Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2013-11-26 08:07

FLASH: Arbetslinjen är en bluff - jobben går till arbetskraftsinvandring

Regeringens sk arbetslinje visade sig igår under stora fanfarer vara en enorm bluff. De flesta nyskapade jobb har gått till invandrare, vilket i sig inte hade avslöjat bluffen, men i själva verket har de gått till arbetskraftsinvandrare. Att arbetslinjen skulle få fler att ta sig i kragen och börja jobba tack vare sänkta skatter och sänkta bidrag är alltså en grov överdrift.


Sedan 2006 och regimskiftet från Göran Perssons socialistregim till alliansregimens socialistregim har mycket riktigt fler hamnat i sysselsättning, specifikt 260 000 personer enligt gårdagens nyheter (Bonnier/DN, Schibsted/SvD). 160 000 av dessa har gått till utrikes födda, dvs invandrare i olika former. Det låter vid en första anblick som en succé för svensk integrationspolitik eller arbetslinjen, men i verkligheten handlar det om arbetskraftsinvandring. Människor som får uppehållstillstånd i Sverige från EU/EES eller utanför EU/EES, med anledning av att de fått jobb.

De berörda åren 2006 - juni 2013 var den totala arbetskraftsinvandringen från EU/EES 64 859 personer (ej räknat kortare tjänster) och internationellt utanför EU/EES var arbetskraftsinvandringen hela 114 604 personer. Summan är 179 463 personer.

Skillnaden mot 160 000 nya jobb i gårdagens nyheter är förstås att en del inte stannat i landet under hela perioden.

Givet detta har i princip inte en enda övrig utlandsfödd (första generationens invandrare) fått jobb i Sverige 2006 - 2013 och det hela är ett massivt underbetyg till både integrationspolitiken och arbetslinjen.

Källa till ovanstående är Migrationsverkets Översikt beviljade arbets- och uppehållstillstånd 2005-01 till 2013-06. Jag har inte tagit med arbetstillstånd från 2005, då dessa inte trumpetades ut i nyheterna.

Nästa fråga är då om denna arbetskraftsinvandring är viktig för Sverige? 5 872 personer 2005 - 2012 handlar om internationella gästforskare, som antagligen kan ses som unika personer. I övrigt är det på inget sätt unika personer som kommit till landet.

Av 14 032 arbetstillstånd beviljade under 2013 krävde 550 kortare högskoleutbildning och 3808 teoretisk specialistkompetens. Majoriteten av dessa, 2 964 personer, var enkelt utbytbara löpandebandetarbetare inom IT (jag är gammal IT-konsult, och ja, att jobba inom IT är det nya löpande bandet med extremt få unika specialistkompetenser - däremot är en indisk programmerare billigare än en inhemsk). 6 894 personer fick jobb som inte ställde några som helst krav på ens yrkesutbildning. Källa till detta är Migrationsverket.
Bruttoinvandring 2012. 21% flyktingar
och flyktingars anhöriga.

En stor del av arbetskraftsinvandringen är onödig, om man inte förutsätter att svenskar och invandrare redan på plats i Sverige är lata, inkompetenta och obildbara (dvs man är rasist mot både svenskar och invandrare - den som förespråkar arbetskraftsinvandring bör alltså få rasistkortet dunkat i huvudet) eller kräver för höga löner. Arbetskraftsinvandringen kan i princip stoppas helt, och hade så skett hade kanske 100 000 idag arbetslösa i Sverige haft jobb. EU/EES-invandringen kan vi inte stoppa på grund av medlemskapet i EU.

För övrigt är ca 50% av invandringen de senaste åren från EU/EES eller arbetskraftsinvandring, vilket inkluderar de arbetandes anhöriga, och alltså inte flyktingar i behov av hjälp. Alla denna arbeteskraftsinvandring har alltså ordnat egen försörjning, om nu någon undrade. När man även rensar svenskars anhöriginvandring och studenter var endast 21% av invandringen 2012 flyktingar.

Oavsett är arbetslinjen en kraftigt överdriven bluff och handlar i själva verket om arbetskraftsinvandring.

Arbetslinjen dikterar att sänkta social- och arbetslöshetsförsäkringar ska motivera folk att jobba, samtidigt som man sänker skatten via jobbskatteavdraget och gör det lönsammare att jobba. Men högst 100 000 nya jobb, och inte 260 000 nya jobb, kan hänföras till detta, då resten alltså inte var arbetslösa i Sverige, utan arbetskraftsinvandring, och inte alls klippte sig och skaffade sig ett jobb. Vi som hela tiden haft jobb tackar förstås för skattesänkningarna, beställer en semesterresa till Thailand eller köper lite plastprylar importerade från Kina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

113 kommentarer:

 1. http://www.svtplay.se/klipp/1613436/makten-over-skatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först någon vänsterpartist som på bidrag forskat fram att vi behöver ökat skattetryck.

   25min senare någon som hävdar att ökat skattetrycket för de allra rikaste inte påverkar något i överhuvud taget (detta var iaf tänkvärt med exemplet att den rika fabrikören inte har någon att sälja kylskåp till då köparna blivit fattigare på hans rikedoms bekostnad), samt att vi har stora inkomstklyftor i Sverige som skulle minska om vi ökade skattetrycket ytterligare - problemet, hur ska vi göra när vi redan har världens högsta skatter?! Där slutade jag lyssna...

   Radera
 2. Det har vi ju vetat hela tiden! Så nu är det alltså bekräftat av sakkunskapen!

  SvaraRadera
 3. Om detta talar vi ej öppet om!

  Radions morgoneko handlade till stor del om det som vi ej talar om här.
  Över till avpixlat för en öppen debatt-med rasister och andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avpixlat? Öppen debatt? Avpixlat är ett propagandaorgan för sionistfalangen i SD, det är strängt förbjudet att kritisera SD, Jimmie Åkesson eller Israel. Vill du läsa fri nymedia gå till Fria Tider

   Radera
  2. Öhh ju, på Fria Tider hittar man gräddan av Sveriges intellektuellaste elit. Förmodligen kan man ge ut den som vetenskapligt papper, för den är ju peer revjewad med koncensus och allt...

