Cornucopia?

2013-11-19 13:01

Inflyttningen till Stor-Stockholm faller

Mantran som ständigt upprepas är alltid kul att motsäga med fakta. I det här fallet fokuserar vi på mantrat om småstaden Stockholms oerhörda attraktivitet.


En orts attraktivitet bör mätas i hur stor inflyttningen till orten är. Födselöverskottet och den totala folkmängdsökningen bör inte avspegla attraktivitet. Nyfödda spädbarn har knappast haft något att säga till om var de föds och födslarna avspeglar bara befolkningens storlek, lika lite som allt effektivare vård med tillhörande höjd livslängd inte säger något i frågan.

Kommer nedan redovisa ett antal grafer över inflyttningen till Stor-Stockholm (samma som länet numera) åren 1968 - 2012. Som vi ser går flyttlassen i vågor och vänder emellanåt. Alla prognoser om evigt stigande och evigt attraktivt Stockholm bygger förstås på att det är annorlunda nu och att flyttlassen inte vänder, likt 1971 - 1980, runt 1988 - 1991 eller så sent som 2002 - 2004. Dessa cykler avser inhemskt flyttningsnetto och bortser från invandring. Om man räknar med att invandringen ska fortsätta, så kommer Stockholm förstås fortsätta växa när hela världens mest intelligenta och välutbildade och vackraste personer fortsätter söka sig till Stockholm. För stockholmare är som bekant smartare än lantisar, för att citera (m)oderaternas ekonomisk-politiske taleskvinna Anna Kinberg Batra.

Vi ser nedan att inflyttningsöverskottet till Stockholm, netto, inklusive den dominerande invandringen, nu är på sin högsta nivå sedan slutet av 60-talet. 

Vi kan också se att trots snacket om attraktivitet faller inflyttningen och trenden är sedan 2009 nedåt.
Dock gäller det inte svenskarna. Antagligen är det slut på smarta, snygga och högutbildade svenskar, eftersom nuvarande inhemska inflyttningscykel är den svagaste så långt bak om SCB har statistik. Väldigt få som bor inom landet är intresserade av att flytta till Stockholm. 2012 var nettot till Stor-Stockholm endast 5 082 personer, eller ca en halv promille av de som redan bor i Sverige. Eller som det också kallas, attraktivt och populärt.

Även inrikes inflyttningar visar en fallande trend sedan 2010. Denna graf är antagligen intressantast, då cykliciteten framgår tydligt. Som bekant har vi aldrig evig tillväxt i en ändlig värld.
Det kan ju vara intressant som motpol mot inflyttningen att titta på bruttoutflyttningen för Stor-Stockholm. Trots allt övergav 2012 hela 50 288 personer Stor-Stockholm och flydde antingen till resten av Sverige eller rent av utomlands.

De senaste åren är rent av trenden uppåt på utflyttningen när fler och fler överger Stockholm.
 Inrikes utflyttning har vänt upp sedan 2009, men Stor-Stockholm är ännu inte lika oattraktivt som under IT-bubblan och IT-kraschen runt millenieskiftet. Det är också långt kvar till 70-talets gröna våg, när över 2.5% av Stor-Stockholms befolkning flydde årligen. Hade det fortsatt för evigt hade Stockholm varit folktomt just nu. Inte bara på natten, som den småstad Stockholm är, utan även på dagen.

Likväl fann 2012 hela 1.60% av stockholmarna det för gott att fly inom landet. Trots allt snack om attraktivitet.
Den höga utflyttningen tyder på att många tröttnar på Stor-Stockholm efter ett tag. Kanske blev de besvikna över att Anna Kinberg Batras beskrivning bara handlade om hennes egen bekantskapskrets, som ju trots allt är i nöjesbranschen eller är moderater. Visserligen kan man enkelt bli moderat, men att flytta till Stockholm är inga garantier för att man kommer in i nöjes- och mediabranschen med alla de andra smarta, högutbildade och snygga.

Tillägg: Allt fakta (=data) kommer från SCB.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Attraktivitet är väl inte mätbart i antal?
  Kanske bättre mäta i kronor?
  Sen är du mästare på att hitta fakta!(som ingen annan hittar)

  SvaraRadera
 2. http://www.tmr.sll.se/Global/Dokument/Statistik/Befolkningsutveckling/2012_1_s_Befolkningsutvecklingen_2011.pdf

  Diagram 9 visar på riktig attraktion. Då vi är fria att välja väljer vi Sth!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du som invandringsförespråkare kommer förstås få se de där prognoserna (från 2011) uppfyllas så länge invandringen fortsätter. Annars blir det nog inte så mycket tillväxt i Stockholm.

   Radera
  2. Då hushållets totala skuldsättning inkl csn < en bruttoårsinkomst börjar vi närma oss en viss grad av frihet OCH VI SKULLE ALDRIG VÄLJA STOCKHOLM.

   (Kommer ni ihåg AIK -Leksand 0-8 [nollåtta] en gång i tiden?)

   Radera
  3. Prognoser avser framtiden.
   Det jag hänvisar till är uppgifter från 2011!
   Men vad får dig tro att jag gillar tillväxten i Storstockholm.

