Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2013-10-07 17:55

Stöd till hotade husdjursraser stoppas av EU och Sverige

EU:s nya landsbygdsprogram har klubbats och det handlar om en strypning av stöden för svensk del med initialt 1.3 miljarder om året, även om det i alliansregimens retorik talas om en satsning. Nedskärningar kallas alltså precis som inom försvarspolitiken för satsningar. (LRF Media/Land, LRF Media/Land)


Bland stöd som åker ut är stöden till hotade husdjursraser, dvs ett antal allmogefår som mina egna gutefår, värmlandsfår, roslagsfår, finullfår, men också linderödssvin och fjällkulla. Beslutet är ju helt logiskt och konsekvent. Det är trots allt rätt puckat att lägga hundratals miljoner på vargförvaltningen och samtidigt ge bidrag till de får som vargen äter upp. Eftersom husdjursraserna generellt vistas ute året om, och ofta betar naturbeten, så är de extra utsatta för vargen. Regeringen och EU har därmed tagit konsekvensen av att man lägger miljontals kronor på den icke utrotningshotade canis lupus med 200 000 individer och istället utrotar husdjursrasernas genbanker om allt från några hundra till några tusen djur.

Andra stöd som dras in och kan intressera allmänheten är natur- och kulturmiljöer i odlingslandskapet. Det är de där vackra ensamma träden, stengärdesgårdarna, rösena och naturöarna på våra åkrar. Stöden till dem försvinner och det lönsammaste är att ta fram motorsågen och fälla den gamla månghundraåriga eken och plöja om till åker, så man slipper köra runt den.

Även skötsel av våtmarker får sina stöd indragna, liksom sk skyddszoner, som man använder för att hindra näringsläckage och medföljande övergödning i våra vattendrag.

För den handfull svenska grisbönder (alla sju eller vad det nu rör sig om), som ännu inte gett upp, så drar man in det sk suggstödet.

Även biogasstödet tas bort, och ännu fler satsningar på förnyelsebara bränslen kommer därmed skrotas.

Med tanke på hur hårt belånade många bönder redan är, så lär 1.3 miljarder i undanryckta stöd innebära en och annan konkurs, i bästa fall kontrollerad nedläggning, de kommande åren. Gårdsbubblan kan mycket väl slutligen punkteras på allvar, för även startstöden dras in för de som vill ta över och starta nytt igen...

För egen del blir det inga konsekvenser, då jag ändå avvecklar alla mina stöd och åtaganden. Det går som bekant inte att binda upp sig på att beta marker eller hålla hotade husdjursraser när de kan tas av vargen. Om vargen äter upp fåren, så betas inte marken, och då får jag böter... Utan åtaganden enligt EU:s femårsplaner, så slipper jag böter för att statens varg åt upp mina djur. Jag får ju inte heller flytta stängslen till bättre och mindre hägn, då jag i så fall får böter för att allt inte betas. Utan åtagande kan jag bötesfritt flytta bort stängslen från stenmurar mfl svaga punkter och slipper även böter när vargen gör att anslutna avelsdjur inte är i avel, utan gått till kadaverdestruktion.

Svenska politiker kommer förstås skylla på EU, men det är faktiskt, likt i resten av EU, upp till Sverige hur stöden ska prioriteras och även vad den egna staten ska skjuta till. Det EU nu drar in kan individuella medlemsländer själva skjuta till. Som bekant har Sverige redan sedan tidigare bland annat sagt nej till bondepensionen och svenska bönder tvingas alltså, förutom världens hårdaste regler och världens mest nitiska inspektörer, också lägga pengar på pensionssparande, medan övriga EU-länders bönder slipper det.

Svenska konsumenter behöver dock inte oroa sig. Maten kommer nämligen inte bli dyrare i affären, då inköpskartellerna inte kommer höja sina priser. Vad som kommer märkas är att det blir allt mindre svensk mat i butiken, vilket passar bra med att ursprungsmärkningen ska "förtydligas", så man inte får skriva var ett djur är slaktat eller förädlat längre. Allt mer av Arlas mjölkprodukter är som bekant redan utländska, även om man behåller ett allt färre antal uppvisningsgårdar inom landet för att lura i folk att danska Arla är svenskt. De nya reglerna gör att vi kan lägga ner fler svenska mejerier och slakterier, då det kommer stå svensk mjölk och svenskt kött även om all förädling skett utomlands.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Du får det att låta som att bönder är undantagna pension. Så är det givetvis inte, har de betalt sina egenavgifter har de rätt till statlig pension precis som alla andra.

  Som alla andra egenföretagare får de ingen tjänstepension, den får då ersättas med privat pensionssparande.

