Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2013-10-08 13:07

Myten kring unga män och kvinnors dödlighet och riskbeteende

Unga män dör av yttre orsaker betydligt oftare än kvinnor, även om trenden verkar fallande för våra tonårspojkar och yngre män. Pojkar sägs traditionellt uppvisa ett större riskbeteende än kvinnor, men en ansats till djupare analys visar istället att det handlar om självdestruktivt beteende från män som övergivits av samhället och fallit genom de sociala skyddsnäten.

Dödlighet hos kvinnor och män
på grund av yttre orsaker år 2012

Pojkar och män visar en skrämmande mycket högre incidens i dödlighet av yttre orsaker - skador och förgiftningar än vad kvinnor i motsvarande ålder gör. Skillnaden tar fart i tonåren, och blir rejält mycket större när man blivit myndig. Ett utfall av detta är att kvinnors, eller flickors, dödlighet är något högre än pojkars i yngre tonåren, då flickor generellt kommer in i tonåren före pojkar. Men den skillnaden är ingenting mot senare siffror.

Incidens är alltså fall per 100 000 personer.

Naturligtvis är alla dödsfall tragiska och det finns alltid en historia bakom som gör dem unika. Detta inlägg är inte avsett att vara respektlöst mot de döda eller deras anhöriga. Detta är ett debattinlägg med en del siffror som grund, inte någon vetenskaplig avhandling. Måste antagligen skrivas, ifall någon tror något annat.

Dödlighet för män i olika åldersgrupper
på grund av yttre orsaker 1997 - 2012.
Notera att spiken 2004 beror på den
sk Tsunamikatastrofen.
I åldersgrupperna 15 - 24 år verkar trenden åtminstone vara fallande för männens dödsfall.

Tittar man på grupperna 15 - 19 år och 20 - 24 år, så verkar den fallande trenden uteslutande bero på färre dödade i trafiken, färre drunkningsolyckor och färre hjärnsläpp ("skadehändelser med oklar avsikt"). Däremot har det självdestruktiva beteendet ökat och antalet "lyckade" självmord bland män i åldern 15 - 24 har ökat, liksom dödsfall på grund av förgiftningsolyckor, dvs främst överdoser av droger. Enkelt uttryckt handlar det om en ökande mängd unga män som faller genom de sociala skyddsnäten.

Det är också här man finner förklaringen till den stora skillnaden i dödlighet mellan kvinnor och män i åldern 15 - 24 år.

I åldern 15 - 19 år dör nästan dubbelt så många unga män som kvinnor av yttre orsaker. 62% av överdödligheten hos unga män beror på självdestruktivt beteende som droger och självmord. 29% beror på olyckor i personbil, rimligtvis främst med eget körkort i åldern 18 - 19 år, då kvinnor borde vara passagerare lika ofta som män. I övrigt handlar det om små slumpvisa poster med enskilda dödsoffer per år.

För åldersgruppen 20 - 24 år är överdödligheten för unga män hela 3.89x. Nästan fyra gånger så många män dödas alltså av yttre orsaker än kvinnor. 56% av denna enorma överdödlighet beror på självdestruktivt beteende. 10% på personbilsolyckor, 6% på motorcykelolyckor och 15% på hjärnsläpp ("skadehändelser med oklar avsikt"). Det finns också en mycket marginell överdödlighet på grund av andra personer (aka mord och dråp), med vilket 3% kan förklaras.
Dödlighet hos kvinnor och män pga
yttre orsaker med streck som visar
hur det skulle se ut om överdödligheten
på grund av självdestruktivt beteende
skulle sänkas till kvinnors nivåer.

Visst finns det ett riskbeteende här, bland annat fler dödade i trafiken, speciellt i motorcykelolyckor. Inte en enda kvinna i åldern 20 - 24 år dödades i motorcykelolyckor 2012, medan 2.37 av 100 000 män i intervallet dödades via motorcykel, eller åtta stycken.

Men den stora orsaken hittas i bristande sociala skyddsnät för män. Män mår helt enkelt dåligt och begår självmord eller tar droger. Var finns samhällets åtgärder för att fånga upp dessa unga män?