   Radera
 4. Fram med popcornen, nu skall vi se hur detta kommer utveckla sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte att hända särskilt mycket, det blir som med alla andra viktiga frågor som berör vissa ämnen, de begravs och tas aldrig upp igen, alt så släpper någon en _annan utredning_ som visar på totala motsatsen (ända till man granskar den noga) och den får sedan flyta runt i 2 veckor på förstasidorna, oemotsagd, för att sedan försvinna den också..

   Och därefter ser du aldrig någon artikel i det ämnet igen

   Radera
 5. Sådär funkar det ju lite varstans i världen. Folk får komma, jobba och göra nytta och sen sticka hem och bli gamla. Många tycker ju det är win-win. En kollega jobbade i Dubai i 6 månader, där är så mycket gästarbetare att han aldrig, någonsin, träffade en infödd Dubai-ier (eller vad det nu kan heta).

  Spännande att det sossiga DDR-jante-Sverige kan vara så attraktivt att 160 000 kompetenta, välutbildade människor vill komma och jobba i vårt högskatteland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är du ironisk. Endast en liten del är välutbildade. De flesta jobben kräver inte ens yrkesutbildning.

   Radera
  2. Stämmer!

   Kollade upp det där för nåt år sen eller två och konstaterade att det fanns en massa riktigt, riktigt okvalificerade jobb. Absolut inget fel med såna jobb men finns det ingen arbetslös svensk som kan dela ut tidningar eller diska tallrikar?

   Radera
  3. Jag vet flera svenskar som jobbat med att dela ut tidningar och jag har även gjort det själv. Dock är det ingen som valt det som sitt livs karriär.

   Antar att man kan spara några kronor på att låta någon utlänning göra det.

   Radera
  4. Vad diskuterar ni egentligen? Det råder väl fri rörlighet numera, åtminstone inom EU. Folk får bo var de vill, så länge de hittar ett jobb. att säga att de är "onödiga" är väl lite som att säga att folk från Falköping är onödiga om de inte stannar i Falköping, vilket en del inte vill.

   Radera
  5. Sant men det kan ju som sagt tyckas lite märkligt att folk ska flytta runt halva jorden för att dela ut tidningar i t ex Falköping, om det nu redan finns arbetslösa människor där, eller?

   Radera
  6. Nej, varför det?
   Tror du att alla svenskar som jobbar i andra länder har unika kompetenser?

   Radera
  7. Dessutom verkar det som att en del här, ingen nämnd ingen glömd, har näsan för nära diagrammen och ser inte det uppenbara. Det blir ju inte netto minus ett jobb när någon kommer till Sverige. En svensk åker till Los Angeles för att bli sminkös, en riktig slacker till kalifornier kommer till Sverige för att diska. Nåväl, han kommer ju också handla mat, gå till biblioteket (nåja), hamna på sjukhus eller i fängelse. Kort sagt, han alstrar ju en massa saker också, som ger jobb åt andra.

   Radera
  8. @Kingedward:

   Visst, det är bra att folk jobbar i Sverige.

   Problemet är nog att när politikerna snackar om "100 000 fler i arbete" så antar nog de flesta att det handlar om svenskar som tidigare varit arbetslösa, som numera har arbete. Inte att svenskarna fortfarande är arbetslösa och att det flyttat hit 100 000 andra människor som däremot har arbete.

   Lite falsk marknadsföring kanske? Vilket väl kanske är legio i politiken, men ändå.

   Radera
  9. @Ben Dover

   Fast om det som nämnts i artikeln att av 260000 nya jobb så har 160000 gått till utrikes födda så måste ju återstående 100000 gått till inrikes födda - eller har du någon annan ide om var de resterande 100000 gått?

   Radera
  10. Nu hittade jag på lite siffror, trodde du skulle hajja andemeningen men jag reviderar mitt påstående nedan:

   Problemet är nog att när politikerna snackar om "260 000 fler i arbete" så antar nog de flesta att det handlar om svenskar som tidigare varit arbetslösa, som numera har arbete. Vilket det tydligen bara delvis gör, vilket innebär falsk marknadsföring, etc osv.

   Bättre så?

   Radera
 6. "Majoriteten av dessa, 2 964 personer, var enkelt utbytbara löpandebandetarbetare inom IT (jag är gammal IT-konsult, och ja, att jobba inom IT är det nya löpande bandet med extremt få unika specialistkompetenser - däremot är en indisk programmerare billigare än en inhemsk)."

  Sanningen ligger nog mitt i mellan, en del jobb kräver specialistkompetensens och den del kräver specialistkompetens.

  Problemet är att beställarna, cheferna och arbetsgivarna tror att allt kräver specialistkompetens.

  Företag annonserar efter en .NET-utvecklare.

  "Du har 12 år erfarenhet av C och C++ samt 7 års erfarenhet av Java-utveckling. Sorry, vi söker en .NET-utvecklare och det står inte C# på ditt CV."

  "Vi ser att du har skrivit C# på ditt CV (7,5hp kurs) - Välkommen ombord!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg detta ganska ofta när jag satt på Ericsson. Var inte ovanligt att man importerade konsulter med "specialistkompetens" från Indien. Det visade sig att en del av dem var nyutexaminerade, och inte hade så mycket kompetens... Men jag gissar att de är billigare än en svensk IT snubbe, och chefer tänker mer på att hålla budgeten än att jobbet blir gjort ordentligt.

   Radera
  2. Folk som transplanterats över halva jorden kanske håller käften och gör som man säger också, istället för att snacka skit och gnälla hos facket osv?

   Radera
  3. Det finns inga IT-människor som gnäller hos facket men visst vill man ha livegna nickedockor så är indier bra.

   Visst finns det indier som är exceptionellt bra också men den stora majoriteten är högst medelmåttig.

   Radera
  4. @kongos

   "Visst finns det indier som är exceptionellt bra också men den stora majoriteten är högst medelmåttig."

