Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2013-11-24 09:44

Jordbruket är dödsdömt

Gunnar Rundmark har hos Schibsted/SvD fått publicerat en debattartikel som enkelt förklarar att det svenska jordbruket är dödsdömt. Han konstaterar också korrekt att hela effektiviseringen av jordbruket handlar om att pumpa in fossila bränslen och andra ändliga resurser, vilket förstås är helt ohållbart i längden.

"Ju mer det ökar sin produktivitet desto lägre blir priserna och desto fler bönder slås ut. På det sättet är bönderna fångna i ett ekorrhjul drivet av konkurrens. [...] Att upprätthålla illusionen att vi kan driva ett miljövänligt och djurvänligt jordbruk i hård internationell konkurrens är att lura oss själva."
När det gäller den senare punkten finns det faktiskt något man som förälder kan göra. Man kan fylla i skolans blankett om specialkost, som tillåter specialkost av religiösa, etniska eller etiska skäl. Man anger etiska skäl och specificerar att man endast äter svenskt kött av djuretiska skäl samt endast ekologiskt kött av miljöetiska skäl. Detta ska då respekteras.

Annars måste som bekant skolorna upphandla det billigaste köttet, dvs det som fötts upp under sämst djuretiska förhållanden, kanske rent av slaktats utan bedövning. Vi är nämligen så korkade att man i offentlig upphandling inte får kräva kött som fötts upp enligt svenska djurskyddsregler. Värst är det religiöst slaktade importerade halalköttet (halalkött slaktat i Sverige är visserligen en kränkning av icke-muslimska barn om de tvingas äta religiöst slaktat kött, men följer djurskyddsreglerna), där man slaktar helt utan bedövning i många europeiska och icke-europeiska länder, varifrån svenska skolor importerar detta kött.

Generellt gäller att ingen mat i skolorna, inte bara kött, är svensk. Motsvarande gäller sannolikt även inom vård och omsorg, även om detta inte uppmärksammats lika mycket som skolmaten. Å andra sidan, när frågade du senast om din lunchrestaurang serverar svensk mat, eller om råvarorna är importerade?

Några kommuner i Dalarna har dock hittat en väg runt det hela, och kommer äga egna köttdjur, vilket blir ett sätt att få lokalproducerat och svenskt kött i skolan (Public Service/SR). Rimligtvis kommer detta kryphål att täppas till framöver, då det hindrar nedläggningen av svenskt jordbruk.

Rundgren sätter även fingret på det helt ohållbara fossila jordbruket.
"Det storskaliga jordbruket, drivet av internationell konkurrens, har ersatt lokala system vilka baserades på kretslopp och återskapande av resurser med helt linjära system byggda på insatser av fossil energi och andra icke-förnyelsebara resurser."
Med peak oil i närtid och peak fosfor runt 2033 är dagens industriella jordbruk dödsdömt, men vi kör vidare med nedläggningen av hållbarare jordbruk ändå.

Endast en självplågare startar kommersiellt jordbruk idag. Man kan driva ett självhushållande småskaligt hembruk baserat på kretslopp och återskapande av resurser, men det går inte att försörja sig ekonomiskt på det viset. Det enda sättet som de storskaliga industriella jordbruken kan ge ett tillfälligt överskott är genom massiva kapitalinvesteringar, vilket innebär en massiv skuldsättning som kräver låga räntor.

När räntorna förr eller senare sticker iväg kommer rimligtvis även många av de storskaliga industriella jordbruken att slås ut. Kvar står vi utan vare sig småskalighet eller storskalighet. Men maten kommer från ICA, så det är inget att oroa sig över.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Malin Lernfelt på GO driver en kampanj mot bättre kött med motiveringen att det är bättre att folk äter sig mätta på giftigt dåligt kött än kompletterar bra kött med ordentliga råvaror bredvid.

  SvaraRadera
 2. Nå, finn former för jordbruk som inte drivs " i hård internationell konkurrens" då! Är inte smarta och för landet bra lösningar det vi betalar politikerna och tjänstemännen/experterna för att komma på? (Obs. i kategorin 'experter' ingår inte de vanliga liberala nationalekonomerna, deras inflytande är destruktivt och påverkar även den här situationen med vacklande jordbruk.) Det lär kräva en del politiskt mod och en ny attityd bl.a. mot EU och USA, men borde inte vara omöjligt. I valet mellan överlevnad och marknadsliberalism (där en del av marknaden i själva verket är offentligt finansierad, som USA:s jordbruk som somliga anklagar för att vara en 'Welfare queen' gödd av statliga subsidier) borde valet vara lätt. Eller ...?

