Cornucopia?

2013-10-08 10:08

Mediainstruktion: Så fäller man en mobilmast

Västerbotten-Kuriren uppmärksammar att en 60m hög mobilmast från Telia har saboterats och fällts i Bygdeå. Man skriver också hur man enkelt gör just detta genom att berätta hur masten fälldes.


Uppgifterna kommer från polisen, som varit behjälpliga med att berätta hur tricket går till, vilket också står i artikeln.

Frågan är om vi har en ny mediatrend här? 

Är det så att myndigheternas presstalesmän har genomgått ett generationsskifte, och de ärrade veteraner som var vuxna under kalla kriget har nu pensionerats. Med det har allt säkerhetstänk försvunnit. Istället sprider man högt och lågt uppgifter i media om var skyddsklassade objekt ligger, eller som i detta fall hur man enkelt fäller en högre mobiltelefonimast. Samma metodik bör också gå att tillämpa på radio- och TV-master, även om det kan innebära mer fotarbete för sabotörerna.

Eller har presstalesmännen alltid spridit sådana här uppgifter och det är istället ett generationsskifte hos journalisterna, som inte tänker två gånger på vad de publicerar?

Nåja, en trendspaning blir det inte förrän vi haft åtminstone tre incidenter av medialäckor. Undrar vad som blir den tredje? Hur man enkelt förgiftar halva Stockholms dricksvatten?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Hängde du aldrig på BBS:er där det fanns såna där textfiler? "Hur man röker bananskal" eller "hur man ringer gratis från telefonautomater"?

  Plus att man i typ 12-13-årsåldern förde hundratals diskussioner med sina kompisar som började med "Undrar vad som händer om man....". Det resulterade bland annat i att vi fyllde en paintballkula med tvåkomponents-epoxy och sköt den rakt igenom en brevlåda i trä. Eller (mindre bra) att en kille på skolan blev av med alla fingrarna på ena handen. Även staglinorna för (radio?)master figurerade i sådana diskussioner även om vi filosoferade kring att klippa av dem med bultsax snarare än skruva loss dem. Det gjorde aldrig allvar av dock.

  Media är nog inte ett nyckelmedium för spridning av sådan information. Det räcker med en hormonstinn hjärna och lite fantasi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden var att media inte publicerade dessa tankar och instruktioner.

   Men visst, security by obscurity is no security, så ut med alla sårbarheter, så vi får bort dem...

   Radera
  2. Men vad hände när ni fyllde en paintballkula med tvåkomponents-epoxy?

   Radera
  3. När limmet härdat har man en riktigt hård kula, som men enkelhet då kan skjutas genom en postlåda i trä.

   Allting man gjorde under tonåren är man kanske inte jättestolt över idag.

   Radera
  4. Tja, som sagt, t ex receptet på acetonperoxid läckte ju via BBS:er. Vi i vårat gäng var ju smarta nog att köpa ordentlig krutstubin på postorder från Smålands Krutbruk, men det fanns ju en del som inte var lika smarta och en av dem blev av med fem fingrar som sagt.

   Synd att Youtube inte fanns på den tiden, annars kunde ni fått sett hur grannens trädgårdstomte fick sig en rejäl åktur.

   Som sagt - media spelar nog inte en nyckelroll i de sammanhangen. Vilket så klart inte är en anledning till att INTE se över policyn. Det är väl inte direkt nödvändigt för artikeln att beskriva exakt hur sabotaget gick till.

   Radera
  5. Paintballgevär är rätt kraftfulla faktiskt. Drog en 3-tumsspik genom en bräda på ca 5 meters avstånd då det begav sig. Rätt hög träffsäkerhet också.

   Jag och mina polare gjorde mycket dumheter under tonåren. Visserligen ingen uppsåtlig skadegörelse eller sabotage, men en del saker vi gjorde var inte, eh, särskilt genomtänkta...

   Än idag, mer än 20 år senare, när man går i fotspåren av sin ungdom, kan man se spåren efter våra aktiviteter...

   Dagens ungdomar verkar f.ö. inte ens ha en bråkdel av vår experiments och upptäckarlusta. Eller så sitter de inne i kammaren och spelar WoW...

   Radera
  6. Själv gjorde jag bara lite kvävetrijodid... Produktionen var ju dock tvungen att ske nästan på plats eftersom det inte var så lätt att flytta efter ett litet tag...

   Radera
  7. Alternativt kan man ju stoppa de olika komponenterna i olika kulor och hoppas att offret gör något dumt och fastnar...

   Radera
  8. Axel, kemiläraren i sjuan visade hur man gjorde vad han kallade jodkväve och hur instabilt det blev när det torkat. Antar att det var samma sak som ditt. I vilket fall gjorde jag det hemma i källaren och apterade på farsans cykel. Det blev ett jäkla oväsen i garaget när han skulle cykla till jobbet på morgonen. Dock var det inte mycket till sprängkraft, men det smällde högt.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Låter som samma. Rejäl jäkla smäll, lila moln och ingen direkt värmeutveckling eller sprängkraft. Själv spred jag ut lite i verkstaden/magasinet innan det torkat. Kunde smälla rätt högt när man sedan gick där.

   Gjorde misstaget att låta det torka i sovrummet första gång. När jag sedan försökte flytta det så small det som attan. Lakanet var fullt av svarta fläkar och när jag försökte ta bort dessa så lät det som en kulspruta i sovrummet. Alla fläckar försvann dock i tvätten ..