   Jag tror det är ganska typiskt även om man byter ut "indier" mot valfri demonym.

   Radera
  5. Vanligare är väl att man flyttar hela tjänsten till Indien eller Kina istället.
   Nästan alla jobb där man bara sitter och knackar in diverse uppgifter/kod görs otroligt mycket billigare på plats där.
   Såklart långt ifrån problemfritt, saker tar längre tid och missförstånden många men de gör det så förbannat billigt att det går bra ändå.

   Hur många av dessa enklare IT-tjänster har under samma tid flyttat ut från landet?

   Radera
 7. Jag tror att vi behöver en medborgarrättsrörelse här i Sverige. Jag har redan tidigare förespråkat medborgarlön, men börjar luta åt att vi också inspirerat av Schweiz bör införa medborgarmotioner och medborgarveto, eftersom våra politiker globaliserar ekonomin utan att globalisera demokratin. Här en liten video: http://www.youtube.com/watch?v=3cqn090NKX8#t=319

  SvaraRadera
 8. Vi har ju även alla bulgariska och rumänska långtradare som trafikerar våra vägar, de gör så att svenska åkerier får svårt att hävda sig i konkurrensen och då blir tvungna att anställa chaufförer från utlandet till svältlöner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Dessutom slipper den utländska trafiken trängselskatterna.

   Radera
  2. Många chaufförer har så dåligt betalt, så deras huvudsakliga inkomst kommer från försäljning av öl och brännvin till törstande svenskar,

   Radera
  3. Det är nog så i många branscher där det inte krävs så mycket utbildning. När jag lät dra in telias open fiber var den en pursvensk arbetsledare och två estländare som grävde. Nästa gång de kom och kopplade in själva fibern var den en pursvensk arbetsledare och två irländare som jobbade. Men dessa ser jag mer som gästarbetare, ungefär som långtradarchaffisar. Förmodligen räknas de inte in i offentlig statistik som Cornu hänvisar till. Vore intressant att se statistik på gästarbetare. För invandrare definieras väl som de som bosätter sig här permanent.

   Radera
 9. Det är så många svåra fel i Cornus ekonomiska resonemang att man häpnar att han vågar göra bort sig så totalt offentligt!

  Sysselsättningen har visst ökat kraftigt i branscher som fått tydliga skattesänkningar i form av RUT-avdrag och krogmomssänkning. Långtidsarbetslösheten är lägre i Sverige eftersom långtidsarbetslsöa får arbeta ett år helt utan löneskatter (de får dubbla arbetsgivareavgiften tillbaka, s.k. nystartsjobb). Så de få punktinsatser för sänkt skatt som borgarna har gjort har gett tydliga resultat. Vi vet redan logiskt på förhand att sänkta straff mot arbete leder till ökad sysselsättning, så det är inget att snacka om annat än konstatera att det är så.

  Arbetskraftsinvandringen ökar efterfrågan på arbetskraft i Sverige. Restaurangen eller mjukvaruutvecklaren som kan anställa sin kock eller programmerare kan producera med välstånd och efterfrågar mer övrig kompetens i form av tjänster och produkter, vilket ökar sysselsättningen i de branscherna. Att fri arbetskraftsinvandring ökar efterfågan på arbetskraft vet vi på förhand av rent logiska skäl och det är bara att konstatera att det är så. Det är en viktig föprklaring till Schweiz alltid extremt låga arbetslöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant och felaktig logik du slänger dig med. Tydliga resultat? Har du inte läst artikeln!? Arbetskraftsinvandring leder inte till att det skapas fler arbeten, utan till sänkta löner och högre vinster för företagen. Så det ska vi "snacka om" i allra högsta grad.
   Den här var riktigt rolig; arbetskraftinvandring leder till ökad efterfrågan på arbetskraft! Ja då kan vi väl bara importera all arbetskraft (trendar ju ditåt redan) så vips! Har "alla" jobb. Vad sägs om lite logik?
   Nej tack till ditt sociopapatiska samhälle och dina människoföraktande åsikter. Framåt till nolltillväxt samhället så att våra barn och barnbarn har en planet kvar att bo på!

   Radera
  2. http://fpr.sv.internetborder.se/press/svenskapressklipp/pressklipp2013/juli.4.6bec34c113ef744e2884a8e.html

   "I januari 2012 sänktes restaurangmomsen. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, är skillnaderna i sysselsättning mycket små, i det närmaste obefintliga. [...] Två år senare, då momsen hade varit sänkt i femton månader, hade sysselsättningen ökat med 400, en ökning med ungefär tre promille."

   Det vore ju klädsamt om hr Kapitalist då kunde överbevisa SCB eftersom hr Kapitalst tvärtom hävdar att sysselsättningen "ökat kraftigt".

   Tre promille är bara kraftigt om vi snackar om alkohol. Men man måste kanske ha tre promille innanför västen för att gå på Kapitalists argumentation?

   Radera
  3. @Plassa

   Men har du själv läst artikeln? Det framgår ju att 260000 nya jobb har skapats - dvs det är 260000 som har jobb i sverige som inte tidigare hade jobb i sverige. Dessutom så även om inte kausalitet behöver gälla så innebär arbetskraftsinvandringen per definition att de som invandrar får jobb - och förhoppningsvis rör det sig inte om att man sparkat 160000 svenskar för att kunna anställa billigare invandrare (att antalet med jobb just ökat med dessa siffror så talar inget för att svenskar har fått gå för att ge plats åt invandrare).

   Radera
  4. Ben Dover-Nu går tom facket och ber Sossarna överväga fortsatt låg restaurangmoms-detta eftersom deras medlemmar tydligen vill det?
   11000 nya jobb är inte att förakta! Du (och S)får uppdatera dig lite!

