Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-11-13 19:04

Försvarsmakten drar ner personalen med drygt 2 200 man

Senaste numret av Officerstidningen, nr 7/2013, uppmärksammar den nu planerade FM Org 18, som baserar sig på ett beslut från regeringen, som kräver att Försvarsmakten sparar ytterligare 500 MSEK på lönekostnader om året. Resultatet är att drygt 2 200 man blir av med jobbet eller aldrig anställs.


Antalet heltidstjänstgörande officerare ska ner till 2 694 mot 3 900. Antalet specialistofficerare ökar dock något från 4 900 till 5 059, vilket förstås förklaras av att en specialistofficer får lägre lön och man helt enkelt omgalonerar en del befintliga officerare. Antalet civilanställda går från 5 300 till 4 812 och sk GSS/K, kontinuerligt och heltidstjänstgörande gruppchefer, soldater och sjömän sänks från ambitionen 6 600 ner till 6 183. Totalt reduceras alltså antalet heltidsanställda i insatsförsvaret som ska finnas här och nu med drygt 2 200 man. En del av dessa GSS/K var förstås inte anställda eller ens rekryterade än och därmed löser man rekryteringsproblemet. Problemet är bara att man istället ska ha fler GSS/T, vilket är betydligt mindre attraktivt.

Dessutom var den påstådda anledningen till att överge värnplikten att vi skulle ha stående styrkor med omedelbart gripbar personal. Dessa reduceras nu ytterligare.

Eftersom man inte kan köra lika hårt med anställda, som med värnpliktiga, krävs det också numera 2 - 3 års anställning för att bli lika väl utbildad och övad som en gammal värnpliktig soldat. Antalet övningsdygn är helt enkelt begränsade när det handlar om anställda.

Det hela blir förstås ännu värre med GSS/T, som alltså blir avsevärt mindre utbildade och övade än forna tiders värnpliktiga och kanske först efter 6 - 7 år har övat lika mycket som förr, om nu inte deras normala arbetsgivare tröttnar på att den anställde då och då försvinner på övningar eller insatser. 

Eller som det kallas - här och nu. Yrkesförsvaret höll bara några år innan de orealistiska planeran fick överges.

Med FM Org 18 torde det vara uppenbart att yrkesförsvarsexperimentet blivit ett fiasko. I krigsplaceringsrullorna täcks platserna som inte besätts av vare sig GSS/K eller oövade GSS/T fortfarande i all tysthet av värnpliktiga. När dessa 70- och 80-talister faller för åldersstrecket kommer Insatsorganisation 2014 inte ens vara bemannad på pappret. Dessutom övas de förstås inte alls i sin krigsplacerade organisation, även om man oftast har plockat gräddan av värnpliktiga som gjort utlandstjänst och därmed har viss erfarenhet.

Härnäst lär nedskärningarna fortsätta. Exempelvis kan man reducera innehållet i bataljoner och kompanier, och på så sätt låtsas fortfarande ha Insatsorganisation 2014:s bataljoner. Man kanske stryker ett kompani ur varje manöverbrigad och reducerar kompanistorlekar från fyra manöverplutoner till tre, och tar bort kompanichefernas handlingsfrihet att hålla en pluton i reserv för eventuell kraftsamling. Men på pappret har vi kvar lika många bataljoner. Denna metod tillämpades bl a under mitten av 90-talet, så vi fick nedskärningar och besparingar utan att reducera antalet brigader rent formellt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Kan du skärpa dig när du skriver. Det drar ned kvaliteten när du använder dig av kvällstidningsjournalistik, vilket i det här fallet orsakar ett syftningsfel redan i rubriken. Det finns dock oroväckande många meningsbyggnads- och syftningsfel i dina texter, och du kan bättre. Du har ju själv flera gånger tagit upp förfallet av skolan, och då känns det extra angeläget att du föregår med gott exempel.

