Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2013-11-02 09:24

Inga tullkontroller - lösning: stryp legala vapen

Schibsted/SvD konstaterar att det är i princip helt riskfritt att smuggla in illegala vapen till Sverige över exempelvis Öresundsbron, då det helt enkelt saknas tullare i tjänst stora delar av dygnet. Så våra normalbegåvade politiker fortsätter att jaga legala vapen och legala, och per regelverk och definition ostraffade icke-kriminella, vapeninnehavare.


Istället för att vidta fungerande och fullt logiska åtgärder mot vapensmugglingen in i Sverige, bl a ordentligt med tullkontroller, polisinsatser mm, så ska svensk polis istället utreda vapensmuggling till Syrien, som inte ens skett från Sverige.

I övrigt konstaterar bloggrannen Älgflugornas herre att vår EU-kommissionär Malmström, ljuger folket rakt upp i ansiktet när hon hävdar att man inte alls sätter efter halvautomatiska legala vapen inom hela EU, trots att EU-kommissionen uttryckligen skriver att man avser att göra det. EU-kommissionen också uttryckligen om statistiken. Under 2000 - 2010 begicks det endast 13 brott som innefattade legala skjutvapen i Sverige. Då finns det över en miljon legala skjutvapen i Sverige, varav 1.3 st använts till brott varje år. Detta visar på laglydigheten hos Sveriges vapenlicenshavare, som alltså är extremt hög. För övrigt var inte ett enda av de begångna brotten utfört med ett halvautomatiskt vapen (Vapenfakta),.

1.3 st brott med legala vapen om året kan jämföras med t ex antalet trafikbrott eller dödliga trafikolyckor som landets 4.5 miljoner personbilar orsakar. Något om sila mygg och svälja kameler. Eller är det tvärt om?

Nåja, man får de politiker man förtjänar. Symbolhandlingar är vad som räknas och inte åtgärder som faktiskt skulle påverka kriminellas tillgång till skjutvapen.

Tillägg: En 24-årig man gripen för att smugglat in tolv pistoler och ammunition, samt steroider, dömdes hos Ystads Tingsrätt den 10:e oktober till tre månaders skyddstillsyn i Kriminalvårdens frivård. Brottet klassades som grov smuggling. Att få en laglig vapenlicens kan ta upp till 12 månader, men straffet för att smuggla in tolv pistoler är alltså tre månaders skyddstillsyn.

Tillägg 2: Den 25:e oktober (ungefär) släppte tingsrätten i Göteborg en man fri, efter att han gripits med en skarpladdad pistol på allmän plats. En pistol som det inte fanns licens för. Alltså inget straff för att bära illegala laddade vapen på allmän plats i Göteborg. (Stampen/GP)
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Jovisst är det tungt, vapen utlöser en reflex hos lönearbetarna.

  SvaraRadera
 2. Jovisst är det tungt, vapen utlöser en reflex hos lönearbetarna.

  SvaraRadera
 3. Med en budget på 1.6 miljarder och 2150 anställda borde tullverket klara av att bevaka Öresundsbron? Hur många anställda behövs det för att göra det??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ett telefonnummer man kan ringa om man vill anmäla sin smuggling. Annars kan man kontakta tullverket på kontorstid och berätta att man smugglade.

   Radera
  2. Antar att det är avsett för att anmäla andras smuggling. Men man undrar ju hur det är organiserat när man ersatt bevakning med ett telefonnummer? En tidsstudie vore på sin plats.

   Radera
 4. Det handlar uppenbarligen om "guilt by association", där nyckelordet är vapen. Sålunda kan man i nästa steg vänta sig en begränsning av personbilar eftersom de kan användas för att smuggla vapen och ibland förekommer i samma mening som vapen, som t.ex. den här meningen. Det gäller bara att ställa frågan rätt när EU gör sin opinionsundersökning som underlag för beslut.

  Förövrigt, håller EU på med andra minst lika viktiga saker, som att standardisera toastolarnas spolkapacitet. Något som många habila toabesökare länge efterfrågat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite tur analyserade СССР denna fråga redan för ett halvsekel sedan, kanske finns kvar...

   Radera
 5. Alliansen ger sig inte förrän Sverige libanoniserats.
  Många svenskar tror att krigen upphör om försvaret läggs ner.
  Andra tror att brotten upphör om polisen tas bort.
  Tyvärr är inte världen perfekt, utan det vakuum som dessa
  människor producerar kommer att fyllas med mycket farliga människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idén med polis, tull m.m. är att göra kriminell verksamhet olönsam. Om inte det fungerar så uppstår organiserad brottslighet, som t.ex. i Sverige med cirka ett värdetransportrånen i månaden.

   Radera
 6. Jag är inte förvånad, polisen och tullen fokuserar på de "lätta" brotten, dvs de brott som vanliga människor begår. Den grövre brottsligheten är mycket svårare och så kan man bli hotad av buset.

  SvaraRadera
 7. Kriminaliseringen av Svensson fortsätter.

  Sätter man upp en laserkontroll blir ju uppklarningsprocenten 100% och alla betalar snällt.

  Polisen och Tullen går mot att alla ska sitta bakom en dator och avlyssna och skriva rapporter, men något fotfolk har vi inte. Möjligen åker man runt lite i en - oftast omålad - Polisbil.

  När såg ni senast Poliser på gatan?

  SvaraRadera
 8. Om det 2000-2010 begicks 13 brott där legala skjutvapen användes, så blir det i genomsnitt 1,2 brott med legala vapen per år, inte 1,3.

  Men hallå, vi är ju med i EU:s fria inre marknad och i Schengensamarbetet för att på så vis kunna ta emot globaliseringens frukter med öppen mun. Då kan vi väl inte ha tull vid något så gammalmodigt som nationsgränsen. Tull - det är sååå 80-tal!

  Och hur skulle Sverige annars kunna uppnå BNP-målen, ha stark befolkningsutveckling, realisera multikultisamhället och upprätthålla trycket i bostadsbubblan om uniformerad personal vid Öresundsbrofästet skulle börja trakassera personer som sysslar med den viktiga humanimporten till Sverige?

  Nä just dä! Även om det slinker in ett och annat skjutvapen över Öresundsbron, så är det en petitess i humanimportsammanhanget och i EU-bygget. Det vet Cecilia Malmström och hon är en högst kompetent EU-apparatjik.

  Däremot måste statsmakterna med avsky markera mot skottlossningarna inom den kriminella världen. Det gör man enklast genom repressiva lagar mot eventuellt farliga hotbilder, såsom jägare och sportskyttar.

  (Orddravlet ovan kan innehålla spår av bitterhet.)

  SvaraRadera