Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-11-14 10:01

Fatta, Söder, liksom, ba!

"Ibland händer det att Cornucopia? går på Söders gator som en vanlig man" - nytt Cornucopia?-ordspråk
"Det härliga med att åka utomlands är att man får alla sina fördomar bekräftade" - gammalt Cornucopia?-ordspråk
Efter att blivit utskälld för att ha klagat på att storstaden Stockholm var stendöd, så styrde jag denna gång mina steg till det Södermalm, där man tydligen skulle känna storstadens puls, dygnet runt, året runt. För den äkta Fantomen-känslan (eller Bruce Wayne, alternativt Tony Stark) klädde jag mig i min Burberrytrenchcoat, fällde upp kragarna rejält och gav mig ut i den pulserande Stockholmsnatten.
Storstadens puls och nattliv.
En person. Med skägg.

Det första som jag konstaterade var att alla män som gick av tunnelbanan vid Mariatorget hade skägg. Alla! Och ja, det var flera stycken. De såg ut som värsta hillbillys. För att inte tala om kläderna.

Storstadens puls och nattliv.
Så mycket hus, så lite folk.
Är det bostadspriserna på Söder som gör att folk inte har råd med rakhyvlar eller riktiga kläder?

Full av tillförsikt gled jag vidare bort mot Hornsgatan och vandrade iväg upp mot Zinkensdamm. Ett fatalt misstag. Jag hade tolkat kartan fel. Ett kvarter för mig är som att gå och hämta posten, dvs 500 meter. I Stockholm är dock ett kvarter endast en blinkning, så jag fick gå tillbaka igen efter att slappnat av på dessa folktomma gator och glömde räkna gatuhörn.
Bloggarens glamorösa liv. Så här fina
hotell har man på Söder. Finare på
pensionatet hemma i Sätila.
Och hetare nattliv.

Tog lite bilder på det pulserande nattlivet och själva anledningen till att alla säger sig vilja bo på Söder. Enligt uppgift ska ett av ställena föreställa heta Southside Pub, men den märktes inte. VSB. Så även ett ställe som hette Mochachino Café. Eller var det Macciato? Också stängt. Ca klockan 01 på natten. Den lokala MC-klubben, McDonalds,s trängde redan två. På landet har McD öppet 24/7.

De enda ställen jag hittade som var öppna var korvkiosker. Gatukök. Wow. Grattis, ni bor i Bollebygd!

Skrattade mig till sömns efter att tåget alltså kommit in till Centralen tre timmar försenat.

Idag föreläser jag hos Nordiskt Vägforum, NVF. Nära där JAS-planet kraschade.

Seriöst, en storstad sover aldrig, speciellt inte redan klockan 01. En storstad har puls 24/7/365. Annars är det bara en stor byhåla.

Jag får säkert anledningar att söka vidare efter Stockholms storstadspuls framöver. Nu öppnar jag upp kommentarsfältet för bortförklaringar:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. I billiga områden som Rinkeby är det däremot ingen som har skägg och konstiga kläder menar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du något belägg för att Rinkeby är billigt?

   Radera
 2. Menade Lars verkligen det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodde ett tag på Mariatorget, över innergården, fyra trappor utan hiss, med en utsikt över en tegelvägg en meter bort. Man kunde se en bit av skolgården om man lutade sig fram.

   Som idioter från Norrland valde vi efter ett år att flytta ut till Jordbro.

   Kan säga att vistelsen i Jordbro var på det hela taget positiv. Vi och grannen på samma våning var de enda som hade svenska namn. Den grannen försökte jag dock undvika i möjligaste mån då han aldrig slutade att prata.

   En intressant observation jag gjorde var att varje morgon var det någon som hade pissat i hissen, och en gång hade någon skitit i källarförrådet. Jag antar att det inte hade något med funktionaliteten på lägenheternas toaletter att göra utan kanske någon form av konstnärligt uttryck.

   Grannen under oss hade sin båt lutad mot väggen utanför sin lägenhet, på 6:e våningen. Vi språkades vid ibland och log. Varje morgon tidigt på lördag morgon rensade han sin fisk som han hade fångat ännu tidigare på morgonen, på en klippa strax utanför, vilket fick traktens måsar att inta attacknivå med tillhörande radiobrus.

