Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-10-27 10:00

Snowdengate: Inte så kul längre, Merkel?

Edwards Snowdens avslöjanden om NSA/GCHQ/FRA:s massiva spionerinätverk avfärdades generellt av EU:s politiker och makthavare och kallades för överspelat. Men nu när det framkommit att Angela Merkel själv varit avlyssnad, och inte bara EU:s medborgare, så var det tydligen inte så kul längre.


Våre store Bildt tar det däremot lugnt och konstaterar att  "i Sverige, hävdar han, pratar ingen 'i ansvarig ställning om genuint hemliga saker på telefon'" (Bonnier/Expressen). Nej, i Sverige går Carl Bildt omkring öppet och viftar med hemliga handlingar, fotograferas av Göran Hägglund och läggs ut på Instagram. Sedan använder Göran Hägglund kanske en iPhone, där originalbilderna i full och läsbart detaljerad upplösning automatiskt laddas upp till Apples iCloud, där NSA har full tillgång till alla foton. Lämpligen lägger NSA en bevakning på fotons geokoordinater från olika regeringsbyggnader runt världen, i detta fall Rosenbad, förutom att man förstås punktbevakar identifierade konton som Göran Hägglunds.

Avlyssningen av Angela Merkel var iaf godkänd av hycklaren och fredspristagaren Barack Obama, och är förstås bara toppen av isberget. Vi vet t ex att NSA läser all intern och extern e-post inom socialdemokraterna och folkpartiet.

Störst nytta har USA förstås av avlyssningen genom de konkurrensfördelar det ger amerikanska företag, som får insyn i upphandlingar mm. Rent-mjöl-i-påsen-Svensson blir av med jobbet, oavsett hur rent mjöl det är i den där påsen.

Men det skiter politikerna i. Vad de blir upprörda över är när de själva avlyssnas. Inte för att de blir av med jobben, utan för att deras inkompetens kan avslöjas.

Mer detaljerade avslöjanden om FRA och NSA ska komma senare i höst enligt de brittiska journalister som sitter på dokumenten. Man ska inte bli förvånad över vad som kommer avslöjas då.

Säkerhetsexperten Bruce Schneier kallar Internet för ett feodalt system.
"Users pledge allegiance to more powerful companies who, in turn, promise to protect them from both sysadmin duties and security threats. It’s a metaphor that’s rich in history and in fiction, and a model that’s increasingly permeating computing today."
Problemet är bara att vi befinner oss i tidig medeltid med feodalismen på Internet, när våra feodalherrar bara hade rättigheter och inga skyldigheter.

Vad Carl Bildt säger med sitt uttalande är avlyssning är onödigt. Vi kan alltså avskaffa avlyssningen på Internet och i telekomsystemen, eftersom ingen säger något hemligt ändå. Tack Calle! Övervakningen handlar alltså bara om att visa sin makt och därmed upplysa de feodalt livegna om vem som bestämmer på Internet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Det är ju helt förväntat att våra svenska politiker skall släta över en sådan här sak. Vi är ju i alla fall bara en amerikansk lydstat. Den där bilden på "stridshingsten" med Obama ovanpå är inte helt fel. Använder Obama piskan så är det säkert bara för det allmännas bästa. Vi vet ju hur världen ser ut.

  SvaraRadera
 2. En icke oväsentlig del av avlyssningsresultatet är nog att bygga upp en karta/graf med alla människor och deras relationer, vem har pratat/facebookat/bloggkomenterat med vem och hur ofta. Förmodligen har man en fullständig karta över alla nu levande människor som kommunicerat på något sätt. Och ny information om varje person tickar in hela tiden.

  En sån karta är ju mycket användbar. Om man t.ex. misstänker en person för något kan man snabbt se vilka andra personer som man ska undersöka. Ungefär som polisens register över romer.

  Och när man söker turistvisa till USA gör man en snabb slagning och kollar om personen har några olämpliga kontakter.

  Visar sig någon vara terrorist kan man snabbt hitta medbrottslingar.

  Men risken med denna typ av register är ju uppenbar, om innehavaren av registret börjar använda det på "fel" sätt. Och att politiker, företagsledare och beslutsfattare är avlyssnade är extra allvarligt eftersom dessa kan bli utsatta för påtryckningar/utpressning med hjälp av informationen i registret.

