Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2013-10-28 14:00

Öppen stormtråd - stormen Simone (uppdaterad)

Jag lämnar en öppen stormtråd här, eftersom jag inte är säker på hur länge jag har kvar ström och bredband. Nödström finns förstås för datorutrustningen och jag springa med kryckor (sk mobilt "bredband" - GSM/EDGE är enda täckningen jag har i hemmet) även om allt bryts. Men för säkerhets skull lämnar jag den här tråden, skriven i förväg.


Klockan är iaf 14:00 när det här inlägget publiceras. När jag skrev detta vid 11:27 omfattades Bohuslän, Göteborg, Halland, större delen av Skåne, Sjuhäradsbygden där jag bor och västra Jönköpings och Kronobergs län av SMHI:s allvarligaste vädervarning, en klass 3.

Jag kan inte dra mig till minnes att SMHI gett en så här geografiskt omfattande klass 3-varning tidigare, och med tanke på att man höjt varningsnivån ju närmare stormen Simones ankomst så får man väl utgå från att SMHI för en gångs skull har rätt. Ja, ni läste rätt. Stormen heter inte Sankt Judas, utan Simone här i Sverige.

Läste en direkt puckad kommentar i media någonstans, att det är bra att stormen inträffar på skolans höstlov, så barn inte behöver skjutsas till och från skolan, utan kan vara hemma. Undrar var den personen lever i för värld? Jag gissar att 90% av alla barnfamiljer måste jobba även under höstlovet och i själva verket antingen lämnar yngre skolbarn på fritids, eller lämnar äldre skolbarn ensamma hemma under en klass 3-storm. Nej, ur barnfamiljperspektiv så hade det nog varit bättre om stormen nått Sverige på en helg, liksom för Gudrun eller Per. Tvärt om är kanske höstlovsveckan den allra sämsta veckan för en barnfamilj, då barnen annars åtminstone får tillsyn skoltid.

Dessutom ska nu hundratusentals svenskar ta sig hem från jobbet mitt under en klass 3-storm eller orkan. Höjningen till klass 3 skedde efter att de flesta redan åkt till jobbet. Alla arbetsplatser släpper knappast iväg sina anställda tidigare och stormen kommer vara rejält kraftig i rusningstid, även om det värsta ska komma i kväll enligt SMHI. Bland annat ska nu nästan alla tåg i Västsverige ställts in, så den som tågpendlar får nog sova på jobbet i kväll. Dessutom finns risk att Älvsborgsbron stängs, vilket lär orsaka ett massivt trafikkaos i Göteborg när alla ska hem från jobbet enbart via Göta Älvbron och Tingstadstunneln istället.

Ansvarsfulla arbetsgivare och ledare, till skillnad mot chefer, släpper hem sin personal i förtid idag, åtminstone i de klass 3-varnade områdena. Hur gör din arbetsgivare?

Sedan har vi det här med SMHI:s prognoser. SMHI:s vädertjänst på Internet är rent usel, medan t ex Vackert Väders visualisering av norska YR:s data är suverän. Enligt YR kommer stormen toppa i Göteborg vid 13-tiden, men vara värre i Halland vid 16-tiden. Sedan lugnar allt ner sig. SMHI säger istället att det bara ska bli värre och värre fram mot kvällen, men erbjuder förstås inte så här detaljerade kartor som stöd. Two men says they're Jesus, one of them must be wrong. Om SMHI missar med en klass 3-varning så kan vi nog säga att förtroendet för SMHI:s prognosförmåga är förbrukat.

Ska se om jag kan återkomma med en film på skog i storm, brukar vara rätt ... häftigt när tallarna böjer sig som pilbågar, men det förutsätter bredband för att ladda upp filmen.

Händer något väsentligt kommer jag skriva in det här i tråden, annars kan ni alltid agera medborgarjournalister och skriva rapporter och relevanta länkar i kommentarsfältet.

