Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2013-11-07 10:31

Hagshult möjligt rysk angreppsmål

Den ryska angreppsvektorn mot södra Öland ser i själva verket ut att vara ett angrepp mot Sveriges ena krigsflygbas, Hagshult i Småland. Detta baserat på den stillbild som Wiseman publicerat på sin blogg.


Vinkeln är inte perfekt, men naturligtvis flyger inte Ryssland ut i Östersjön för att öva anfall mot småländsk skog.

Beteckningen "strategiska bombplan" för Tu-22M Backfire är något missvisande. Planet är i olika versioner avsett för att anfalla mark- eller sjömål, och därmed ett bombplan. Men bestyckningen är främst kryssningsrobotar och man bombar alltså inte mål som under andra världskriget. Istället flyger man på önskat avstånd an mot målet och släpper sina kryssningsrobotar (eller för den delen modernare glidbomber) långt från målet, och vänder hemåt. Sveriges luftvärn har så dålig räckvidd att de aldrig kan verka mot denna typ av anfall, då våra RBS 97 HAWK maximalt kan verka på 40 km avstånd. Å andra sidan så är HAWK ett system från 60-talet, när man fortfarande var tvungen att flyga över sina mål för att bomba dem.

Även om kryssningsrobotar, till skillnad mot glidbomber, kan manövrera själva, så behöver man ändå flyga an någorlunda mot målet, för att roboten ska spara bränsle och få bästa fart från början.

Ryssland flyger och utför fingerade anfall över Östersjön för att signalera vilja, förmåga och för att samla in information om utsatta länders luftförsvar, t ex vilka radaranläggningar som används och hur signaltrafiken påverkas vid ett fingerat anfall, t ex utpunkter för sändarannex till våra stridsledningscentraler i Bålsta och Hästveda. Mycket sannolikt signalspanade man samtidigt som de fingerade anfallen mot Baltikum, Polen och Sverige. Ville man bara öva generellt så är Ryssland världens största land och har precis hur mycket yta som helst att öva över och mot, inklusive hav utan grannar i närheten.

För att samla korrekt data om luftförsvaret så fingerar man naturligtvis anfall mot tänkta skarpa mål och inte mot småländsk skog eller Ölands södra udde. Ryska påsken verkade öva anfall mot Hästveda och Bålsta, och det mest logiska med tanke på riktningen denna gång var ett anfall mot Hagshult. 

Återstår att se vad för anfallsriktningar det blir vid nästa fingerade anfall mot Sverige. För detta är normalläget. Det kommer nya fingerade anfall. Linköpings flygplats och Malmen, därifrån svensk flygande flygstridslednings ASC890-plan startar, och som även har helikopterdivisionen är ett logiskt mål, liksom förstås Ronneby eller Karlskrona. Gotland verkar än så länge inte utsatt för fingerade angrepp. Kanske därför att det strategiska bombflyget ska slå ut svensk förmåga på fastlandet, medan man istället besätter Gotland med luftlandsättningsförband och amfibieförband? Ungefär som min roman Midvintermörker, där man använder just Tu-22M Backfire med kryssningsrobotar.

Hagshult är tillsammans med Jokkmokk-basen vår sista krigsflygbas, byggd enligt det gamla avvecklade Bas 90-konceptet. I princip hela luftförsvaret av södra Sverige ska utgå från Hagshult och några kryssningsrobotar med klusterbomber och fjärrutlagda minor tar enkelt hand om den saken. Naturligtvis kan Sverige även gruppera i våra fredstida flygbaser, men dessa saknar idag möjligheten till spridning och skydd som en Bas 90-bas ger. Men Bas 90-konceptet förutsatte också ett stort antal baser, där varje bas hade kapacitet för fler plan än de som skulle baseras där, kanske bara 4 - 8 plan per bas. Med bara två baser, en i Norrland och en i södra Sverige, så kan konceptet kvitta, då vi ska knö ihop ca 36 JAS-plan per bas, baser byggda för på sin höjd tio plan. Å andra sidan förväntar man sig kanske inte att fler än tio plan per bas överlever en omgruppering till krigsbasering, när våra plan idag står ihopträngda i ett fåtal plåthangarer.

Oavsett finns det inte ens vid en framtida full bemanning tillräckligt med baspersonal för att kunna hantera våra 72 JAS-plan i krigsorganisationens fyra divisioner. En basbataljon förr skulle hantera en handfull plan på en krigsbas. Idag, eller snarare i framtiden, ska de klara fyra gånger så många plan...