Är då detta en stor sak för samhället? 

Om vi kan få ner dödligheten på grund av självmord och droger till kvinnors nivåer kan vi enbart i åldersintervallet 15 - 24 år rädda livet på drygt 80 män om året. Får man då även ner självmord och drogdödligheten hos upp till 40-åriga män så handlar det om rejält fler räddade liv om året än som dödas i trafiken varje år. Frågan är om det ens skulle vara speciellt dyrt? Vi lägger gärna miljarder på att förbättra trafiksäkerheten för Audi- och BMW-förare, men skär samtidigt ner de sociala skyddsnäten för de mest utsatta och de som allra bäst behöver samhällets hjälp, och pissar på män i största allmänhet i media, där män utmålas som orsaken till allt som är fel här i världen. Det gäller även de riktiga sociala skyddsnäten inom familjer, där tydligen män tillåts falla igenom i större utsträckning än kvinnor. Eller så är bara samhällets normer, värderingar och strukturer inte anpassade för män?

Avslutningsvis - ska man som förälder oroa sig över sina barn och skydda dem från en för tidig död, så är gäller det framför allt att hålla dem borta från droger (främst män) och från att begå självmord. Trafiken är relativt ofarlig i jämförelse och att mördas eller dräpas av en annan människa är extremt osannolikt. Det handlar alltså om att ge barn och ungdomar självförtroende, att vara nöjda med sig själva och sina liv och få dem att vara lyckliga (på riktigt, dvs inte materiellt lyckliga, utan själsligt lyckliga).

Grundtrygghet helt enkelt. Något som män verkar sakna oftare än kvinnor. Vi vet redan sedan tidigare att exempelvis skolan och gymnasiet inte är anpassade efter pojkars sätt att lära och inte erbjuder rätt miljöfaktorer för pojkar. Pojkar riskerar därmed att hamna i en miljö som skiter på dem redan från början.

Samtidigt är speciellt självmord och överdoser inte mediala, utan något som sopas under mattan. Istället får man i media intrycket av att ungdomar mördas på löpande band. De tystna vittnena från överdoser och självmord blir bara statistik i Socialstyrelsens databas och famlijetragedier bakom stängda dörrar.

Oavsett, ägna era pojkar den tid de behöver. Ge dem ofta en extra kram och ett ordentligt samtal om allt. Det kostar så lite, men kan rädda liv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Detta var ett antifeministiskt inlägg och tar bort fokus från den patriarkala könsmaktsordningen som enligt oss genusfanatiker märkligt nog är en social konstruktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget beskriver ett av de allvarliga problemen med de patriarkala strukturerna i samhället, nämligen den som är en följd av inställningen att män och pojkar inte gråter, inte behöver en extra kram, inte behöver den där lilla extra tiden för samtal som gör att en pojk eller man klämmer fram det som tynger honom.

   Egentligen spelar det ingen roll vad man kallar den allmänt spridda syn på manligt och kvinnligt som gör att vi inte ger pojkar samma chans som flickor, man kan nöja sig med att följa rådet i inläggets sista stycke.

   Radera
  2. Säkert så - och det beror på att vi inte ger pojkarna den styrka som det hårda pojklivet gav förr. Nu kommer de ut nästan som flickor men får inga kramar.
   Själmord som ett brev på posten...

   Radera
  3. Jag började skriva på ett svar men så hamnade jag i det gamla bekanta dilemmat som kommer sig av att jag inte vet om skribenten menar allvar eller är ironisk. Om inlägget ovan är allvarligt menat och jag skriver något raljerande visar jag inte texten den respekt som ett ärligt menat försök att uttrycka sin åsikt trots allt förtjänar. Om inlägget är en skämtsam ironi och jag skriver ett allvarligt menat svar så förolämpar jag skribenten genom antagandet att hen faktiskt tror på det milt sagt bisarra uttalandet.

   RB, om du menar allvar, är du verkligen helt säker på att självmordsfrekvensen bland män var lägre förr, på det hårda pojklivets tid? och drogberoendet? och riskbeteendet?