  SvaraRadera
 3. Rent objektivt får man nog konstatera att människan lider av någon slags sinnessjukdom. Annars är det väldigt svårt att förklara alla besynnerligheter hon hittar på.

  SvaraRadera
 4. Jordbruket läggs snabbt ned nu, och jordbruksministern har ju antytt att han inte har något direkt emot det; det är en process som fortgår i många länder och då är det som det är, anser han.
  I Danmark produceras däremot mängder, också för export. Sannolikt det minst ekologiska jordbruket i Europa, men billigt blir det och det verkar fungera. Tyvärr är lönsamheten noll, och de danska bönderna är så enormt belånade att minsta krusning kommer att sätta dem i konkurs en efter en.
  Man kan bara konstatera att med den aktuella jordbrukspolitiken i EU, som trots subventioner (som sjunker snabbt i Västeuropa) blir det mer och mer produktion som flyttar till lågprisländer eller lågprisproduktion. Det här har ju varit känt i decennier, det är därför vi har haft subventioner, men nu låter man det alltså bara ske.
  Kul idé att kräva ekologiska kor till skolmaten, men det ses nog av kommunen ungfär som ett krav att kon ska ha gått i Montessoriförskola ungefär, kan inte tänka mig att kommunen skulle gå med på något sådant.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog inte, att svenskt jordbruk verkar vara dödsdömt efter att ha studerat jordbruksverkets basfakta. Visst importerar Sverige jordbruksvaror och livsmedel för 99 miljarder kr och exporterar för endast 54 miljarder kr.
  Det som som importeras är frukt och köksväxter 16 %, fisk, kräft- och blötdjur 24 %, drycker 9 % och kött 11 %.
  Produktiviteten är hög. En ko mjölkade 1970 4 ton och i dag över 8,4 ton.
  Ett hektar vete ger i dag 4-5 ton. 1970 3 ton.

  De svenska bönderna är uthålliga. De går inte lätt i konkurs, då de i regel också äger skog.

  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/faktaochrapporter/basfaktaomsvensktjordbruk.4.5125de613acf69a0f680001878.html

  SvaraRadera
 6. Tittade på Hunger games 2 häromdagen. Bra filmer så här långt. Svårt att inte dra paralleller till vart våra politiker vill att vi ska.

  SvaraRadera
 7. Svenskt kött och svenska bönder!
  Jag förstår att du blir upprörd när djurhållningen inte motsvara våra högt ställda krav i Sverige. En kultur som vi försöker genomdriva på tvärs mot andra länders regler. När man köper Svenskt kött så stödjer man denna kultur.
  Lyft blicken och tanken!
  Är det så fel med andras regler? Är det bara inom jordbruk du ogillar andras kultur?
  Självklart kallar jag inte dig för rasist-bara för att du vill vara säker på att få en bra och vettigt köttproduktion! Men kanske skulle rasistkortet ligga kvar i lådan när andra kulturella skillnader påtalas!

  SvaraRadera
 8. Detta är schizofrent.

  Vi har å ena sidan riksdagspolitiker som fattar beslut om hårda lagar och regler för djurhållning och miljö; vilket är bra.
  Men: vi har å andra sidan beslutsfattare inom stat/kommun/landsting/statliga företag, mm som aktivt struntar i att ställa hårda krav på djurhållning och miljö när de upphandlar; i stället går man bara på lägsta möjliga pris. Kyckling importeras från Thailand, annat kött från andra länder med dålig djurhållning.

  Hade i stället den ena handen insett att den är del av samma kropp som den andra (Sverige), så hade lagen om offentlig upphandling kunnat användas för att ställa hårda krav på djurhållning och miljö. Offentliga upphandlingaromfattar årligen 500-1000 miljarder kr. Om detta hade använts på ett mer hållbart sätt hade svenska jordbrukare, deras djur och vår miljö gynnats ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast var det inte så att det har försökts få igenom sådan upphandling men att den kravställningen har brutit just mot Lagen om offentlig upphandling"?

   Radera