Uppdateringar:

@trewe på Twitter: "Vad kostar SMHIs felprognos i #gbgftw: smhi.se: 49m/s, yr.no: 10 m/s, dmi.dk: 11m/s. SMHI lika bra på prognoser som Trafikverket."

15:54 Även östra Kronobergs län har nu en klass 3-varning och varningen för Hallands län är nu uttryckligen orkanbyar med upp till 34 m/s. För Göteborg och Bohuslän, samt Sjuhäradsbygden är nu varningen sänkt till klass 2.

Vad kostar SMHI:s felprognos för Göteborg tål att upprepas. Det var på klass 3-varningen som bl a Göteborgs kommun lade ner verksamheten och ringde runt till alla föräldrar och fick dem att hämta sina barn i förtid, och alltså sluta jobbet i förtid?

17:12 Gick ut i ovädret och hämtade posten (500m + 500m) och gick även upp på berget för att ta del av förödelsen. Blev följande film. Är nybörjare på iMovie (fortfarande), så jag glömde ljudeffekter  som inledande nyhetsmusik etc. Nu med musik. Håll till godo. Glöm aldrig Simone! Glöm aldrig SMHI:s klass 3-varning för Göteborg och Sjuhäradsbygden!


18:29 Nytt vindrekord uppmätt i Danmark. 54 m/s i Lilla Bält. Samtidigt ska 19 000 EOff-abonnenter vara utan ström. Men när det pratas om värsta stormen sedan Gudrun, med 700 000 strömlösa så når man inte upp till Pers 400 000 strömlösa. Än så länge.

SMHI har inte haft helt fel än så länge, men varningarna var definitivt fel i den norra delen, dvs Göteborg, Bohuslän, Sjuhäradsbygden och västra Jönköpings län. Samtidigt ser utfallet i mycket ut att bli mot samma områden som Gudrun, där Göteborg - Borås ändå var en övre gräns för de värsta utfallen. Så det är förstås lätt att sitta här uppe och ironisera med filmen ovan, vilket dock kan göras ändå.

18:56 Orkanvindar på 37 m/s uppmätta i Halmstads hamn. SMHI är alltså inte helt fel ute den här gången. 40 000 ska nu vara strömlösa. Det är fortfarande en bit kvar till Pers nivåer, men enligt SMHI ska det värsta komma mellan ungefär nu och midnatt.

19:22 Gick ut för att hämta purjolök till middagen. Det kändes som vilken vanliga kväll som helst. Inte ens något regn längre, men klass 2-varningen kvarstår i området och klass 3 några kilometer härifrån, dvs Halland.

20:58 Gick ut för att slänga sopor. I stort sett vindstilla på gårdscentrum, vilket inte är en överraskning. De som byggde huset för 100+ år sedan visste vad de gjorde. Södersluttning i en dal med skydd mot både öster, norr och väster. Endast vid sydvind blåser det runt gården, eller om det blåser från sjön och nordöst, vilket är väldigt ovanligt (men oftast svinkallt). När de riktigt kraftiga vindarna slår till är det alltid från väster och då är det i stort sett vindstilla runt gårdscentrum. Under Per kunde jag bära löshö utan problem, och nu ruskade knappt löven på vårdlönnen på sig. Däremot väsnas det rejält från skogen, så det är på riktigt just nu. För mörkt för att filma dock, vilket är synd.

21:39 Strömmen gick i ca två minuter. Antingen avsiktligt från Fortums sida, för att åtgärda någon känslig situation, eller en automatisk omstart. Fortfarande vindstilla runt gårdscentrum, men ordentligt med oväsen från skogen.

VA Syd rapporterar att dricksvattenförsörjningen är störd i Lunds och Eslövs kommuner. Det krävs inte många timmars strömavbrott för att vattnet ska försvinna på slättbygderna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

82 kommentarer:

 1. Vindstilla i Lysekil. 11 mil norr om Göteborg. kl 14:30

  SvaraRadera
 2. Vindstilla mitt i Vasastan just nu också. Men går hem och jobbar vidare därifrån.