  Jag tar ett exempel till: "Eftersom man inte kan köra lika hårt med anställda som med värnpliktiga krävs det också numera 2 - 3 års anställning för att bli lika väl utbildad och övad som en gammal värnpliktig soldat. "

  Syftningsfel igen. Gäller det bara de gamla värnpliktiga? Jag antar att du menar ALLA som gjorde värnplikten, fram till att den avskaffades, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrläser inte blogginläggen. Det finns ju läsare som gör det åt mig. Så då får man leva med lite missar.

   Radera
  2. Kan du skärpa dig när du skriver?
   There, Doktor Syn, I fixed it for you.

   Radera
 2. Svar
  1. Robert:

   Jag gissar att du åsyftar att huvudsaken är att man förstår vad någon menar. Då säger jag så här: I det fall man tycker att språkliga fel är oviktiga, så länge man förstår, eller kan gissa sig till, vad skribenten menar, då har man antagit en lägre standard. Var och en som kan relatera detta resonemang till den svenska skolan i dag, förstår varför svenska studenter blir allt sämre på att läsa och förstå texter.

   Resonemanget att grammatik och stavning inte är speciellt viktigt, är tyvärr något som genomsyrar större delen av lärarkåren i grundskolan. På gymnasienivå är inställningen hos densamma generellt betydligt bättre. Problemet med lärarna i grundskolan, och kanske orsaken till deras inställning, är att de själva inte kan uttrycka sig på korrekt svenska. De brukar i stället hävda saker i stil med att: "stavningen och grammatiken kommer se'n" eller "det löser sig se'n", vilket det naturligtvis inte gör. Det vet gymnasielärarna och lektorerna på universiteten.

   Man kan inte lära barn att inte särskriva endast de ord som blir av en helt annan betydelse om man särskriver dem. Man måste lära eleverna att inte särskriva några ord alls, som inte ska särskrivas. Så enkelt är det - och det är inte speciellt svårt.

   Radera
  2. Kort sagt vägrar du förstå

   Radera
  3. Nej, jag förstår mycket väl, men din inställning kanske påkallar att i framtiden avstå inlägg om förfallet av skolan i Sverige.

   Radera
  4. Mitt personliga slarv och lathet har m arbetsbelastning att göra, inte svenska skolan. Jag skriver ca 15-20 sidor text om dagen. Då blir det inte perfekt jämt.

   Radera
  5. @Doktor Syn: "men din inställning kanske påkallar att i framtiden avstå inlägg om förfallet av skolan i Sverige." Vem är bättre kvalificerad att skriva om förfallet i skolan, än de som drabbats av det personligen, tycker du Doktor Syn?

   Icke-perfekta människor (jag gissar att det är alla utom honom/henne) ska tydligen krypa in under stenar (metaforiskt talat) och gömma sig där, i Doktor Syns värld... Vad härligt elitistisk du är.

   Radera
  6. Mattias:

   Hur vet man att man är drabbad, om man nu är drabbad, ifall ingen talar om det? Det var bara en tanke. För övrigt: Bestäm dig om du ska skriva i singular eller plural. Skriver du "Vem" så använder du "den" i din bisats. Annars "Vilka" och "de". Apropå din kommentar om min uppmaning till Lars i mitt första inlägg, så var det just bara en uppmaning och ingen fråga. Jag ville dock inte sätta ett utropstecken, då det kan tolkas som aggressivt, så jag nöjde mig med en punkt. Du vet ju hur svårt det är att förmedla sinnesstämningar i skrift, vilket ofta leder till missförstånd, som i sin tur är orsaken till många onödigt hätska diskussioner på internet.

   Min klara uppfattning om orsaken till förfallet av skolan är, att det är inställningen hos politiker, lärare och även många föräldrar som skapat problemet, vilket gjort att kunskapsnivån gradvis har degenererat under flera decennier. Nu har vi kommit den den punkt där kunskapsnivån hos många grundskolelärare är så låg att det skulle behövas drastiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. Den politiska viljan till det finns dock inte, inte ens hos en viss kunskapsvurmande minister.