  Men Calle B har förstås inget att dölja, så han behöver inte oroa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tolkar det precis tvärtom. Bildt *har* något att dölja och de har en hållhake på honom som gör att han håller sig i skinnet.

   Hållhakar blir så småningom det allt överskuggande målet för all generell övervakning. I frustrationen över brist på resultat i de mål man satte från början ändrar man målen till att passa de resultat man kan få.

   Radera
 3. En petig detalj: feodalism bygger på ömsesidiga skyldigheter och rättigheter, och dessa var nog mer respekterade under den tidiga än den senare feodalismen. Att systemet gick under bör delvis ha berott av att feodalherrarna alltmer struntade i sina förpliktelser och tog rättigheterna som givna, och då var samhällskontraktet brutet och underklassen gick sin egen väg.

  Skulle faktiskt tro att studier av feodalism kan ge vissa ledtrådar till hur samhällsutvecklingen sker idag. När staten abdikerar träder klaner och familjer och nätverk in, och där kan man förmodligen hitta saker som påminner om feodalismens ömsesidiga skydd och hjälp.

  I övrigt, om vi tar bloggpostens huvudämne, så är det naturligtvis underhållning av första klass när skurkarna visar hur mycket förtroende de har för varandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur feodalismen gick under är extremt komplext och beror på allt från korstågen till befolkningsutveckling under pesten till politiska motsättningar kung-adel, etc etc.

   Radera
  2. På sätt och vis är det nog intressantare att fundera över under vilka förutsättningar feodalismen, alltså separatism under någon lokal "strongman/strongmen", kan komma tillbaka.

   En alltför hård europeisk centralmakt med stora geografiska skillnader mellan geografiskt bundna tillgångar (råvaror av olika slag) och skulder, kan vara en första förutsättning som vi ser realiseras nu.

   Radera
  3. Frågan intresserar mig enormt mycket på grund av pågående bokprojekt.

   Radera
  4. Det finns ju en sorts facit för hur nyfeodalism kan se ut, i form av organiserad brottslighet med viss territoriell kontroll och ibland ledare med politiska ambitioner som rycker in och fixar grejor där den borgerliga staten havererat. Exempel torde finnas i både Nord- och Sydamerikas slumkvarter och i södra Europa.

   Radera
  5. Mancur Olsons artikel: Dicatatorship, democracy and development (10 sidor) från 1993 kanske kan intressera dig då. När blir det lönsammare för kringströvande plundrande banditer att bli bofasta, och när ter sig möjligheten att "köra eget" för lokala strongmen attraktivare än att ingå i ett "demokratiskt" storsamhälle?

   ****://www.svt.ntnu.no/iss/Indra.de.Soysa/POL3503H05/olson.pdf

   Ers'tt **** med http. Åker i spam om jag länkar.

   Radera
 4. Vad som hände i Cornus värld:

  "Edwards Snowdens avslöjanden om NSA/GCHQ/FRA:s massiva spionerinätverk avfärdades generellt av EU:s politiker och makthavare och kallades för överspelat."

  Vad som t ex hände i verkligheten:

  Joachim Gauck, Tysklands president:

  ""The fear that our telephones or mails are recorded and stored by foreign intelligence servicesis a constraint on the feeling of freedom and then the danger grows that freedom itself is damaged," he said.

  "We are a democratic state with the rule of law with basic rights. Freedom is one of these basic rights.""

  ""This will normally only be put right if information is made public. Whoever draws the public's attention to it and acts out of conscience deserves respect,""

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, Tysklands president. Det är ju som Knugen uttalar sig.

   Vad som hände var att tyska regeringen blev utskrattad av journalistkåren på en presskonferens:

   http://www.dw.de/nsa-spying-from-minor-to-major-scandal/a-17184494

   "sometimes politics can be funny. Such a rare moment of levity happened in front of the assembled Berlin press corps on Friday (25.10.2013), when deputy government spokesman Georg Streiter said Germany had "never declared" the US National Security Agency (NSA) affair "to be over." The remark caused many journalists, from both German and international media, to laugh - leading Streiter to add that the case had been closed on only "one aspect" of the affair."

   Radera
  2. Jag skulle tro att båda sakerna hände, faktiskt.

   Men, de citaten jag klippte - och hundra andra som går att hitta på internet - visar i vilket fall som helst att du har fel. Var kom den där gemensamma kommunikén från europas makthavare där det stod "asch, nu slutar vi snacka om det här, det är överspelat"? Kan du länka?

   Radera
  3. Inte minst finns det ju oppositionspolitiker i hela Europa som sett sin chans till smutskastning av sittande regering och skrikit sig hesa. Nästan hälften av parlamenten/riksdagarna brukar bestå av sådana. Varför skulle de t ex deklarera att den här skandalen är överspelad, någonsin?

   Radera
  4. Kan du länka till hur oppositionspolitiker har skrikit sig hesa, dvs igen och igen. Börja med att länka till hur svenska oppositionspolitiker har prioriterat denna fråga i den offentliga debatten och låtit den dominera.

   Radera
  5. Som tidigare chef över stasiregistren, och före detta oppositionell i DDR är säkert Gauck särskilt sensibiliserad när det gäller övervakningsfrågor. Hans far hamnade i Sibirien i början av 50-talet. Först efter flera år fick familjen veta vart han tagit vägen.

   Merkel, som prästdotter, är visserligen också sprungen ur en kristen miljö i DDR, men hon är yngre och var inte politiskt aktiv i DDR som prästen Gauck.

   Radera
 5. Jag tycker att Tyskland borde skynda på hämtningen av sina guldreserver, borde vara en fin näsbränna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att det skulle ta 7 år att få hem guldet - lika lång tid som det tar att producera nytt guld. Med andra ord - guldet finns inte kvar. Eller var det möjligen Frankrike? Lika illa i vilket fall.

   Radera
  2. Vilka siffror baserar du din sjuårskalkyl på?

   Radera
  3. USA producerade 230 ton guld förra året och tyskarna har 300 ton hos FED (enligt USA Today).

   Nä tyskarna ville inspektera sin guldreserv i USA fick de se 7 st representativa guldtackor, med information om resterande guldtackor ser precis likadana ut.

   Radera
  4. Då tar det rimligtvis strax över ett år att producera tyskarnas guld. Inte sju?

   Radera
  5. Sju år är baserat på att Feds själva sagt att det tar så lång tid (vilket bör vara en stark indikation på att de trollat bort guldet).

   Radera
 6. USA missbrukar sin ställning allt mer. Nu kan vara ett bra tillfälle att göra sig av med dollarn som reservvaluta.

  SvaraRadera
 7. Glöm inte att Bildt sköter all sin e-post via Gmail och inte ministeradressen som regeringen tillhandahåller. NSA vet nog mer om Bildts kommunikationer än vad vi vet om diverse bloggerskors senaste outfits. Bildt är ju väldigt aktiv med att delge USA allt som händer i hans liv.

  SvaraRadera
 8. Glöm inte att Bildt sköter all sin e-post via Gmail och inte ministeradressen som regeringen tillhandahåller. NSA vet nog mer om Bildts kommunikationer än vad vi vet om diverse bloggerskors senaste outfits. Bildt är ju väldigt aktiv med att delge USA allt som händer i hans liv.

  SvaraRadera
 9. Vad bra Carl. Då kan ju du arbeta för att lägga ned FRA också då?

  SvaraRadera
 10. Att USA:s biträdande utrikesminister Carl Bildt tar så lugnt på avlyssningsuppgifterna, har jag full förstålse för. Jag känner mina pappenheimare! Men om det skulle komma fram att t.ex. Ryssland eller Kina hade avlyssnat Merkels telefon, skulle det nog bli ett annat ljud i skällan. Då skulle nog nazimetaforerna återigen plockas fram (som vid Georgienkriget 2008).

  För mig är det uppenbart att den militärt allianslösa nationalstaten Sveriges suveränitet slumpas ut till främmande makt, och att det svenska politiska etablissmanget har vänt avog sköld mot fosterland.

  Bakgrunden är uppenbarligen en illusion om den nya världsordningen (NWO), som började bli i ropet i början av 1990-talet, och en fullt ut fungerande överstatlig europeisk union, där den nationalstatseroderande utvecklingen i Sverige drivs som ett pilotprojekt, och där EU drivs i sin tur som ett pilotprojekt för NWO. Starka demokratiska, suveräna nationalstater, till vilka jag räknar Sverige under kalla krigets glada dagar, är en nagel i ögat på dessa överstatliga organisationer.
  http://www.youtube.com/watch?v=jE36Ud3llgk