  SvaraRadera
 3. Sitter på ett överfullt tåg Gbg Malmö som avgick 12.40. Det brukar enligt pendlarna om ord vara rätt tomt på folk så många har nog slutat tidigare idag. Inte mycket till vind utanför hittills.

  SvaraRadera
 4. Lol.. som en tanke.. SMHI:s hemsida nere (kl. 14.25)..

  SvaraRadera
 5. Chalmers Tekniska Högskola har beslutat att ställa in all verksamhet från och med 15.00, samt uppmanat personal och studenter att bege sig hemåt och stanna inomhus.
  http://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-stanger-klockan-15.aspx

  SvaraRadera
 6. Nu kanske inte Simone är the perfect storm, men sannolikt kommer en riktigt jobbig storm någon gång till dina hemtrakter.
  Hur säkert ligger Ringhals förresten? Jag har inte en susning, men visst ligger verket hyfsat lågt till över normala havsnivån?
  Jag bara tänker högt här, men Fukushima var byggt för att klara rätt så hårda påfrestningar, tsunamis av "normal" höjd och dignitet. Men tsunamin som knäckte verket var inte av normal höjd och dignitet.
  En helt annan förbisedd detalj är att händelser liknande Storeggas kollaps och följande tsunami som bl a dränkte "Doggerland" för gott faktiskt kan inträffa igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en repris av Storegga ska förhoppningsvis dröja tills vi kan förutse den i god tid. Några meters höjd havsnivå klarar Ringhals nästan säkert men inte i närheten av vad Fukushima var byggt för.

   Hörde att Simone är en kaotisk storm och därmed kanske varken perfect eller normal storm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Det finns anledning att tro att denna klass 3 varning motsvaras av alla de finansiella kraschvarningar vi matas med allt oftare. Men inget speciellt händer - verkar som man söker kollapsgegga på alla områden idag. Bättre än vad analytikerna förväntat sig....känns det igen? Men vi får väl se om några timmar....

  SvaraRadera
 8. Jag frågar inte, jag övervägde ifall jag skulle stanna länge eller gå tidigt. Det kändes bättre att gå tidigt.

  För övrigt är det intressant med uppgraderingen till klass 3 - med tanke på att tidig prognos indikerade att det skulle vara klass 3, men sen när prognosen mildrades så skärpte man varningen. Låter som att de väger in sannolikhetsbedömning i varningen...

  SvaraRadera
 9. Lite OT: Är det någon som har egen erfarenhet och kan rekommendera ett budgetprogram för privatekonomi som tex Mint, Tink eller Qapital? Ja, excel funkar men det blir väldigt manuellt.

  SvaraRadera
 10. Hittade en kul hemsida där man kan kolla på lite av varje medans man väntar på Stormen ---------> http://www.antus.org/

  SvaraRadera
 11. Hej

  Ute på i sydöstra östersjön i höjd med Öland på ett tankfartyg (11400 DW...130 meter lång)

  Vindstyrka ca 15 -16 m/s, SSW, våghöjd 2 meter.
  Blir det inte värre än så, är det nästan "vardagsväder". Så länge maskin fungerar är livet lungt ombord.

  Var ute på väg till Riga när "Gudrun" svepte över östersjön .
  Vi surfade med ett 3000 ton tungt och 120 meter långt fartyg nerför vågorna. Aldrig har jag sett Östersjön går så hög, kring 7 - 8 meter.

  Har varit med om värre...mellan Lofoten och norska fastlandet. Full storm i tre dagar när vi gick ut.
  Våghöjd 10-12 meter. Varje gång det gick nerför fick jag "lossa på gasen".
  Det vill jag helst inte uppleva en gång till.