   Texter med skrivfel blir jobbiga att läsa, då fokus förskjuts till att fundera över vad författaren egentligen menar, i stället för att fokusera på att reflektera över själva sakfrågan. Givetvis måste nämnas att jag inte avser rena stavfel eller att man kastar om två vanligtvis närliggande bokstäver på tangentbordet (tangentbordssyndromet), utan meningsbyggnadsfel och/med syftningsfel, vilka förstör texten. Det är just det som är poängen: Man vill läsa en text utan att känna att fokus flyttas till att bli korrekturläsare/språkpolis.

   Radera
  7. Är "Doktor Syn" på allvar???

   Radera
  8. Doktor Syn. Är du allvarlig eller "trollar" du ? Betrakta bloggen för vad den är och sluta gräva ned dig i småsaker. Lars har tillräckligt bra språk för att blogga och det kan väl ändå inte diskvalificera honom från att debattera skolpolitik. Jag tänker nu på två saker: 1) I industrin och statsförvaltningen så är inte språket heller perfekt. Man prioriterar produktivitet framför perfektion. Och de som har de finaste texterna har oftast det sämsta kunskapsinnehållet. 2) Min 8-årige son brukar låtsas missförstå mina ord, syftningar och argumentation när han får en lättare "utskällning" för att ha bråkat med sin syster eller glömt kläder. Redan som 8-åring verkar han ha lärt sig att avleda uppmärksamhet från stora brister genom att fokusera på detaljer. Jag tror han börjat lära sig det som kallas härskartekniker...... Så, Doktor Syn (om du är på riktigt), skärp dig nu.

   Radera
 3. Du har ju inte förstått den Reinfeldtska försvarspolitiken, det gäller ju att skuldsätta landet så hårt och fylla det med flyktingar att inget annat land i världen har råd att ockupera oss, då räntan måste betalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för Rom tog över Athens skuld... *fniss*

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hets mot folkgrupp raderad.

   Radera
  2. Trams. Det är inte hets mot folkgrupp att påpeka att stridsmoralen i det nu nerlagda homogena folkhemmet var mycket högre än i den moderna mångkulturella folkrepubliken Sverige. Ryssen skulle, om han anföll, endast vara en ny form av "papperslös" berättigad till vård för 50:- /besök.

   Radera
 5. Det här är nog en medveten och ondskefull plan. Jag anar att några högt uppsatta svenska politiker för "trettio silverpenningar" har sålt bort Sveriges suveränitet och territoriella försvarsförmåga, så att svenska folket lättare ska acceptera en Natoanslutning.

  Men jag hoppas efter den reinfeldtska parantesen, att konungariket Sverige återuppväcker den kostnadseffektiva värnplikten och återigen gör försvaret till ett nationellt intresse.

  SvaraRadera
 6. Ben Fulford: It is part of the European and Cabal strategy that the EU member states reduce their defence capabilities in favour of a federal EU force.

  SvaraRadera
 7. 500 miljoner för 2200 tjänster? Det kan ju inte stämma... försvaret betalar väl skatter på lönerna?

  SvaraRadera
 8. Den kreativa bokföringen firar nya triumfer. Numera även inom personalredovisningområdet. Det fibblas med siffror inom kort sagt alla områden och det drabbar oss som samhälle oerhört hårt. Varför är vi så flata att vi låter oss bli rånade om och om igen? Vill ogärna tro på den institutionaliserade inkompetensen, men det är kanske dags att titta sig i spegeln ordentligt?

  SvaraRadera
 9. Man kan inte tillåta att en råvarukoloni har en försvarsmakt...

  SvaraRadera
 10. Alla pressreleaser som kommer ut från myndigheter säger oftast bara en del av sanningen. I detta fallet , att försvaret drar ned på ca 2000 anställda, handlar mest troligt om att man inte lyckats rekrytera personal till platserna. Dvs, det är en fortsättning på problemet att försvaret rapporterade 3000 nyanställda när de bara hade ca 1200 nyanställda. Jag har källor på arbetsförmedlingen som jobbat stenhårt med att försöka få folk till försvaret - de har misslyckats med detta. Så, om man som ansvarig i försvaret inte vill rapportera igen att man inte nått målen. Ja, då kan man alltid presentera det som en neddragning - det vill säga om man kan få ledningen att hålla tyst = hållhakar på varandra......

  SvaraRadera