   Strax efter middag gick traktens alla män, utom jag och grannen då, ut på parkeringsplatsen för att diskutera. Tyvärr vågade jag mig inte ned pga min blygsel, men jag är nu säker på att de löste stora problem.

   Nu bor jag sedan en tid tillbaka i ett område där 98% av Sveriges befolkning helt enkelt inte har råd att bo i. Men fortfarande ser jag det som berikande att ha bott i slummen. Ja jag nästan längtar tillbaka till en vibrerande verklighet där till och med barnen käftade emot vuxna på ett intelligent sätt.

   Radera
  2. Om någon undrar så är det här den extremt avkortade versionen. Jag kan förlänga den till exakt hur mycket som egentligen hände, men jag valde här några high lights. Och grannen under var från Grekland, därav hans fiskeintresse, med en båt i trappen. Och ni rassar som triggar på det här, glöm det. Jag gillade det!

   Haha, Som den gången ungarna skulle spela fotboll och fiskarens fiskenät fortfarande hängde på tork kors och tvärs över hela fotbollsplanen. Ja, alltså, det hände så mycket roligt där---

   Radera
 3. Det är mustachkampen mot prostatacancer. Ingey konstigt i sig. Min teori😃

  SvaraRadera
 4. Hornsgatan, du hittade ingen sämre gata att gå på eller? Hade du gått upp till Götgatan hade du säkert hittat din "puls".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där finns ju 7-11 som säljer korv...

   Radera
  2. Inte bara en 7-11, det finns TVÅ!

   Och 4 pressbyrån, varav en har öppet ända till 21:30! DEDU!

   Radera
  3. På Götgatan Tavstgatan finns en korvmoj.
   Fast knivsöder vid Björns trädgård är nog inget för lantisar att besöka.
   Efterlyst hade ett inslag om detta igår!
   Tjafs blev till nästan dödligt våld! Tydliga bilder på förövarna så de åker nog dit!

   Radera
  4. Knivsöder är västra söder, runt Hornstull... I den riktning Cornu verkar ha promenerat.

   Björns trädgård ligger på östra (eller centrala om man så vill) Södermalm.

   Radera
  5. Berätta det för den knivstuckne!
   Eller för förövarna!

   Radera
  6. Det kan vara så att det finns någon som någongång burit en kniv utanför det område som kallas "knivsöder"....

   Radera
  7. Men korvkiosken vid Björns trädgård är bra.

   Men Stockholm har blivit mycket tråkigare de senaste åren. Det är ju bara tråkiga människor som har pengar - med tråkiga jobb som de måste gå till på morgonen - och därför klagar på nattklubbar. Jag kommer ihåg gamla Studion på St Eriksplan. Jättebra scen! Tyvärr ombildades huset till BR - och då blev det ju bara skitnödiga människor som har råd att bo där - och de tvingade klubben att stänga. Så i stället för ett vitalt nattliv har Stockholm fiiina restauranger, som passar medelålders damer. En engelsk vän till mig kallar Stockholm för "a sedate old lady", vilket är en passande beskrivning.

   Och Cornu: Vad är det för fel på Bollebygd? Dessutom finns det flera stycken korvmojjar i Stockholm som serverar flera olika sorters ovanliga korvar. Finns det i Bollebygd?

   Radera
  8. Inget fel på Bollebygd. Mycket närmare mig, samma heta nattliv, men Sveriges minsta kommun, i kontrast mot Sveriges största kommun, Stockholm.

   Radera
 5. Stockholm är ingen storstad, knappt en miljon invånare....som jämförelse Shanghai (16 miljoner) har förstäder med 7 miljoner invånare....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, men... Vi har ju trängselskatt!

   Radera
  2. Det där "A är inte B, för C är B:igare"-argumentet är ju vattentätt!

   Radera
 6. Haha, finns väl ingen som har påstått att Stockholm har stadspuls? Stan dör ju som bekant efter kl 19.00 då det finns alldeles för få bostäder centralt och alla har gått hem från jobbet.

  SvaraRadera
 7. ... å den svenska landsbygden är ingen riktig landsbygd. Här bor det bara dataspelande feta ungdomar med traktorkepsar. De felsta av dessa övergödda bleka barn vet inte ens hur man odlar en morot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odlar? Man köper moroten på ICA ju...