   Radera
  5. Problemet är att alla branscher borde ha sänkt moms. Som Reinfeldt sade till någon som kom med tårta till riksdagen: "Vill du att den som bakat tårtan skall bli arbetslös?", en mycket bra fråga, som borde formuleras om till något generellt typ: "Vill du bli arbetslös?" Kom gärna på något klatschigare. (Obs gäller inte politiker, de står över frågan)

   Problemet är att skatterna i Sverige, med omfördelning och solidaritet, som motivering medför att alla blir lika fattiga i Sverige eftersom det i princip är för dyrt att investera, starta någon sorts företag eller förverkliga något man hittat på. Det är för mycket svinn på vägen till den egna pengapungen.

   Den som varit i kontakt med myndigheterna vet.

   Radera
  6. En motfråga där är ju hur många fler tårtor du skulle köpa om du fick 12% rabatt på dem? Skulle du köpa 12% fler tårtor så att man kunde anställa 12% fler bagare?

   Radera
  7. @ Kapitalist, långtidsarbetslösheten har ökat under nyliberala Alliansens styre.

   http://www.tradingeconomics.com/sweden/long-term-unemployment-rate

   Radera
  8. Folk går inte mer på restaurang p g a en obetydlig prissänkning.
   Däremot tycker jag att restaurangmomsen skulle tas bort helt och ersättas med den spanska kvadratmeterskatten, på så vis försvinner en god del av motivationen att flytta upp kassaapparaten på vinden.

   Radera
  9. 4200 IT-indier förra året tyckte inte som du.

   Radera
  10. Finns Peak Gold? Ettersom Peak Oil ikke finns kan ju det heller inte finnas Peak Gold???
   http://www.visualcapitalist.com/global-gold-mine-and-deposit-rankings-2013

   Radera
  11. Tårtor köper jag inte så ofta, sist var det en dyr ritningsgjord prinsesstårta. Jag köper betydligt oftare småkakor, vilket är en av mina svagheter. :-D

   Men bra konditorier verkar trilla av pinnen i ganska rask takt de sista tjugo-trettio åren. I takt med den allmänna utarmningen av specialistkompetens i Sverige?

   Radera
  12. Det är lugnt, min finska pinne är alltid tillgänglig.

   Radera
  13. De här som saknar intellektuell förmåga att använda logik ("principer") och hävdar att böter borde avskaffas för att de saknar avskräckande effekt på samma sätt som skatt saknar avskräckande effekt på arbetet som skatten bestraffar, och som menar att välstånd kan uppstå genom att med våld förbjuda människor att skapa just... välstånd(?) kanske istället intresserar sig för konkret praktisk erfarenhet av verkligheten, så vad säger ni om följande som enligt er "teori" är ett mysterium:
   Varför har Schweiz alltid haft så extremt låg arbetslöshet, när uppåt var tredje invånare i Zürich är en arbetskraftsinvandreare utan medborgarskap? Ni vet, de som kommer dit därför att Schweiz har bland världens högsta lönenivåer...

   Se även detta aktuella blogginlägg om skattesänkningarnas effekt på ökad sysselsättning, främst för svenskfödda:
   http://marknadsliberalen.blogspot.se/2013/11/arbetslinjens-framgang-ar-valdigt.html

   @ Plassa2013-11-26 09:33
   Här är ett blogginlägg i ämnet från någon som kan ekonomi och som använder verklig statistik:
   http://marknadsliberalen.blogspot.se/2013/10/restaurangmomssankning-har-astadkommit.html

   Radera
  14. Jaha, besöksnäringen får utreda om besöksnäringen fått det bättre med momssänkning för besöksnäringen. Trovärdigt värre. Kanske vi kan låta brottslingar utreda sig själva och komma fram till att de ska frikännas?

   Radera
  15. Ben Dover,
   Ni konspirationsteoretiker ignorerar alltid all verklighet och fokuserar uteslutande på vilken auktoritet det är som pratar. Slaveri är ju det ni förespråkar och som misshandlade hundar tyr ni er till er Herrepamp och älskar hans prygelvåld mot er. Allt för att slippa vara fri och slippa använda sin hjärna och såna där "principer" som är så "extremt" logiska...

   Så fortsätt faila, fortsätt ha fel, varsågod, jag hindrar er inte, jag försöker av välvilja bara påpeka att ni har fel, för de av er som inte redan vet det. Problemet är att ni som har fel förespråkar anfallsvåld mot oss lever i verkligheten.

   Radera
  16. Med andra ord, du har ingenting att anföra i sakfrågan, utan du levererar den vanliga kärringmoralen medelst oraldiarré. Väck mig när det gått över.

   Radera
 10. Tror att det ffa är en dold agenda att få ner lönerna på "allt" i Sverige. Säg inte den Indier som är motiverad att ta ett IT-konsult jobb för 70% av ordinarie lön. Detsamma gäller Balter, Polacker och mängder av människor. Alla hantverkarjobb blir drabbade.
  Bl a etablerade el-firmor i Stockholm som inte längre får igenom anbud trotts sänkt priset med 20-30% av ordinarie pris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns sannolikt en sådan dold agenda. Nu har jag ingen källa eftersom det är "locket på" som gäller från Alliansen.

   Radera
  2. http://www.expressen.se/nyheter/lagre-reservationsloner-ar-alliansens-mal/
   http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/sabuni-kortad-ledighet-och-lag-lon/
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/centern-vill-sanka-ingangsloner_6943323.svd
   http://www.expressen.se/nyheter/darfor-gjorde-loof-utspelet-om-lonerna/
   http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article13010805.ab
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13101325.ab

   Radera
 11. Dessutom har bubblan om hushållens belåning punkterats ...

  Ungefär 250 000 personer har skulder på 1.8 miljoner eller mer ...

  Och dom riktigt skuldsatta har höga inkomster ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,8 miljoner är ju bara kaffepengar...

   Radera
  2. @Kuckeliku

   Får det till 30-40ton, mycket kaffe blir det...

   Radera
  3. Dom riktigt skuldsatta har just nu för tillfället höga inkomster.