  Skepp ohoi

  Kap Horn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tag det försiktigt. Ska bli orkanstyrka i södra Östersjön enligt en del prognoser.

   Radera
  2. Hej Lars

   Tack, så länge jag har tillgång till 4500 hästkrafter, så länge är det inga problem.
   Finns inget för mig som heter "tidtabell"...det är jag som drar i sparken här ombord och ingen annan.
   Skulle det resultera i att i stället för att dra i sparken få den, så får det blir så...:-)

   Kap Horn

   Radera
  3. Vore kul med en rapport från fältet-Kap Horn!
   Stormen hinner nog ikapp framåt natten.
   Se upp för mötande:
   http://www.marinetraffic.com/ais/se/default.aspx

   Radera
  4. Hej Oppti

   Det var en kort rapport från fältet...
   sen dess ökade vinden en smula, våghöjden ibland 3 meter, vinden vrider sakta mot WSW.
   Minskade farten till ca 6 kn. (vanligt 12 knop)
   Skärpan i vinden har redan avtagit, regnfronten passerade kring halv fem tiden med uppsprickande molntäcke och vacker, rödfärgat himmel...inklusive Venus om jag såg rätt.
   Det blir en lugn natt eftersom vågorna träffar fören, så inget rullande.

   Förseningen däremot är stor...men så är det, inte mitt fel, så inget som ger mig huvudbry.

   Om några timmar traffikseparering vid Ölands Södra....

   Kap Horn

   Hur det kan se ut: http://www.einfacherweise.com/2011/10/nn-oder-normal-null.html

   Radera
 12. Jag antar att det finns en och annan till bland er som minns den natten Estonia gick under. Den gången missade SMHI att varna för storm. Det utlöste i sin tur en rejäl efterstorm både i media och bland folk i allmänhet.

  SvaraRadera
 13. Intressant att YR spår 11m/s i Göteborg samtidigt som man spår 27m/s vid Vinga. Så stor skillnad kan det väl ändå rimligen inte vara? Eller är det inne i Nordstan man menar?

  SvaraRadera
 14. Sitter i SV Skåne. Enligt prognosen ska stormen dra över i kväll, med vindstyrka om 17-18 m/s som värst.

  Just nu är det (bedömt) 12 m/s och hällande regn.

  Så just här stämmer prognosen ganska bra än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här dagen efter tycker jag prognosen stämde hyfsat i SV Skåne. Det blåste utav helvete vid kl 18-19, dock svårt att jämföra med den uppgivna siffran 18 m/s. Bra att det gick ut en varning, för nu hade gemene man säkrat upp sina studsmattor, trädgårdsmöbler och soptunnor så att man slapp ha dem i syrénhäcken morgonen efter.

   Sen kan man debattera om varningen skulle varit klass 1,2 eller 3 hit och dit.

   För övrigt var det barn kvar på förskolan när jag kom hem, så uppenbarligen hade kommunen inte beslutat att stänga den/dem, till skillnad från Gbg. Men sydsvenskar är som bekant lite smartare.

   Radera
 15. Liksom i fabeln tappar man ju ibland tron på varningar, när de ofta visar sig falska eller överdrivna. Jag befinner mig i Sthlm och är ska väl vara lite lugnare. Är dock beredd på att säkra upp heminredningen eftersom vi nyss flyttat till husbåt...

  SvaraRadera
 16. Bohuslän, Göteborg och Sjuhäradsområdet nu nedgraderat till en klass 2 av SMHI.

  SvaraRadera
 17. Har aldrig varit med om en så svår storm-i media!
  Är vi mer känsliga numera?
  Kl 16 hade Falsterbo byvind på 26 m/s
  http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/kustobservationer/kustobstabell.htm

  SvaraRadera
 18. Haha, rolig film. Men jag tror samtliga bör vänta med att betygssätta stormen innan den dragit förbi.
  Som någon skrev ovanför, det var ingen stormvarning den höstnatten Estonia gick till botten. Vad är det för fel att skicka hem skolbarnen och kulierna på Volvo någon timma tidigare en eftermiddag? Knappast så att Borgs BNP-prognos går åt helvete pga det.