   Radera
 2. Varför har du etiketterat det här som "trams"? Att ha någon att snacka med och bli kramad av är väl mer än så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Hade dock ingen bra etikett att sätta och ville inte skapa en ny. Folkhälsa kanske?

   Radera
  2. eller "välfärd", du vet - allt är ett.

   Radera
  3. Mycket bra inlägg Cornu. Det här problemet är STORT.

   Mvh

   Radera
 3. Väl talat min herre. Män är också människor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män är djur.

   Men:

   Djur har också människors känslor. I fablernas värld!

   Radera
 4. Medianvärdet inom infrastrukturprojekt för att rädda ett genomsnittligt liv är för övrigt 22,5 MSEK.

  80 döda om året motsvarar alltså knappt 2 miljarder om man ska jämföra med trafikdödade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, men det satsas väl mer än 22,5 Msek*antalet trafikdödade, varje år i trafiksäkerhetsåtgärder? Vet du, eller annan, hur man räknar hem det?

   Radera
  2. Ja, på grund av att man har en ganska hög lägstanivå på säkerheten.

   Radera
 5. Detta är egentligen ett modernt problem...
  Robert Bly skrev en bok utifrån en germansk folksaga som handlar om mannens utveckling, puberteten och så...
  Järn-Hans.

  Innan industrialismen så kunde sonen följa sin far i allt. Det sociala livet. Arbetet...
  Vid initieringen till vuxenlivet. Konfirmationen kallades det fram till en femtio år sedan, så var man sedan en del i mansvärlden..
  Senare blev lumpen detta...
  Men när kvinnor också blev militärer så försvann allt unikt manligt i samhället...
  Dagens mansroll sägs vara "den bekväme lejonhannen"

  Jag insåg det för fyrtio år sedan och sade att detta blir aldrig bra...
  Det är klart att pojkar är vilsna ty fäderna har abdikerat, ofrivilligt eller frivilligt!!http://shop.textalk.se/se/article.php?id=1086&art=1880825

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.
   Att det går dåligt för pojkar i skola beror på att det saknas lärare med auktoritet. Flickorna klarar det bättre. Sen kan PK-eliten hålla på och utreda frågan i år och dar, men när sanningen/verkligheten är förbjuden så kan man inte komma fram till den hur mycket man än utreder.

   Radera
  2. Järn-Hans av Robert Bly är en kraftigt överskattad bok. Jag har läst den. Alla sidor använder den för att driva sina egna teser.

   Min tolkning av den är att vara man handlar om stora känslor. Kort sagt att vara ett vuxet barn. Andra tolkar den som att män ska vara mjäkiga mähän.

   Radera
  3. Det är många år sedan jag läste den så jag minns inte så mycket...
   Men just det att männen blivit frånvarande i dagens samhälle ser jag som ett stort problem.
   Hur många vågar ta ett jobb på dagis?
   Jag har själv jobbat ett tag i vården... och som sagt, bara ett tag...
   Skolan... lärare. Jodå, det gick väl bra...
   Men det är också ganska längesedan...

   Dock tyckte jag det fanns just den förklaringen att far och son inte fick mötas längre och att vi därmed förlorade stora delar av maskuliniteten i samhället...
   Som varje generation måste upptäcka igen...
   Att uppfinna hjulet var gång man skall cykla.
   Finns ingen enkel lösning.

   Radera
 6. Bra inlägg. En anledning (inte den enda) till att pojkar mår dåligt kan vara att det finns ett omotiverat generellt mansförakt (=misandri) i det offentliga samtalet, som aldrig skulle tolereras om det gällde en annan grupp än män. Bloggaren Bashflak har en aktuell lista med exempel på misandri i media. Det behöver påpekas, ifrågasättas och i tillämpliga fall anmälas, hela tiden. Sen får folk skrika "vit kränkt man" hur mycket de vill, det är bara ett personangrepp och inget argument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant detalj idag är att kvinnan idag tar plats i samhället på traditionellt manliga platser...
   Inom politiken, t.ex. Inom administrationen...med mera...
   jag tror detta är ett helt nytt fenomen!
   Så nog skall det bli intressant att får se hur en övervägande kvinnlig politikerkår framöver hanterar olika politiska problem.
   Jag har redan noterat vissa egenheter och nog blir det spännande framöver...

