva en gång än ingen gång. Då vet de iaf var den finns, och hur man använder den.

   Radera