  SvaraRadera
 19. "15:54 Även östra Kronobergs län har nu en klass 3-varning och varningen för Hallands län är nu uttryckligen orkanbyar med upp till 34 m/s. För Göteborg och Bohuslän, samt Sjuhäradsbygden är nu varningen sänkt till klass 2.

  Vad kostar SMHI:s felprognos för Göteborg tål att upprepas. Det var på klass 3-varningen som bl a Göteborgs kommun lade ner verksamheten och ringde runt till alla föräldrar och fick dem att hämta sina barn i förtid, och alltså sluta jobbet i förtid?"

  Nu lider ju SMHI:s prognoser av samma brist som dina prognoser - de är garanterat fel. Problemet jag uppfattar dock är att prognosen som ger klass3-varning inte följs upp med observation om hur vädret faktiskt utvecklar sig. Det verkar ju som att man utgår från gårdagens prognos när man sen beslutar sig för hur man skall agera idag - prognosen skall ju snarare ses som ett förhandsbesked så att folk är beredda på att det kan bli storm, men sen får man ju se hur vädret verkligen blir för att se vilka åtgärder man verkligen behöver vidta.

  Och som jag sett så har det på sina platser observerats väder som innebär att det är klass3-väder, så att varningen har inte varit helt ogrundad.

  Vidare vore det intressant med en uppföljning av hur pass träffsäkra prognoserna är. De siffror som nämns på twitter ser ut att vara vindbyarna på SMHI och medelvind på dmi och YR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt relevanta frågeställningar.

   Dock, när jag har fel så stänger inte Göteborgs kommun ner verksamheten. SMHI:s fel är direkt samhällsskadliga.

   Radera
  2. @Cornu

   Frågan är om det inte är Göteborgs kommun's okunskap om vad prognoser är som är det allvarliga och inte SMHI's fel.

   För övrigt som jag skrev tidigare så finns det två lösningar (ifall det blir för allvarligt väder). Antingen är man proaktiv och ger sig av innan stormen eller så väntar man ut den. Bägge kräver viss förberedelse, men det kräver inte att man tar det faktiska beslutet förrän man är ganska säker på att det behövs.

   Rätt tolkad bör ju en felaktig prognos inte utgöra en direkt samhällsskada utan bara att man gjort sig beredd i onödan.

   Radera
 20. Tillägg: I helsingborg verkar stormen ha orsakat vissa problem, det gick först ut en klass2-varning som sedan skärptes till klass3 (dock att senare väderprognos angav mindre blåst än den som man baserade klass2-varning på).

  SvaraRadera
 21. I Malmö är det riktigt blåsigt. Delar av en fasad har rasat i centrala Malmö, plåtskyltar, byggmaterial flyger omkring. Takpannor trillar ner. Det är inte att rekommendera att vara ute och gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvällstid bör man aldrig vara ute och gå i Malmö.

   Radera
  2. @BP

   Kanske kan vara läge att passa på nu då;)

   Radera
 22. yr säger att det ska blåsa liten kuling som värst i Göteborg, 12 m/s. Låter inte så farligt. Antagligen så förstorar SMHI upp allt för att kunna få höjda anslag från staten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men rapporterar YR vindbyarna? Det är dessa som ligger till grund till vilken klass det blir. För övrigt så har ju göteborg blivit nergraderat till klass2 - det gäller ju att faktiskt kolla upp vad det är för väder utanför fönstret istf att läsa gårdagens prognos.

   Radera
  2. Har svårt att tro att det kan bli orkanstyrka i byarna om det bara blåser liten kuling. Nu minskar vinden i Göteborg...

   Radera
  3. @03f12...