   Radera
  2. Det lustiga är att kvinnor tycks lyckas bättre i politiken i patriarkala länder utan kvoteringstänk och genusindustri. I alla fall om man med "lyckas" menar innehar högsta politiska maktämbetet. Tror faktiskt inte det är en slump. Trovärdigheten ökar om man vet att personen inte curlats fram till sin position. Pakistan, Indien, Brasilien, Liberia, Thailand...listan på länder som hann före Sverige är mycket lång.

   Radera
 7. Det är helt klart att pojkar lever, eller åtminstone levde, farligare. Hade t.ex. en kompis som blev överkörd av en lastbil, en som blev påkörd av en bil och efteråt hävdade att han träffat gud och änglar, två st som var nära att drunkna och en som dog i en frontalkrock vid 18 års ålder. Förövrigt har jag varit med om en massa farliga saker som nu är preskriberade där det bara var ren tur att ingen avled. Så att spela dataspel i stället är nog en ganska bra ersättning mot att vara ute och röja.

  SvaraRadera
 8. För över pengar från sk. Noll-visioner i trafiken till drog- och suicidprevention är väl det tydliga svaret om man menar allvar med att rädda liv.

  SvaraRadera
 9. Hörde en professor som hade en bokstavskombination som predestinerade honom till att söka spänning i livet. Antingen bankrån eller forskning.
  Det är nog många som skulle må bra av forskning som spänningssökande aktivitet.
  SCB visar ju att de i Sverige som är duktiga är väldigt duktiga på att utnyttja datorer för problemlösningar.

  SvaraRadera
 10. Det kan ju vara intressant att påminna om hur mäns dödlighet skjöt i höjden i Sovjet i början av 80-talet som ett förebud om hur det skulle gå.

  http://www.prb.org/Publications/Articles/2000/HighDeathRateAmongRussianMenPredatesSovietUnionsDemise.aspx

  Group selection är omtvistat på gränsen till begravet, men man skulle ju kunna spekulera i att människogrupper hanterar en omställning till mindre resurstillgång framförallt genom att män ökar sitt riskbeteende och sin självdestruktivitet så att en anpassning till de nya förhållandena sker.

  Hint: Tänk det där fula peak-ordet. Tar (unga) män första smällen?

  SvaraRadera
 11. Hellre skattepengar på att minska självmorden än på sådant här:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vetenskap-eller-galenskap_2531501.svd

  Kan i sammanhanget rekommendera:
  http://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/
  samt
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/

  SvaraRadera
 12. Tja, unga kvinnor är det mest värdefulla ett samhälle har. Det är därför det blir mycket större rubriker över skadade unga kvinnor än över unga män (som i grunden är kanonmat). Om samhället var uttryckligen organiserat efter denna princip, så skulle BÅDE kvinnor och män trivas bättre, Kvinnor är idag olyckliga över tölpaktiga män, och män är olyckliga över att de inte har någon plats. En man som tilldelas rollen som vakthund brukar oftast trivas ohyggligt bra med sig själv - och kvinnor gillar att bli vaktade. Även om de säger att de inte gillar det. Där är nästa fel som moderna män gör: de lyssnar alldeles för noggrannt på kvinnors evinnerliga gnällande.

  Själv trivs jag bäst med män 70+. De lyssnar inte på vad jag säger - och jag lyssnar inte på vad de säger (det är de dessutom vana vid att kvinnor inte gör: deras hustrur har av överlevnadskäl inte gjort det de senaste 40 åren). Och så har vi trivsamt umgänge och diskuterar lantskötsel och husdjursgenetik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar jag varför kvinnor har rösträtt...

   Radera
  2. Sveriges bittraste kvinna...

   Radera
  3. @Prozenth: Sveriges mest idiotiske karl...