Tillägg: Nedan hittar ni en liten privat ihopklippt rysk film (skippa det alldeles för långa introt med ryska nationalsången) där konfigurationen två Su-27 Flanker, en A-50 Mainstay och två Tu-160 Blackjack atombombar en fientlig underjordisk anläggning med en kryssningsrobot, som flyger in genom bergrummets öppning. 3:22 in i filmen flyger man (lite videoredigering eller datorgrafik, förstås) in över en kust, som ser ut som unikt svensk skärgård. Gissar rent av att ni som kan skärgården kan identifiera exakt var, även om det är mindre väsentligt. Lyckad atombombning avslutas med en high-5. Tu-160 är världens tyngsta överljudsbombplan. Nu var det dock Tu-22M Backfire och inte Tu-160 Blackjack i det fingerade anfallet mot Sverige i slutet av oktober. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Jag tror inte att ryssarna är så dumma att de sätter in konventionella vapen mot Sverige utan de slår ut Stockholm och kanske andra större städer med kärnvapen och då flyr plåtlådornas piloter till skogs. Hela det toppstyrda landet slås ut. Innan dess har sannolikt tillförseln av bränslen, mat och annat strypts och det behövs inte mycket för att knäcka det. Kärnvapen mot bland annat Stockholm skulle faktiskt få en snabb positiv effekt för försörningen på liknande sätt som digerdöden.

  Om ryssarna varnar makthavarna, efter att de har hittat på något dumt, så släpps nog inte varningen fram till folket. Så stockholmarna slås ut med kärnvapnen utan förvarning. På liknande sätt var det när de efter stölder sänkte färjan Estonia med en påkörning av en ubåt. De svenska makthavarna med sin militär är helt tomma i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Please, inga Estoniaskämt tack. Det finns ett antal tusen svenskar som hade anhöriga ombord, det finns ingen anledning att mata dem med sjuka konspirationsteorier.

   Du blandar och ger i kommentarerna, liknelsen mellan makthavarnas hjärnor på för fet blandning och din Suzuki var ju genial, kanske oavsiktligt, men denna är ju bara obegriplig. Ryssarnas intresse av att förvandla Sverige till en öken är alltså... ja vad?

   Radera
  2. Ryssarna har ingen som helst anledning att angripa det här landet. Det har allt de behöver och mer än så och struntar fullständigt i svenskarnas politiska uppfattningar. Förr eller senare kommer de att få det här landet på knä genom att sluta sälja olja. Om det skulle hända något militärt så beror det bara på det här moraliserande sjuka landet. Om det blir bekämpat med kärnvapen så får det skylla sig själv. Landet är utmärkt för att dela ut en varning till andra länder och tröskeln för detta är låg.

   ”Estoniaolyckan” är ett bra exempel på hur kan gå när dårarna är i farten och lägger på locket. Jag skrivit om saken tidigare.

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/ryska-flottans-vardegrund-pa-en.html

   Radera
  3. Detta är ju verkligen definitionen av konspirationsteori, förespråkarna låtsas inte ens att det finns några bevis, de har bara sin egen teori som de skapat på kammaren.
   Med den här nivån kan man ju hitta alternativa förklaringar till precis allt i tillvaron.
   Kanske skoj för den enskilde men inte värt att trumpeta ut till allmänhet och efterlevande kanske?

   Radera
  4. När frågorna besvaras har man per definition svaret. Hjärnans kognitiva förmåga fungerar så. Det finns ett antal tekniska saker som förklaras och jag ska inte repetera. Här förklaras nog allt.

   Det var förstås otur för dom drabbade resenärerna med anhöriga. Men det är inget som jag bryr mig om speciellt. Ansvaret är bara de korrupta makthavarnas. Kanske dom blev lurade av ryssarna för tas med fingrarna i syltburken. Det är så spelet fungerar. Saddam åkte på en liknande blåsning när han lurades in i Kuwait.

   Min poäng är att stormakten smackar på om det är lämpligt och då betyder ett litet skitland som detta inte mycket. Den svenska militären i sig är bara en stor risk och källa till trassel. Svenskarna tigger om att bli mosade med sin tokiga moralism och man kan säga att det är vad dom förtjänar. Det är sånt här man kan fylla på med utöver det tekniska och få allt att hänga ihop.

   Radera
 2. Du har lite faktafel i ovanstående. Flygvapnets huvudbaser är numera fem stycken - Kallax, Uppsala, Malmen, Ronneby och Såtenäs. Därutöver finns rörliga flygbaskompanier för att bemanna ytterligare tre baser - varav Jokkmokk och Hagshult _kan_ vara två, men det är inget som är säkert.

  Exakt hur man har tänkt att taktisera med olika baser är svårt att gå in på utan att tangera sekretess, men man kan lugnt säga att det inte är så nattsvart som du målar upp det. Givetvis är det heller inte jättebra, men det finns faktiskt lägen mellan pendelns ytterlägen...

  Beträffande spridning inom bas så är det faktiskt ingen naturlag att flygplanen alltid måste stå i "plåthangarer" på huvudbaserna, även om självklart en fullt utbyggd bas 90-bas hade en hel del flygplanplatser. Men titta på valfri huvudbas i någon kartsite på webben och använd sunt förnuft så kommer du att se att det finns en hel del möjligheter även där...

  SvaraRadera