  För att underlätta och vara till lags för (den monolinguala) husbonden så ska de fyra informationssäkerhetsklasserna inom försvarsmakten indelas enligt:
  HEMLIG / TOP SECRET
  HEMLIG / SECRET
  HEMLIG / CONFIDENTIAL
  HEMLIG / RESTRICTED

  (I Natoländerna Danmark och Tyskland görs indelningen av informationssäkerhetsklasserna på respektive nationalspråk.)
  http://mrpoyz.wordpress.com/2013/04/30/nils-funcke-informationssakerhet/

  SvaraRadera
 11. För en gångs skull har Carl Bildt rätt. Statens topp-tiotusen främsta experter och chefer är ju allihop kompletta idioter. Bara slöseri för någon att avlyssna dem, mycket mer värdefullt att t.ex. plocka skräp istället, eller bara vila sig.

  Regeringens främsta expert på statlig nanoforskning, en f.d. generaldirektör för Kemikalieinspektionen med miljardansvar för att samhällsbygga Gotland, har tillbringar nåt år med att utreda just statlig forskning om nanoteknologi. Hon skriver rakt upp och ned att 22 miljoner kronor är likamed 35 kronor och 49 öre i den debattartikel som hon själv på eget initiativ har valt att skriva om det utredningsresultat som hon med hjälp av alla sina underställda högavlönade mångårigt utbildade och erfarna statliga experter på just "nano" har kommit fram till.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-sverige-bli-ledande-inom-nanoteknik_8590644.svd

  Det enda som är hemligt med vad de tiotusen högst skatteavlönade experterna och cheferna säger och skriver i sina välöverlagda utredningsresultat, är att de alla är helt dumma i huvet. Statens främsta expert på Sveriges befolkningsmängd har efter långvarig och detaljerad utredning av frågan om hur mänga människor som bor i Sverige, kommit fram till att det är 9 stycken personer. Statens generaldirektör för verket för upphandling av en bil, har kommit fram till att 25 öre är ett rimligt pris för en bil. Statens allmäna myndighetschef och expert på resor mellan sitt eget hem och sitt eget kontor, har inte kommit till jobbet därför att denne efter en omfattande utredning som involverat många många statliga experter har kommit fram till att den resan (inuti Solna kommun) i genomsnitt tar 10 år enkel väg. Statens klimatexpertmyndihget har utrett att lufttemperaturen i Jordens atmosfär är ungefär tio miljoner grader, tusen gånger hetare än solen. O.s.v.

  Den enda hemlighet som idioter hgar, är just att de är idioter. Men det hindrar dem inte att i debattartiklar utförligt själva förklara att de är idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÖB:s plan vid krig är att direkt använda några hundratusen av sina brigader vid fronten, och hålla en halv miljon av sina övriga brigader i reserv. Anders Borg gråter för att han råkat förstöra sin iPhone, han uppskattar nämligen att det kostar ett helt års svensk BNP att köpa en ny på Elgiganten.

   Vilken tur att idioterna som "är staten" inte med våld dikterar över betalningar som är större än 200 000 000 kronor i timmen dygnet runt. Eller som de alla själva har kommit fram till: tvåhundra spänn i timmen.

   Radera
 12. När någon annan än den man vill tala med lyssnar så utrycker sig de flesta människor inte längre lika fritt - självcensur tror jag det kallas för och det är anmärkningsvärt att det skall behöva förekomma i ett fritt samhälle - jag trodde att det var något som hörde hemma i forna östblocket och andra skurkregimer.

  Redan med måttlig självcenser så har konsekvenserna av massövervakning blivit för stora för att jag skall vara beredd att acceptera dem.

  Då har vi inte börjat fundera på vad som händer med visselblåsare, ändamålsglidning eller hur det kommer att gå den dag då Kinserna har tillämpat "thermorectal cryptanalysis" och fått tillgång till NSA/FRA's insamlade data.

  Tyvärr så är det idag tekniskt mycket svårt att undvika övervakning - näst intill omöjligt om man inte är beredd på väldigt långtgående åtgärder.

  Den enda praktiska konsekvensen vi har sett av avlyssningen hittills är att polisen gör razzia hos invandrare som har sagt att de har "explosiv huvudvärk" i mobiltelefonen - vad jag vet så är det inga terrorister som har blivit avslöjade och dömda som följd av nuvarande massövervakning.

  Man skulle nog behöva fundera igenom det här ett varv till.

  SvaraRadera