   Radera
  4. Tycker inte det var något fel på det här inlägget, Lotta skriver väl i sanmma anda som de flesta män här, en mästrande ton.
   Om det hade varit flera kvinnliga läsare på den här bloggen så hade det väl varit mer av liknade.
   Men att en del snubbar går omkring och sprätter som en tupp kring sin praktavel är ju inget nytt.
   Och citatet: "Där är nästa fel som moderna män gör: de lyssnar alldeles för noggrannt på kvinnors evinnerliga gnällande."
   är fullständigt sant det med, detta går dock enkelt att lösa ;)

   Radera
 13. En liten kommentar bara: män har större spridning på många egenskaper som är genetiskt betingade, eftersom de har färre gener i o m Y-kromosomen. Extremt beteende (och behov) hittar man därför oftast hos män. Även om man hade gett pojkar och flickor exakt samma behandling så hade pojkar alltså haft en mycket större dödlighet (antar att detta hänger ihop med extrema egenskaper hos individen. Det hjälper alltså knappast att krama pojkar lika mycket som flickor. Pojkar i riskzonen behöver tvärtom mycket mer uppföljning än flickor med problem, generellt, om målet är att utjämna skillnad i dödlighet.

  SvaraRadera
 14. Pojkar behöver utmaningar och disciplin jag tror kombinationen stillasittande och ett allmänt mansfientligt samhälle och för lite träning är en katastrof man ber om.
  Vad många inte begriper är hur mycket män påverkas av testosteron det är en naturkraft som måste bejakas och tämjas annars vänds den inåt med katastrofala följder för individen.

  Den explosiva chimpans-aggressiviteten pojkar har kan man inte bara hålla inom sig den behöver kanaliseras tränas att hantera både för individen och för omgivningen hur mycket feministerna än vill så är män och kvinnor annorlunda och det är bara att lära sig leva med det, därmed är inte sagt att detta gäller för alla men för en god del utav populationen.

  SvaraRadera
 15. Skriver särskilt under på slutklämmen. Intressant nog gäller detsamma för döttrar.
  Kanske har curlingföräldrarna inte tid för det som egentligen är det viktiga. Att se barnen, ofta och mycket, oavsett ålder och helst göra det tillsammans och inte liksom i förbifarten eller inte alls.

  SvaraRadera
 16. Har jag tolkat diagram 3 rätt, att man kunde ha ”räddat” livet på ca 44 män 2012 i åldern 20–24 om självmord och överdoser kunde sänkas till kvinnors nivåer? Antag att det finns ca 90000 invånare per årsintervall jämnt fördelat mellan män och kvinnor (45000 respektive 45000). Då skulle den borthuggna delen av ”Män”-stapeln motsvara 5·45000·(47,15-27,5)/100000 = 44 personer.

  Min delförklaring till det relativt höga självdestruktiva beteendet och överdödligheten hos yngre män i Sverige är att det är kopplat till fyra av det politiska etablissemangets portalparagrafer:
  * den generösa svenska invandringspolitiken
  * Multikulti, Regeringsformen 1 kap. 2 §, som resulterar i gruppegoism och sociala oro
  * genus(pseudo)vetenskapen, som pådyvlas direkt och indirekt svenska pojkar
  * ”alla människors lika värde”, vilket är orimligt och förmodligen en översättningsgroda av FN:s mänskliga rättigheter

  Resultatet av invandringspolitiken, där Sverige har begåvats med många invandrare från barnrika patriarkala kulturer från mellanöstern och Arabvärlden, har gett följande befolkningssammansättningen 2011 bland män i Sverige 2011 (SCB):
  15-24 år:
  12,2 % utrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar
  7,4 % inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar
  9,4 % inrikesfödda med en inrikesfödd och en utrikesfödd förälder
  71,0 % inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar

  25-34 år:
  24,2 % utrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar
  4,2 % inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar
  7,6 % inrikesfödda med en inrikesfödd och en utrikesfödd förälder
  64 % inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar

  Arabvärlden utmärker sig för rasism, där man ser ned på relativt mörkhyade personer, vilket bottnar i den utbredda och månghundraåriga arabiska slavhandeln, där afrikaner användes som slavar. Man betraktar också kvinnan främst som ett främst sexobjekt, enligt hora-madonna-dikotomin. Hennes ärbarhet manifesteras i hur stor andel av huden som täcks med kläder.