   Radera
  4. Det är jäkligt mystiskt att endast 2,5% av alla skuldsatta har över 1,8 mille. ALLA jag känner som har skulder har skulder över 1,8 mille - och inte tjänar de över 42,000 i månaden (endast 10% av svenskarna tjänar mer än det). (Ja, och så känner jag några fattiga satar som för en eländig tillvaro för 10-20,000 i skulder). De som är rika har givetvis inga skulder alls. Verkar skitkonstigt att rika skulle ha mest skulder. Har man stålar så har man väl inga skulder? Men detta är ju Anna Hedborgs utredning och hon kan nog hitta på vad som helst som passar en lämplig politisk agenda.

   Radera
  5. Om man är två som delar på 3,6 blir det bara 1,8 var.

   Radera
 12. Du skriver:
  "Arbetskraftsinvandringen kan i princip stoppas helt, och hade så skett hade kanske 100 000 idag arbetslösa i Sverige haft jobb."
  Mycket tveksamt, de flesta svenskar skulle nog inte ha tagit dessa jobb, antingen på grund av bristande kompetens eller pga bristande motivation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där påståendet är ju ett lite fräckt sätt att syna arbetslinjen. Den är ju till för att motivera folk att skaffa jobb. Är det som du säger är det således ÄNDÅ ett misslyckande.

   Radera
  2. @Ben Dover

   Det beror ju på hur man ser det. De som flyttar hit verkar vara ganska påtagligt motiverade att skaffa jobb...

   Radera
  3. Som jag skrev ovan så antar nog de flesta att det handlar om "svenskar" (vad nu det är) om inget annat sägs.

   Om t ex Anders Borg säger "100 000 fler i arbete" så antar nog de flesta att det handlar om svenskar, som bott i Sverige ett tag och varit arbetslösa.

   Inte om människor som fått sitt anställningskontrakt i hemlandet och flyttar hit för jobbets skull. Det är naturligtvis också bra, men som jag skrev ovan så är det väl lite falsk marknadsföring - tycker jag.

   Radera
  4. ...och som sagt, om arbetslinjen inte motiverar arbetslösa svenskar till att skaffa jobb så är den väl ett misslyckande, eller?

   Radera
  5. "de flesta svenskar skulle nog inte ha tagit dessa jobb, antingen på grund av bristande kompetens eller pga bristande motivation." Oj, oj, snacka om att misstro och se ned på folk!

   Jag kontrar, med an annan fördom: Din utsaga gäller nog dem i "Ung och bortskämd" samt de som gått Estetprogrammet på gymnasiet men de flesta andra verkar allt vilja arbeta. Så är min lilla erfarenhet.

   Men förtvivlan växer när folk märker att det inte går ihop sig längre. Svenska högskattemodellen är inte kompatibel med globalisering och frihandel.

   Radera
  6. Flute, det stämmer nog inte. De jobb som idag tas av arbetskraftsinvandring annonseras ytterst sällan ut på den inhemska arbetsmarknaden trots att många av dem är precis sådana jobb som andra företag annonserar ut där. Exempelvis är det många vanliga restaurangjobb.

   Radera
  7. Skulle gärna slippa både svenska högskattemodellen och globalisering och frihandel. Om jag fick välja...

   Radera
  8. "Mycket tveksamt, de flesta svenskar skulle nog inte ha tagit dessa jobb, antingen på grund av bristande kompetens eller pga bristande motivation."

   Sanningen: De allra flesta svenska arbetslösa skulle ha tagit de allra flesta jobb till reallöner som är rejält låga, ingen semesterersättning etc. Kompetens går att arbeta upp och interutbilda sig till och motivationen är det inget fel på, eftersom få saker är så socialt handikappande i Sverige som att erkänna att man går på Soc.

   Men, man har ju inte varit i ett lunchrum på ett tag och vet inte riktigt hur snacket går där. Och det är ju den viktigaste kompetensen i dagens Sverige, att veta hur man snackar i lunchrummet. När man fikar.

   Innan man kollar sin Facebook och tar halva dan ledigt på fredag.

   Radera
 13. Frågan man bör ställa är, varför regeringen gör detta? Då är vi inne på konspirationer, därför att det finns ingen rimlig anledning över huvud taget, till att importera lågutbildad arbetskraft utanför EU, när de säger sig vilja verka för att bekämpa arbetslösheten, och främja integration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg:
   Regeringen har ju själva identifierat arbetslösheten som den främsta orsaken till utanförskapet bland de invandrare som redan befinner sig i landet.

   Radera
  2. Varför regeringen gör det är väl klart-press på arbetslönerna.

   Radera
  3. @Doktor Syn
   Den enda rimliga anledningen som finns kvar är ju att man vill få ner det allmänna löneläget i Sverige. Bättre konkurrenskraft och att billigare varor och tjänster i landet.
   Bra för politiker då det inte finns någon plan att ändra deras egna löner.

   Radera
 14. Ja, Att regimen stödjer arbetskraftsinvandring när vi har hög arbetslöshet är endast ett sänke för Sverige.

  Tyvärr har man bara pest, kolera eller polio att välja på (om man nu ska likna Moderaterna, Sossarna och SD vid något).

  SvaraRadera
 15. Nystartsjobb resp instegsjobb går till stor del till invandrare. Vid en månadslön om 23 000 kr i månaden betalar skattebetalarna 14 453 resp 17 500 kr i månaden i stöd till arbetsgivaren i max två -fem år.
  Arbetsgivaren tjänar naturligtvis pengar på detta.
  Att jobben går till invandrare bör bero på ovanstående.

  http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetsgivare/Arbetsgivarstod/Rakna-ut-ersattning.html#stod=2

  En svensk som arbetat länge på företaget får kanske gå ner till t ex 35 % arbetstid, vilket blir en omöjlig situation för vederbörande som tvingas jobba i Norge med att rensa fisk eller städa på byggarbetsplatser.

  Från 1 jan 2014 har dessutom signalerats sk nystartszoner i invandrartäta områden. Företag ägda av invandrare med invandrare som anställda får då rabatt på hela socialavgiften utom ålderspensionsavgiften, dock som mest 6000 kr per månad och anställd.