   Radera
 3. Dom inser väl att deras intellektuella nivå inte riktigt håller i Stockholm, och att det är lika bra att flytta hem till Spritsele, Plaskvattnet, Nedre Överbortom och var de nu kommer ifrån. :-)

  SvaraRadera
 4. Känner en handfull personer som i vissa fall bor så långt bort som i norrköping, och desperat letar boende till en överkomlig kostnad i stockholm. Vilket är nästan omöjligt att hitta.

  Jag tror alltså att inflyttningen i mångt och mycket minskar just pga det.

  Dessutom är jag ganska säker på att många som har osäkra boenden i stockholm, inte heller är skrivna här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definiera "ganska säker" och "många". Alltid lätt att uttala sig om saker som det inte finns siffror på.

   Radera
  2. Tja, av de jag känner som "bor" utanför stockholm, däribland han från norrköping, vet jag helt säkert att 2 st fortfarande är skrivna hos sina föräldrar. När man måste flytta, ibland 2 gånger i månaden, eller flyttar runt bland kompisars soffor, är posten annars ett problem att hantera.

   Tyvärr vet jag inte heller om det ens finns statistik på området.

   Radera
  3. Å andra sidan vet jag baserat på anekdotisk bevisföring folk som är bokförda i Stockholm men spenderar fem dagar i veckan utanför Stor-Stockholm, så ...

   Radera
  4. Det är ju naturligtvis möjligt att det sas jämnar ut sig.

   Stockholm har en enorm brist på billiga bostäder, och dessa personers situation är inte ovanlig. Inte bara osäkra jobb, ofta handlar det om projektanställningar, utan också enorma problem att hitta boenden som de har råd med, vilket ofta innebär ett evigt flyttande.

   Radera
  5. Kan ju f.ö. tillägga att jag även har bekanta som spenderar en stor del av tiden utanför stockholm. Framförallt pensionärer, vissa åker till spanien över vinterhalvåret, andra spenderar sommaren på sitt lantställe nånstans i sverige.
   Dock kan det också vara värt att påpeka att de inte heller hyr ut sina boenden, så de står då tomma. Dvs, det är inte egentligen intressant, iom att det inte frigör något boende.

   Radera
  6. Intressant ändå, eftersom de finner andra platser attraktivare än Stockholm. Då bor de ändå där, så de borde veta.

   Radera
  7. En Novemberdag i Stockholm är lätt att överträffa!

   Radera
  8. @oppti

   En decemberdag också, och januaridag eller vilken dag som helst;)

   Radera
 5. Att folk dras till storstäder tror jag beror på att jobben finns där. Det kan inte vara bekvämt att bo i Stockholm. Dom flesta hamnar i förorten med långa pendlingsavstånd. Dyrt blir det också med hyra och resor. Jag vågar gissa att om folk fick välja skulle dom hellre bo i en liten stad. Billigt boende och nära till naturen. Sedan är det synd att det som blir över i småstäderna måste byggas upp på nytt i storstäderna. Skolor läggs ner och bostäderna förlorar värde i små orter. Jag skulle gärna se att företag som ger jobb i småorter fick någon fördel så urbaniseringen bromsades. Det borde vara samhällsnyttigt om inte det som blir värdelöst på mindre orter måste byggas i storstäder. Förbifart Stockholm skulle inte behövas om inte Stockholm växt så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skitlätt att vända!
   Inför samma skattenivå som i våra konkurrentländer så vänder flyttlassen raskt. Men det skulle bli magert vid skattefläskgrytan, vilken är den största arbetsgivaren i landet, så det går inte att göra, utom vid stupstocken.

   Radera
 6. Läste precis en lustig perspektivartikel i SvD. Än en gång försöker Stockholmarna visa att de "är" smartare än lantisar genom meningen "Varningsropen om en bostadsbubbla hörs än så länge inte så långt utanför tullarna i Stockholm". Som läsare av denna bloggen har man ju fått känslan av att det är från området utanför tullarna (den stora världen) som varningsropen hörts.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lanefesten-kan-fa-ett-abrupt-slut_8739970.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Det är stockholmarna som varnar för bostadsbubblan.

   Radera
 7. Skulle vara intressant att veta vilka som flyttar stockholm, jag antar att det är yngre pensionärer som säljer sina hus och bostadsrätter och köper en mindre gård på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl NCC och de andra stora byggbolagen. Men vart är de på väg?
   ;-)

   Radera
  2. Yngre par som skaffar barn och vill ha större bostad utan enorma skulder flyttar exempelvis till barndomsorten om jobb finns där. Skyddsnätet och bekanta finns på plats.

   Radera
 8. varför har du ingen utskriftsvariant det är många på jobbet som skulle "uppskatta" lite upplysning i diverse aktuellla ämnen

  SvaraRadera
 9. Skulle tro att cornu sitter och gläds åt att invandrarna säkerställer ökade bostadspriser i Stockholm (och antagligen i gbg också).

  SvaraRadera
 10. Söker siffror över inrikes inflyttningsnetto för Sveriges alla län. Gärna både över en tioårsperiod, och år för år. Någon som sitter på siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla i "Helårsstatistik - Kommun, län och riket" i
   http://www.scb.se/Pages/ProductTables.aspx?id=25795

   Radera
 11. Beröm till Lars. Det här tycker jag är en jättenyhet. Är det så att bostadspriserna drivs av arbetskraftsinvandringen!?

  SvaraRadera