   Radera
 8. härligt inlägg, jag är inflyttad från en byhåla i norrland och jag har bott lite varstans i staden. Jag måste hålla med dig i din iakttagelse.
  Det är massor av turister och ungdomar ute på gatorna tills butikerna stänger mellan fem och sju på vardagarna.
  Onsdagar, fredagar och lördagar har vi fyllefjortisarna som gör kommunaltrafiken olidlig efter klockan 23 fram till runt 08 på morgonen. Utöver det så ser man bara detta folkvimmel dom varma månaderna på året, resten av året åker folk taxi direkt till köerna, så då hittar man "puls" i köerna som varvar stureplan.

  Finns väl iof ett och annat "hak" att hänga på och äta god mat med vänner, där är väl även södermalmsfolket lite mer allmänt öppna och trevligare och inte lika pretentiös som innerstadsfolket.
  Men det är samma lika, "oj, har du en annan dialekt, hahaha du måste vara lite dum, kolla min (fake) rolex/omega jag viftar febrilt med, vad jobbar du med-ah-ok-jag jobbar som official-ambassadour-of-emergency-cleaning på bank", nä nu måste jag röra på mig, mitt kreditkort svalnar.


  Ifall du någon gång går ut i Stockholm Lars, läs på om kopior när det gäller klockor och väskor, det är rätt underhållande att "auta" folk i den här staden.

  Det lustiga är att dom mest intressanta roliga och framförallt trevliga människor jag träffat i den här staden har varit från Göteborg och Moskva. Men jag kanske är byhåleblind och missar glittret och glamouren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du umgås i fel kretsar!

   Radera
  2. Nja, jag är månghängare och kan anpassa mig bra efter alla typer av häng. Det är folket på platsen som oftast är problemet. Jag gillar helt enkelt andra städer bättre även fast jag bor i Stockholm.

   Men klart det finns bra sidor av stället också

   Radera
  3. Haha! Instämmer helt. Tjockhultarna är helt utarbetade och slutkörda av att behöva dra in pengar till lånen och krediterna, de går på mental tomgång efter att slaviskt och ångestfyllt behöva uppdatera, klädstil, skägg, tatueringar, fejjan, twitter, linkedin, femtioelva olika serier att följa på burken så de i alla fall har något konversationsmaterial när de stöter på varandra i betongöknen...

   Radera
  4. Lite bättre på somrarna dock. Det är dock många som tror det är otryggt på kvällarna så det är väl dags att tillsätta lite privata poliser

   Radera
  5. Phatcuru: "bättre på sommaren". Då är ju stan HELT folktom - utom på turister.

   Radera
 9. Nja, det är en kulturell fråga också. Kolla Bombay, där är hela staden stängd och död efter 23. Iaf på gatorna.

  SvaraRadera
 10. I Beijing slutar tunnelbanan att gå kring 22:00. Även på fredagar och lördagar. Kanske är folk inte intresserade av att vara ute och svira då varje dag är en arbetsdag och om man skulle ha lyxen av att vara ledig en söndag så tillbringar man den med att sova.

  Rika människor som har mycket fritid är i princip alla över 55 år och umgås helst på dagtid i parkerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tunnelbanan i Beijing stänger ca 23. Och det är fullt med folk ute på kvällarna.

   Folk som jobbar på kontor är lediga lördag-söndag.

   Har du ens varit i Beijing?

   Radera
 11. Tja, större delen av Manhattan är också ganska dött kl 01 en vardagsnatt.

  Samma observation kan göras i vilken stad du vill i hela världen om du bara väljer en gata på måfå, finns inte en enda stad där hela innerstaden "lever" på natten...

  Men det är ju förstås bara roligt att håna stockholmare, finns antagligen inte så många New York-bor som hittar hit och känna sig förolämpade...

  SvaraRadera
 12. Man kan ju se proper ut i skägg också.
  Pröva vet jag, du kommer inte att ångra dig.

  SvaraRadera
 13. Du ligger helt ur fas Cornu. Igår hängde alla vid Stureplan.

  SvaraRadera
 14. Jag är själv uppväxt i Stockholm men flyttade utomlands så fort jag tog studenten, och jag har inte längtat tillbaka en sekund. Stockholm är en bortglömd byhåla i arktis. Att invånarna tar sig själva och sin stad på så stort allvar gör inte direkt saken bättre. Skrattretande att folk som bor där går runt och tror att de bor i en "storstad". Mindervärdeskomplexet är totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med på ett sätt. Har flyttat till huvudstaden från gbg och tycker det är en vacker stad med många trevliga människor. Det som förstör lite är den minoritet som alltid måste prata om hur stor och internationell stan är. "Capital of scandinavia" osar ju mindrevärdeskomplex och är inte något som sthlmarna i gemen tycker (förutom på internet).