  Visserligen har arbetslösheten bland invandrare ökat trots dess åtgärder, men det spelar ingen roll. Åtgärderna sammantagna gör Ullenhag till Stridshingst nr 2.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/nystartzoner-pa-forsok-foreslas_8102262.svd

  SvaraRadera
 16. "Arbetskraftsinvandringen kan i princip stoppas helt, och hade så skett hade kanske 100 000 idag arbetslösa i Sverige haft jobb."

  Det citat gäller bara om tror att antalet arbetstillfällen i landet är konstant. Ungefär samma kardinalfel som när folk vill sänka arbetstiderna "för att dela på jobben".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gäller även på en arbetsmarknad som består av utbud och efterfrågan. Om det finns ett överutbud av inhemsk arbetskraft så kommer det leda till att jobben lätt tillsätts. Sedan bidrar det till ökad konsumtion som skapar fler jobb. Nationalekonomiskt och sett till arbetsmarknaden är det alltid bäst att tillgodose ett arbetskraftsbehov med inhemsk arbetskraft framför arbetskraftsinvandring.

   Radera
  2. Varför börjar du din mening med ett "nej" och sedan följer du upp med ett påstående som helt stödjer mitt påstående?

   Du kunde lika gärna sagt att den gruppen som är arbetslösa nu är sådana som inte är värda att anställa eftersom avtalslönen är högre än de värde de producerar som anställda. dvs du säger att de arbetslösa förblir arbetslösa oavsett hur många andra som tillkommer.

   Radera
  3. Du skrev:

   "Det citat gäller bara om tror att antalet arbetstillfällen i landet är konstant."

   Vilket inte stämmer eftersom det mycket väl kan vara som Lars påstår trots att mängden arbetstillfällen inte är konstanta. När du skriver "gäller bara" så kommer du med ett väldigt starkt påstående, därav mitt nej.

   "Du kunde lika gärna sagt att den gruppen som är arbetslösa nu är sådana som inte är värda att anställa eftersom avtalslönen är högre än de värde de producerar som anställda."

   Fast det stämmer ju inte så varför skulle jag påstå något dylikt? Eftersom vi i Sverige idag har ett överutbud på lågkvalificerad arbetskraft så är det väldigt sannolikt att det finns många i denna grupp som kan prestera väl om det skapas en ökad efterfrågan på arbetsmarknaden. Tittar man vilken grupp arbetskraftsinvandrare som är störst så är det också just lågkvalificerad arbetskraft inom yrken där svenska medborgare redan arbetar.

   Problemet är att dessa arbetstillfällen inte utannonserats på den inhemska arbetsmarknaden. Sen finns det givetvis också många yrken där arbetskraftsinvandringen lett till en lönedumpning och man genom den möjliggjort anställning. Men denna anställning skulle också kunna ske med inhemsk arbetskraft eftersom det går att sänka lönerna även för inhemsk arbetskraft.

   Radera
 17. Kanske var det så att antalet personer i arbetsför ålder ökade mellan 2006-2013 eftersom den stora 90talist kullen kom in på arbetsmarknaden. Det borde förklara en stor del av de nya 100 000 jobben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker på om man kan dra en sådan slutsats. Att en kull är stor betyder inte att det skapas arbetstillfällen, främst brukar det skapas arbetslöshet eftersom det blir fler som helt plötsligt behöver sysselsättning. Men jag kan ha fel.

   Radera
  2. @Andreas

   Å andra sidan kan man ju räkna med att endel av ungdomarna får arbete iaf, om inte antalet arbetstillfällen ökar med arbetsför befolkning har man ju ett problem och därför är en sådan ökning tämligen "normal" och osymptomatisk.

   Radera
  3. Tillägg: om vi har en sysselsättningsgrad x och (arbetsför) befolkningsöknyng y så kommer en ökning av antalet anställda avvikande från just x*y vara symptomatisk och innebära att sysselsättningsgraden stiger eller faller.

   Radera
  4. Mot bakgrund av demokrafin kan man ju fråga sig ifall fördelningen av de nya jobben är märkvärdig och isf på vilket sätt. Att 7 av 10 nya jobb gått till utrikes födda kan ju bero på att 7 av 10 av de nya på arbetsmarknaden också är utrikes födda. Skall jämföra talen 100000 och 260000 med antalet svenska 90-talister och antalet invandrare i arbetsför ålder.

   Radera
  5. "Att 7 av 10 nya jobb gått till utrikes födda kan ju bero på att 7 av 10 av de nya på arbetsmarknaden också är utrikes födda."

   Så går det ju inte att se på det eftersom dessa främst är hämtade från den globala arbetsmarknaden vilket hela inlägget handlar om.

   Radera
  6. @Andreas

   Dock så avses ju bara förhållanden inom landets gränser. Aliansen har ju som bekant inte världsherraväldet. Skulle man för övrigt se på den globala arbetsmarknaden så skulle det ju vara väntat att typ 999 av 1000 nya jobb går till utrikes födda eftersom de är så många fler.

   Att bortse från sysselsättningsgraden och hur de olika delarna av populationen utvecklas och hur stora dessa är gör att de övriga siffrorna säger väldigt lite.

   Radera
  7. Nej, förhållandet kan inte reduceras till inom landets gränser. Man kan givetvis inte heller räkna in alla på den globala arbetsmarknaden. Situationen är mer komplex än sådan. Men ditt påstående att man ska titta på befolkningsförändringarna i Sverige fungerar tyvärr inte. Dessa arbetskraftsinvandrare har kommit hit som ett resultat av att de fått arbete. Det är inte så att den arbetsföra befolkningen först ökat och sedan har dessa fått arbete.

   För gruppen arbetskraftsinvandrare är sysselsättningsgraden 100 procent eftersom de kommer hit just för att arbeta.