  Skulle bondepensioner vara en hit, vilken skulle nästa grupp vara i tur? Skulle alla egenföretagare få extra pension från EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen är att svenska bönder ska konkurrera med övriga EU-bönder, som inte behöver pensionsspara för en vettig pension, läs mer här

   http://cornucopia.cornubot.se/2012/10/eus-bondepension.html

   Radera
  2. Övriga EU-bönder kan få upp till 300 000 om året i extra pension. Det krävs ett rätt saftigt pensionssparande för att matcha det, då de flesta bönder tjänar väldigt lite och knappt når garantipensionen.

   Radera
  3. Så som jag läser din källa så handlar det om "a payment of..." i singularis. Dessutom står det inget om "per year". Så jag får nog tolka det som en engångsutbetalning om 35000 EUR.

   Den årliga utbetalningen har tidigare haft ett tak på 15 000 EUR/år i max 10 år och jag läser inget om att det skulle ändras.

   Så några 300 000 kr/år tror jag faktiskt inte det handlar om. Engångsbetalningen gäller dessutom bara bönder som går i pension efter 65 - medan de nuvarande reglerna endast gäller bönder mellan 55 och x, där x är den normala pensionsåldern i landet, vilket oftast är under 65 skull jag tro. Så jag tycker det verkar oklart om nån bonde överhuvudtaget kan casha in 35 000 för att han är "över normal pensionsålder" och samtidigt få 15 000 om året för att han gått i pension mellan 55 och "vanlig pensionsålder" men det beror ju på den lagstadgade pensionsåldern i respektive land.

   Däremot är det så klart generöst ändå, men ska man göra en ärlig jämförelse får man nog väga in det faktum att andra länder i övrigt har mindre generösa socialförsäkringssystem.

   Radera
 2. Varför skulle allt relaterat till jordbruk klara sig när varken skola, försvar, polis, industri, naturresurser och allt vad vi tappar kontroll och kvalitet på inte tillåts göra det? Frågan är vad som gör det alls?
  Monokulturer är säkert lönsamt för någon. Annars skulle de väl inte finnas. För bra är de ju inte. Helt uppenbart.

  SvaraRadera
 3. Du kunde lagt till att även biogasstödet försvinner. Denna regeringen bryr sig inte om landsbygden, även om alla nu börjar prata om landsbygden...

  SvaraRadera
 4. Var igår och lyssnade på Josef Fransson som sitter i jordbruksutskottet för SD. Väldigt intressant att han tog upp just många av dessa stödformer där han hade lagt motioner för att kunna utveckla dessa. De flesta förslagen stick i stäv mot det du skriver här. Som det känns just nu är SD det enda parti som driver en politik för svensk landsbygd. Han var även starkt kritisk till (M):s syn på landsbygden, som han uppfattade gick ut på att det spelar ingen roll om vi har en levande svensk landsbygd när vi ändå kan köpa varorna billigare från övriga Europa.

  SvaraRadera
 5. Tack för en sådan tydlig post! Det där visste jag faktiskt inte. Det är oerhört allvarligt. Nu försvinner den enda anledningen till att ha jordbruksstöd. För varför ska vi ha ett jordbruksstöd som går till kemikaliejordbruket och de sönderavlade djuren? Och de flesta människor vet inte hur riktig mat ska smaka, så det är svårt för dem att välja med plånboken. (Men, alla som läser här: Försök att få tag i linderödsfläsk! You ain't tasted nothing yet! Även ni som inte kan laga mat kan steka gudomliga fläskkotletter.)
  Och att impedimenten och åkerogräsen får det ännu svårare är ju så tråkigt att vi borde hissa flaggan på halvstång.

  SvaraRadera
 6. Nu har ni röstat fram EU och Allians med Center och ändå gnäller ni som små primater.

  Ni måste väl fatta att det är skitjobbigt att vara politiker och samtidigt tillfredsställa era ynkliga behov?

  Ni orkar inte kontroll räkna deklarationen, ni orkar inte uppvakta damerna och ni orkar inte vara politiskt aktiva.

  Därför har ni fått sms-deklaration, visumfri import av Thailands kärlek och Allians-regimen.

  För att ändra på samhället idag måste någon tänka nytt och folk måste bli aktiva. Det finns missnöjespartier.

  Eftersom ni är lata har även telefonen och internet uppfunnits, då ni kan bara så en signal och börja engagera er politiskt för förändring.

  Om det låter för jobbigt kan ni alltid gå in på facebook och göra like på ett missnöjesparti.