   Radera
 2. Hm.

  Det första som måste ske är en utredning om det har skett någon form av signalspaning eller försök till genom manipulation och/eller informationsinsamling om signaltekniken i masten.

  För det andra är oavsett läge så är det sabotage mot rikets säkerhet vid händelse av krig, skulle vi t.ex. få en väpnad konflikt närmaste tiden efter fällningen kan det ses som en del av angreppet.

  Det finns tydliga lagar och straff för denna typ av verksamhet. Journalisterna bör lämpligen åtalas för förberedelse till avlyssning/signalspaning alt. sabotage.

  Skulle detta ha skett för 15 år sedan hade det varit en rättssak mot journalisten direkt.

  SvaraRadera
 3. Nu vet jag inte om just mastfällning rör sig om raketforskning, men visst, det är väl onödigt att skriva detaljerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl snarare det faktum att de kan fällas som kan ses som ett tips till sabotörer. När man väl har iden att man skall fälla en mast så bör det inte vara något större problem att räkna ut hur man skall göra.

   Frågan är om inte vissa har fått lära sig att göra sånt i lumpen?

   Radera
  2. När det gäller självklarheter som en 10-åring räknar ut med tårna är det bara PK att inte ge en enkel beskrivning av hur det gick till. Det står ju inte om bultar lossades, wirar klipptes eller vilka verktyg som användes. Håller med om några andra här som antagligen är lite äldre än snittet på siten, att sådan hyss höll man på med på 60-70-talen men nu i PK-Sverige så sitter Ola och Anders och spelar WoW och de andra lever spännande liv genom livsstilsbetingad kriminalitet.

   Radera
 4. I och med Metro artikeln igår om att magasin är farliga :
  (metro)

  Så kände jag mig manad att informera om att alla vapen är farliga. Jag har i USA tävlat och tränat i 3 gun... med pumphagel och jag kan tala om att det går riktigt snabbt att ladda om dem om man tränar ett par dagar och köper en snabbladdare. Träna kan man göra hemma och se på lite youtube...

  Men media verkar vilja berätta att det endast är vissa vapen som är farliga. Jag håller väl med om att det är farligare med vapen som laddar om snabbt och att automatvapen är farligare.

  Men ett hagelgevär med 00-buckshot är väldigt farligt också. Är man riktigt elack så kan man öppna upp och hälla ... censur... i patronerna för att det skall blöda bättre.

  Dessutom är det VÄLDIGT enkelt att bygga om alla hagelgevär som har rörmagazin att ha fler patroner än 3. MEN DET SKULLE JU INTE EN BROTTSLING GÖRA, DET ÄR JU BROTTSLIGT

  Detta jagande av legala vapen är fachism : "The Cult of Action for Action's Sake", which dictates that action is of value in itself, and should be taken without intellectual reflection. I alla fall så länge som det inte sker kraftfulla åtgärder mot illegala vapen, både vid gränserna och kontroller.

  Har tex haft vapen i 20 år och polisen har aldrig bemödat sig att komma förbi och kontrollera om jag har korrekt förvaring.

  SvaraRadera
 5. En svensk tiger. Håhå, jaja.
  Allt var inte sämre förr.
  Eftertanke och ansvar är numera inte den heliga pressfrihetens främsta ledord.

  SvaraRadera
 6. Påminner om filmen Förebudet.
  http://www.youtube.com/watch?v=jDFBqR5cOuE

  Den börjar bli lite till åren nu men sensmoralen gäller än idag. ALLA behöver inte veta ALLA detaljer om ALLT. När det sedan börjar hända mystiska olyckor, inbrott och driftstörningar kan det vara så att det är illasinnade personer i farten. Sannolikt inte specialtränade sovjetiska diversionsförband men väl organiserade stöldligor och tjuvar.

  SvaraRadera
 7. DI.se kör i högerspalten med rubriken "Så snattar du med din telefon". Artikeln innehåller väl sen ingen direkt instruktion men när man väl fått info om att man kan lura butikslarmen med telefonen är det nog inga problem att hitta en detaljerad instruktion någon annanstans.

  http://www.di.se/artiklar/2013/10/7/smarta-telefoner-lurar-butikslarmet/

  Hörde f.ö. samma nyhet på ekot igår och tänkte att det är väl bättre att hålla tyst om detta.

  SvaraRadera
 8. Å ena sidan klagas det över dålig mobiltäckning i obygden, å andra sida finns det de som av någon anledning fäller en mobilmast. Förmodligen blir de inte särskilt populära bland lokalbefolkningen om det kommer fram vem det var.

  SvaraRadera
 9. Men hallå eller!!

  Det troligaste är väl att masten har ramlat av sej själv antingen för att den inte har varit ordentligt uppsatt från början eller för att något skruvförband har rostat sönder.

  Om en vecka eller så kan vi säkert läsa i tidningen att orsaken har varit ett tekniskt fel och att det inte förekommit något sabotage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men borde inte det synnas ganska tydligt ifall något skruvförband rostat sönder - det synns ju för blotta ögat. Dessutom så räcker det ju inte att man tar bort en lina för att masten skall falla - den har ju viss förmåga att stå för sig själv. Här bör man också kunna se ifall masten har knäckts eller om den helt enkelt har hjälpts omkull.

   Det vore ju lite pinsamt ifall man missar så uppenbara ledtrådar.

   Radera