   Radera
  8. @Andreas

   Visst - man skall givetvis förvänta sig att sysselsättningsgraden hos arbetskraftsinvandringen skall vara just 100%, men siffran 260000 säger inte detta. Den säger bara att 260000 utlandsfödda har fått jobb - varken mer eller mindre - det saknar i sig betydelse. Det är en väntad siffra ifall vi dessutom har haft en invandring på just 260000 i åldersgruppen och det är ett misslyckande ifall vi har en arbetskraftsinvandring på 500000.

   Vad gäller förhållandet mellan infödda och utrikes födda säger heller det inte något vettigt. Vi måste rimligen ställa antalet nya jobb i relation till hur många vi har inom den relevanta populationen, hur sysselsättningsgraden ser ut och hur populationen förändrats. Om populationen bara ökat med 50000 så är ju 100000 nya jobb jättebra, men om populationen har ökat med 200000 så är ju 100000 nya jobb en dålig nyhet.

   Radera
  9. "Visst - man skall givetvis förvänta sig att sysselsättningsgraden hos arbetskraftsinvandringen skall vara just 100%, men siffran 260000 säger inte detta."

   Arbetskraftsinvandring kan bara ske under förutsättning att personen får arbete, alltså är sysselsättningsgraden 100% i denna grupp.


   "Den säger bara att 260000 utlandsfödda har fått jobb - varken mer eller mindre - det saknar i sig betydelse."

   Det är 260 000 som totalt sett fått arbete. 100 000 av dessa är inrikes födda och 160 000 av dessa är invandrare (enligt blogginlägget).

   "Vad gäller förhållandet mellan infödda och utrikes födda säger heller det inte något vettigt."

   Detaljgranskar man det så kan det säga oss flera saker. Om det saknas kompetens inom landet, om arbetsmarknadspolitiken missgynnar/gynnar inrikes eller utrikes födda, mm.

   "Om populationen bara ökat med 50000 så är ju 100000 nya jobb jättebra, men om populationen har ökat med 200000 så är ju 100000 nya jobb en dålig nyhet."

   Jobbskapande kan inte reduceras till befolkningstillväxt. Det beror på en mängd andra faktorer som tex befolkningstillväxtens utbildningsnivå i relation till arbetsmarknaden, konjunkturläge, subventioner på arbetsmarknaden, mm.

   Radera
  10. "Arbetskraftsinvandring kan bara ske under förutsättning att personen får arbete, alltså är sysselsättningsgraden 100% i denna grupp."

   Eller om de som sammanställer statistiken nyttjar nyspråk.

   "Det är 260 000 som totalt sett fått arbete. 100 000 av dessa är inrikes födda och 160 000 av dessa är invandrare (enligt blogginlägget)."

   Ja? Men är det bra eller dåligt - det är helt enkelt intetsägande siffror om de inte tas i relation till andra siffror.

   "Jobbskapande kan inte reduceras till befolkningstillväxt. Det beror på en mängd andra faktorer som tex befolkningstillväxtens utbildningsnivå i relation till arbetsmarknaden, konjunkturläge, subventioner på arbetsmarknaden, mm."

   Nej det reduceras inte tillbefolkningstillväxt, men bedömningen av vad som är en grundnivå beror ju på sysselsättningsgrad och befolkningstillväxt.

   Radera
  11. "Nej det reduceras inte tillbefolkningstillväxt, men bedömningen av vad som är en grundnivå beror ju på sysselsättningsgrad och befolkningstillväxt."

   Nej det är en alldeles förenklad beskrivning. Arbetsmarknaden måste vägas in, dvs tillgång och efterfrågan på arbetskraft. Befolkningstillväxt generellt är alldeles för trubbigt och därför farligt som måttstock.

   Radera
  12. @Andreas

   Om du kritiserar beskrivningen som en förenkling så vore det väl åtminstonde rimligt för dig att erkänna att en ännu mer reducerad bild av verkligheten som ännu mer en förenkling. Att bara mäta hur många som har arbete är ju en förenkling om något. Det minsta vore ju att kolla hur många man har räknat in i populationen för att alls siffran skall säga något vettigt.

   Radera
  13. Vem har sagt att man bara ska titta på hur många som har arbete? Ju fler parametrar man väger in ju bättre sen kan jag förstå att det till slut uppstår osäkerheter och för många parametrar.

   Radera
  14. @Andreas

   Det har ju låtit på dig som att man inte skall titta på hur stor populationen är och hur den siffran ändras.

   Radera
 18. Om 100000 människor kommer till Sverige och tre av dem får jobb så är det 3 fler i arbete i Sverige enligt reinfeldsk logik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @medimixus

   Men det är också så det faktiskt är - om 3 fler är i arbete så är 3 fler i arbete. Det verkar som det börjar bli ganska utbrett att man inte klarar att förstå enkel svenska...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Anonym: eller 99997 fler arbetslösa, på ännu enklare svenska.

   Radera
  4. @Anonym: säg mig, var det verkligen så besvärligt att förstå min poäng eller spelar du bara trälur?

   Radera
  5. @medimixus

   Jag ser inte vad som är speciellt reinfeldskt med logiken - det vore att säga som det faktiskt är ju. Det enda som krävs är att den som lyssnar även lyssnar på vad som faktiskt sägs och inte fantiserar hop något som inte sägs, men det gör tydligen inte folk och då är dörren öppen för att vinkla sanningen genom att säga den på "lämpligt" sätt.

   Radera
  6. Grejen med att "säga som det är" är ju att det kan förhålla sig på flera sätt samtidigt, och att man nogsamt kan välja vilket faktum man framhåller.

   Sen har det kanske inte så mycket med logik att göra men men.

   Radera
  7. @Ben Dover

   Det finurliga är att den som är först "vinner" då oppositionen inte med rätta kan beskylla dem för lögn.

   Radera
  8. @Anonym. Du vann! 2-0 i hårklyveri-sm. Bugar.

   Radera
 19. En liten film från det nya Sverige, närmare bestämt finansministerns hemstad Katrineholm:

  http://www.youtube.com/watch?v=VjtD8CL5_0Q

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. "Flash - Arbetslinjen är en bluff"
  Arbetslinjen har aldrig handlat om att minska arbetslösheten, utan endast om att straffa de som inte arbetar (sjuka, pensionärer och arbetslösa) och samtidigt muta de arbetande till tystnad.
  Samt att pressa ner reservationslönerna.

  Därav arbetskraftsinvandringen.

  Har inte polletten trillat ner ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...och samtidigt muta de arbetande till tystnad."

   Tack. Precis så är det.

   Radera
 22. Även arbetskraftsinvandringen är en bluff.

  Enligt den högtravande retoriken var syftet med Arbetskraftsinvandringen att den skulle locka högutbildade specialister och datatekniker till Sverige. Med tanke på den låga andelen beviljade arbetstillstånd till ”Arbete som kräver teoretisk specialistkompetens” är 27 % (3808 av 14032) av alla beviljade arbetstillstånd hittills i år (t.o.m. oktober), och att huvuddelen av de beviljade arbetstillstånden rör sig om relativt lågkvalificerade arbeten, så måste reformen betraktas av seriösa bedömare som ett fiasko.
  http://www.migrationsverket.se/download/18.43648b4513b902d42695596/Beviljade+arbetstillst%C3%A5nd+2013+-+Work+permits+granted+2013.pdf

  Istället har vi fått en kriminalitet kring och fusk med arbetstillstånden med skenanställningar och inofficiella ”slavkontrakt” inom yrken med ringa utbildningskrav. Fusket med arbetstillstånden förutspådde jag så snart jag fick kännedom om arbetskraftsinvandringsreformen. Det det handlar om i en del fall, är att man efter några (hund)år ska få PUT i Sverige, och därmed tillgång till en av världens bästa välfärdsförmåner. Folk ute världen är inte dumma. Det gäller ju att maximera ens eget och familjens välstånd:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/268752?programid=1316

  Men för stridshingsten och hans stallkompisar i den Rosenbadska spiltan är förmodligen arbetskraftsinvandringen en succé, med tanke på stridshingstens vision att utveckla Sverige från en högteknologisk industrination av rang till ett kunskapsutarmat globalistiskt tjänstesamhälle?

  SvaraRadera
 23. Svd har en insändare i dag som förklarar, varför svenskar snällt får vänta på jobben. Författare är en tolk inom asylindustrin.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/instegsjobb-leder-till-diskriminering_8765376.svd

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Snart har det gått fem år sedan de nya reglerna för arbetskraftsinvandring infördes. Det innebär att de första arbetskraftsinvandrare som omfattas av de nya reglerna borde ha fått permanent arbets- och uppehållstillstånd i Sverige som man enligt reglerna får efter att ha arbetat och uppfyllt villkoren i fyra år. Det vore intressant om någon ärlig och hederlig person kunde granska hur många av dessa arbetskraftsinvandrare som har lyckats få permanent uppehållstillstånd och hur många i den här gruppen som fortfarande arbetar. Jag antar att den sittande regeringen och de partier som stod bakom reformen kommer att göra allt för att slippa se siffrorna. Reglerna har öppnat en till dörr till Sverige för flyktingar som har råd att betala mer än de vanliga smugglingsvägarna kostar samt gett rätt stora förtjänster till en rad skrupelfria arbetsgivare och förmedlare som profiterar på människor i nöd.

  Ännu mer intressant vore att granska hur många av de som en gång tack vare de nya generösa reglerna fått uppehålls- och arbetstillstånd, men inte fått det förlängt som har lämnat landet och hur många som är kvar och tack vare att de har kommit in i systemet och därmed kan ta del av vår fortfarande ganska generösa välfärd livet ut. Det krävs maximal otur för att bli upptäckt – staten har tappat greppet om det området för länge sedan.

  Låt oss säga att de jobb som går till arbetskraftsinvandrare är riktiga jobb. Enligt Migrationsverkets hemsida är väntetiden för att få arbetstillstånd circa 11-14 månader. I vilken verklighet är en arbetsgivare beredd att vänta drygt ett år för att anställa en person som oftast inte pratar svenska och som inte har någon erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden? I planekonomin? I våra politikers verklighet? Eller i fablernas värld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @varkenblond

   Vad menar du de skulle göra för att slippa se siffrorna? Blunda? Sen är frågan vad du tror statistiken skulle visa och ifall det isf säger något speciellt.

   Med tanke på att man måste betala ut lön och betala in skatt för anställda är ett skäl att förvänta sig att det rör sig om riktiga jobb - för ärligt talat vilken arbetsgivare tror du betalar lön år ut och år in bara för skoj skull?

   NB att mycket av arbetskraftsinvandringen kommer från EU/EES vilket innebär att det bara är att flytta och börja jobba - inga 11-14 månader behövs där.

   Radera
 26. Som vi redan vet drar sig inte dessa "politiker" för några medel att trixa och mörka med statistiken, att slå samman "arbetskraftsinvandring" med landets interna arbetslöshet visar hur desperata dessa alliansrövare är, att det drabbar och slår på vår "öppna" ungdomsarbetslöshet liksom invandrarflyktingars utanförskap rör inte dessa politiker i ryggen, störst går först som Reinfeldt skrek ut i talarstolen, det har de stått upp till från scratch, inget kommer vara dem främmande att ta till för behålla makten efter 2014..

  SvaraRadera
 27. Resultat av Alliansens arbetslinje och arbetskraftsinvandring:

  Ej säsongsrensad arbetslöshet för utrikesfödda 15-74 år oktober 2006 12,5 %.
  Ej säsongsrensad arbetslöshet för utrikesfödda 15-74 år oktober 2013 16,2 %.

  Alliansen, med sin arbetslinje, kom i regeringsställning efter riksdagsvalet i september 2006. Siffrorna för oktober 2006 är i praktiken ett resultat från närmast föregående regeringar.

  Källa:
  http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1

  SvaraRadera
 28. Hela arbetslöshetsstatistiken är bluff. Eller om man skall vara snäll så den exakta definitionen av arbetslöshet väldigt mångfacetterad.

  SvaraRadera