   Radera
  2. Mindervärdeskomplex var ordet...

   Radera
  3. Ett av de mest skrattretande och ultimata bevisen för mindervärdeskomplexet är att man gjort desperata och patetiska försök att döpa områden i Stockholm efter trendiga områden i riktiga internationella storstäder. Som om "SoFo" skulle vara likvärdigt eller ha något att komma med jämfört med SoHo?!

   Radera
  4. Det ständiga nedrackandet på Stockholm från övriga landet säger något om var det största mindervärdeskomplexet finns.

   Radera
  5. eller så är det frustration över att så solidariskt få bidra till skiten via skattesedeln samtidigt som man ser sin egen bygd tappa inflytande och kraft av utsugningen.

   Radera
 15. Har bott i Bangkok i 11 år och kan bara hålla med. Mer jämförbart med Sundsvall än Bangkok. En mycket vacker byhåla alla årstider men knappast en pulserande storstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sann storstadsmetropol har fullt av horhus. Det är därför som Stockholm är dött.

   Radera
 16. Jaha, där var en bild av hörnan där Konsum Zinken ligger. Vid annan tid på dygnet hade det varit en massa folk, en tiggare (ytterligare en vid tunnelbanan när där fotografen stod, samt förmodligen ytterligare en längre nedåt Hornsgatan nära Bysis [gamla stadshäktet där Bellman var inburad för obetalda skulder]). Rätt hög sannolikhet för en försäljare av Situation Stockholm också. I övrigt är det ingen konst att plocka fram bilder från de stora trafiklederna i Stockholm när de nästan är tomma. Testa klockan sju en söndagsmorgon exempelvis. En ensam buss kämpar sig fram på Västerbron ...

  Nu bor det rätt mycket folk på Söder. De flesta torde ha sin aktivitet under dagen och sover följaktligen när det är natt. Alternativt att de arbetar nattetid, men då förmodligen i rätt liten utsträckning på gator och nöjeslokaler. Det är viktigare att Södersjukhuset har personal dygnet runt än att någon bar är öppen. Vill man ha störande nattliv är det nog Götgatan/Folkungagatan som gäller. Där skulle jag inte vilja bo när drängfulla festprissar raglar omkring och skriker.

  Gick genom Soho i London en gång tillsammans med en som kunde området. Gatorna var skrämmande tysta och folktomma. Är det inte i själva verket så att det är enklare med busliv på landet där det inte finns så mycket folk att störa? I ett större samhälle fungerar det inte. Det verkar ju som en del (nyinflyttade?) uppfattar Söder som någon sorts nöjesfält. Det är det inte. Här bor folk, mycket folk. - Och bevare mig väl för politiker som vill "sätta Stockholm på kartan". Stockholm bör klara sig rätt bra som medelstor nordeuropeisk stad. Det är den profil som verkar passa oss bäst.

  SvaraRadera
 17. Det är iofs November, beläget norr om Skara samt Svenska ostkusten; hade det varit slutet av April hade det varit något mer med folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Cornucopias bonngård var det då livat i luckan långt in i december.

   Radera
 18. Bara folk på "landet" tror att Stockholm är en storstad. I verkligheten är det ödsligt, kallt och mörkt för det mesta, förutom ett par-tre månader på sommaren då det är fint.

  Har gjort samma observationer om söder. Min teori är att det är dem med minst verklighetskontakt som bosätter sig i övervärderade bostadsföreningar bland avgaserna för att det nära till fylleriet (alltså klubbarna, och således coolt. Alla vet att det är coolt att supa. Det bästa sättet att hitta en livskamrat, coolt igen!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte ha formulerat det bättre själv! Är född och uppvuxen i Stockholm och har alltid tyckt att Stockholm är världens "Största" byhåla!

   Aldrig förstått vitsen med att bo i dyra bostadsrätter i city nära klubbarna? Det är inte ett dugg coolt och till de hipsters som känner er träffade, NEJ ni är inte hippa, coola... Ni är endast patetiska och tragiska som gått på bluffen att det är så det ska vara! Öppna ögonen och börja leva genuina, riktiga liv istället för de tomma, ytliga och meningslösa liv som ni nu lever. Sorgligt att se alla som försöker rättfärdiga sina liv genom att lägga ut "flashiga" bilder på Facebook och Instagram i desperata försök att få bekräftelse.