  Genusvetenskapen företrädare angriper inte den ständigt växande muslimska gruppen i Sverige, bl.a. pga. denna grupps grundlagsskyddade rätt att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv. Därmed kan den syn, som härskar i utvandringsområdet, gällande patriarkala värderingar, rasism och kvinnan, frodas på svensk botten. HBTQ-frågor och jämställdhet, som är populära att betona och bejaka hos svenska samförståndspolitiker, ses inte med blida ögon i ledande muslimska kretsar, utan ett tecken på västerländsk dekadens, som ska förkastas.

  Därför riktar sig genusvetenskapens propaganda in sig på majoritetsgruppens pojkar. Dessa blir då väldigt vilsna när de är i den åldern då könsroller/personligheten utvecklas, samtidigt som de pådyvlas genusvetenskapens flummiga hjärnspöken. När sedan dessa pojkar kommer i kontakt med andra ”icke genuscertifierade” barn/ungdomar i den hårda verkligheten i skolan, så ökar risken för att dessa blir mobbade. De ”icke genuscertifierade” ungdomarna vet att de under rasismstämpelns beskydd kan reta/mobba majoritetsgruppens pojkar. Mobbade ungdomar löper senare en större risk för destruktivt självskadebeteende, vilket också förmodligen återspeglas i dödsstatistiken, anser jag.

  Som exempel på hur väsenskild dagens ungdomsmiljö är från det politiska etablissemanget floskulösa överbyggnad, kan jag nämna att jag har uppsnappat ordväxlingar mellan ungdomar vid två tillfällen, där ”Djävla bög!” användes i överförd betydelse som ett riktig allvarligt skällsord. Man kan tycka att Birgitta Ohlsson, istället för att delta i allsköns Pridefestivaler i f.d. Östeuropa, borde ägna sin HBTQ-energi åt Sveriges förortsungdomar.

  Antalet självmord bland ungdomar har ökat i Sverige på senare. Självskadebeteendet genom att skära sig själv med kniv/rakblad ökar bland flickor i Sverige. De ökande antal fall av misshandel och våldtäkter, vilka främst drabbar ungdomar, är bland de högsta i hela Europa. Någonting är mycket ruttet i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse 20:08:
   "Genusvetenskapen[s] företrädare angriper inte den ständigt växande muslimska gruppen i Sverige..."

   "Antalet självmord bland ungdomar har ökat i Sverige på senare [år]."

   Radera
  2. Bortsett från övrigt trams om invandring, vi vet ju att du som folkhemsfundamentalist skyller alla problem på invandringen, så är dina siffror fel. I åldersgruppen 15 - 25 år räddas 80 om året, inte 44. Jag har tittat på hur många män det finns i de grupperna.

   Radera
 17. Tack, mycket intressant.

  Du har dock en felformulering i första stycket som ingen verkar ha reagerat på:
  "...då flickor generellt kommer in i tonåren före pojkar."


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser inte felet? Flickor blir könsmogna tidigare än pojkar, vilket antagligen är orsaken till att flickors dödlighet stiger i intervallet 10 - 14, men sedan snabbt gås om av pojkarna i nästa intervall.

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar, anmärkte bara på formuleringen. Definitionen på "tonåring" är en person i åldern tretton till nitton år. Du menar kanske puberteten eller något liknande.

   SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=2/56/216.html
   Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ton%C3%A5ring

   Radera
 18. Intressanta data. Samtidigt är den totala överdödlighet av unga män så liten att den bara ger en mycket liten påverkan på skillnaden i medellivslängd mellan män och kvinnor. Jag trodde faktiskt att skillnaden skulle vara större eller i vart fall påverka medellivslängden mera.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera