Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2013-10-29 08:13

Riksbanken avslöjar var guldreserven finns

Riksbankens har nu offentliggjort var den svenska guldreserven finns. Åtminstone ungefär. (Sveriges Riksbank)


48.8% av guldreserven hittas hos Bank of England i London, vilket är den dominerande marknadsplatsen för guld. 26.4% finns hos Bank of Canada, 2.2% hos Swiss National Bank och 12.0%  eller 15.1 ton finns kvar hemma i Sverige. Endast 10.5% finns som en papperslapp i ett tomt valv hos amerikanska Federal Reserve of New York.
Riksbankens guldreserv.

Var guldet finns beläget i Sverige nämner man dock inte. Bland kandidaterna är Riksbankens kontor i Mölndal, ett rum i närliggande fd men nedlagda Lfc Svalan i Mölndal, Riksbankens kontor i Tumba, Riksbankens huvudkontor i Stockholm eller Riksbankens nya skyddsobjektklassade sedeldepå vid Arlanda flygplats. Man kan dock utesluta de flesta försvarsobjekt, inklusive Lfc Svalan, då det mesta lagts ner. Historiskt har dock åtminstone delar av guldreserven förvarats i totalförsvarets anläggningar, bland annat Bodens fästning, såväl som en anläggning i Jönköping.

Depån i Arlanda är mycket intressant, och funktionen är förstås att ta emot eller skicka iväg de sedlar av olika valutor som Riksbanken faktiskt använder för åtminstone delar av valutareserven. Till detta kommer huvuduppgiften att hantera Riksbankens sedelhantering, inklusive destruktion av uttjänta sedlar. Läsare som exempelvis lämnat saker med kurir till bygget har inte ens fått köra in på området, och en annan läsare som höjde kameran blev jagad av skyddsvakter. Så inga bilder på depån. Depån stod färdig 2012 och finns alltså inte ens på Google Streetview, vars bilder från aktuell adress i Arlandastad är från 2011. Däremot visar Streetview byggarbetsplatsen, komplett med skyddobjektskyltar om fotoförbud och skyddsvakt som kontrollerar en cementbil.

Med tanke på att depån byggts för högsta säkerhet och modern logistik, samtidigt som Tumba och Mölndal ska läggas ner, så är det mkt sannolikt att åtminstone delar av guldreserven landar i Arlanda. Även praktiskt om man vill plocka hem delar av reserven från t ex New York. Samtidigt innebär detta att riksbankens kontanthantering bara kommer hanteras på en enda plats och den svenska sårbarheten för samhällsstörningar höjs ett steg till. Det mesta av skadan är dock redan gjord, då man för 30 år sedan hade 23 kontor. Just-in-time och maximalt långa transporter mha fossila bränslen ska även gälla Riksbanken.

Medgivandet att man har "guldreserv" i New York gör att någon borde ställa revisionskrav för att få se papperslappen och krav bör ställas på att "guldreserven" bör flyttas till något annat land än USA, likt Tyskland nu gör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. När nästan hälften av guldreserven finns hos Bank of England så är ju förstås frågan är hur mycket av guldet hos Bank of England som finns i fysisk form och hur mycket som bara är en siffra på ett papper...

  Untangling gold at the Bank of England

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju därför det är motiverat med revision av guldinnehavet som tyskland har gjort. Man måste ju veta hur pass mycket det är i ens besittning och hur pass det är en siffra på ett papper (och i det sistnämnda även undersöka om guldet på plats är minst lika stort som summan av alla siffror).

   Radera
 2. Som "någon" borde jag väl kvala in, även om du säkert mera avser typ Staffan Danielsson eller liknande

  viktualiebrodern.wordpress.com/2012/12/26/revidera-riksbankens-guldreserven/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar förstås makthavare etc. Vad några svenska privatpersoner vill är ju rätt ointressant för RB.

   Radera
 3. För övrigt är NATO, enligt SvD, numera helt öppna med att de övar för att bekämpa separatister i ett scenario av sönderfall av den svenska centralmakten.

  Frågan är om NATO-vurmarna är medvetna om detta, eller om de fortfarande tror att ett svenskt NATO-medlemsskap skulle vara ett skydd mot Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, hittade artikeln själv. Du missade nog lite:

   "Där har Nato i stället ”lånat” svenskt och finländskt territorium för att skapa fiktiva länder som angriper Nato. De fiktiva fienderna Torrike omfattar Svealand och inre Norrland medan Bothnia är västra Finland. Sydsverige vid Östersjöutloppen är däremot en svag sönderfallande stat, Arnland. "

   Nyckelordet är "fiktiva" i sammanhanget ovan.

   USA (och kanske andra NATO-länder) brukar ibland ha artilleriövningar i Kanada för att de har stora och rymliga övningsfält, har jag hört. (över)Tolkar man det på samma sätt som du gör så innebär det alltså att USA förbereder en invasion av Kanada?

   Radera
  2. "Detta har ingenting med Ryssland att göra, försäkrar Michel Yakovleff. "

   Du glömde det. Och att NATO numera är inriktat på (tillsammans med resterna av det svenska försvaret) på assymetrisk krigföring mot "fientliga stridande".

   Ordet "fiktiva" avser gränserna för de olika restsverige. Inte sönderfallet i sig och att NATO avser att med våld "återupprätta ordningen".