   Kriteriet för klass2 är dock "bara" att det skall vara minst 25m/s i byarna - att det är 12m/s och 25m/s i byarna låter inte helt orimligt.

   Men man kanske borde kolla vad observationerna säger - jag har en känsla av att YR inte har annan information där än vad SMHI har. Jag antar nästan att YR får sina observationer via SMHI ändå...

   Radera
  4. YR och SMHI har samma mätdata som input till simuleringarna. Numera kör de även samma simuleringsprogramvara - SMHI har skrotat sitt gamla. (Innehållet i denna kommentar är akademiskt skvaller och har antagligen en viss men inte 100%-ig sanninghalt.) Eventuella skillnader i simuleringsresultat kan då hänföras till hur man valt att sätta diverse olika parametrar i beräkningen, t ex tidsstegens storlek.

   Radera
 23. och i malmö blåste precis glas från köpcenter entré ner i marken

  SvaraRadera
 24. Mätdata från kusten:

  http://vivakarta.sjofartsverket.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt av en myndighet att bygga sin hemsida så att man måste anväda miffosofts produkter för att kunna få infon...

   Radera
 25. och en byggställning lossnade nu i centrala Malmö...

  Vad jag menar är att här nere verkar varningen vara fullt befogad

  SvaraRadera
  Svar
  1. vid öresundsbron är det uppmätt 44m/s

   Radera
 26. Mikael Tofvesson, chef för enheten för omvärld och beredskap på MSB (Myndigheten för samhälsskydd och beredskap). Slog på radions Studio 1 på stora trumman. Varnar alltid i överkant så man inte tar i för lite. Ropar alltid att vargen kommer.
  Dumt tycker jag. Om brandlarmet alltid ljuder. När vet man då när det verkligen brinner.

  SvaraRadera
 27. Kan meddela att de flera butiker i Nordstan var stängda med hänvisning till stormvarningen. Detta var vid 16.30-17 snåret.
  Clas Ohlson säljer förövrigt inte vanliga tändstickor. Däremot 100-pack värmeljus.

  SvaraRadera
 28. Att SMHI gör sämre prognoser än sina motsvarande norska kamrater är väl ingen högoddsare direkt. För det första är Norge en nation som lever med havet dygnet runt, antingen som fiskare, oljenation på kontinentalsockeln eller som trafikled. Klart att de har mer resurser. Oljepengarna används där dom behövs.
  Att SMHI svältföds är helt i samma anda som all annan infrastruktur tillåts förfalla i Sverige. Men vad fan, ni har ju fått pengarna rakt ner i plånkan i form av en hoper jobbskatteavdrag.. så gör er egna prognoser istället... samt asfaltera era egna vägar... bygg era egna järnvägar... dra era egna teleförbindelser.. osv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ta prognoserna gratis från Den Sista Sovjetstaten?

   Radera
  2. Samtidigt betalar vi högre skatt än norrmännen...

   Radera
 29. 36 m/s byvind i Halmstad just nu, varför skulle man inte varna för det menar ni? Det tycks snarare ha gått mer söderut än förväntat, varför sa alla ni som hade spått detta innan inte så i förväg istället för att klaga nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att man varnar för ofta och att det är falskt. När vet man då när det äkta?

   Radera
  2. Inte för att låta dryg men vad betyder en varning? Och man kan ju tänka lite själv, trodde de flesta insåg att spå väder inte är någon exakt vetenskap. Kanske är ett västkust problem, bor själv på östkusten, har här aldrig hört talas om att det varit någon klass 3 varning, knappt ens en klass 2a. Seden är ju Svensson idioter och måste varnad som minsta lilla då genomsnittspersonens egna slutledningsförmåga i många fall är klart bristande men visst man kanske kunde växla ner ett steg. Kan hålla med om att klass 1 varningarna ofta är ganska meningslösa.

