Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2013-11-24 11:31

EU avser att skärpa FRÖ-lagen

EU:s lagar mot användandet och försäljningen av eget utsäde ska skärpas (Real Seed Catalogue). Tidigare dispenser för sk amatörsorter ska hävas och endast sorter som inlämnats för godkännande, något som enligt britterna kommer kosta 3000 GBP per sort, kommer få användas som utsäde.


Exakt vad skärpningarna kommer innebära i den svenska tillämpningen av den nya FRÖ-lagen vet vi förstås inte. Sverige ska ju alltid vara bäst i klassen och motarbetar mycket aktivt inte bara jordbruket, utan även hembruket. Det är inte osannolikt att man slänger med diverse ytterligare skärpningar och skyller det hela på EU. Svenska översättare av lagarna verkar också ofta få väldigt skumma direktiv och en svensk översättning kan skilja sig kraftigt från ursprunglig text, oftast till Sveriges nackdel.

Det nya förslaget finns att läsa som PDF, och även föreslagna skärpningar, men läs inte den inledande sammanfattningen - det är inte den som är lagen, utan den är bara till för att lura godtrogna läsare.

I stort sett alla föreslagna skärpningar motarbetar småskaligheten och avskaffar undantagen för småskalighet. Exempel inkluderar att hobbysorter skulle vara undantagna från avgifter, vilket strukits. Referenser till hållbar utveckling har strukits. Undantag för registreringsplikt för amatörsorter har strukits.

Så alla hobbyodlare, hembrukare och amatörer - se fram emot att bli kriminella framöver. Och små fröfirmor kan lämpligen lägga ner omgående.

Jo, förresten, med upphävandet av den svenska offentlighetsprincipen så kommer nu alla handlingar rörande dessa beslut att vara hemligstämplade framöver, inklusive korrenspondensen mellan t ex Jordbruksverket och Bryssel.

Den 4:e december är deadline för förändringar, och därefter klubbas antingen lagen igenom eller avslås.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. För den som verkligen vill veta vad det handlar om så rekomenderar jag

  Michael Hicks "Harvest" serie

  Det är alltså utomjordlingar som kommit hit för att ta över världen via "terraforming" och har därför skapat lite GMO för ändamålet

  Nåväl... hans "The Last War Trilogy" är nog bättre, om man gillar rymdkrig inspirerade av "Last Samurai"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utgår från att utomjordlingarna har sitt högkvarter i Bryssel.

   Radera
  2. Eftersom han är amris så är det väl D.C

   Dock med en del inslag från nordiska specialstyrkor

   Radera
 2. Tycker Cornu ska också uppdatera och anmärka att den nya sekretesslagen gällande Eu-dokument i Sverige kommer att gälla framför öppenhetsprincipen och således kan myndigheter välja att inte ge ut information om FRÖ-Lagen förrän den är fullt implemnterad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter årsskiftet behöver ingen längre oroa sig för t ex skadliga biverkningar av läkemedel eller genmanipulerade växter och djur.
   Den typen av uppgifter blir då godtyckligt hemligstämplade ("för säkerhets skull") och klassas som företagshemligheter med risk för handelshinder.
   • Den som fortfarande vill oroa sig för biverkningar av läkemedel måste skynda sig att få tag på en pappersupplaga av FASS.

   Ryssland framstår alltmera som frihetens stamort på jorden. 85% av all potatis de odlar kommer aldrig ut till försäljning...

   Radera
 3. Man får väl passa att gratulera tyskarna så här på tre-års dagen sedan den oblodiga och mycket humana erövringen av Sverige 2010-11-24.

  SvaraRadera
 4. Man blir positivt laddad inför framtiden.

  SvaraRadera
 5. Underbart!

  Det är exempel som detta som gör att jag med en viss glädje börjar se fram mot en kommande samhällskollaps.

  SvaraRadera
 6. Vi som vill utträda ur EU, vad ska vi rösta på nästa år? Jag röstade inte för EU vid inträdet och alla farhågor har blivit besannade. Men det ska väl mycket till innan opinionen svängt så mycket att vi kan hoppas slippa eländet. Man kan ju hoppas att England går före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ledande fråga(!) som inte får besvaras enligt kommentarsreglerna på denna blogg. :-)

   Radera
  2. Fast Vänstern vill väll också ut ur EU?

   Radera
  3. Junilistan finns ju kvar.

   Radera
  4. Junilistan lade ju plötsligt ner sitt "ut ur EU", undrar sedan dess vad det var som gjorde att enfrågepartiet plötsligt bytte åsikt.

   Radera
  5. @kgb35

   Representation i EU-parlamentet kanske? Man vill väl inte förlora inflytande?

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ordet "busfrö" kommer att få en helt ny innebörd.

  SvaraRadera
 9. "Så alla hobbyodlare, hembrukare och amatörer - se fram emot att bli kriminella framöver. Och små fröfirmor kan lämpligen lägga ner omgående."

  Missade du att det är fortfarande frågan om att göra fröerna tillgängliga på marknaden som regleras. Så med andra ord sålänge man inte tänker sälja sina grödor så skall det inte vara någon nödvändighet att bli kriminell.

  SvaraRadera
 10. #Anonym
  Hur köper man då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I konceptet hobbyodlare, hembrukare och amatörer brukar man inte inkludera att man kan köpa deras produkter.

   Att blanda ihop amatörer med professionella aktörer verkar mera vara ett retoriskt trick för att öka snyftfaktorn för att det kommer en lag som slår mot professionella aktörer.

   Radera
  2. #Anonym
   Hur köper man då?

   Radera
  3. @Karnevalist

   Vad är problemet? Man köper väl på samma ställe som man köpt tidigare?

   Radera
  4. Tillägg: för svar på frågan - man köper genom att man efter överenskommelse med säljaren erlägger överenskommet pris och tar med sig varan hem.

   Radera
  5. Men om det inte finns någon säljare, då de är lika olagliga som fildelare?

   Radera
  6. @kgb35

   Det stod väl inget i förslaget om att försäljning av frön skall bli olagligt?

   Radera
 11. Hej politiker, möt lyktstolpe.

  _______
  |/ |
  | (_)
  | \|/
  | |
  | / \
  |
  _|___

  SvaraRadera
 12. Somliga odlar redan nu det förbjudna Cannabis.
  Tror polisen kommer få mycket att göra ifall detta går igenom.
  "Piratbonde" kommer bli det nya anarkistiska begreppet

  SvaraRadera
 13. Innebär detta att tex Runåbergsfröer kommer tvingas stänga, eller byta sitt sortiment?

  SvaraRadera