   Radera
  3. Nej det står i artikeln att det är länderna i sin helhet som är fiktiva. Inte gränsdragningarna.

   Dålig läsförståelse och paranoia kan vara en bättre combo än smärtstillande och brännvin för att vidga sinnet, uppenbarligen.

   Radera
  4. Liksom hybris för att sluta det uppenbarligen..

   Radera
  5. I mitt fall är det inte hybris eftersom jag verkligen - rent objektivt - ÄR störst bäst och vackrast.

   Radera
  6. hehe ok jag erkänner mig besegrad.. ;)

   Radera
 4. Det verkar i alla fall finnas guld på hyllorna hos Bank of England.. Något som får "the Professor" att bli uppspelt som ett barn på julafton:
  http://www.youtube.com/watch?v=CTtf5s2HFkA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det finns något Svenskt guld att få ut ur valven i England...

   http://www.silverdoctors.com/alasdair-macleod-bullion-banks-still-stuck-with-massive-short-gold-position-on-lbma-gold-price-rise-could-stimule-a-crisis-in-physical-market-in-london/

   Radera
 5. Jag fick för mig att reserven finns i bergrum under Riksbanken i Stockholm-läste det i tidningen(SVD ,DI) i helgen.

  SvaraRadera
 6. Nu undrar jag vad vi ska ha guldreserven till, när vi inte längre har någon guldmyntfot??
  Staten, som är vi medborgare, äger då guldet ?
  När papperspengarna blir värdelösa ska vi då börja handla med guld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som medlemmar i IMF får vi inte knyta vår valuta till guld då guldpriset är satt i dollar på marknaden och då innebär en "risk" för valutasystemet. Allt detta enl. IMF-stadgar: Artikel IV, paragraf 2.

   (b) Under an international monetary system of the kind prevailing on January 1, 1976, exchange arrangements may include (i) the maintenance by a member of a value for its currency in terms of the special drawing right or another denominator, other than gold, selected by the member, or (ii) cooperative arrangements by which members maintain the value of their currencies in relation to the value of the currency or currencies of other members, or (iii) other exchange arrangements of a member’s choice.

   Källa:
   http://www.imf.org/External/Pubs/FT/AA/index.htm#art4

   Läs även:
   The present version of Article IV was incorporated into the Articles by the Second Amendment of the Articles of Agreement in 1978. It established a new code of conduct for exchange arrangements in the wake of the collapse of the par value system. Under the original par value system, a member’s choice as to how it valued its currency against the currency of other members was very limited: the value had to be expressed in terms of gold, either directly or through the U.S. dollar. A member’s ability to modify the value of its currency against this common denominator was also limited: beyond a specified limit, a member that changed the par value of its currency without the concurrence of the Fund became ineligible to use the Fund’s resources, and the Fund would concur only if it was satisfied that the change was necessary to correct a “fundamental disequilibrium”. An important purpose of Fund financial assistance was to enable members to maintain the par value of their currencies in circumstances where they were subject to balance of payments pressures.

   Källor:
   http://www.imf.org/external/np/pp/eng/2006/062806.pdf

   Radera
  2. @MFC

   Men frågan är fortfarande ganska relevant - varför har vi en guldreserv? IMF-reglerna gör den än mer relevant - vi har inte guldmyntfot och vi får dessutom inte innföra guldmyntfot. Är det för att säkra sig mot eventualiteter som att IMF ändrar sig eller upphör att omfatta sverige (t.ex. i bakvattnet av en valutakollaps) eller?

   Radera
  3. Det är för att guld fortfarande räknas som en tillgång och en säkerhet. Kom ihåg att IMF i sig självt inte får köpa guld men däremot kan ta emot guld som avbetalning på lån.

   Radera
  4. Bosse, Riksbanken förklarar själva i artikeln på sin hemsida som Cornu länkar till varför man fortfarande har guld:

   -----
   Riksbankens guldinnehav beror bland annat på de historiska kopplingarna som tidigare fanns där en sedel eller ett mynt kunde lösas in hos Riksbanken i utbyte mot guld. Idag ingår guldet som ett tillgångsslag bland flera i Riksbankens guld- och valutareserv. Riksbankens guldinnehav motiveras idag istället av att guldets värde normalt inte följer samma mönster som värdet på valutareserven. Värdeutvecklingen på den totala guld- och valutareserven blir därför mer stabilt än om guldet inte hade ingått i reserven.
   -----

   Detta är den officiella förklaringen. Sedan finns det väl kanske också baktankar om att guld brukar vara väldigt bra att ha de två-tre gånger per sekel som det internationella finansiella systemet brakar samman, varvid andra delar av reserven blir värdelösa. Men sånt pratar man förstås inte om.

   Radera
  5. @Börjesson: Ditt skäl är ju bara en delmängd eller ett specialfall av riksbankens förklaring.

   Radera
 7. Har räknat baklänges från SCB på hur stor guldreserven är och får följande diagram från 1996-idag:

  http://elato.se/imgdump/se_gold_reserve.png

  Har inte lyckats lista ut vilka växelkurser och guldkurser SCB använder så det är tyvärr inte exakta värden. Kommer närmast med LBMA PM fix och Riksbankens valutakurser på sista dagen i kvartalet.

  Vad man kan se så verkar som man ändrat beräkningarna 2003 för då börjar siffrorna stämma. 2005 och 5 år framåt säljs reserven ner från 185 ton till 126 ton.

  SvaraRadera