   Radera
  3. @Nils Nilsson

   Det må vara falskt ibland, men när man har varnat att vindbyarna kan bli över 31m/s och det nu observeras vindbyar på 36m/s och högre på vissa ställen så är det väl bara att inse att varningen var befogad. Det man varnat för har ju faktiskt inträffat.

   Radera
  4. @Anonym.

   Som sagt är varningarna för ofta. Att det blev rätt idag påverkar inte att dom för det mesta har fel. Kanske t.o.m så att folk har drabbats illa i kväll för att man inte trodde på varningarna när dom annars för det mesta inte stämmer.

   Radera
  5. @Nils Nilsson

   Har du någon undersökning som stödjer påståendet att det blir så ofta fel? Enligt SMHI så har de en träffsäkerhet på över 80% (vad nu det innebär) - det borde ju finnas både prognoser och faktiskt utfall tillgängligt att analyseras.

   Enligt DN et al så visar det sig att SMHI tydligen har bättre träffsäkerhet än DMI, YR och Foreca. Sen att det kanske inte stämmer med folks uppfattning kan ju bero på att folk kanske bara skaffar sig en uppfattning på känn och inte gör en objektiv bedömning av fakta.

   Radera
 30. Fruktansvärt! Ett av löven ramlade nästan ner och då kunde Wilderäng, som var alldeles i närheten, med lätthet halkat och dött. Tack SMHI, ni har räddat åtminstone ett människoliv, troligtvis fler. Det går inte att sätta pris på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget att skoja om. Jag halkade faktiskt på några löv när jag gick tillbaka från filmningen. Det var nästan så att jag satte mig på ändalykten.

   Radera
 31. Blåser riktigt ordentligt utanför Halmstad, flera träd som brakat ner i närheten och jag har varit utan ström sedan ett par timmar tillbaka.

  SvaraRadera
 32. Jävlar, kan inte några svenska artister anordna en stödgala till alla kränkta män som fått en felaktig väderprognos nån gång och låta pengarna oavkortat gå till snuttefiltar. Vart är marknadsstaten på väg, jag bara frågar.

  SvaraRadera
 33. Ni som bor i sydvästra Sverige och i närheten av vindkraftverk: snurrar eller står vindkraftverken stilla i stormen?

  SvaraRadera
 34. Hej

  Ölands Södra, trafiksepareringen

  Säkert 20 m/s i byarna, våghjöden nu mellan 3 och 4 meter, drog ner farten ytterligare, nu bara 3 knop.
  Bunkeråtgången ca 350 kg/h...dubbelt så mycket än annars.
  Luften är varm, 20 grader.
  Uppsprickande molntäcke här och var.

  Inte går det fort inte...

  Stanna inne ni som kan...räcker att vi är ute och seglar i detta busväder...bensin och diesel är "on line" så affärerna är i gång 365 dagar om året.

  Kap Horn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder det att den drar ca 400 liter olja i timmen, normalt ca 200 liter?

   Radera
  2. Dvs. som tjugo fyrtio törstiga bilar som kör i hundra i en timme.

   Det låter som om en stor båt drar lite, eller fattade jag fel?

   Radera
  3. Hej

   Låt mig säga som så: i normalt väder så förbruker fatyget ca 13 ton/dygn, transporterar 10.000 ton last och når 290 sjömil dvs ca 53 mil....

   Just nu håller det på att bedarra en aning...verkar som om det värsta är över...

   Radera
  4. Kap Horn: Vad är det för tankar på däck?

   Radera
 35. Här i sthlm regnar det, vilket förorsakade en dryg mil lång kö på E4 in mot stan när jag skulle hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Karl

   Till skillnad från när det är klart väder som orsakar långa köer;)

   Radera
 36. Jordskalvet i Halmstad, never forget!

  http://4.bp.blogspot.com/-MCw5OgQ4Rgo/UCAeRW1RM5I/AAAAAAAAAh0/jPTM9zUoewo/s640/Jordskalvet.jpg

  SvaraRadera
 37. "Det är tur att man bor i stan när det blåser 40 m/s i byarna"

  SvaraRadera
 38. Apropå antalet drabbade av strömavbrott i de olika stormarna, så har de ju med tiden byggt bort en del av sårbarheten genom att gräva ner ledningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Påpekade det i söndagens inlägg om stormförberedelser. Det ska mycket till för att öht komma i närheten av ens Per strömavbrottsmässigt. Elbolagen tar ansvar.