  Ni som inte orkar det får vänta tills nästa år då ni kan styra med blicken så slipper ni lyfta ett finger för att ge våra gamla föräldrar ett par värdiga sista år och våra barn en skola som faktiskt lär ut något annat än pk-dravell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt, ca 64% av EU avgiften går till jordbruk.

   Ökningen med 8 miljarder per år samtidigt som jordbruks bidragen minskat med 2 = 0 SEK i rabatt.

   Ni är blåsta av renfält & co.

   Radera
 7. Vad ledsen jag blir när jag läser inlägget.

  Minskningen på 1,3 mdr är väl föranledd av EU-minister Birgitta Ohlssons och Landsfaderns förhandlingsarbete i EU:s långtidsbudget 2014-2020? Sveriges jordbruksbidrag skulle minskas med 17 %.

  Det står utom allt rimligt tvivel att Reinfeldt & Co. har som mål att förstöra nationalstaten Sverige. Som jag ser det, har Sverige drivits som ett pilotprojekt för att bana väg för den nya världsordningen (NWO), som förmodligen började ta form kring 1992 med boken ”The End of History and the Last Man”. De som står i vägen för NWO är nationalstater.
  http://www.youtube.com/watch?v=jE36Ud3llgk

  Det inhemska jordbruket ska avvecklas så att Sverige kan bli EU:s råvarukoloni och att vargen ska få Lebensraum. Försvaret av konungariket Sverige är redan förstört. Mycket av allmänhetens egendom har slumpats bort så att BNP-siffrorna ser bra. Som spiken i kistan ska Sverige bli Arabvärldens socialkontor, genom att PUT ges till alla som säger med övertygelse att de flyr undan krigets Syrien. Det fixar flyktingsmugglarna lätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Dina siffror är däremot lite underdimensionerade.
   Sverige är EUs norrland.

   Råvarukoloni med dyr mat.

   Radera
  2. De gamla nationalstaterna är doomed.

   Men det blir ingen europeisk superstat, för det som går upp, måste komma ner och då blir det med en undershoot. Comecons upplösning gjorde inte halt vid de formella nationsgränserna, utan löste upp också Sovjetunionen, Jugoslavien, Tjeckoslovakien.

   De som ogillar nationalstater kommer att få sin vilja fram. Men inte på sättet de hade tänkt sig...

   Radera
  3. @viktualiebrodern

   Endel av uppdelningen var ju till äldre nationer i viss mån och i viss mån pga språkskillnader (inte ens Sovjet-regimen lyckades med att göra alla till "ryssar"). Dessutom är mycket nere i europa historiskt "rörigt" medan norden är ganska gamla länder. Jag har lite svårt att se hur du tänker dig förändringen, men har svårt att se att sverige skulle splittras i mindre beståndsdelar.

   Radera
 8. Okej, så om jag förstår detta rätt så är statligt stöd till får bra. Men socialbidrag och sjukpenning är hemskt förtryck eftersom Cornu får sina pengar stulna i form av skatt. Alla som vill ha generell världfärd är hemska frihetshatande socialister enligt Cornu. Socialbidrag etc ska ersättas av en "medborgarlön" på skrattretande 6000 kr/månad som inte ens räcker till mat och hyra, än mindre mediciner för sjuka.

  Kanske dags att mynta ett nytt begrepp, so(c)ialism, vilket då skulle definieras som att sådana bidrag som Cornu har nytta av är bra, alla andra är förtryck av Cornu.

  Och ja, jag blir förbannad över skenheligheten. Men så är jag väl också mentalsjuk haveristisk socialist eller vad man nu blir kallad här när man har en avvikande åsikt.

  Ontopic så är det självklart att den svenska landsbygden ska ha ordentligt med pengastöd. Marknadsekonomin kan inte ensam åstadkomma ett väl fungerande och anständigt samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man klarar sig ganska bra på 6000 kr per månad om man tänker efter före och planerar sina inköp! Självklart får man prioritera men frågan är om man blir lyckligare för att man har mer än två bilar, båt och mobiltelefoner.

   Radera
  2. Clabbe, det är riktigt många som får under 6000kr/mån nu som arbetslösa eller sjuka, så vet inte hur mycket sämre det skulle bli. Efter alliansens nedmontering av trygghetssystemen finns det inte så mycket trygghet kvar.

   Radera
 9. Ja det ser inte bra ut, och inte blir det bättre om sossar och grönsakskommunister får makten.
  Endast den heliga ulven får kosta hur mycket som helst, flyga och fara tvärsöver landet då sparas det inte på slantarna.
  Dock tror jag att folket på landet inte ger upp så lätt.

  SvaraRadera