Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2013-10-11 09:08

Priskartor: Lägenhetspriserna faller i centralaste Göteborg

I statistiken för lägenhetspriser visar man på någon form av genomsnittsutveckling för priserna i en kommun, men precis som för villorna i Göteborgsområdet, så finns det stora lokala variationer i prisutvecklingen för lägenheter. I själva verket faller nu lägenhetspriserna i centralaste Göteborg, i områden som innanför vallgraven, Vasastan, södra Linnéstan, Eriksberg, södra Guldheden och Sannegårdshamnen. Det handlar om de dyrare och centralaste områdena i Göteborg.


Priserna faller även på en del områden med en lägre prisbild, bland annat Eklanda, Järnbrott och Kvillebäcken, liksom norra Biskopsgården och Nordöstra Göteborg. Priserna faller också runt Skatås och Östra Kyrkogården.

Ja, det handlar alltså om att en läsare återvänder, och nu visualiserar priserna och aktuell prisutveckling för lägenheter i våra storstäder. Först ut är alltså Göteborg.

Priserna stiger däremot kraftigt i områden som Majorna, Stampen, norra Guldheden, södra Johanneberg/Krokslätt, Lunden, Björkekärr, Flatås, Örgryte och det lägenhetsfattiga västra Göteborg. Här kan priserna stiga upp till 30 - 40:- SEK om dagen. Per kvadratmeter. En lägenhet på 50 m2 ökar alltså i värde med upp till 2000:- SEK om dagen på en del platser i detta område. Det innebär en ökning med 730 000:- SEK på ett år. Tillägg: I extremfall som runt Klippan och norr om Gråberget ökar priserna just nu med 60:- SEK per m2 om dagen, eller en miljon om året för en 50 m2 liten lägenhet.

Åt andra hållet faller alltså priserna just nu med upp till över 20:- SEK per m2 och dag i många dyrare områden. 50 m2-lägenheten minskar alltså i värde med 1000:- SEK om dagen. För att amortera i samma takt och inte riskera hamna under vattnet, samt bibehålla sin skuldsättningsgrad, måste lägenhetsinnehavaren alltså amortera 30 000:- i månaden.

Sådan här utveckling syns inte i den stora statistiken, men en läsare visualiserar den.

Samtidigt varierar prisförändringarna över tiden. Redovisade prisförändringar per m2 är aktuell takt, och det kan mycket väl finnas säsongseffekter.

Kom ihåg att en del trender visualiseras ut över områden utan objekt eller ut över vattnet, innan modellen upptäcker att den ska sluta visualisera. Det kan därför finnas platser med extrem prisutveckling, men som saknar lägenheter. Notera att frånvaron av priser innebär rena villaområden, rekreationsområden eller industriområden. Överlapp finns, då modellen slutar visualisera 500 m bort från sista objektet. Villaområden med utspridda bostadsrättsföreningar varje kilometer kommer vara visualiserade, men avser alltså lägenhetspriser (även BRF-radhus).

Nedan är priserna per kvadratmeter. Klicka på bilden för detaljerad upplösning.
De högsta lägenhetspriserna hittar man i Vasastan och runt Kungsportsavenyen, där priserna ligger över 44 000:- SEK per m2, medan priserna längre ut förstås är lägre, speciellt i sk förorter som Biskopsgården, där 50 m2 kan gå att få för 600 000:-. Samtidigt kan man hitta en del underskattade områden, som t ex Kallebäck. Prisstatistiken är dock inte speciellt överraskande på något sätt.

Nedan hittar ni visualiseringen av aktuella prisförändringar. Här visar det sig istället att det finns stora lokala variationer i rådande trender. Klicka på bilden för detaljer.

Residualplott för den modellintresserade.
Prisförändringarna är alltså aktuella trender i kronor per kvadratmeter och dag.

Om trenderna håller i sig kan ett lägenhetsköp på fel plats vara katastrofalt, medan ett köp på rätt plats snabbt kan ge mycket stora vinster.

Man kan t ex titta på isolerade områden som Eklanda, där priserna faller med upp till 20:- SEK per m2 och dag. Det rör sig dessutom ofta om radhus och med det lite större ytor. Lägenheter till salu där ligger i intervallet ca 130 - 150 m2, med begärda priser runt 3 MSEK och faller alltså just nu med upp till 3000:- SEK om dagen i pris, eller 90 000:- SEK i månaden. Det är alltså väldigt dyrt att bo i Eklanda just nu.

Återigen, ett stort tack till en läsare. Rådatat tackar en läsare Booli.se:s API och öppna gränssnitt för.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Motsvarande för ankdammen sthlms innerstad vore kul att se

  SvaraRadera
 2. Jag vill göra liknande för mitt närområde Borlänge-Falun, vad kan man använda för program för att skapa sådana här kurvor, eller måste man programmera ihop lite själv?

  SvaraRadera
 3. Kanske upphovsmannen kan göra ett gästinlägg och beskriva hur man gör rent tekniskt, för de som är intresserade att göra det själva. Skulle kunna bli någon form av crowdsourcing-projekt ifall det behövs manuell insats också att skapa såna här kartor för olika delar av Sverige.

  SvaraRadera
 4. För vilken tidsperiod gäller underliggande data?

  SvaraRadera
 5. Lite förvånande att Norra Biskopsgården faller. En lägenhet där vore perfekt för en barnfamilj med lägre inkomster.

  SvaraRadera