   Radera
  2. Fast det verkar som att eons hemsida är otillgänglig sedan igår kväll? Det är väl där de flesta skåningar söker information om strömavbrott.

   Å andra sidan var det inga montörer ute igår eftersom det blåser för mycket, så det har nog inte funnits nån vettig info om avbrotten att tillgå.

   Radera
  3. @Ben Dover "Å andra sidan var det inga montörer ute igår eftersom det blåser för mycket" Jodå, det fanns ett antal montörer ute som, enligt vad jag förstod, bara skulle köra runt och kartlägga problemen. I alla fall i västra Skåne. Min bror jobbar med detta (även om han inte var ute igår), så jag har ganska bra koll. Men vad jag förstod så väljer bolagen att "spara in" på manskapet till dagen efter, så att inte alla ligger hemma och har sin lagstadgade sömn när det är ljust och lugnt nog för att åtgärda problemen.

   För övrigt så blåste det ordentligt i Kävlinge kommun hela eftermiddagen och tidig kväll. Men det började lugna ner sig ju längre in på kvällen det gick. Jag cyklar till och från jobb och hade som tur var medvind hem, behövde inte anstränga mig nått vidare kan jag lova!

   Radera
  4. Nå, Eons informationschef sa i alla fall i radion i morse att det var först nu på morgonen man skulle börja inventera och kartlägga skadorna ute i fält. Därmed kunde de inte heller ge någon prognos i morse.

   Sen kanske jag övertolkade det till att inga montörer var ute igår kväll.

   Radera
 39. Hmm, bland annonserna här på sidan dyker det nu upp annonser för mattor.

  Ett tecken månne?

  SvaraRadera
 40. PGA av stormen är det problem med dricksvattenförsörjning i delar av lund och eslövs kommun. Flyinge, Billinge, Harlösa, Stockamöllan, Hardeberga, Västra Strö och Björnstorp.

  Ingen prognos över när vattnet är tillbaka.

  http://www.vasyd.se/Pages/startsida.aspx

  Jag känner mig inte så fånig som hällde upp en massa vatten i förväg. Nu är inte jag drabbad men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant. Att det går så snabbt på slättbygderna underträffade mina låga förväntningar.

   Radera
  2. Det kommer fortfarande vatten ur kranarna i de områdena såvitt jag vet, dock är trycket lägre än normalt. Gissningsvis är det nån tryckhöjande pump eller nåt som slutat att fungera.

   Radera
 41. Strömlöst i karlshamn med omnejd sen kl 19.02. Fortfarande ingen "ljusning"

  SvaraRadera
 42. https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1391503_10151939693090901_367659852_n.jpg

  SvaraRadera
 43. Var på Allum i Partille och handlade några prylar på Clas Olssons, de flesta butikerna var stängda och de anställda hemskickade pga av "stormen", ute var det som en normal ganska varm höstkväll.
  Dock var det väldigt lite folk ute, de hade väl blivit skrämda av alla varningar och satt hemma vid glöggrytan

  SvaraRadera
 44. Stormen över och inga döda.
  SMHI har gjort ett bra jobb. Dock hade de för stor klass3 varning men det förklarades av att de inte kan förutsäga L ågtryckets bana med större noggrannhet än 10 mil.
  Här i Sth får vi kratta löven för inte blåste det så mycket att det sköttes av vinden. Dvs de som inte skapar egen vind och blåser löven-ett oväsen som stör mer än räfsans rassel i gruset.

  SvaraRadera