   Släpp statusjakten och var människa istället!

   Radera
  2. De som vill bo i stan för att det är "hippt" och "nära klubbarna" har iofs sällan råd att bo i stan. De flesta bor faktiskt där av andra anledningar än att det är nära hem från krogen... Men det är ju inte "de flesta" som skriker högst förstås.

   Radera
 19. Var i Stockholm en midsommar för några år sen, gick genom söder på kvällen men allt var stängt. Blev verkligen besviken. Ursäkten stockholmarna hade den gången var att alla var ute i skärgården.

  SvaraRadera
 20. Promenera på Götgatan är ingen fröjd för ögonen precis. Det ser ganska skabbigt ut. Tänk att folk betalar miljonbelopp för att få bo där!

  SvaraRadera
 21. Alltså, man måste känna till vart man skall gå. Besteg för någon vecka sedan restaurang Himmelen beläget högst upp i f.d. skatteskrapan, kvarteret gamen, och brände drygt 2000 på Tournedos och vin, men det var det värt, vilket iofs är irrelevant. Det viktiga jag tänker på är utsikten som är nästan som i New Yorks "The Rock" eller "Empire State Building". Och kvarteret gamen ligger faktiskt på söder, liksom f.d. skatteskrapan. En tillfällighet? Jag tror inte det. Och vart vill jag komma med detta. Ja, säg det...

  SvaraRadera
 22. Har dom ändrat lagarna i Storbritannien, eller dör London fortfarande klockan 0200 på helgerna?

  SvaraRadera
 23. Cornu,
  Det kan kanske vara lite problematiskt att använda Fantomenanspelningar när du besöker storstaden. För vi vet ju att att när Mr. Walker måste uppsöka storstadens sunkigare krogar för att stilla sin laktosabstinens, så finner han ett barnsligt nöje i att upplysa och skrämma bartendern att Devil inte är hund utan en varg.

  Och vi vet ju vilken din inställning, såsom varande fårbonde, till gråbenet är:)

  Hursomhelst så ska du få ett gammalt storstadsdjungelordspråk:
  När Fantomen handlar står kön stilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara att byta till "det är ingen hund, det är en dvärg" om man nu ogillar vargar.

   Radera
 24. När jag var ute och tog motorcykeln på en runda runt "Lyngern ring" en lördag för någon vecka sedan så hamnade jag i Sätila och bestämde mig för att det skulle var gott med en kopp kaffe.

  Jag möttes av hästar på bygatan och och folk i cowboyhatt - *på riktigt* .. "Välkommen till Sätila" var tanken som flög genom huvudet just då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, låter precis som Sätila.

   Dagligen hästar inne i centrum. Nya centrum har möjlighet att binda upp hästarna när man går in på krogen eller pizzerian. Cykelställ saknas dock.

   Undantaget MC-förare som kör ihjäl sig på "Lygnern ring" och de som dödas när de försöker köra om på väg 156, så är den största lokala trafikolyckan de senaste åren när en familj körde i diket med sin häst och vagn.

   Vi har även mer kriminell skottlossning per capita än det värst drabbade storstadsghettot. För en månad sedan pepprades ett hus sönder av automateld.

   Jag har sett stora grupper av beväpnade män samlas alldeles utanför byn. Folk går omkring beväpnade i centrum. Sheriffen bär vapen.

   En gång såg jag en polis i Sätila.

   Radera
  2. Oljerock och cowboyhatt är ju för övrigt folkdräkten här.

   Radera
 25. För oss som bor mitt i stan, och då menar jag "mitt i stan" så är det bara bra om det är lugnt! Söder är inte mitt i stan. Det är Vasastan mellan Vasagatan, Kungsgatan, Hötorget, Sveavägen och Stureplan. Men försök att gå en promenad en Fredagskväll i centrum så är det fylleri och skrän som pågår till 6 på Lördagsmorgonen! Till och med på en parallellgata till Sveavägen ser man vid 6 tiden på morgonen en hel del skrän och skrål!

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Storstad eller inte. Det är väl tätheten som är avgörande för ett levande stadsliv och Stockholm är en hopplöst gles stad.

  SvaraRadera